A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – H, mint hám

2015. április 04., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




Mez, mellény, ruha, pulcsi. Szinonimák, amelyeket a vakvezető kutya hámjára használnak a járókelők. Egyébként szinte mindegy minek nevezzük, a fontos, hogy ismerjük a hozzá kapcsolódó szabályokat.



Ismét a paragrafusok. Hihetetlen igaz? Hogy lehet, hogy ennyi megkötés övezi ezeknek a cukkermukker ebeknek az életét? Egyszerű. Az orvos sem megy be fürdőnadrágban a műtőbe, és nem szívószállal kezd bele az operációba. Ennek megfelelően a munkával megáldott négylábúnak is megvan a melós ruhája, és az arra vonatkozó szabályok.

 

A vezetőt képző iskola logóját mindenképpen látnunk kell, ha a kutyus öltözetét figyeljük. Az intézmény emblémájának feltüntetését törvény írja elő, ezzel válik gyakorlatilag hitelessé az eb. A ruházat egyébként kényelmes, nem szorítja a szorgos csahost, ugyanakkor a gazdának óriási biztonságot ad. De hogy hogyan?

 

Kép: www.gyogyir.hu

 

A hámon található egy fém „izé”, ahogy leggyakrabban a hozzá nem értők emlegetik. Az izé leánykori neve: hámfogó. A látássérült gazda ezt fogja meg, amikor a kutyus vezeti, ezen keresztül érzi az eb minden rezdülését,s ahogy telik az idő, ahogy egyre inkább összeszoknak gyakorlatilag egy apró ásítást is képes lesz érzékelni a szemfüles gazdi.

 

Kép: www.barathegyisegitokutya.hu

 

A hámfogó, azonban tiltott terület a járókelők, idegenek, sőt még az ismerősök számára is! Tartsuk ezt tiszteletben! Nem egyszer szeretnének úgy segíteni az utcán közlekedők a bajba jutott párosoknak, hogy a „fém izét” ragadják meg. Ezzel teljesen összezavarják a kutyát, és a gazdit is. Ne tegyük ezt, hiszen az orvos nyakából se kapjuk ki a sztetoszkópot! A legjobb, amit tehetünk, hogy odalépünk a gazdához, megérintjük a vállát, és megkérdezzük, hogy segíthetünk-e, és ha igen, akkor hogyan.

 

Ha pedig azt látjuk, hogy a derék négylábúról éppen lekerül a hám, bátran lépjünk oda, s kérdezés után megsimogathatjuk a „szabadnapos munkást”.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület MOL Nyrt. AEGON Magyarország Zrt. MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly? Hírek - Címlapon
Kutyacipő - Ez most vicc, vagy komoly?
Mennyibe kerül kutyát tartani? Hírek - Címlapon
Mennyibe kerül kutyát tartani?