A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Élet kutyával Bécsben – ilyen az osztrák főváros kutyás szemmel

2024. September 16., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




Mindannyiunk fejében él egy kép, milyen is lehet az élet nyugati szomszédainknál kutyásként. Lazább, nyitottabb, vagy épp szigorúbb? Utánajártunk!



Sok-sok éve Európa legélhetőbb városai között szerepel Ausztria fővárosa, Bécs. De vajon kutyásként is élhető? Milyen szabályok vonatkoznak az ott élő kutyatartókra, és az odalátogatókra? Hogy állnak a kutyabarát helyekkel?

 

A téma körbejárásában Simone Gräber, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal háziállatokkal foglalkozó tisztviselője volt a segítségünkre.

 

 

Simone Gräberrel, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal háziállatokkal foglalkozó tisztviselőjével beszélgettünk a bécsi kutyás életről
Simone Gräberrel, a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal háziállatokkal foglalkozó tisztviselőjével beszélgettünk a bécsi kutyás életről
Fotó: WH International Services/ Karin Krisper

 

 

Ebadó

 

Igen, jól olvastátok! A bécsi gazdiknak adót kell fizetnie négylábú kedvencük után (lehet kapni ez alól mentességet, erről lentebb olvashattok). Az ebadó összege évente 75 € (azaz körülbelül 30.000 Ft) az első kutya után. Minden további kutya után 102 €-t kell adóznia a gazdiknak évente. 

 

 

Jogosítvány, vizsga, kurzusok kutyásoknak

 

Bécsben odafigyelnek nem csak a kutyák, hanem a gazdák (és a leendő gazdák!) képzésére is.

Az újdonsült kutyatartók számára egy négyórás kurzus segít abban, hogy megismerhessék a kutyatartás alapjait, legfontosabb tudnivalóit, valamint azokat a szabályokat, melyeket kedvencükkel be kell tartsanak a hétköznapok során. Ez a kurzus kötelező a friss gazdiknak!

Nem kötelező a gazdiknak, de önkéntes alapon teljesíthetnek egy tanfolyamot, mely által kedvencük Vizsgázott városi kutya lehet. A vizsga 30 kérdéses elméleti részt tartalmaz a gazdi számára, emellett gyakorlati feladatokat is teljesíteniük kell kutyájukkal. Érdemes elvégezni a vizsgát, hisz a Vizsgázott városi kutyák gazdái mentesülnek az ebadó megfizetése alól.

 

 

A kezdő kutyatartóknak képzést kell elvégezniük a kutyatartás alapjairól, de letehetnek vizsgát is, mellyel Vizsgázott városi kutyává válhat
A kezdő kutyatartóknak képzést kell elvégezniük a kutyatartás alapjairól, de letehetnek vizsgát is, mellyel Vizsgázott városi kutyává válhat kedvencük
Fotó: Tierschutzombudsstelle Wien/Christian Houdek 

 

 

Veszélyes fajták

 

A veszélyes fajták tartásához Bécsben (és szinte egész Ausztria területén) jogosítvány szükséges. A veszélyes fajták listája tartományonként változó – Bécsben többek között ide tartoznak a bull típusú kutyák, rottweilerek, vagy például a dogo argentino. A listán szereplő kutyákra vonatkozó legfontosabb szabály, hogy 6 hónapos koruk fölött nem csak pórázon kell tartani mindenhol, hanem szájkosarat is viselniük kell a nyilvános helyeken. Ez alól csak a körbekerített kutyafuttató területen mentesülnek.

 

 

Kutyafuttató Bécsben
Kutyafuttató Bécsben
WH International Services/ Karin Krisper
Fotó: WH International Services/ Karin Krisper

 

 

Séták és futtatók

 

A hétköznapi sétákat és mozgási lehetőséget több mint 200 db rendezett, körbekerített kutyafuttató és úgynevezett Kutyás zóna biztosítja. A Kutyás zónák területén a futtatókhoz hasonlóan elengedhetjük kutyánkat a pórázról. Minden más területen a póráz használata kötelező! A Bécs honlapján található térképen pontosan tájékozódhatunk arról, merre találhatunk kutyafuttatót, vagy kutyás zónát – illetve arról is, hol van tiltva a kutya jelenléte. A térkép ide kattintva érhető el (a bal oldali menüben választhatjuk ki a „Kultur und Freizeit” menün belül a „Hundeflächen” -t, azaz „Kutyás területek”-et), ide kattintva pedig bővebb magyarázatot találhatunk a futtatókról és zónákról.

 

Bécs területén mintegy 3900 kutyaürülék - gyűjtő zacskó adagolót találhatunk, melyek segítenek a közterületek tisztán tartásában – nincs kifogás, össze kell szedni kutyánk után a piszkot! A fent említett térképen egyébként az adagolók pontos helyeit is fellelhetjük – keressük a fekete négyzetben a fehér kutya fejet! (Ide kattintva külön térkép is betöltődik kifejezetten a zacskó-adagolókhoz)

 

 

Bécs területén mintegy 3900 kutyaürülék - gyűjtő zacskó adagolót találhatunk
Bécs területén mintegy 3900 kutyaürülék - gyűjtő zacskó adagolót találhatunk
Fotó: Tierschutzombudsstelle Wien/Christian Houdek 

 

 

 

Kutyabarát helyek

 

Bécs (és egész Ausztria) rendkívül kutyabarát. Számos helyen, különösen a szállás- és vendéglátóhelyeken teljesen természetes, ha négylábú családtagunk is velünk tart. A szállás- és vendéglátóhelyek kutyabarát szolgáltatásaiban már nagyobb különbségek tapasztalhatók – van, ahol „csak” velünk tarthat kutyánk, és vannak helyek, ahol őket is külön ellátás, játékok várják. Általános elvárás a kutyabarát helyeken, hogy kutyánkat tartsuk pórázon!

 

Fontos tudni, hogy ahogy azt hazánkban is megszokhattuk, úgy Bécsben sem léphetünk be kutyával élelmiszerüzletekbe. Jellemzően az üzletek bejáratán találhatunk jelölést arra vonatkozóan, hogy kutyával tilos a belépés.

 

 

Kerítéssel határolt, valamint nem elkerített kutyás zónák, kutyafuttatók is találhatók Bécsben
Kerítéssel határolt, valamint nem elkerített kutyás zónák, kutyafuttatók is találhatók Bécsben
Fotó: Tierschutzombudsstelle Wien/Christian Houdek 

 

 

Kutya fürdetőhelyek és ivókutak

 

Bécsben olyan kijelölt fürdetőhelyekkel is találkozhatunk, ahol kutyánk lehűtheti magát a meleg időben.

 

A kutyás zónák és futtatók nagy részén ivókutak is elhelyezésre kerültek, így biztosíthatunk kedvencünknek friss vizet a játék ideje alatt is.

 

 

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Tökéletes kikapcsolódás gazdiknak és kutyusoknak egyaránt Tökéletes kikapcsolódás gazdiknak és kutyusoknak egyaránt
A Szent Orbán Panzió gyönyörű természeti környezetben, kutyabarát apartmanokkal, szolgáltatásokkal várja minden kétlábú és négylábú vendégét.

Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra kutyánkkal? – Állatorvosi tanácsok Mit vigyünk magunkkal a nyaralásra kutyánkkal? – Állatorvosi tanácsok
Ahogy a nyári hónapok elérkeznek, sok gazdi kedvencével együtt indul nyaralni. A közös kalandok azonban gondos előkészületeket igényelnek, hogy mindenki számára biztonságos és kellemes legyen az utazás.

Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók Mire figyeljünk kutyás strandoláskor? – Állategészségügyi tudnivalók
A kutyás strandolás remek lehetőség arra, hogy kedvencünkkel együtt élvezzük a nyár örömeit. Azonban ahhoz, hogy a strandolás biztonságos és élvezetes legyen mindkettőtök számára, érdemes figyelembe venni néhány fontos állategészségügyi tudnivalót!

Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök Néhány hetes kölyökkutyákat mentettek a pénzügyőrök
Alig néhány hetes kölyökkutyákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy román furgonban Komárom-Esztergom vármegyében.

Kutyával a Balatonra: zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon Kutyával a Balatonra: zárt doboz nélkül, szájkosárral és pórázzal is lehet kutyákat vinni a balatoni vonatokon
Változott szerdától a kutyák szállítását érintő szabályozás a vonatokon: már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet velük utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon - közölte a MÁV Zrt. a vasúttársaság honlapján.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Hírstart MOL Nyrt. Irodakutya.com JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Árvízhelyzet: így segíthetsz a bajba jutott állatokon Hírek - Címlapon
Árvízhelyzet: így segíthetsz a bajba jutott állatokon
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket? Hírek - Címlapon
Ehetnek a kutyák fahéjas ételeket?