A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram


Tudástár

Egészség
Ápolás Betegségek Kutyás sportok
Agility Flyball Treibball

Vajon mi köt össze egy hétköznapi kutyát és egy hatalmas labdát, amit inkább egy fitness-teremben tudnánk elképzelni? Nem is gondolnánk, milyen csuda sport tud kikerekedni egy ilyen trióból: gazdi + kutya + labda = TREIBBALL!


Sokak számára ismeretlen kutyás sport még a treibball. Nem csoda, hiszen a közelmúltban, pontosabban 2003-ban indult Németországban a kidolgozása. Pár évre rá már egyesületek alakultak, versenyek szerveződtek -  megindult az őrület!

 

De kinek is van kitalálva a treibball? Mi a lényege, mit kell csinálni? A hétvégén Szombathelyen jártunk egy Treibball Workshopon, ahol egy egynapos kurzuson tanulhatták meg az érdeklődők a sport alapjait. A programnak a szombathelyi Kutyatanoda kutyaiskola adott otthont. A workshopot Vámosi-Nagy Nóra, a KLIKK! című könyv szerzője tartotta.

 

A fáradt kutya a boldog kutya – szokták mondogatni. Igen ám, de egy városi kutyát nem olyan egyszerű lefárasztani. Vagy az időben szűkölködik a gazdi, vagy a hely kevés… nem beszélve az ösztön-kielégítésről! Vegyünk egy pásztor-, terelőkutyát. Levisszük sétálni, mozog is - de ez mégsem az igazi. Ezt ismerte fel és erre kínál megoldást a treibball: az „elérhetetlen” birkanyájat itt nyolc labda testesíti meg. A játék lényege így már hamar kitalálható: a kutya feladata a nagy színes labdák beterelése egy kapuba. Mégsem ennyire egyszerű. Gondolhatnánk, hogy egy olyan kutya, ami erre a feladatra lett teremtve, azonnal tudni fogja a dolgát, és amint szembeállítjuk a labdákkal, már neki is áll terelni azokat. Ezt az elméletet hamar elvetik a gazdik, akiknek pásztorkutyái pillanatok alatt szétkapják és „legyilkolják” a lasztit. Nórától megtudtuk, hogy bizony ilyenre is volt már példa!

 

A sportban 2008 óta rendeznek versenyeket is. A nyolc labdát háromszög alakban helyezik el a pályán (akár egy biliárdasztalon), a gazda parancsszavaira a legtávolabbival kezdve ezeket be kell terelnie a kutyának a kapuba. Nagyon fontos ebben a sportban, hogy a kutya nem ugathat, nem haraphat, és a gazda sem kiabálhat torkaszakadtából. Az egész tényleg játéknak, szórakozásnak lett kitalálva, így a szabályok nem tűrnek semmit, ami a stressz legcsekélyebb jeleit produkálhatná. A versenyeken a terelést időre végzik, különböző méretű pályákon, és különböző nagyságú labdákkal. Mindkettőt a kutya mérete határozza meg. A treibballt ugyanis nem kizárólag a pásztorkutyáknak találták ki: bármilyen fajtájú és méretű kutya meg tudja tanulni!  „Itthon még nem igazán elterjedt sport, versenyek sem kerülnek megrendezésre, inkább csak hobbiként űzik a párosok” – tudjuk meg Nórától. A szomszédos Ausztriában már olyannyira kedvelt sport, hogy különböző pályákat találtak ki hozzá: terelnek vízen, vagy akadályokkal nehezített pályán is. Az USÁban már több egyesület is megalakult.  A treibballra többféle szabály alkalmazható, még nincs egységes: mindenhol alakítanak rajta keveset.

 

A treibball igazi csapatmunka: szoros együttműködésre van szükség kutya és gazda között, koncentrációt igényel. Nagyon jól átmozgatja a kutyát, akitől nagy odafigyelést igényel: a gazda mondja meg, milyen sorrendben kell terelnie a kapu felé a lasztikat. Csak ajánlani tudjuk minden kutyusnak és gazdinak ezt az új sportot, szóval kutyák és emberek! Treiballra fel!

 

A teljes cikk ITT olvasható!

 


Vízi sportok
Mérgezések Nyári veszélyek Oltások Őszi veszélyek Paraziták, élősködők Táplálkozás Téli veszélyek
Gazdiknak Szolgáltatóknak Utazás Kutyatár

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Gyorskereső

Instagram

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 EB OVO Közhasznú Egyesület MTI MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube