
A gabonamentes tápok egy átverés
2024. október 30., 14:00
Szerző: Hortobágyi Henrietta
Kategória: Jó tudni!
Hatalmas marketing övezi azt, hogy a kutyának húst hússal kell ennie. A gabona nem kívánatos összetevő a tápok csomagolásán. Valóban így kell etetni őket?
Gabonamentes kutyatápok
Ha kutyaeledel hirdetéssel találkozol, láthatod, hogy előszeretettel reklámozzák a gyártók, hogy az ő termékük gabonamentes. Nem kevés gabonával készül, hanem kifejezetten gabonamentes. Így kell a kutyákat etetni?
Ennek a reklámnak és a mondanivalójának nem szabad bedőlni! Hogy miért? Nézzük csak, mit ettek régen a kutyák!

Fotó: Wonderopolis
A kutyák emésztőrendszere
A tápok előtt (1860-as évek előtt) a kutyák az emberi étel maradékát kapták. Nem nyerset, nem színhúst, hanem főtt emberi étel maradékát, ami bizony nagy arányban tartalmazott növényi eredetű összetevőt.
A hús mindig is drága alapanyag volt, ezért nem ez tette ki elsődlegesen a kutyák diétáját. Az egyedüli kutyák, akik nagyobb mennyiségű nyers húshoz jutottak, a vadászkutyák voltak, akik nagyobb becsben voltak tartva, mint általánosságban a többi eb, ezért szívesen áldoztak nekik a drága alapanyagból.
A kutyák tehát már régóta nem jutottak annyi húshoz, mint farkas őseik. Ehhez szervezetük is adaptálódott.
A húsevő, ragadozó állatok gyomorsava erősebb, amely könnyen megbirkózik a hússal, csonttal. A farkasokéhoz képest a mai kutyyák gyomorsava jelentősen lecsökkent.
A kutyák keményítőlebontó képessége
Vannak, akik megrögzötten vallják, hogy a kutya 100%-ig ragadozó és húsevő, és minden növényi összetevő számukra csak ballasztanyag. Jó lenne, ha az emberek a mai kutyákat már nem szeretnék farkasként kezelni.
A gabonamentesség kizárólag abban az esetben releváns, ha a kutyának gluténérzékenysége van. Ekkor a gabonákból mindenképpen gluténmentes verziót kell választani. Egyéb esetben egyáltalán nem kell kizárni az étrendből, és meg is cáfolom, miért nem kell azt hinni, hogy a kutyák képtelenek megemészteni a keményítőt.

Amiláz enzim ugyan nincs a kutyák nyálában, szemben velünk, emberekkel, akiknek már a nyálunk segítségével elkezd lebontódni a keményítő.
Az amilázat viszont ugyanúgy termeli a hasnyálmirigyük, és bontják a szénhidrátot a kutyák. Közel 100%-ig képesek megemészteni a kutyák a szénhidrátot, ellentétben a farkasokkal.
Ők sem tekinthetőek egyébként kizárólagos húsevőknek, hiszen a zsákmány bendőjét elfogyasztva jutnak növényi összetevőkhöz is.
A kutyák háziasításának szerepe
Teljesen összefüggésbe hozható a háziasítás, a tenyésztés a kutyák szénhidrátlebontó képességével.
Vannak olyan fajták, például a szibériai husky és a saluki, akik szervezetében jelentősen kevesebb olyan gén van, ami a szénhidrátbontásért felelős (AMY2B gén - amiláz alfa 2B).
Ennek az az oka, hogy ezek a fajták a tenyésztés során nem jutottak az emberektől nagyobb mennyiségben növényi összetevőkhöz, mert azokon a területeken egyáltalán nem jellemző a nagyobb mezőgazdasági tevékenység, ezért nem volt rá szükségük, hogy adaptálódjon a szervezetük a megemésztésükre.
Tökéletes példa erre Balto (1919-1933), a híres szánhúzó kutya, akinek életéről mese és film is készült.
Baltot a halála után vizsgálták a kutatók, és megállapították, hogy a modern kutyákhoz képest kevésbé sikeresen emésztette meg a keményítőt, szervezetében kevesebb ilyen gén volt, viszont több gént tartalmazott, mint a farkasok szervezete.
Mi látható ebből?
Balto, egy háziasított kutya, jobban tudta a növényi összetevőket megemészteni, mint a farkasok, viszont kevésbé jól, mint egy mai modern kutya.
A genetikai vizsgálatokat évtizedekkel halála után végezték, és már pár évtized alatt is (halála óta a vizsgálatokig) a jelenlegi kutyák annyit adaptálódtak a tartási körülményeikhez, hogy könyebben emésztik meg a növényi összetevőket korábbi fajtársaikhoz képest.

Fotó: atlasobscura.com
Összefoglalva
A mai kutyák nem farkasok. Felesleges, és kifejezetten egészségkárosító őket 15-30.000 évvel a háziasítás után megpróbálni visszatenni egy olyan ditétára, ami leginkább hasonlít a farkasokéhoz.
Miért egészségkárosító? A túlzott fehérjebevitel többek között rendkívül megterhelő a vesék és a máj számára.
Hétfőig tart a vörös kód a hideg miatt
A háziállatokra, haszonállatokra is különösen oda kell figyelnünk, nem csak a szerencsétlen sorsú embertársainkra!
Egy kis vidámság a hét közepére
Ha valaki nem is szeret fotózkodni, a kutyájával biztosan szívesen kamera elé áll!
Csehszlovák farkaskutyát tartani igazi kihívás és fantasztikus kiváltság. Interjú egy tenyésztővel.
Ki ne szeretne valódi farkasnak kinéző kutyát tartani? Hiába gyönyörű, nem biztos, hogy mindenkinek való. Tenyésztőt kérdeztünk a fajtatulajdonságokról, kihívásokról. Ismerjük meg csehszlovák farkaskutyát!
Mihez szoktassunk hozzá egy kölyökkutyát?
Amikor kiskutya kerül a családba, szeretnénk mindent jól csinálni, engedelmes és kiegyensúlyozott kutyát nevelni, hiszen így lesz a mi életünk is könnyebb vele. Mik azok a dolgok, amikhez mindenképp érdemes hozzászoktatni egy kölyökkutyát?
Vigyünk haza társat meglévő kutyánknak?
Sok éve élek kutyákkal, mindig többen voltak egyszerre a családba, így tapasztalataimat szeretném megosztani azzal kapcsolatban, hogy jó döntés-e barátot vinnünk már meglévő kutyánknak.