A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Éjszakai kijárási korlátozás: a kutyások sem mentesülnek - Frissítve

2020. november 09., 10:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
A járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási korlátozás hagyott maga után néhány kérdőjelet - különösen a kutyatulajdonosok körében. 


FRISSÍTÉS


 

2020.11.10.

 

Figyelembe veszik a kutyások igényeit is a szerdán várhatóan életbe lépő kijárási tilalom kapcsán - derül ki Ovádi Péter , a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos Facebook posztjából. A kutyafuttatók nyitvatartásáról pedig az önkormányzatok dönthenek majd.

 

Részletek ide kattintva olvashatók.

 

 

2020.11.09.

16:00

Telefonos érdeklődésünkre azt a tájékoztatást kaptuk, hogy mivel a rendelet még nem jelent meg, az olyan részletekről, mint a kutyatartókra vonatkozó szabályok, még nem tudnak információt adni. A hivatalos forrásból származó  friss információk a holnapi napon, a rendelet megjelenése után várhatóak. 


A külföldi gyakorlat azt mutatja, hogy a kijárási tilalom, vagy korlátozás alatt a kutyasétáltatás, mint a kutya szükségleteinek kielégítése, kivételt képez, ám a tilalom ideje alatt ez általában az adott háztömb körüli területre korlátozódik. 

 

2020.11.09.

11:00

Szerdától várhatóan szigorúbb korlátozó intézkedések lépnek majd életbe. 
Eszerint az éjszakai kijárási korlátozás helyett tilalom lép majd életbe, ez pedig este 8 és hajnal 5 óra között lesz érvényben. E hosszabb időtartam okán bízunk benne, hogy felülvizsgálják a jelenleg érvényben lévő korlátozás szabályait a kutyatartókra vonatkozóan. Természetesen amint erről információt kapunk, frissítjük írásunkat. 

 

 

 


 

 

 

Közel egy hete lépett életbe a rendkívüli jogrend, ezzel együtt az éjszakai kijárási korlátozás is. Eszerint november 4-től éjfél és reggel 5 óra között “mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Azt csak munkavégzés, a munkavégzés helyére történő közlekedés, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából lehet elhagyni, vagy ha egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet áll fenn, illetve életvédelmi céllal.”- írja a koronavirus.gov.hu. 

 

A kutyatartókban azonban joggal merült fel a kérdés, vonatkozik-e ez a kutyasétáltatásra, vagy épp arra az esetre, ha hirtelen fellépő probléma miatt állatorvosi ügyeletre kell szállítani a kutyát (vagy más házi kedvencet). Adódhatnak ugyanis olyan szituációk, mikor elkerülhetetlen az éjszakai kutyasétáltatás. Az udvarral nem rendelkező lakásban tartott kutyákat és gazdáikat érinti igazán a kérdés: elég, ha csak többet ivott a kutya, vagy épp igencsak sürgős dolga akadt - ez esetben se mehet le vele a gazdája? És mi a helyzet akkor, ha a gazda reggeles műszakban dolgozik, és a munka előtt kell megsétáltassa kutyáját - ami a korlátozás idejére esik. A tavaszi rendeletek és korlátozások esetében az állatok ellátása, a kutya sétáltatása kivételt képezett. 

 

A fentiekkel kapcsolatban a múlt héten megkerestük a koronavirus.gov.hu-t, ám választ ezidáig nem kaptunk. Az Állatmentő Liga számára azonban már megérkezett a válasz ugyanebben a témában, és a válasz sajnos nemleges:

 

 

a jelenleg érvényben lévő éjszakai kijárási korlátozás a kutyatartókra is vonatkozik. A kivételek nem foglalják magukba a kutyasétáltatást, de még a sürgősségi állatorvosi ellátás sem egyértelműen. Utóbbi esetre azt ajánlják, egyeztessen a kutyatulajdonos a helyi rendőrkapitányság ügyeletével az orvoshoz való induláskor. 

 

 

A korlátozás méltán váltott ki a kutyatartókból felháborodást, hiszen egyáltalán nem életszerű, a gazdik sürgetik is a felülvizsgálatát. Bízunk benne, hogy erre mielőbb sor kerül. 

 

A teljes válasz az alábbi posztban olvasható teljes terjedelmében:


 

 

 

 


Indexkép forrás: pikist.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete? Itt valami bűzlik… avagy mit árul el a kutya széklete?
A kutya egészségi állapotának felméréséhez nemcsak azzal kell tisztában lennünk, mit fogyasztott el, hanem azzal is, mi távozik „hátul”.

Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt Rangos díjat kapott a kutya, aki koalákat mentett a hatalmas bozóttüzek alatt
Bear, a border collie keverék Ausztrália négylábú hőse: több mint 100 sérült koalának segített a nyomára bukkanni a tomboló tűzvész idején.

Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell Kutyaegészség - A 10 leggyakoribb probléma, melyről tudnunk kell
Kedvencünk egészségének megőrzése érdekében jó, ha tisztában vagyunk a kutyákat érintő leggyakoribb betegségekkel. Gyógyulását is elősegíthetjük, ha időben felismerjük az árulkodó jeleket!

Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki... Gáz van! Avagy a kutyapuki nem mindig cuki...
A szellentés kutyáinknál is az élet természetes velejárója, ám egészségi problémára is utalhat. Mitől lesz valóban gázos a helyzet, és mit tehetünk a szellőztetésen túl?

Ehet a kutyám joghurtot? Ehet a kutyám joghurtot?
Lágy, krémes, ellenállhatatlanul ínycsiklandó... Nem csoda, hogy a joghurtos pohár nyitásakor kedvencünk is mellettünk terem. De vajon adhatunk neki belőle?

Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát? Finomság egy csészében - Ihatnak a kutyák teát?
Gyümölcsös, zöld, fekete, nyugtató, élénkítő... Megannyi fajtából választhatunk, ha szívesen elkortyolnánk egy bögre teát. Hűvösebb napokon egyre többször támadhat kedvünk ehhez, a zimankós téli hidegben pedig kifejezetten jól tud esni egy finom forró, lélekmelengető tea. Hogyan hat kedvenceinkre a tea?

Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz? Szánkázás, avagy miért dörgöli a kutya a fenekét a földhöz?
A rövid válasz annyi lenne, "hogy megtörölje" vagy "mert viszket”. Szerencsés esetben hamar enyhül a probléma, de nem feltétlen garantált a megoldás. Mit tegyünk, ha kutyánkat szánkázni látjuk, és hogyan segítsünk neki?

Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza Óvatosan a kutyasétán: kezdődik az őzek násza
Nem csak az autóvezetőknek kell fokozottan ébernek lennie a nyár második felében: a kutyasétán, kiránduláson is keresztezhetjük a szerelmes őzek útját. Legyünk éberek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Történelmet ír Joe Biden kutyája: ő lesz az első mentett kutya a Fehér Házban Hírek - Címlapon
Történelmet ír Joe Biden kutyája: ő lesz az első mentett kutya a Fehér Házban
Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat! Hírek - Címlapon
Origami kutyásoknak - hajtogass négylábúakat!