A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál

2024. február 26., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?



 

Felelősségteljes gazdiként tisztában vagyunk a külső és belső élősködők elleni védekezés jelentőségével. Évről-évre egyre gyakrabban találkozhatunk kullancsokkal is, már nem csak a természetben, hanem a városon belül, és kertünkben is. Többféle veszélyes betegség – például a Lyme-kór és babéziózis – terjesztői, de a csípés következtében súlyos bénulással járó állapot is kialakulhat.

 

 

Mi is az a kullancsbénulás?

 

Ritka, ugyanakkor rendkívül komoly állapotról van szó, okozója egy bizonyos neurotoxin, mely egyes nőstény kullancsok nyálában található. A neurotoxin a kutya idegrendszerére hat, károsítja a gerincvelőt és az izmokat összekötő idegek működését, ezáltal gátolja a mozgást. A tünetek eleinte a hátsó végtagokon jelentkeznek, gyengeség, bizonytalanság figyelhető meg, mely bénulást okoz, és fokozatosan halad felfelé a törzs, a mellső végtagok, a nyak és fej irányába.

 

Életveszélyessé akkor válhat, amikor eléri a légzőszerveket, a tüdőt, a szívet, ezért is fontos a korai felismerés és mielőbbi állatorvosi kezelés!

 

 

Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély
Kullancsbénulás kutyáknál - A természetben járva fokozott a veszély, de a városi parkokban, kertekben is fontos a kullancsok ellen védekezni
Fotó: greatpetcare.com

 

 

A kullancsbénulás tünetei kutyáknál

 

A tünetek a kullancs fajától függően általában 2-7 nappal a csípést követően mutatkozhatnak meg. A hátsó végtagokon kezdődik a gyengeség, majd ahogy felfelé halad, egyre inkább gátolja a kutya mozgását. Szétcsúsznak a lábai, majd lefekszik, nem tud felkelni, végül törzse izmai is elgyengülnek, egyre nehezebben veszi a levegőt, szíve gyorsabban ver. Ahogy eléri a nyakat, torkot, a hangadást is gátolja, (a kutya elnémulhat), végül fejének megmozdítása is komoly erőfeszítésbe kerül. Rendkívül ijesztő látvány, ezért már az első gyanús tüneteknél fontos, hogy azonnal induljunk az állatorvoshoz!

  • bizonytalan járás, mozgás
  • gyengeség a hátsó végtagokban, majd a hátsó testtájon
  • izommozgás fokozatos csökkenése, a betegség előre haladásával teljes elvesztése
  • öklendezés, hányás
  • köhögés, nehézlégzés
  • magas vérnyomás
  • szapora szívverés
  • gyenge reflexek (vagy azok teljes hiánya)
  • kitágult pupillák 
  • fokozott nyálzás
  • nehézség evés, nyelés közben

 

Mi okozza az állapotot?

 

A tudomány ma kb. 850 kullancsfajt ismer világszerte, ezekből negyvenre tehető azon fajok száma, melyek paralízist okozhatnak. A betegség elsősorban a kutyákat érinti, de más emlősöknél is megfigyelték már, még az embernél is (különösen gyermekeknél). Az Ixodes, a Dermacentor és Amblyomma fajok képviselői okozhatnak kullancsbénulást.

 

 

A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, nem tud mozogni
A bénulás a hátsó végtagokon kezdődik, felfelé haladva a kutya izmai elgyengülnek, végül már nem tud mozogni
Fotó: unsplash.com

 

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

A tünetek jelentkezése esetén alaposan át kell vizsgálni a kutya kültakaróját, szőrzetét kullancsok jelenlétére. A vérszívók olyan helyeken is megbújhatnak, melyekre nem is gondolnánk, ezért is fontos az alábbi pontokra különös figyelmet fordítani:

Ha a kutya egyre fokozódó gyengeséget mutat a hátsó testtájain, sántítani kezd egy kirándulást vagy sétát követően, mielőbb vigyük állatorvoshoz, hogy megtalálhassuk a betegség okát! Ha a kullancs már levált a kutyáról, nem találjuk, árulkodó jel lehet egy, a csípést követően hátramaradt apró lyuk, bőrpír, duzzanat.

 

A fent felsorolt tünetek észlelésekor (pl. hányás, magas vérnyomás, stb.) további vizsgálatokra lehet szükség: teljes vérkép, biokémiai profil, vizeletvizsgálat, mellkasi röntgen.  Ha a légutak izmait is elérte a toxin, a vérgázok szintjét, vagyis az oxigén és szén-dioxid arányát is ellenőrzik. A paralízis miatt a légzés is egyre nehezebbé válik, a kutya kevesebb oxigént tud belélegezni, míg a szén-dioxid mennyisége halmozódik a szervezetben.

 

 

Hogyan kezelhető?

 

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségektől eltérően ebben az esetben a neurotoxinok felelősek az állapot kialakulásáért, melyek a csípés során jutnak be a kutya szervezetébe. A kullancs eltávolításakor az „utánpótlás” megszakad, több toxin nem kerülhet be a vérkeringésbe.

 

 

Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Kullancsbénulás kutyáknál - Magas fűben, vízpartokon is fontos a folyamatos védelem
Fotó: pxhere.com

 

 

Korai beavatkozás esetén elegendő lehet a kullancs eltávolítása. Ahogy a toxinok kiürülnek szervezetéből, a kutya lassacskán visszanyeri erejét, néhány napon belül teljes felépülés várható.

 

Késői felismerés esetén a kutya állapotától függően, kórházi megfigyelést rendelhet el az állatorvos, amennyiben a bénulás előrehaladott. A légzőszervek érintettségénél például oxigénterápiára lehet szükség. A szapora szívverés, magas vérnyomás csillapításra szorul, főleg, ha a kutya alapbetegséggel küzd vagy időskorú. Ha a kiszáradás jeleit mutatja, intravénás folyadékpótlást kap.

A gyógyszeres kezelés fő célja a szervezetbe jutott neurotoxinok hatásainak leküzdése, valamint az izmok megfelelő működésének elősegítése, a légzés támogatása. A kórházban tartózkodás ideje alatt rendszeres neurológiai vizsgálatokat is végeznek a kutyán.

 

 

Otthoni teendők a gyógyulás elősegítésére

 

Előfordulhat, hogy a felépülés hosszabb ideig tart, ilyenkor néhány héten át kímélő mozgást, étrendet, kiegészítő terápiát írhatnak elő. Fontos, hogy a kutyát minél kevesebb stressz érje! Biztosítsunk a kis beteg számára nyugodt körülményeket, hagyjuk pihenni, amennyit csak lehet.

 

Ha az állapot a nyelést, evést is akadályozta, a megfelelő kezelést követően állatorvosunk útmutatást fog adni azzal kapcsolatosan is, milyen táplálékot, hogyan, mennyit és milyen időközönként ehet a kutya, míg teljesen felépül.

 

 

Kullancsbénulás - Otthoni teendők, alvó kutya
Otthoni teendők kullancs okozta bénulás után - Fontos, hogy sokat pihenjen a kutya
Fotó: canna-pet.com

 

 

Az én kutyám is veszélyben lehet?

 

A kullancs okozta bénulás bármely életkorú, nemű, fajtájú kutyát, és a keverékeket is érintheti. Elsődlegesen attól függ, milyen környezetben fordulunk meg kedvencünkkel és megfelelően védekezünk-e a kullancsok ellen. Fontos tudni, hogy az állapot kialakulásához elegendő egyetlen kullancs megtapadása is!

 

 

Megelőzhető a kullancs okozta bénulás?

 

Kirándulást, túrázást követően mindig nézzük át alaposan kutyánkat, de érdemes a városi parkokban, kutyafuttatókon tett séták után is elvégezni e műveletet. Csak pár percbe telik, de adott esetben életmentő lehet! Kertünket tartsuk rendezetten, nyírjuk rendszeresen a füvet, mert a kis vérszívók gazos területeken, magas fűben is előszeretettel telepednek meg. 

 

A kullancsbénulás ellen nem létezik védőoltás, egyedül a megelőzés segíthet! Tavasztól a tél beálltáig fokozott figyelmet kell fordítanunk a védelemre, de a meleg éghajlatnak köszönhetően a legjobb, ha egész évben védekezünk a kullancsok ellen. E célra többféle lehetőség közül választhatunk: a nyakörvtől kezdve a tablettákon át a rácseppenthető oldatokig (spot-on). Kérjük ki állatorvosunk véleményét, hogy megtalálhassuk azt a terméket, mely számunkra és kedvencünk számára is a leghatékonyabb védelmet nyújtja!

 

 


Megjegyzés: A cikkben foglaltak nem helyettesítik az állatorvosi diagnosztikát. Ha kedvencénél egészségügyi probléma merül fel, minden esetben kérje ki állatorvosa véleményét!

 

 

 

Forrás: msdvetmanual.com, pethealthnetwork.com
Indexkép forrás: canna-pet.com
Cikk első megjelenése: 2021. március 17.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól 8 különös szokás, amit a kutya átvehet a gazditól
Bizonyára ismerős az a feltevés, miszerint kedvenceink átérzik hangulatunkat. De gondoltunk-e már arra, hogy bizonyos szokásainkat is átvehetik, sőt, viselkedésüket is igazíthatják a hozzájuk közel álló emberekéhez?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon
A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ az MTI-vel március végén.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Praktiker JULIUS-K9 MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Hírek - Címlapon
Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hírek - Címlapon
Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?