A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A jegyző, aki az állatkínzás ellen is fellép

2015. november 24., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
A mohácsi jegyző számos esetben rendelte már el elhanyagolt, megkínzott kutyák elkobzását, s ezzel az életüket mentette meg. - Wald Kata írása (bama.hu)Már a saját ürülékét ette a csontsovány, éhező tacsi. Egy másik kutyát fához kötve, másfél méteres láncon tartottak étlen-szomjan – ilyen, és ezekhez hasonló okok miatt az átlagosnál több ebet kobzott el a gazdájától Mohács jegyzője az idén. Célja a jogszabályi előírásoknak megfelelő állattartás biztosítása.

 

Eddig tizennyolc kutyát kobzott el gazdájától Mohácson az állatok tartására vonatkozó jogszabályok be nem tartása miatt a város jegyzője az idén. A szám soknak tűnik, és az is, ha a más települések adatait nézzük – ami állatvédők szerint maximum évi egy-két ebet jelent. Mindez mégsem azt jelenti, hogy a Duna parti városban az átlagosnál többen lennének, akik megszegik az előírásokat. Sokkal inkább azt, hogy a mohácsi önkormányzat kiemelten ügyel a törvényben foglaltak betartatására.

 

Dr. Kovács Mirella, Mohács jegyzője
Dr. Kovács Mirella, Mohács jegyzője
Fotó: bama.hu

 

Egy háznál élelem híján saját ürülékét ette az egyébként mindössze háromkilós tacskó – azonnal a menhelyre vitték. Volt, hogy egy anyakutyát hat kölykével együtt kellett kimenekíteni, elképesztő körülmények közül. A múlt héten pedig egy körtefához másfél méteres láncra vert, étel-ital nélkül hagyott ebet szabadított ki fogságából a gyepmester – a jegyzőasszonnyal karöltve. Az elkobzott állatok a menhelyre kerülnek, megkapják a szükséges egészségügyi ellátást és az oltásokat.

Mint azt dr. Kovács Mirella, Mohács jegyzője kiemelte, minden egyes lakossági bejelentést kivizsgálnak: állatorvos kíséretében személyesen megy ki a helyszínre, és együtt döntenek az állat további sorsáról. A gyepmester is fényképezőgéppel járja a várost. Ha rossz körülmények között tartott állatot lát, dokumentálja, jelenti, majd intézkednek.

 

Figyelmeztetés, elkobzás, pénzbírság. A jogszabályok ellen vétő gazdák ezekre számíthatnak.
 

– Kétszer volt példa arra, hogy csak figyelmeztettük a kutya tulajdonosát, és határidőt szabtunk a helyzet megoldására. Ennek egyik esetben se volt foganatja, ezeknek az ügyeknek is elkobzás lett a vége – mondta a jegyzőasszony. – Emellett minden esetben állatvédelmi bírságot is kell fizetniük a gondatlan gazdáknak.

Dr. Kovács Mirella hozzátette, a mohácsi önkormányzat példaértékű összeget költ állatvédelemre. A menhely is kiválóan működik: a 110 férőhelyes létesítményben soha nem lépik túl a létszámkeretet, állatvédő szervezetek segítségével a legtöbb bentlakónak találnak gazdát.

 

 

Állatkínzásért százötvenezer

 

Mérettől függően határozza meg a jogszabály a kutya részére fenntartandó terület nagyságát: kisméretű ebek számára legalább tíz, közepes méretűeknek tizenöt, míg a nagytestűek számára minimum húsz négyzetméteres terület biztosítása kötelező. Ha az ebet láncon tartjuk, az kisméretű kutyáknál minimum négy, középtermetűeknél hat, nagytestűek esetében legalább nyolc méter hosszúságú kell, hogy legyen. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeket az előírásokat sok gazda nem ismeri, vagy egyszerűen csak nem veszi figyelembe.

 

Az állatvédelmi bírság alapösszege a vonatkozó kormányrendelet szerint 15 ezer forint, amihez meghatározott szorzókat rendelnek. Így az állat kínzásáért, vagy emberre illetve más állatra uszításáért az alapösszeg tízszeresét, 150 ezer forintot kell fizetnie a gazdának. Ha „kedvence” egészségügyi ellátásáról nem gondoskodott, háromszoros a szorzó, azaz 45 ezer forint a bírság.

Forrás: Wald Kata (bama.hu)
Indexkép forrás: bama.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették Így örültek a kutyák a plüssöknek, miután az árvízben mindenüket elvesztették
Szívmelengető videón, ahogy újra mosolyognak a katasztrófát megélt kutyusok.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap Kóbor kutyák örökbefogadására buzdít miséin a kutyabarát pap
A Brazíliában élő Paulo atya szívében kiemelt helyet töltenek be a magukra hagyott, elárvult állatok - "Felesküdtem arra, hogy amíg csak élek, segíteni fogom őket."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Gyújtogatás a Csepeli Kutyaiskolában Hírek - Címlapon
Gyújtogatás a Csepeli Kutyaiskolában
Amikor veszélyes az erdő - erdőlátogatási tilalom az ország több pontján Hírek - Címlapon
Amikor veszélyes az erdő - erdőlátogatási tilalom az ország több pontján