A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A karácsony veszélyei a kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt?

2020. december 24., 08:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Jó tudni!




A szeretet ünnepén is előfordulhat, hogy a kedvenc szabotálja a finom ételekhez, nagycsaládos összejövetelekhez, és az ajándékozás öröméhez fonódó terveinket. Kis odafigyeléssel állatorvos-mentes lehet a karácsony!



 

René Carlson az Amerikai Állatorvosi Szervezet elnöke, és Tina Wismer az ASPCA állatorvosa összeállította a 9, az ünnepek alatt leggyakrabban előforduló balesetek listáját.

 

 

Pulykacsontok és maradékok

 

Még akkor is, ha a kutya sóvárgó szemekkel kunyerál egy aprócska falatért, meg kell állni, hogy etessük az ünnepi asztalról. A zsíros ételek betegséget okozhatnak, a pulyka csontok pedig sérülést a belső szervek falán, vagy bélelzáródást. A maradékkal etetés kiválthat hányást, hasmenést, a zsíros ételek ezenfelül a hasnyálmirigy megbetegedését eredményezhetik – a hasnyálmirigy túlzott megnövekedése hatására toxikus enzimek termelődnek, melyek kiszáradáshoz vezetnek. A rosszul megrágott, szilánkos csontok átlyukaszthatják a belső szervek falát, ami fájdalmas, és nem mellesleg azonnali állatorvosi beavatkozást követel.

 

Sose hagyjuk kettesben a pulykával!
Sose hagyjuk kettesben a pulykával!
Fotó: treatsalabark.com.au

 

 

Cukormentes sütemények

 

Bár a karácsonyi sütemények megfelelő jutalomfalatnak tűnhetnek a kutya számára, mégis tiltólistások. A fő édesítőszer, a xylitol (nyírfacukor) megtalálható a legtöbb cukormentes, vagy alacsony kalóriatartalmú sütiben, és pékáruban. Fogyasztása a kutyáknál hirtelen vérnyomáscsökkenést eredményez, mely a veszélyesen alacsony határokat súrolja. Tünetei: hányás, levertség, koordináció hiánya, rohamok, és a májfunkciók csökkenése.

 

 

Csoki

 

Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a csokoládét bizony távol kell tartani a négylábúaktól. A kakaó stimulálja az idegrendszert és a szívet, emiatt a magas kakaótartalmú, azaz „étcsokik” a leginkább elkerülendők. Ez nem jelenti azt, hogy a többivel nassoltatható az eb! Az elfogyasztott csokoládé túlmozgást, hányást, hasmenést, megnövekedett pulzust, rohamokat, remegést, vagy akár halált is okozhat.

 

 

Karácsonyi dísznövények

 

A hiedelemmel ellentétben a kedvencként tartott állatok nem képesek megállapítani egy növényről, hogy az ehető-e, vagy sem. A karácsonyi kaktusz irritációt vált ki a szájban, a fagyöngy, és a magyal fogyasztása pedig mérgező. Hányást, hasmenést és szívritmus zavart okoz.

 

 

Óvatosan a magyallal! Amilyen szép, olyan mérgező
Óvatosan a magyallal! Amilyen szép, olyan mérgező
Fotó: mardecortesbaja.com

 

 

Alkohol

 

Az állatok semmilyen körülmények között nem ihatnak alkoholt, még akkor sem, ha sóvárognak a tojáslikőrért, vagy ha alacsony alkoholtartalmú puncsról van szó. Stimulálja az idegrendszert, és hatása magasan túlszárnyalja az embereknél tapasztaltat. Gyomorrontást, levertséget, koordinációs zavarokat, nehézlégzést, remegést, rohamokat, és kómát okoz, jobb elkerülni!

 

 

Csillámpor és szalagok

 

Akármilyen szépen is mutatna karácsonykor az eb egy kis csillámporral befújva, szalaggal a nyakában, ne tegyük ki ennek. Egy szalag a kutya nyaka körül fulladáshoz vezethet, ha túl szorosra kötjük, vagy ha beakad valahova, és a nagy felfordulásban nem vesszük észre. Elfogyasztva (mert ilyen is előfordul) bélelzáródást okoz.

 

 

Elektromos díszek, szalagok, fények

 

Néhány kutya előszeretettel rágja meg az elektromos vezetékeket, addig, míg végül a ház összes fényét ki nem oltja. Annak érdekében, hogy megóvjuk a házat a sötétségtől, és kutyánkat az áramütéstől, húzzuk ki a vezetékeket a konnektorból, amíg nem vagyunk otthon. Az áramütés legjobb esetben csak a száj felsebesedését, megégését eredményezi, egyébként nehézlégzést, rohamokat, és szív-, valamint keringésbeli panaszokat vált ki.

 

 

Óvatosan a led szalagokkal, nehogy megkóstolja
Óvatosan a led szalagokkal, nehogy megkóstolja
Fotó: zastavki.com

 

 

Karácsonyfa

 

A tűlevelek és a fenyő önmagában nem okoznak gondot a négylábúnak, ám számos más veszélyforrással találkozhat a fa körül. A karácsonyfát mindig biztonságos helyen kell feldíszíteni, és elhelyezni annak, aki kutyával él. Gyakran előfordul, hogy az ebnek a család kedvenc üvegdíszével támad kedve játszani, mindaddig, amíg az el nem törik, és meg nem sérti. Ez gyakori probléma, főleg a kölyökkutyás háztartásokban. Mindig legyen jól kikötve a fa, hiszen egy nagyobb testű kutya könnyen feldönti, sérülést okozva ezzel magának, és a bútoroknak is. Tilos a karácsonyfa vizébe fertőtlenítőszert tenni, ez ugyanis mérgező az állatokra.

 

 

Ünnepi rohanás

 

Az ünnepek miatti állandó teendők, és szervezés minden családban ismert tevékenység, de az állandó látogatók, és sürgés-forgás stresszes és kimerítő a négylábúak számára. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kedvencünknek van-e lehetősége elbújni egy csendes, eldugott helyre, ahol kipihenheti magát. A stressz gyakori kiváltója a hasmenésnek, ingerlékenységnek. Az idősebb, és beteg állatok még érzékenyebbek a környezet változására, és a magasabb aktivitásra. Figyeljünk rájuk!

 

 

 

Ha a fent említett tanácsokat megfogadjuk, és elkerüljük az ünnepi nasiztatást, kutya díszítést, és kihúzzuk az égősort a konnektorból, nagyobb eséllyel lehet nyugodt, állatorvos mentes karácsonyunk. Kellő elővigyázatossággal boldogan telhetnek az ünnepek, azonban, ha a tünetek bármelyikét tapasztaljuk, azonnal konzultáljunk állatorvossal!

 

 

 

Forrás: realsimple.com
Indexkép forrás: blog.dogbuddy.com
Cikk első megjelenése: 2015. december 23.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére Hétköznapi tisztítószerek, melyek veszélyesek lehetnek a kutya egészségére
Tiszta otthon, rendes ház. Gazdiként ezt bizony olykor kihívásként élhetjük meg, és gyakrabban kerül elő a takarító-szett. Milyen problémát okozhatnak a kutya számára, és hogyan előzzük meg a bajt?

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba? Miért szeretnek a kutyák belehemperegni a kakiba?
… és egyéb szagos dolgokba, amit csak úton-útfélen találnak. Valami ellenállhatatlan erő vonzza szimatukat feléjük, majd hazafelé büszkén hordják „varázslatos” illatukat. Mi pedig nem győzzük befogni orrunkat, és lélekben készülünk egy (újabb) alapos fürdetésre.

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal Hírek - Címlapon
Kifejezetten kutyák számára készült karácsonyi dal
Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van Hírek - Címlapon
Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van