A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyát karácsonyra

Rosszat teszünk, ha ajándékozunk?


2024. október 25., 14:00


Szerző: Hortobágyi Henrietta


Kategória: Közérdekű




Gondolatébresztő téma, amely évről-évre mindig felmerül. Én nem szeretnék olyan véleményt formálni, amely fekete-fehéren megmondja a tutit. Miért ellenzik olyan sokan? Lehet jól ajándékozni? Nézzük, mire kell mindenképp figyelnünk, ha élő állatot szeretnénk ajándékozni!



Élő állat ajándékba

 

Sokan elvi kérdést csinálnak abból, hogy élő állatot ajándékozzanak, úgy vélik, nem etikus, és nem illik ilyet tenni egy élőlénnyel. 

 

Szerintem ezen túl kell lendülni. Én is kaptam ajándékba hörcsögöt, patkányt. Én kértem őket korábban, tehát nem derült égből villámcsapásként ért, és semmit nem vett el az értékükből, hogy ők “ajándékok” voltak.

 

 

Kutya ajándékba
Fotó: Unsplash

 

 

Kutyát szeretne a gyerekem

 

Az esetek túlnyomó többségében akkor merül fel a kutya ajándékozása, amikor a gyermek kiskutyát szeretne.

 

Biztosan minden szülő átesett már ezen, hogy a gyerek könyörög egy kisállatért. Én is írtam leveleket a szüleimnek, a hőn áhított kutya fajtája nagyjából kéthetente változott.:)

 

Mi a baj azzal, ha kutyát szeretne a gyerekem?

 

Egy gyerekes családnak sok mindent át kell gondolnia, mielőtt kutyát fogad az otthonába.

 

A gyerek váltig állítja, hogy ő egyedül fog gondoskodni a kutyáról, ő eteti, minden nap elviszi sétálni, stb.

Ez egy ideig valószínűleg így is lesz, ám a lelkesedés sokszor alábbhagy.

 

Például tipikusan ilyen időszak az ősz. A nyári szünetben a gyerekek ráérnek, jó idő van, a kertben játszanak órák hosszat a kutyával, szívesen sétálnak velük, tanítgatják a négylábú barátjukat.

Az ősz beköszöntével azonban elkezdődik az iskola, délután fáradtan ér haza a csemete, tanulni kell, házi feladatot írni, kevesebb idő és energia jut a kutyára. 

Arról nem is beszélve, hogy a rossz idő sokakat a házba, lakásba hajt, és csak nyűg a kutyát kivinni a szélben, esőben, sötétben, hidegben. 

 

 

Kutya ajándékba
Fotó: Unsplash

 

 

A szülőre hárul a felelősség

 

Sajnos nem ritka, hogy a kezdeti lelkesedés alábbhagy a gyermek részéről, és ha a gyerek nem gondoskodik eléggé a kutyáról, a szülőnek nyilvánvalóan át kell vennie a feladatokat.

Sok esetben neki tényleg csak púp a hátán, hiszen eddig sem akart állatot, csupán a gyerekének szeretett volna örömöt szerezni.

 

Mikor jó döntés az ajándékozás?

 

Nem szeretném az ördögöt a falra festeni, hiszen tényleg máshogyan is alakulhat egy kutya érkezése gyermekes családba. Valóban hatalmas örömet okozhatunk vele, és a gyerek 100%-osan gondkoskodhat valakiről, akitől felelősségvállalást tanulhat.

 

Én például mindig is kutyák között voltam a családban, a “sajátomat” 11 évesen vettük magunkhoz, akiről teljesen én gondoskodtam.

Nekem egyáltalán nem volt nyűg a mindennapos séta, alig vártam, hogy hazaérjek és elmehessek kiszellőztetni a fejem.

Imádok a szabadban lenni, nagyon szerettem, hogy foglalkozhatok a kutyámmal.

Szerettem ápolgatni és tanítani, minden szabadidőmet vele töltöttem.

 

Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy ahhoz, hogy például egyedül el tudtam vele menni sétálni. 11 évesen már elengedtek a szüleim, illetve olyan helyen is laktunk (mai napig is itt élek), ahol el mertek engedni egyedül.

 

 

Kutya ajándékba
Hatalmas öröm a gyereknek az első "saját" kutya
Fotó: Unsplash

 

 

Milyen kutyafajtát válasszak a gyereknek?

 

Amit én a legkevésbé szeretek a kutya ajándékozásában az az, hogy olyan kutyát választ a család, amit a gyerek kinézett magának. 

 

Ez a legtöbbször a külsőségekbe való belehabarodásból fakad, viszont nem lehet csak kinézet alapján megfelelő kutyát választani.

 

Viszont azok a szülők, akik tapasztalatlan kutyatartók, örömet akarnak szerezni azzal a gyerek számára, hogy olyan kutyát választanak, amilyet ő kért.

Lehet, hogy a gyerek megnézte a Balto-t, és emiatt ő most huskyt szeretne, de a család egyáltalán nincs felkészülve egy szánhúzó kutya tartására, és a problémák miatt (mert ők speciel tényleg nem valók első kutyának) előbb-utóbb akár menhelyre is kerülhet.

 

Alapos utánajárást igényel az, hogy milyen fajta a megfelelő. Kérjük szakember véleményét, ez lehet akár állatorvos, kutyakozmetikus, kutyatréner, bármilyen olyan kutyás, akinek a véleményében megbízunk.

Fontos ismerni a kutya habitusát, méretét ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, megfelelő-e a család életviteléhez.

 

A menhelyek nem adnak kutyát ajándékba

 

Azok számára, akik ajándékozni szeretnének kutyát, a menhelyről való választás nem opció.

Nem ismerek olyan menhelyvezetőt, aki adna kutyát olyan embernek, aki “tovább szeretné adni” a kutyát ajándékba.

 

 

Kutya ajándékba
Sokan szeretnének kiskutyát a karácsonyfa alá
Fotó: Unsplash

 

 

Ez a felelősségteljes döntés?

 

Bizonyos szempontból igen, bizonyos szempontból nagyon megnehezíti a “kutyaszerzést”.

 

Egyrészt jó döntés a menhelyek részéről, hiszen nekik az a legfontosabb, hogy jó helyre adják a kutyákat, olyan helyre, ahonnan nem kerülnek vissza a menhelyre, vagy legrosszabb esetben az utcára.

 

Nincs ideje és energiája a menhelyeknek teljesen utánajárni, hogy pontosan miért szeretnék a kutyát ajándékozási céllal örökbefogadni.

 

Pont emiatt gondolom úgy, hogy valójában mégsem teljesen jó, hogy nem adnak ki kutyát olyannak, aki aztán nem magánál tartja meg a kutyát, hanem “továbbadja”.

 

Hogy miért?

 

A kivételek miatt.

 

Vannak olyan családok, ahol már régóta téma a kutya-kérdés, tudják egymásról, magukról, hogy milyen kutya lenne a megfelelő, és az egyik fél szeretné meglepni a többieket egy kutyával. Igenis hatalmas öröm lehet egy kutya, aki meglepetésként érkezik.

 

Sajnálom, hogy ilyen kevés a lehetőség a kutya beszerzését illetően.
Mármint vásárolni bármikor lehet kutyát tenyésztőtől (mert szaporítótól ugyebár nem veszünk!), de ha valaki menhelyről szeretne örökbefogadni, akkor arra nincs lehetősége.

 

El lehet gondolkodni rajta, hogy jó döntés-e az összes negatív következmény kivédése miatt mindenkire kivetni a szabályt, hogy ajándékba nem adnak kutyát, ezzel elvéve a lehetőséget azoktól, akik valóban felelősségteljes gazdik lennének egy életen át, csupán a kezdetekben szeretnének meglepetést okozni valakinek.

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Csodás változáson ment át a félős menhelyi kutya, miután fény derült cukorbetegségére Csodás változáson ment át a félős menhelyi kutya, miután fény derült cukorbetegségére
Gondozói eleinte azt hitték, csupán fél. Ám rövidesen kiderült, hogy sokkal súlyosabb oka van a kiskutya furcsa viselkedésének.

Terápiás hatással bír a simogatás a menhelyi kutyákra Terápiás hatással bír a simogatás a menhelyi kutyákra
Számos előnnyel jár, ha a menhelyen élő kutyák kedves önkéntesek társaságában tölthetnek el némi időt, és ezalatt annyi simogatást kapnak, amennyit csak szeretnének.

Brunch a mancsokért Brunch a mancsokért
Az alapítvány tizennégy éve dolgozik az Illatos úti, árva és sérült kutyák gyógyításáért, örökbefogadási esélyeinek növeléséért, gazdához juttatásáért.

Ilyen boldog ma a kölyökgyárból mentett kutya, aki eleinte csak állva mert elaludni Ilyen boldog ma a kölyökgyárból mentett kutya, aki eleinte csak állva mert elaludni
Daisy, a goldendoodle élete első éveiben nem sejtette, hogy a ketrecen túl is van élet... Új gazdijának hála azonban már tudja, hogy mi az a szeretet - és örömmel viszonozza minden áldott nap. Megható videók!

17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját” 17 év után vesztette el társát a tacskó, majd megtalálta „ikertesóját”
A tacskóplüss egy picit segített enyhíteni a kedves kisöreg fájdalmát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

JULIUS-K9 Brimo partysátor Praktiker Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Láttál már biewer yorkit rendőrkutyaként? Hírek - Címlapon
Láttál már biewer yorkit rendőrkutyaként?
Hihetlenül édes a kiskutya, ahogy legjobb barátját várja az ajtóban Hírek - Címlapon
Hihetlenül édes a kiskutya, ahogy legjobb barátját várja az ajtóban