A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Egy kutyatréner vallomása - Kutyás karácsony és ami mögötte van

2020. december 22., 16:30


Szerző: Panyi Zita


Kategória: Nevelés
Rendhagyó kutyás karácsonyt tartottunk. Ami sokat jelent nekem és fantasztikus, hogy megvalósulhatott! Nagyon büszke vagyok a gazdikra és kutyatársaikra. Több okból. Ismerem a történetüket. Tudom, honnét indultunk egykor, hogy közös munkával kedves vezetőivé váljanak kutyusaiknak. Ehhez ki kellett lépni komfortzónájukból, nagy adag bizalmat kellett nekem szavazni és megtanulni, mi az igazi kitartás, türelem, önfegyelem és önismeret. 

A videóban szereplő kutyusok között volt, aki megharapta előző trénerét, volt viadaloztatott kutyus és olyan gazdi is, akihez mentőt kellett hívni, hogy el ne vérezzen a saját kutyája által indított támadástól. Más kutyust az utcáról fogadott be gazdája vagy több száz kilométerre utaztak érte, hogy örökbefogadhassák. A videóban szerepel kutyus, akit el akartak altatni kezelhetetlennek vélt agressziója miatt, más kutyus pedig kényszerességre való hajlammal él, túlmozgást mutat.

A videó szerkesztésekor arra gondoltam, bárcsak minden, jelenleg reménytelenséget érző gazdinak meg tudnám mutatni ennek a kis csapatnak a munkáját, fejlődését, a régi félelmeket, nem egyszer a könnyeket. Mert ezeken és az elszánáson keresztül vezetett az út ehhez az eredményhez! Bárcsak minél több embert tudnánk inspirálni ezzel a videóval, hogy dolgozzon, tanuljon kutyatársáért és higgyen magában, a változásban!

 

 

 

 

 

 

Biztosan ismerős nektek is, amikor meg akartok oldani egy helyzetet és sorra jönnek a kifogások.  Akikkel együtt dolgozom, legyenek gazdik, a kollégám, aki a honlapot frissíti vagy a közösségi média-felületeket tartja kézben, másik kollégám, akivel, ha kell, vidékre megyünk felmérni és kiértékelni egy kutyust, mind előre tekintenek és tartanak. Segítjük egymást. Tudunk beszélni a nehézségekről, a félelmekről, nem egyszer a negatív tapasztalatokkal terhelt múltról. De mire a beszélgetés végére érünk, az irány egyértelműen az előre! Miért fontos ez?

Enélkül nem lehet rehabilitálni egy kutyát. Ezért vagyok büszke a videóban szereplő gazdikra. Eleinte elhitték nekem, később pedig tapasztalták, hogy ameddig a jelen helyett saját fejükben vannak és a pillanatnyi teendők végzése helyett a kétségeiket táplálják figyelmükkel, stagnálnak. Nem haladnak, nem tudják kutyatársukat kizökkenteni, sem nyugalomhoz, a környezetükkel való megbékéléshez juttatni. Tudom, hogy sokszor nehéz elkapni a ritmust, szokatlan vezénylésre, instruálásra dolgozni. Tartani az alaki gyakorlatokat. És nehéz belejönni abba, hogy eleinte a cél egyértelmű látása nélkül dolgozunk. Pontosabban én látom, csak nem feltétlenül mindent osztok meg. Például azért, hogy ne építsek ki félelmeket a gazdikban, ne ijesztgessem őket indokolatlanul. Megint másnál, ha látom, hogy maximalista, nem akarok plusz megfelelési kényszert ráhelyezni. De aki marad, az egészen biztosan átlátja, megérti, ráérez, egyre rutinosabbá válik. Idővel. És ez itt a lényeg. Az időnk az egyik legnagyobb értékünk, amit meg tudunk osztani valakivel.

 

 

 

 

 

A videóban szereplő gazdik elfogadták, hogy olykor félévekben mérhető a változás egy erősen traumatizált vagy csontosult és negatív szokásrendszerrel élő kutyus esetében. Beletették a kellő mennyiségű energiát, időt, fáradságot a kutyatársukkal való kapcsolat helyrehozatalába. Hétvégén is, meg amikor fáradtak voltak, vagy későn értek haza a munkából, akkor is. Sárban, hidegben. Évszaktól függetlenül. És elfogadták azt is, van, amit élethosszig szükséges megtenni azért, hogy az elért eredményeket szinten lehessen tartani.

Megértették,

 

nincs olyan, hogy egy kutyusnak milyennek kell lenni. Hozzánk hasonlóan ők is ezerfélék. Önálló akarattal, érzelmi világgal, stílussal és előélettel.

 

Borzasztó nehéz elszakadni egy fejünkben élő, idealizált képtől. Ám amikor sikerül, valósággal kitárul a világ. Megmutatkoznak a lehetőségek, képesek vagyunk látni a tényleges eredményt, a haladást. Onnét pedig felgyorsul maga a folyamat is.

 

Elképesztő belegondolni, mennyi bizalom kellett ehhez eleinte. Mennyi hit és akaraterő alkalmazkodni valami ismeretlenhez, valami teljesen újhoz. Ügyelni a gazdiknak gesztusaikra, a testbeszédükre, tanulni, napirendet átszervezni.

 

Hálás és meghatott vagyok, amiért úgy döntöttetek, hogy a vezetésemmel vágtok neki ennek az útnak. Nagyon köszönöm mindannyiótoknak! Ezzel engem is tanulásra inspiráltok. Célt adtok. Számomra egy kicsit ez a karácsony. Kifejezni a hálám. Megköszönni a beszélgetéseket és emlékezni a közös örömeinkre. 

 

 

 

 

Forrás: panyizita.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz Hallásproblémák kutyáknál - 10 tipp a nyugodt mindennapokhoz
Legyen bár veleszületett vagy szerzett a károsodás, egy hallásproblémás kutya gazdijának lenni kisebb-nagyobb kihívásokkal járhat. A békés együttéléshez kínálunk most egy kis segítséget.

Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta? Miért félnek egyes kutyák a víztől, és hogyan segíthetünk nekik túllépni rajta?
Napsütés, lengedező szél, nyár… Mi is lehetne kellemesebb kikapcsolódás, mint kedvencünk társaságában ellátogatni a partra és megmártózni a vízben. És ha ő másként gondolja?

Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket Segíti a kutyák tanulását, ha dicsérettel és simogatással is jutalmazzuk őket
A kutyák tanulási sikerére jó hatással van, ha nemcsak étellel jutalmazzuk őket, hanem dicséretet és simogatást is kapnak a jó teljesítményért - derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak Scientific Reportsban megjelent legújabb kutatásából. Az etológusok az érzelmek, a tanulás és az alvás összefüggéseit vizsgálták. Eredményeik rávilágítanak, hogy a tanítási stílus és az alvás hogyan hat a kutyák viselkedésére és tanulási sikerére.

Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák? Tény vagy fikció: Miért viselkednek agresszívabban a kistestű kutyák?
A kistestű kutyákról gyakran vélekednek úgy az emberek, hogy morcosabbak, mint nagyobb társaik. Mi okozhatja ezt?

Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról? Mit tanítanak nekünk kutyáink a háláról?
A kutyák megnyitják szívünket a szeretet, az öröm és a barátság felé. Hálájuk talán még ennél is nagyszerűbb érzés, általa lényük legmélyéhez kapcsolódhatunk.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online Egyedi kutyás ajándéktárgyak Irodakutya.com AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A karácsony veszélyei a kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt? Hírek - Címlapon
A karácsony veszélyei a kutyákra - hogyan kerüljük el a bajt?
Egy corgi lett a pótmamája az elárvult labrador kölyköknek Hírek - Címlapon
Egy corgi lett a pótmamája az elárvult labrador kölyköknek