A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Elindult az ország első mobil ivartalanító állatorvosi műtője

2021. október 20., 10:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Mobil ivartalanító állomás kezdte meg működését a Felzárkózó Települések programban érintett falvakban.



 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított Felelős állattartás program során a nem kívánatos szaporulat megelőzésére a legszegényebb településeken tartott kutyák helyben történő ivartalanítására is lehetőség nyílik – írja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleménye. A térítésmentes ellátás keretében egyúttal kombinált oltást és az azonosításukhoz szükséges chipet is megkapják az ellátásra behozott kutyák.

 

A programot és a mobil rendelőt 2021. október 19-én egy sajtónyilvános szakmai eseményen mutatta be Tiszaburán a Szeretetszolgálat, valamint állategészségügyi szakemberek. Az eseményen jelen volt Vecsei Miklós társadalmi felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztos és Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért felelős miniszteri biztos is.

 

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos azt mondta, hogy a kóbor állatok számának csökkentése csak ivartalanítással érhető el – idézi az MTI.

 

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője közölte: az ivartalanítási program az első lépés, de mellette az emberek szemléletformálására is szükség van, felelős állattartásra kell nevelni a gazdákat.

 

 

 

 

Vecsei Miklós, a háromszáz legszegényebb település felzárkóztatásáért felelős miniszterelnöki biztos arról beszélt, hogy a szeretetszolgálat programja révén lehetőség nyílik a kutyák helyben történő ivartalanítására és térítésmentes oltására.

 

Farkas László, a mintegy 3200 lakosú Tiszabura polgármestere (Fiatal Romák országos Szövetsége-FIROSZ) elmondta: a településen rendkívül nagy problémát jelent a több száz kóbor kutya.

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerint a legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és csippel ellátva, a kerítés nélküli porták miatt folyamatos problémát jelent az ellátatlan szaporulat, ami közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelent. Több településen az iskolai késések hátterében is az áll, hogy a gyerekek az utcában kóborló kutyák miatt várakoznak.

 

A Felelős állattartás programot a legnagyobb állatvédelmi szervezetekkel és az érintett hivatalokkal együttműködve kezdeményezte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program során a településeken kóborló kutyákat beazonosítják, gazdáik kérésére térítésmentesen ivartalanítják, ezzel egyidejűleg az állatok megkapják a szükséges védőoltásokat és féregtelenítést, valamint az azonosíthatóságukhoz szükséges chipet is, adataikat pedig a központi nyilvántartásban rögzítik.

 

A Felelős állattartás programban eddig több mint 800 kutya ivartalanítására és 250 eb örökbeadására került sor, mindezzel párhuzamosan a szemléletformálásra is nagy a hangsúlyt fektetnek a településeken dolgozó karitatív szervezetek munkatársai.

 

A program új szakaszába lép az első mobil ivartalanító állomás átadásával, amely a Felzárkózó Települések programban résztvevő bármely faluban beavatkozásra készen tud megjelenni. Az elmúlt hetekben 10 helyszínen sikeresen zajlott a próbaüzem, a gazdák szívesen vitték kutyáikat ivartalanítani.

 

A mobil állatorvosi ellátás a tervek szerint hetente két helyszínre megy el előzetes igényfelmérés után, egy alkalommal átlagosan 20 kutyát tudnak helyben kezelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól Hírek - Címlapon
Az erkélyen át próbált szabadulni az éheztetett kutya – állatbarátok mentették meg a haláltól
Közel 2600-an regisztráltak már a gazdijogsira Hírek - Címlapon
Közel 2600-an regisztráltak már a gazdijogsira