A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram


Kutyás helyek - MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY

MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY

MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY

Vésztö 06 (66) 477-148
Múzeum

A Békés megyei Vésztő nagyközségtől 5 km-re nyugatra, a Holt- Sebes Körös kanyarulata által körülölelt folyóháton emelkedik a Mágori domb, ahol egy középkori monostor romjai, őskori lakóhelyek nyomai, kiállítva pedig évezredek-évszázadok tárgyi emlékei láthatóak.

További adatok

  • Település: Vésztö
  • Cím: 5530 Vésztő, Mágori domb (Koordináták: É 46.93973, K 21.21313)
  • Telefonszám: 06 (66) 477-148
  • E-mail:
  • Link: http://www.vesztomagor.hu
  • Facebook oldal: https://www.facebook.com/vesztomagor.tortenelmiemlekhely

 

A Mágori dombon két évtizeden át tartó régészeti kutatómunka tárta fel a Csolt-nemzetség 13-14. századi monostorának romjait, temetőjének sírjait, a mélyebb földrétegekből pedig őskori (újkőkori, rézkori, bronzkori) települések nyomai, lakóinak használati tárgyai bukkantak elő.

A hely kedvező földrajzi adottsága vonzotta ide már az őskor népeit is. Az egymást követően itt megtelepedett és kisebb-nagyobb megszakításokkal évezredeken át egy helyben lakó népek lakóházainak omladékából, háztartási hulladékából tekintélyes vastagságú 700 cm vastag, 9 építési periódusra tagolódó kultúrréteg képződött, ilyen értelemben a Mágori domb mesterségesen alakult ki. Az 1988-ban megnyitott őskori bemutatóhelyet egy 5x25 méter felületű ásatási szelvény megnyitásával alakították ki úgy, hogy a látogatók az eredeti helyükön láthatják a telep- és temetőrészleteket az újkőkortól a középső bronzkorig.

A Mágori dombon feltárt középkori kolostor-együttesben olyan rangos díszítményekkel ellátott épületek álltak, melyekhez hasonlóak az ország más részein csak királyi építkezéseken vagy azok hatósugarában találhatóak. A Csolt-monostor falainak műemléki konzerválása és részbeni helyreállítása 1982-re fejeződött be, azóta látogatható. A kiásott 19. század eleji pince terében állandó kiállítás mutatja be a domb történetét az újkőkortól a török hódoltság koráig.

A Mágori domb régészeti és természetvédelmi védettség alatt áll. A Holt-Kőrös Nemzeti Park Tanösvény bejárása kellemes sétával sok érdekességet nyújt, a táj látványa felejthetetlen élmény.

2015. április 1-től az MNM Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely is Kutyabarát hely lett. Szeretettel várjuk a kutyás látogatókat. Friss vizet biztosítunk. A póráz és zacskó használata kötelező.

MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY MNM VÉSZTŐ–MÁGOR TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY

Térkép

[Térkép megtekintése nagy méretben]

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Brimo partysátor Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
MNM VÉRTESSZŐLŐSI RÉGÉSZETI BEMUTATÓHELYE Kutyás helyek
MNM VÉRTESSZŐLŐSI RÉGÉSZETI BEMUTATÓHELYE
Tihanyi Belső-tó Kutyás helyek
Tihanyi Belső-tó