A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken

2019. december 02., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Akár 200.000 Ft bírság is járhat a jövőben azért, ha közterületen etet valaki kóbor állatokat Kiskunhalason.Magyarország nagy részén még mindig problémát jelent a kóbor állatok magas száma. A jószívű állatbarátok pedig segíteni szeretnének a szegény árva kutyákon és macskákon, ezért ételmaradékokat, állateledeleket tesznek ki a bokrok alá, járdákra, házak tövébe. Sok állat az ilyen segítség nélkül nem biztos, hogy életben maradna, különösen a kemény telek idején.   

Kiskunhalason megelégelték a lakosok ezt a gyakorlatot, mondván az etetett állatok, főként macskák rengeteg piszkot hagynak maguk után, aminek eltakarítása az adott társasház, ingatlan feladata. Azokon a környékeken, ahol az állatbarátok eledelt helyeznek ki a kóbor állatoknak, érthetően meg is nőtt azok száma. Az elégedetlen lakók az önkormányzat segítségét kérték a probléma megoldására, ennek következménye lett a csütörtökön megszavazott rendelet, ami 30 nap elteltével lép életbe. 

 

Az intézkedés nem egyedülálló: a korábbi években Újpesten és Kecskeméten is hasonló rendelkezést hoztak az önkormányzatok, ám ezeket a Kúria vissza is vonatta. (Az újpesti eset itt, a kecskeméti itt olvasható.)

 

 

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Fotó: straycatblues.org

 

 

A kóbor állatok helyzete nem egyszerű: folyamatosan jönnek világra a nem kívánt szaporulatok, és hiába dolgoznak az állatvédők erőn felül, éjjel-nappal, szélmalomharcot vívnak. Képtelenség a folyamatosan szaporodó állományt befogni teljes egészében - azon felül, hogy minden menhely már így is túlzsúfolt, nem is tudnák már hova tenni a befogott kóbor állatokat. 

A kihelyezett víz és eledelek nélkül viszont sok állat nem érné meg a tavaszt. 

Érthető a lakosság panasza is, hiszen maguk a kirakott élelmek, na és az odaszokott nagyszámú állat után is sok szennyezés, piszok marad, ami pedig akár fertőzésveszélyt is rejtehet magában. 

Azonban el kell gondolkodni: hol húzzuk meg a határt, ameddig az emberség tart?

 

 

A kóbor állatok helyzetének megoldását az ivartalanítás segítené legnagyobb arányban. Az állatvédő szervezetek a hozzájuk bekerült állatok ivartalanításával is sokszor bajban vannak, hiszen szinte kizárólag magánadományokból tudják fenntartani magukat. 

Ha pedig nem jönne világra újabb és újabb alom, akiknek sorsa nagy valószínűséggel a halálig tartó kóbor élet, szép lassan csökkenni kezdene a kóbor állatok száma - akiket már az állatvédők is könnyebben el tudnának helyezni. Végül pedig már egyáltalán nem lenne szükség az élelem kihelyezésére a közterületeken…

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Svédországban kötelezővé válik a macskák ivartalanítása Svédországban kötelezővé válik a macskák ivartalanítása
Júniusban lép életbe az új törvény, miszerint a macskatulajdonosoknak mindent meg kell tennie a nem kívánt szaporulatok megakadályozásának érdekében.

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól Ilyen egy igazi barát: a cica vigyáz a kutyára, aki retteg a viharoktól
Mintha érezné, hogy társa fél, ezért mindaddig mellette marad, amíg elcsendesül a vihar. Szívmelengető történet egy kutya-macska barátságról!

Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat Meghitt videó: a kis beagle és a cica egymást átölelve nézi a madarakat
Kissé döcögősen indult a barátságuk, mára azonban legkedvesebb időtöltésük közben is elválaszthatatlanok.

Bhután miniszterelnöke arra kérte a lakosokat, királyuk születésnapja alkalmából fogadjanak örökbe egy kutyát, vagy ültessenek egy fát Bhután miniszterelnöke arra kérte a lakosokat, királyuk születésnapja alkalmából fogadjanak örökbe egy kutyát, vagy ültessenek egy fát
Értékes, csillogó vagy más frappáns csecsebecsék helyett egészen más születésnapi ajándékot szántak az ország uralkodójának kerek születésnapjára. Az ország miniszterelnöke arra kérte a lakosokat, királyuk születésnapja alkalmából ültessenek és gondozzanak egy fát, vagy fogadjanak örökbe egy kóbor kutyát.

Esténként étterembe jár ez a kóbor kutya néhány finom falatért Esténként étterembe jár ez a kóbor kutya néhány finom falatért
Különleges törzsvendége van egy új-mexikói gyorsétteremnek: minden este egy kóbor kutya tűnik fel a bejáratnál.

Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg! Elveszett kutya: 5 tipp, mit tegyél, ha még nem lett meg!
Szilveszterkor sajnos ugrásszerűen megnő a kóbor kutyák száma, sokuk menekülni próbál a tűzijátékok, petárdák hangja elől. Sok állat nem kerül meg az elkövetkező pár napban: feladni azonban nem szabad, többször is előfordult, hogy akár hónapok, vagy évek elteltével került meg az elcsatangolt kutya!

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Betlehemi jászolban keresett menedéket egy kóbor kutya Betlehemi jászolban keresett menedéket egy kóbor kutya
Megható jelenet egy dél-olaszországi kisvárosban: egy közterületre kihelyezett kis betlehemben talált menedékre egy kóbor kutya.

A hontalan, kóbor kutyáknak gyűjtenek az Irigy Hónaljmirigy sztárjai Magyar Attilával A hontalan, kóbor kutyáknak gyűjtenek az Irigy Hónaljmirigy sztárjai Magyar Attilával
A 2018-as nagysikerű adventi adománygyűjtő akció után idén is jótékonykodással próbálja szebbé varázsolni mások ünnepét az AsiaCenter. Ezúttal a hontalan, kóbor kutyák számára gyűjtenek, méghozzá az Irigy Hónaljmirigy két oszlopos tagja, Kabai Laci és Sipos Tomi, valamint az ismert színművész, Magyar Attila segítségével. A hírességek december 15-én, vasárnap 12:00-tól egy fotózással egybekötött különleges „közönségtalálkozóra” várják az adományozni vágyókat.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Beagle Club Online Brimo partysátor AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel Hírek - Címlapon
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Hírek - Címlapon
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?