A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken

2019. december 02., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Akár 200.000 Ft bírság is járhat a jövőben azért, ha közterületen etet valaki kóbor állatokat Kiskunhalason.Magyarország nagy részén még mindig problémát jelent a kóbor állatok magas száma. A jószívű állatbarátok pedig segíteni szeretnének a szegény árva kutyákon és macskákon, ezért ételmaradékokat, állateledeleket tesznek ki a bokrok alá, járdákra, házak tövébe. Sok állat az ilyen segítség nélkül nem biztos, hogy életben maradna, különösen a kemény telek idején.   

Kiskunhalason megelégelték a lakosok ezt a gyakorlatot, mondván az etetett állatok, főként macskák rengeteg piszkot hagynak maguk után, aminek eltakarítása az adott társasház, ingatlan feladata. Azokon a környékeken, ahol az állatbarátok eledelt helyeznek ki a kóbor állatoknak, érthetően meg is nőtt azok száma. Az elégedetlen lakók az önkormányzat segítségét kérték a probléma megoldására, ennek következménye lett a csütörtökön megszavazott rendelet, ami 30 nap elteltével lép életbe. 

 

Az intézkedés nem egyedülálló: a korábbi években Újpesten és Kecskeméten is hasonló rendelkezést hoztak az önkormányzatok, ám ezeket a Kúria vissza is vonatta. (Az újpesti eset itt, a kecskeméti itt olvasható.)

 

 

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Fotó: straycatblues.org

 

 

A kóbor állatok helyzete nem egyszerű: folyamatosan jönnek világra a nem kívánt szaporulatok, és hiába dolgoznak az állatvédők erőn felül, éjjel-nappal, szélmalomharcot vívnak. Képtelenség a folyamatosan szaporodó állományt befogni teljes egészében - azon felül, hogy minden menhely már így is túlzsúfolt, nem is tudnák már hova tenni a befogott kóbor állatokat. 

A kihelyezett víz és eledelek nélkül viszont sok állat nem érné meg a tavaszt. 

Érthető a lakosság panasza is, hiszen maguk a kirakott élelmek, na és az odaszokott nagyszámú állat után is sok szennyezés, piszok marad, ami pedig akár fertőzésveszélyt is rejtehet magában. 

Azonban el kell gondolkodni: hol húzzuk meg a határt, ameddig az emberség tart?

 

 

A kóbor állatok helyzetének megoldását az ivartalanítás segítené legnagyobb arányban. Az állatvédő szervezetek a hozzájuk bekerült állatok ivartalanításával is sokszor bajban vannak, hiszen szinte kizárólag magánadományokból tudják fenntartani magukat. 

Ha pedig nem jönne világra újabb és újabb alom, akiknek sorsa nagy valószínűséggel a halálig tartó kóbor élet, szép lassan csökkenni kezdene a kóbor állatok száma - akiket már az állatvédők is könnyebben el tudnának helyezni. Végül pedig már egyáltalán nem lenne szükség az élelem kihelyezésére a közterületeken…

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra Rekordszámú pályázat érkezett az állatvédő civil szervezeteknek kiírt pályázatra
Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy rekordszámú pályázat érkezett a május elején meghirdetett, állatvédelemmel, illetve mentő-, segítő- és vakvezető kutyás jellegű tevékenységgel foglalkozó civil szervezetek számára szóló pályázatra. A pályázati kiírás szerint a kérelmek benyújtására nyitva álló határidő kedden letelt, 284 szervezet élt a pályázat beadása adta lehetőséggel.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán Hanyatt dobta magát a kóbor kutya, amikor meglátta a hátán fekvő sérültet az utcán
A bundás óriás egyből mosolyt csalt az emberek arcára, amikor statisztának állt a mentősök gyakorlati napján.

107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek 107 macskát és egy kutyát tartott a lakásában: állatkínzás bűntettéért kell felelnie a budapesti nőnek
Az állatkínzás bűntettével vádolt nő az előkészítő ülésen nem ismerte el bűnösségét.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart Brimo partysátor MOL Nyrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel Hírek - Címlapon
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Hírek - Címlapon
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?