A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amilyen a kutyád, úgy neveld!

2015. március 22., 19:15


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés
A kutyanevelés bonyolultságát, mint arról a múlt héten már beszéltünk, az adja, hogy sok esetben nem a kutya személyiségéből és egyéniségéből indul ki, hanem egy módszert húz a különböző fajtákra. Most azt vesszük górcső alá, hogy milyen viselkedések és nevelések milyen helyzetekben hatásosak.Stefan Siman állatterapeuta és tréner határozottan kiáll a megoldásközpontú kutyanevelés mellett. Úgy gondolja, hogy ami az egyik kutyánál kezelendő probléma, addig a másiknál épp kiemelkedő tulajdonság, ezért a két kutyánál nem lehet ugyanazt a nevelési elvet alkalmazni.

Például, ha egy lakótelepi kutya az órákig tartó ugatásával zavarja a házban élőket, akkor nála olyan oktatást kell bevetni, ami megszűnteti ezt. Miközben egy családi gazdaságban tartott egyednél elvárás, hogy ugatással jelezze a gazdájának a veszélyhelyzeteket. A két esetben nem lehet egyformán nevelni. 

 

kutyanevel1
Az ugatásnak van helye a kutya életében
Fotó: http://www.apotheken-umschau.de/

 

Ráadásul a kellemetlen viselkedési minta nem feltétlenül a kutya személyiségéből adódik, hanem a gazdája rossz válaszreakcióiból. Ennek felismerése szintén szakembert kíván. Sok oktató mondja azt, hogy nem a kutyát neveli, hanem a gazdát kezeli. 

 

Ezek a rossz gazda-minták elkezdődhetnek már kölyökkorban, és hiába várja azt a a kutyatulaj, hogy majd varázsütésre abbahagyja kutyája a nem kívánt viselkedést. Ilyenkor jönnek a kéretlen jótanácsok. Stefan ennek megértésére a felugráló eb példáját hozza.

 

kutyanevel4
A kölyökkutya egyszer megnő, és nem mindegy, hogy mekkorára
Fotó: http://www.dogtrainingassociation.com/

 

A kölyöknek megengedi a környezete, hogy felugráljon az emberekre, mert annyira cuki. Nem közömbösítik ezt, nem gondolnak arra, hogy pár hónap, év múlva ez kellemetlen, esetenként veszélyes lesz. A kutya megnő, és még akkor is ugrál, ami zavarja az embereket. A jótanácsok közt szerepel a "lépj a hátsó lábára" is, mely nem minden esetben működőképes. Például a falkavezérré vált, embernek kezelt lakótelepi középes termetű kutya esetében. A lábtaposós módszerbe esetleg beletörik a kutya lába. 

Marad a negatív viselkedés, és a feszültség, mely büntetéseket és egyéb fegyelmi eszközöket hoz maga után. 

 

kutyanevel2
A tiltás a kutya érdeke
Fotó: http://www.hundezentrum-schleswig-holstein.de/

 

A büntetés használata azonban nagyon tág fogalom a kutyanevelésben. Ez ugyanúgy fajtára, méretre, oktatási stílusra különbözik egymástól. A büntetés célja minden esetben a rossz minta kiküszöbölése és a jólnevelt kutya állapotának létrehozása.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a büntetés súlya mekkora. A pozitív büntetés használata még elfogadott, de a fájdalmat okozó és maradandó sérülést adó ellencsapás már inkább szadizmus, mint nevelés.

A pozitív büntetés azt jelenti, hogy egy negatív viselkedéshez (péládul figyelemfelkeltő felugráláshoz) egy kellemetlen élményt társítunk (nem figyel rá a gazda, nem néz rá, nem beszél hozzá, amikor felugrál), és ezért abbahagyja.

 

 

A falkában élő egyedek egy-egy tekintetből is tudják, hogy milyen viselkedési minta követendő, és melyeket nem érdemes folytatni. A gazdának falkavezérré kell válnia, hogy minden apró rezzenését értelmezni tudjon a kutyája, és ezáltal az emberi közegben elérje a jólnevelt kutyaságot. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban 40 nap után került elő a kutya, miután nyoma veszett az izraeli háborúban
Megható történet egy elveszett kutyáról és szerető gazdijáról, aki nem adta fel a reményt, hogy egy napon majd újra magához ölelheti kedvencét.

Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt Bátortalanul nyújtotta mancsát, így kért segítséget a kóbor kutya, aki a menhely előtt várt
Ahogy odaért az állatmentőhöz, kezébe tette a mancsát, mintha azt mondaná: „Kérlek szépen, segíts rajtam!”

Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak Senkinek sem kellett az öreg kutyus – mígnem egy 100 éves néni jelentkezett örökbefogadónak
„Olyanok ők ketten, mint a borsó meg a héja.”

Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is! Black Friday másképp - gondolj a fekete kutyákra is!
A Black Friday, ha nem is hivatalosan, de megnyitja a karácsony előtti bevásárló szezont. Óriási leárazások, vásárlásra csábító ajánlatok minden üzletben… vannak azonban, akiknek nagyobb szüksége lenne a figyelmünkre!

Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán Különleges barátság szövődött Mark Wahlberg és egy kóbor kutya között az Artúr, a király forgatásán
A négylábú főszereplő első pillantásra belopta magát a színész szívébe.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura
Mars hasmars! Hírek - Címlapon
Mars hasmars!