A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken

2019. december 02., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Akár 200.000 Ft bírság is járhat a jövőben azért, ha közterületen etet valaki kóbor állatokat Kiskunhalason.Magyarország nagy részén még mindig problémát jelent a kóbor állatok magas száma. A jószívű állatbarátok pedig segíteni szeretnének a szegény árva kutyákon és macskákon, ezért ételmaradékokat, állateledeleket tesznek ki a bokrok alá, járdákra, házak tövébe. Sok állat az ilyen segítség nélkül nem biztos, hogy életben maradna, különösen a kemény telek idején.   

Kiskunhalason megelégelték a lakosok ezt a gyakorlatot, mondván az etetett állatok, főként macskák rengeteg piszkot hagynak maguk után, aminek eltakarítása az adott társasház, ingatlan feladata. Azokon a környékeken, ahol az állatbarátok eledelt helyeznek ki a kóbor állatoknak, érthetően meg is nőtt azok száma. Az elégedetlen lakók az önkormányzat segítségét kérték a probléma megoldására, ennek következménye lett a csütörtökön megszavazott rendelet, ami 30 nap elteltével lép életbe. 

 

Az intézkedés nem egyedülálló: a korábbi években Újpesten és Kecskeméten is hasonló rendelkezést hoztak az önkormányzatok, ám ezeket a Kúria vissza is vonatta. (Az újpesti eset itt, a kecskeméti itt olvasható.)

 

 

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Fotó: straycatblues.org

 

 

A kóbor állatok helyzete nem egyszerű: folyamatosan jönnek világra a nem kívánt szaporulatok, és hiába dolgoznak az állatvédők erőn felül, éjjel-nappal, szélmalomharcot vívnak. Képtelenség a folyamatosan szaporodó állományt befogni teljes egészében - azon felül, hogy minden menhely már így is túlzsúfolt, nem is tudnák már hova tenni a befogott kóbor állatokat. 

A kihelyezett víz és eledelek nélkül viszont sok állat nem érné meg a tavaszt. 

Érthető a lakosság panasza is, hiszen maguk a kirakott élelmek, na és az odaszokott nagyszámú állat után is sok szennyezés, piszok marad, ami pedig akár fertőzésveszélyt is rejtehet magában. 

Azonban el kell gondolkodni: hol húzzuk meg a határt, ameddig az emberség tart?

 

 

A kóbor állatok helyzetének megoldását az ivartalanítás segítené legnagyobb arányban. Az állatvédő szervezetek a hozzájuk bekerült állatok ivartalanításával is sokszor bajban vannak, hiszen szinte kizárólag magánadományokból tudják fenntartani magukat. 

Ha pedig nem jönne világra újabb és újabb alom, akiknek sorsa nagy valószínűséggel a halálig tartó kóbor élet, szép lassan csökkenni kezdene a kóbor állatok száma - akiket már az állatvédők is könnyebben el tudnának helyezni. Végül pedig már egyáltalán nem lenne szükség az élelem kihelyezésére a közterületeken…

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán
Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást.

Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyák és a lógófülő macskák tartását Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyák és a lógófülő macskák tartását
"Ártatlan állatok életét tesszük nyomorúságossá, pusztán azért, mert azt gondoljuk, szépek és aranyosak. Ez az oka annak, hogy megtesszük ma ezt a fontos lépést egy olyan Hollandia irányába, ahol egyetlen kedvencnek sem kell többé szenvednie a megjelenése miatt."

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában Árva állatokon segít a husky, akit harckocsik roncsainál találtak Ukrajnában
A roncsok között bukkantak rá a kutyára, és így indult el egy páratlan összefogás a bajbajutott állatok megsegítésére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel Hírek - Címlapon
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Hírek - Címlapon
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?