A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Amilyen a kutyád, úgy neveld!

2015. március 22., 19:15


Szerző: RSM


Kategória: Nevelés




A kutyanevelés bonyolultságát, mint arról a múlt héten már beszéltünk, az adja, hogy sok esetben nem a kutya személyiségéből és egyéniségéből indul ki, hanem egy módszert húz a különböző fajtákra. Most azt vesszük górcső alá, hogy milyen viselkedések és nevelések milyen helyzetekben hatásosak.



Stefan Siman állatterapeuta és tréner határozottan kiáll a megoldásközpontú kutyanevelés mellett. Úgy gondolja, hogy ami az egyik kutyánál kezelendő probléma, addig a másiknál épp kiemelkedő tulajdonság, ezért a két kutyánál nem lehet ugyanazt a nevelési elvet alkalmazni.

Például, ha egy lakótelepi kutya az órákig tartó ugatásával zavarja a házban élőket, akkor nála olyan oktatást kell bevetni, ami megszűnteti ezt. Miközben egy családi gazdaságban tartott egyednél elvárás, hogy ugatással jelezze a gazdájának a veszélyhelyzeteket. A két esetben nem lehet egyformán nevelni. 

 

kutyanevel1
Az ugatásnak van helye a kutya életében
Fotó: http://www.apotheken-umschau.de/

 

Ráadásul a kellemetlen viselkedési minta nem feltétlenül a kutya személyiségéből adódik, hanem a gazdája rossz válaszreakcióiból. Ennek felismerése szintén szakembert kíván. Sok oktató mondja azt, hogy nem a kutyát neveli, hanem a gazdát kezeli. 

 

Ezek a rossz gazda-minták elkezdődhetnek már kölyökkorban, és hiába várja azt a a kutyatulaj, hogy majd varázsütésre abbahagyja kutyája a nem kívánt viselkedést. Ilyenkor jönnek a kéretlen jótanácsok. Stefan ennek megértésére a felugráló eb példáját hozza.

 

kutyanevel4
A kölyökkutya egyszer megnő, és nem mindegy, hogy mekkorára
Fotó: http://www.dogtrainingassociation.com/

 

A kölyöknek megengedi a környezete, hogy felugráljon az emberekre, mert annyira cuki. Nem közömbösítik ezt, nem gondolnak arra, hogy pár hónap, év múlva ez kellemetlen, esetenként veszélyes lesz. A kutya megnő, és még akkor is ugrál, ami zavarja az embereket. A jótanácsok közt szerepel a "lépj a hátsó lábára" is, mely nem minden esetben működőképes. Például a falkavezérré vált, embernek kezelt lakótelepi középes termetű kutya esetében. A lábtaposós módszerbe esetleg beletörik a kutya lába. 

Marad a negatív viselkedés, és a feszültség, mely büntetéseket és egyéb fegyelmi eszközöket hoz maga után. 

 

kutyanevel2
A tiltás a kutya érdeke
Fotó: http://www.hundezentrum-schleswig-holstein.de/

 

A büntetés használata azonban nagyon tág fogalom a kutyanevelésben. Ez ugyanúgy fajtára, méretre, oktatási stílusra különbözik egymástól. A büntetés célja minden esetben a rossz minta kiküszöbölése és a jólnevelt kutya állapotának létrehozása.

Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a büntetés súlya mekkora. A pozitív büntetés használata még elfogadott, de a fájdalmat okozó és maradandó sérülést adó ellencsapás már inkább szadizmus, mint nevelés.

A pozitív büntetés azt jelenti, hogy egy negatív viselkedéshez (péládul figyelemfelkeltő felugráláshoz) egy kellemetlen élményt társítunk (nem figyel rá a gazda, nem néz rá, nem beszél hozzá, amikor felugrál), és ezért abbahagyja.

 

 

A falkában élő egyedek egy-egy tekintetből is tudják, hogy milyen viselkedési minta követendő, és melyeket nem érdemes folytatni. A gazdának falkavezérré kell válnia, hogy minden apró rezzenését értelmezni tudjon a kutyája, és ezáltal az emberi közegben elérje a jólnevelt kutyaságot. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni? Miért szeret a kutyám a ruháimon aludni?
Hihetetlenül aranyosak tudnak lenni, ahogy kényelmes fekhelyet keresgélve egyszer csak felfedezik pólónkat, pulóverünket vagy nadrágunkat az ágyon, és már indulnak is, hogy odakucorodjanak. De miért is szeretnek a ruháinkon pihenni?

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben Két évig várt az öreg kutyus a menhelyen – Ilyen vidáman szaladgál ma idős gazdijával a kertben
"Ők is megérdemlik a szeretetet, és úgy reagálnak rá, mint bármely másik, fiatalabb kutya tenné. Viszonozzák, tiszta szívből."

Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját Örömében vonyított az idős kutyus, amikor megpillantotta az utcán rég nem látott barátját
Megható videón a két öregecske kutyus, akik már 9 éve igaz barátok!

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura Hírek - Címlapon
Kutyaparadicsom: Hotel Villa Natura
Mars hasmars! Hírek - Címlapon
Mars hasmars!