A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amilyen a kutyád, úgy neveld!

2015. március 22., 19:15


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




A kutyanevelés bonyolultságát, mint arról a múlt héten már beszéltünk, az adja, hogy sok esetben nem a kutya személyiségéből és egyéniségéből indul ki, hanem egy módszert húz a különböző fajtákra. Most azt vesszük górcső alá, hogy milyen viselkedések és nevelések milyen helyzetekben hatásosak.



Stefan Siman állatterapeuta és tréner határozottan kiáll a megoldásközpontú kutyanevelés mellett. Úgy gondolja, hogy ami az egyik kutyánál kezelendő probléma, addig a másiknál épp kiemelkedő tulajdonság, ezért a két kutyánál nem lehet ugyanazt a nevelési elvet alkalmazni.

Például, ha egy lakótelepi kutya az órákig tartó ugatásával zavarja a házban élőket, akkor nála olyan oktatást kell bevetni, ami megszűnteti ezt. Miközben egy családi gazdaságban tartott egyednél elvárás, hogy ugatással jelezze a gazdájának a veszélyhelyzeteket. A két esetben nem lehet egyformán nevelni. 

 

kutyanevel1
Az ugatásnak van helye a kutya életében
Fotó: http://www.apotheken-umschau.de/

 

Ráadásul a kellemetlen viselkedési minta nem feltétlenül a kutya személyiségéből adódik, hanem a gazdája rossz válaszreakcióiból. Ennek felismerése szintén szakembert kíván. Sok oktató mondja azt, hogy nem a kutyát neveli, hanem a gazdát kezeli. 

 

Ezek a rossz gazda-minták elkezdődhetnek már kölyökkorban, és hiába várja azt a a kutyatulaj, hogy majd varázsütésre abbahagyja kutyája a nem kívánt viselkedést. Ilyenkor jönnek a kéretlen jótanácsok. Stefan ennek megértésére a felugráló eb példáját hozza.

 

kutyanevel4
A kölyökkutya egyszer megnő, és nem mindegy, hogy mekkorára
Fotó: http://www.dogtrainingassociation.com/

 

A kölyöknek megengedi a környezete, hogy felugráljon az emberekre, mert annyira cuki. Nem közömbösítik ezt, nem gondolnak arra, hogy pár hónap, év múlva ez kellemetlen, esetenként veszélyes lesz. A kutya megnő, és még akkor is ugrál, ami zavarja az embereket. A jótanácsok közt szerepel a "lépj a hátsó lábára" is, mely nem minden esetben működőképes. Például a falkavezérré vált, embernek kezelt lakótelepi középes termetű kutya esetében. A lábtaposós módszerbe esetleg beletörik a kutya lába. 

Marad a negatív viselkedés, és a feszültség, mely büntetéseket és egyéb fegyelmi eszközöket hoz maga után. 

 

kutyanevel2
A tiltás a kutya érdeke
Fotó: http://www.hundezentrum-schleswig-holstein.de/

 

A büntetés használata azonban nagyon tág fogalom a kutyanevelésben. Ez ugyanúgy fajtára, méretre, oktatási stílusra különbözik egymástól. A büntetés célja minden esetben a rossz minta kiküszöbölése és a jólnevelt kutya állapotának létrehozása.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a büntetés súlya mekkora. A pozitív büntetés használata még elfogadott, de a fájdalmat okozó és maradandó sérülést adó ellencsapás már inkább szadizmus, mint nevelés.

A pozitív büntetés azt jelenti, hogy egy negatív viselkedéshez (péládul figyelemfelkeltő felugráláshoz) egy kellemetlen élményt társítunk (nem figyel rá a gazda, nem néz rá, nem beszél hozzá, amikor felugrál), és ezért abbahagyja.

 

 

A falkában élő egyedek egy-egy tekintetből is tudják, hogy milyen viselkedési minta követendő, és melyeket nem érdemes folytatni. A gazdának falkavezérré kell válnia, hogy minden apró rezzenését értelmezni tudjon a kutyája, és ezáltal az emberi közegben elérje a jólnevelt kutyaságot. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek A semmiből tűnt fel az árva kölyök, amikor idős kutyájuktól végső búcsút vettek
Mintha egy angyal küldte volna oda a kiskutyát, a legnehezebb pillanatban. Megható történet!

Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni Akik mellett nem lehet könnyek nélkül elmenni
A kóborló gazdátlan állatok száma elképesztő mennyiséget öltött az országban. Ugyanakkor az örökbefogadási kedv és lehetőség lassan nullához közelít.

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura
Mars hasmars! Hírek - Címlapon
Mars hasmars!