A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken

2019. december 02., 11:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Akár 200.000 Ft bírság is járhat a jövőben azért, ha közterületen etet valaki kóbor állatokat Kiskunhalason.Magyarország nagy részén még mindig problémát jelent a kóbor állatok magas száma. A jószívű állatbarátok pedig segíteni szeretnének a szegény árva kutyákon és macskákon, ezért ételmaradékokat, állateledeleket tesznek ki a bokrok alá, járdákra, házak tövébe. Sok állat az ilyen segítség nélkül nem biztos, hogy életben maradna, különösen a kemény telek idején.   

Kiskunhalason megelégelték a lakosok ezt a gyakorlatot, mondván az etetett állatok, főként macskák rengeteg piszkot hagynak maguk után, aminek eltakarítása az adott társasház, ingatlan feladata. Azokon a környékeken, ahol az állatbarátok eledelt helyeznek ki a kóbor állatoknak, érthetően meg is nőtt azok száma. Az elégedetlen lakók az önkormányzat segítségét kérték a probléma megoldására, ennek következménye lett a csütörtökön megszavazott rendelet, ami 30 nap elteltével lép életbe. 

 

Az intézkedés nem egyedülálló: a korábbi években Újpesten és Kecskeméten is hasonló rendelkezést hoztak az önkormányzatok, ám ezeket a Kúria vissza is vonatta. (Az újpesti eset itt, a kecskeméti itt olvasható.)

 

 

Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Betiltják Kiskunhalason a kóbor állatok etetését a közterületeken
Fotó: straycatblues.org

 

 

A kóbor állatok helyzete nem egyszerű: folyamatosan jönnek világra a nem kívánt szaporulatok, és hiába dolgoznak az állatvédők erőn felül, éjjel-nappal, szélmalomharcot vívnak. Képtelenség a folyamatosan szaporodó állományt befogni teljes egészében - azon felül, hogy minden menhely már így is túlzsúfolt, nem is tudnák már hova tenni a befogott kóbor állatokat. 

A kihelyezett víz és eledelek nélkül viszont sok állat nem érné meg a tavaszt. 

Érthető a lakosság panasza is, hiszen maguk a kirakott élelmek, na és az odaszokott nagyszámú állat után is sok szennyezés, piszok marad, ami pedig akár fertőzésveszélyt is rejtehet magában. 

Azonban el kell gondolkodni: hol húzzuk meg a határt, ameddig az emberség tart?

 

 

A kóbor állatok helyzetének megoldását az ivartalanítás segítené legnagyobb arányban. Az állatvédő szervezetek a hozzájuk bekerült állatok ivartalanításával is sokszor bajban vannak, hiszen szinte kizárólag magánadományokból tudják fenntartani magukat. 

Ha pedig nem jönne világra újabb és újabb alom, akiknek sorsa nagy valószínűséggel a halálig tartó kóbor élet, szép lassan csökkenni kezdene a kóbor állatok száma - akiket már az állatvédők is könnyebben el tudnának helyezni. Végül pedig már egyáltalán nem lenne szükség az élelem kihelyezésére a közterületeken…

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A hontalan, kóbor kutyáknak gyűjtenek az Irigy Hónaljmirigy sztárjai Magyar Attilával A hontalan, kóbor kutyáknak gyűjtenek az Irigy Hónaljmirigy sztárjai Magyar Attilával
A 2018-as nagysikerű adventi adománygyűjtő akció után idén is jótékonykodással próbálja szebbé varázsolni mások ünnepét az AsiaCenter. Ezúttal a hontalan, kóbor kutyák számára gyűjtenek, méghozzá az Irigy Hónaljmirigy két oszlopos tagja, Kabai Laci és Sipos Tomi, valamint az ismert színművész, Magyar Attila segítségével. A hírességek december 15-én, vasárnap 12:00-tól egy fotózással egybekötött különleges „közönségtalálkozóra” várják az adományozni vágyókat.

Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká Szelídített állatból szeretett kedvenc – így váltak a kutyák társainkká
Az ember legjobb barátja talán sohasem volt még ennyi figyelemmel körülrajongva, mint napjainkban. Honnan ered kötődésünk, és mikortól tekintünk rájuk kedvencként?

Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk? Befolyásolja a kutyák iránti szeretetünket az, hogy a világ mely pontján élünk?
Miért szeretik egyesek a házikedvenceket, míg mások nem? Egy tanulmány szerint óriási különbségek vannak a nemzetek között a kutya- és macskatartás tekintetében.

Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium Közel háromezer kutya ivartalanítását támogatja az Agrárminisztérium
Nagy lépés az állatvédelem és a felelős állattartás terén: 100 millió forintot biztosított az Agrárminisztérium kutyák ivartalanítására. A cél a kóbor kutyák és a nem kívánt szaporulatok számának csökkentése.

Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást? Gyógyír a magányra: a kutyák vagy a macskák jelenthetik a megoldást?
A társállatként tartott kutyák és macskák jótékony hatással bírnak az egyedül élő idősek számára, de meglepően eltérő mértékben és minőségben.

Kóbor kutyát találtak a bringások a túrájukon - ölbe kapták, úgy tekertek tovább Kóbor kutyát találtak a bringások a túrájukon - ölbe kapták, úgy tekertek tovább
A semmi közepén találkoztak össze egy gazdátlan kutyával a bringások. Nem volt kérdés, hogy mit fognak tenni!

Így is lehet: Nagykálló Önkormányzata támogatást ad az ivartalanításra és chipeltetésre Így is lehet: Nagykálló Önkormányzata támogatást ad az ivartalanításra és chipeltetésre
Példaértékű döntést hozott Nagykálló Képviselő-testülete: komoly anyagi támogatást biztosítanak a városban élő kutyatartóknak kutyáik oltására, chipeltetésére és ivartalanítására.

Mindenkinek kell egy barát - újabb megható kutyás rövidfilm a Pixartól Mindenkinek kell egy barát - újabb megható kutyás rövidfilm a Pixartól
A Pixar kisfilmjeit hol megmosolyogjuk, hol megkönnyezzük, de az elmondható, hogy mindet imádjuk! A legújabb rajzfilmjük főszereplője ráadásul egy kutya és annak kis barátja, egy cica.

5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz 5+1 lépés, amit tehetsz, ha Szilveszter után kóbor kutyát találsz
Az év első napjaiban hirtelen megnő a kóbor állatok száma: a szilveszteri tűzijátéktól pánikba eső és otthonról elszökő állatok nagy része soha nem tér már haza. Változtassunk ezen: ne menjünk el a kóborkák mellett, segítsünk nekik hazatalálni!

Autómosóba jár a kóbor kutya egy kis hátvakarásért Autómosóba jár a kóbor kutya egy kis hátvakarásért
Világszerte meghódította a szíveket az a kóbor kutya, akit furcsa hobbija során kameráztak le. A németjuhász keverék heti több alkalommal megjelenik egy helyi autómosónál egy kis “wellnessre”.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel Hírek - Címlapon
Már nyolc koalát megmentett a tűz elől ez a spániel
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod? Hírek - Címlapon
Nagy zajban is meghallja a kutyád, ha nevén szólítod?