A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Mars hasmars!

2015. március 22., 04:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Egészség




A hasmenés előbb-utóbb minden ebet utolér. Vagy egy bezabálás után, esetleg tápváltáskor, de előfordulhat vírusos megbetegedés következményeként is. Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni,hogy az állatorvoshoz mindenképp el kell vinni az ebet, de pár házi praktikával könnyíthetünk kutyánk szorult helyzetén.



Olykor elegendő egy új konzerv, vagy egy falat házi koszt, s kedvencünk toporogva, nyüsszögve adja tudtunkra: dolga van, ami nem várathat magára. A hasmenés általában pár nap alatt rendeződik, de addig mind a gazdi, mind a csahos számára jópár kellemetlen percet okozhat. Naponta többször is jöhet az inger, ráadásul a híg székletet képtelenek tartani a négylábúak (hozzánk hasonlóan), így akár a szobatisztaság is felborulhat. Legyünk türelmesek kutyánkkal, ez az elsődleges szabály!

 

Kép: haziallat.hu

 

Ha tudjuk, hogy mi miatt került ebünk ilyen helyzetbe (jó zsíros szalonnát adtunk pl. előző este, vagy konzervet kevertünk a megszokott táphoz stb.) akkor pár egyszerű lépéssel gyorsíthatjuk kutyánk felgyógyulását. A tápot rakjuk félre, és főzzünk rizst kedvencünknek. A rizs alkalmas arra, hogy megfogja a hasmenést, ugyanakkor kellően laktat, és energiával szolgál. Akad, aki egy filter kamillateát is beledob a rizs főzővizébe, ezzel gyulladás csökkentő hatást társítva az étek mellé.

 

A probiotikumok is jó szolgálatot tehetnek. Amennyiben kutyának való éppen nincs a házi készletünkben, de emberi készítmény pl. folyékony kéz közelben van, bátran adjuk be ebünknek, majd az első adandó alkalommal (például az állatorvosi látogatáskor) szerezzük be a direkt ebeknek készült terméket.

 

Akadnak gazdák, akik esküsznek a kefirre, de ha laktóz érzékeny a kutyánk, akkor ezzel inkább ne terheljük meg a gyomrát.

Lényeges, hogy tápváltáskor figyeljünk a fokozatosságra, keverjük a régit, az új eleséggel, és ne hirtelen adjunk teljesen más takarmányt ebünknek, ez ugyanis bélgyulladást, s ezáltal hasmenést okozhat!

 

Kép: bolsademulher.com

 

Amikor elkezdjük a rizs diétát, minden más jutalomfalatot, házi kosztot stb. felejtsünk el. Praktikus ötlet felönteni meleg vízzel a kímélő étket, így a hidratálás is ki van pipálva, ami egyébként is nagyon lényeges, hiszen a hasmars jelentős folyadékvesztéssel jár.

Pár nap után, amennyiben a tünetek csökkennek, majd megszűnnek szépen, óvatosan bevezethetjük a tápot, eleinte fél, majd negyed zacskó rizzsel keverve, végül a hasfogó kiegészítőt el is hagyhatjuk, visszacsöppenve ezzel a jól megszokott kerékvágásba!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya Veszélyes fűszerek - ezekből jobb, ha nem eszik a kutya
Ételeink kedvelt ízesítői a fűszerek, jótékony hatásuk miatt előszeretettel fogyasztjuk őket. Ám az, ami egészségünknek kedvez, négylábú barátaink számára komoly gondokat okozhat. Tudj meg többet!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa Daganatos betegségek kutyáknál - A rák 6 leggyakoribb típusa
Egy téma, amit legszívesebben messzire elkerülnénk, mégis fontos tudnunk róla, hogy időben megtehessük a szükséges lépéseket kedvenceink egészsége érdekében.

Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk! Emésztőrendszeri zavarok? Lehet, hogy Irritábilis bél szindrómával (IBS) küzd a kutyánk!
Csakúgy, mint az embereknél, az irritábilis bél szindróma, vagyis IBS a kutyák esetében is emésztőrendszeri panaszokat okoz. Bár náluk jóval ritkábban fordul elő, mégis fontos tudnunk róla.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Praktiker Brimo partysátor Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Amilyen a kutyád, úgy neveld! Hírek - Címlapon
Amilyen a kutyád, úgy neveld!
Virágot, csak az illatáról! Hírek - Címlapon
Virágot, csak az illatáról!