A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Guinness-rekorder kutyák - Elképesztő méretek

2022. április 09., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű




Kicsi, nagy, hosszú, rövid... Sokféle méretben és formában találkozhatunk az ember legjobb barátjával, a kutyával. Különlegességüknek hála azonban jónéhányan kitűnnek társaik közül. Ismerjétek meg a négylábú rekordereket!



Bárki lehet rekorder, aki valamilyen egészen kivételes, másokéval össze sem hasonlítható tulajdonsággal vagy tehetséggel bír. A kutyáknál sincs ez másként, köszönhetően annak is, hogy az állatvilág legváltozatosabb emlősei, több száz hivatalos és nem elismert fajtával, és a keverékekről sem feledkezhetünk meg.

 

Míg egyes ebek hosszú éveken át tartó gyakorlással tökéletesítik „tudományukat”, úgymint a labdaelkapás, magasugrás, az agility pálya gyors teljesítése, és így tovább, addig társaik veleszületett adottságaikkal tűnnek ki a tömegből. Legyenek bár hatalmasak vagy aprócskák, még olyan rekordokat is feljegyeztek, mint a leghosszabb fül vagy nyelv.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Tigger, az angol véreb
Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Tigger, az angol véreb
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Csupa fül vagyok!

 

Tigger, az angol véreb 2004-ben vált híressé, amikor gazdái úgy döntöttek, benevezik a versenyre. A pontos mérések után el is nyerte a „Leghosszabb fülű kutya” címet, melyet egészen 2009-ig megtartott, amikor is átsétált a Szivárványhídon. Bal füle 34.9 cm, jobb füle 34.2 cm hosszúra nőtt, ami a fajtájához mérten is elképesztőnek minősül. Nem véletlenül került be az Angol Véreb Hírességek Csarnokába, élete során ugyanis 180 alkalommal választották meg őt a kiállítás fajtagyőztesének, ami szintén rekordnak számít.

 

Tigger „füles” címét egy mosómedvekopó vette át 2010-ben, tekintélyes 31.1 cm és 34.3 cm-es méreteivel. Harbor hat éven át tartotta a rekordot, mígnem 2016-ban ő is elköltözött az örök vadászmezőkre. Jelenleg a leghosszabb fül posztja üres, így bárki nevezhet, ha kedvence hasonlóan meggyőző fülméreteket birtokol.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Harbor, a mosómedvekopó
Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Harbor, a mosómedvekopó
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Ami a hatalmas füleket illeti, a két rekorder genetikai előnyének is köszönhette címét. A vérebekre és mosómedvekopókra, valamint a Basset Hound-okra jellemző extra hosszú fülek éppen a kiváló szaglásukat erősítik. Amikor a talajt pásztázzák orrukkal szagok után kutatva, lelógó, széles füleik is söprik a földet, amely felkavarja a felszínen lévő illatrészecskéket, melyek orrlyukaikon át eljutnak a szagfelismerésben fontos szerepet játszó szervekhez. Ez a páratlan orr-fül kombináció teszi lehetővé, hogy akár a napokkal korábban hátrahagyott nyomokra is rábukkanjanak. A szuperszimatokat nemcsak vadászatokon használják, hanem egyre inkább teret nyernek nyomkövetés, eltűnt személyek, állatok, tárgyak keresése terén is.  

 

Amikor a farok csóválja a kutyát…

 

Gondolhatnánk, ahogy egy pillantást vetünk a rekorder ír farkaskutyára. Keon ugyanis előszeretettel csóvál jókedvében, ám hatalmasra nőtt farkincája miatt érdekes látványt nyújt, mintha 76,8 cm- es ötödik végtagja néha önálló életet élne. A Belgiumban élő Loodts család kedvence éppen csak egy hajszállal, vagyis szőrszállal nyerte el a Leghosszabb Farkú Kutya címet 2015-ben. Kihívója, a szintén ír farkaskutya kanadai Finnegan farka ugyanis 4,5 cm-el bizonyult rövidebbnek. Elképesztő, nemde?

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Farkú Kutya - Keon, az ír farkaskutya
Guinness-rekord, a Leghosszabb Farkú Kutya - Keon, az ír farkaskutya
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Csak egy nyalintást, ha kérhetnék…

 

18.58 cm – ekkorára nőtt Mochi, a bernáthegyi nyelve. A dél-dakotai óriást két éves korában fogadták örökbe egy menhelyről, és gazdái aligha sejtették, hogy kedvencük egy nap bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

 

„Mo hihetetlenül mókás kutyus, csupa szeretet és a legapróbb dolognak is nagyon tud örülni. Hála és hűség – ez a két szó különösen jellemző rá. A valaha bántalmazott, elhanyagolt kutya életre szóló családra lelt otthonunkban, és nap, mint nap arról tanít, hogy másnak lenni jó dolog” – mesélte a büszke gazdi, Carla Rickert. Ó, és Mo imádja a mogyoróvajat.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Mochi, a bernáthegyi
Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Mochi, a bernáthegyi
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

A Leghosszabb Nyelvű Kutya címét 2016-ban vette át egy pomerániai törpespicctől. Puggy, a kis bundás 11.43 cm-es nyelvének hála lett Guinness-eb 2009-ben, de mindkettejük méretei elmaradnak az örökös címtartóé mögött. Brandy, a michigani boxer nyelve ugyanis 43 cm hosszúra nyúlt, amikor 2002-ben lemérték. Aligha lehet ezen túltenni, de sosem tudni, mikor bukkan fel a következő rekorder.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Puggy, a pomerániai törpespicc
Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Puggy, a pomerániai törpespicc
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Néhány érdekesség:

 

A Leghatalmasabb Kutya: Zeus, a német dog marmagassága bő egy centiméterrel meghaladta az egy métert, amikor 2011-ben méredzkedésre került sor. Három évvel később búcsút intett a földi életnek, de ma is az ő nevéhez kapcsolódik a cím. 2016-tól e tekintélyes fajta képviselője, az angliai Freddy, négy és fél éven át birtokolta a címet a maga 1.035 m-es marmagasságával. 2020-ban pedig a Legidősebb Német Dog kitüntetést is átvehette. Idén januárban hunyt el 8 éves korában.

 

 

Guinness-rekord, a Legnagyobb Kutya - Zeus, a német dog
Guinness-rekord, a Legnagyobb Kutya - Zeus, a német dog
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

A Legkisebb Segítőkutya: Cupcake, a hosszúszőrű csivava testhossza mindössze 15.87 cm-re rúgott, amikor 2012. szeptemberében ringbe szállt a díjért. A Therapy Dogs International nemzetközi terápiás kutya szervezet tagjaként sokak arcára csalt mosolyt; életéről és segítő tevékenységéről még egy könyvecske is megjelent 2015-ben. 

 

A Legnehezebb Kutyafajta: szinte fej-fej mellett versenyez e címét az angol masztiff és a bernáthegyi fajta. Egy egészséges, felnőtt kanok akár 90 kilogrammot is nyomhat, ami kivételesen naggyá teszi őket a kutyák világában.

 

 

Guinness-rekord, a Legkisebb Segítőkutya - Cupcake, a csivava
Guinness-rekord, a Legkisebb Segítőkutya - Cupcake, a csivava
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

 

Forrás: guinnessworldrecords.com
Indexkép forrás: guinnessworldrecords.com
Cikk első megjelenése: 2022. április 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben 7 jel, hogy kutyád nem érzi jól magát autózás közben
Az utazási betegség létező dolog, de honnan tudhatjuk, hogy kedvencünk is ezzel küzd?

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád Ezekből a jelekből tudhatod, hogy tényleg nagyon szeret a kutyád
Jó érzés szeretni, és annak is nagyon tudunk örülni, ha viszontszeretnek minket. De miből tudhatjuk, hogy kutyánk is így érez irántunk?

Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár? Hallásproblémák kutyáknál – a korral jár?
Kevésbé reagál a szavainkra, meg sem hallja, ha csörög a kulcs a zárban, még a hangos zajokra sem riad fel álmából. Lehet, hogy kutyánknak gond van a hallásával?

Miért pöttyös a kutyám nyelve? Miért pöttyös a kutyám nyelve?
A kutyák számos érdekességet tartogatnak számunkra. Néhányuknak nemcsak a bundáját, hanem még a nyelvét is pöttyök színesítik. Mi okozza és mikor kell betegségre gyanakodnunk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart Brimo partysátor Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Génjeikben hordozzák a kutyák az ember megértését Hírek - Címlapon
Génjeikben hordozzák a kutyák az ember megértését
Horvátországba is szabaddá válik az út - szinte minden járványügyi korlátozást eltörölnek Hírek - Címlapon
Horvátországba is szabaddá válik az út - szinte minden járványügyi korlátozást eltörölnek