A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Guinness-rekorder kutyák - Elképesztő méretek

2022. április 09., 13:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Könnyű
Kicsi, nagy, hosszú, rövid... Sokféle méretben és formában találkozhatunk az ember legjobb barátjával, a kutyával. Különlegességüknek hála azonban jónéhányan kitűnnek társaik közül. Ismerjétek meg a négylábú rekordereket!Bárki lehet rekorder, aki valamilyen egészen kivételes, másokéval össze sem hasonlítható tulajdonsággal vagy tehetséggel bír. A kutyáknál sincs ez másként, köszönhetően annak is, hogy az állatvilág legváltozatosabb emlősei, több száz hivatalos és nem elismert fajtával, és a keverékekről sem feledkezhetünk meg.

 

Míg egyes ebek hosszú éveken át tartó gyakorlással tökéletesítik „tudományukat”, úgymint a labdaelkapás, magasugrás, az agility pálya gyors teljesítése, és így tovább, addig társaik veleszületett adottságaikkal tűnnek ki a tömegből. Legyenek bár hatalmasak vagy aprócskák, még olyan rekordokat is feljegyeztek, mint a leghosszabb fül vagy nyelv.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Tigger, az angol véreb
Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Tigger, az angol véreb
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Csupa fül vagyok!

 

Tigger, az angol véreb 2004-ben vált híressé, amikor gazdái úgy döntöttek, benevezik a versenyre. A pontos mérések után el is nyerte a „Leghosszabb fülű kutya” címet, melyet egészen 2009-ig megtartott, amikor is átsétált a Szivárványhídon. Bal füle 34.9 cm, jobb füle 34.2 cm hosszúra nőtt, ami a fajtájához mérten is elképesztőnek minősül. Nem véletlenül került be az Angol Véreb Hírességek Csarnokába, élete során ugyanis 180 alkalommal választották meg őt a kiállítás fajtagyőztesének, ami szintén rekordnak számít.

 

Tigger „füles” címét egy mosómedvekopó vette át 2010-ben, tekintélyes 31.1 cm és 34.3 cm-es méreteivel. Harbor hat éven át tartotta a rekordot, mígnem 2016-ban ő is elköltözött az örök vadászmezőkre. Jelenleg a leghosszabb fül posztja üres, így bárki nevezhet, ha kedvence hasonlóan meggyőző fülméreteket birtokol.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Harbor, a mosómedvekopó
Guinness-rekord, a Leghosszabb Fülű Kutya - Harbor, a mosómedvekopó
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Ami a hatalmas füleket illeti, a két rekorder genetikai előnyének is köszönhette címét. A vérebekre és mosómedvekopókra, valamint a Basset Hound-okra jellemző extra hosszú fülek éppen a kiváló szaglásukat erősítik. Amikor a talajt pásztázzák orrukkal szagok után kutatva, lelógó, széles füleik is söprik a földet, amely felkavarja a felszínen lévő illatrészecskéket, melyek orrlyukaikon át eljutnak a szagfelismerésben fontos szerepet játszó szervekhez. Ez a páratlan orr-fül kombináció teszi lehetővé, hogy akár a napokkal korábban hátrahagyott nyomokra is rábukkanjanak. A szuperszimatokat nemcsak vadászatokon használják, hanem egyre inkább teret nyernek nyomkövetés, eltűnt személyek, állatok, tárgyak keresése terén is.  

 

Amikor a farok csóválja a kutyát…

 

Gondolhatnánk, ahogy egy pillantást vetünk a rekorder ír farkaskutyára. Keon ugyanis előszeretettel csóvál jókedvében, ám hatalmasra nőtt farkincája miatt érdekes látványt nyújt, mintha 76,8 cm- es ötödik végtagja néha önálló életet élne. A Belgiumban élő Loodts család kedvence éppen csak egy hajszállal, vagyis szőrszállal nyerte el a Leghosszabb Farkú Kutya címet 2015-ben. Kihívója, a szintén ír farkaskutya kanadai Finnegan farka ugyanis 4,5 cm-el bizonyult rövidebbnek. Elképesztő, nemde?

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Farkú Kutya - Keon, az ír farkaskutya
Guinness-rekord, a Leghosszabb Farkú Kutya - Keon, az ír farkaskutya
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Csak egy nyalintást, ha kérhetnék…

 

18.58 cm – ekkorára nőtt Mochi, a bernáthegyi nyelve. A dél-dakotai óriást két éves korában fogadták örökbe egy menhelyről, és gazdái aligha sejtették, hogy kedvencük egy nap bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

 

„Mo hihetetlenül mókás kutyus, csupa szeretet és a legapróbb dolognak is nagyon tud örülni. Hála és hűség – ez a két szó különösen jellemző rá. A valaha bántalmazott, elhanyagolt kutya életre szóló családra lelt otthonunkban, és nap, mint nap arról tanít, hogy másnak lenni jó dolog” – mesélte a büszke gazdi, Carla Rickert. Ó, és Mo imádja a mogyoróvajat.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Mochi, a bernáthegyi
Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Mochi, a bernáthegyi
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

A Leghosszabb Nyelvű Kutya címét 2016-ban vette át egy pomerániai törpespicctől. Puggy, a kis bundás 11.43 cm-es nyelvének hála lett Guinness-eb 2009-ben, de mindkettejük méretei elmaradnak az örökös címtartóé mögött. Brandy, a michigani boxer nyelve ugyanis 43 cm hosszúra nyúlt, amikor 2002-ben lemérték. Aligha lehet ezen túltenni, de sosem tudni, mikor bukkan fel a következő rekorder.

 

 

Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Puggy, a pomerániai törpespicc
Guinness-rekord, a Leghosszabb Nyelvű Kutya - Puggy, a pomerániai törpespicc
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

Néhány érdekesség:

 

A Leghatalmasabb Kutya: Zeus, a német dog marmagassága bő egy centiméterrel meghaladta az egy métert, amikor 2011-ben méredzkedésre került sor. Három évvel később búcsút intett a földi életnek, de ma is az ő nevéhez kapcsolódik a cím. 2016-tól e tekintélyes fajta képviselője, az angliai Freddy, négy és fél éven át birtokolta a címet a maga 1.035 m-es marmagasságával. 2020-ban pedig a Legidősebb Német Dog kitüntetést is átvehette. Idén januárban hunyt el 8 éves korában.

 

 

Guinness-rekord, a Legnagyobb Kutya - Zeus, a német dog
Guinness-rekord, a Legnagyobb Kutya - Zeus, a német dog
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

A Legkisebb Segítőkutya: Cupcake, a hosszúszőrű csivava testhossza mindössze 15.87 cm-re rúgott, amikor 2012. szeptemberében ringbe szállt a díjért. A Therapy Dogs International nemzetközi terápiás kutya szervezet tagjaként sokak arcára csalt mosolyt; életéről és segítő tevékenységéről még egy könyvecske is megjelent 2015-ben. 

 

A Legnehezebb Kutyafajta: szinte fej-fej mellett versenyez e címét az angol masztiff és a bernáthegyi fajta. Egy egészséges, felnőtt kanok akár 90 kilogrammot is nyomhat, ami kivételesen naggyá teszi őket a kutyák világában.

 

 

Guinness-rekord, a Legkisebb Segítőkutya - Cupcake, a csivava
Guinness-rekord, a Legkisebb Segítőkutya - Cupcake, a csivava
Fotó: guinnessworldrecords.com

 

 

 

Forrás: guinnessworldrecords.com
Indexkép forrás: guinnessworldrecords.com
Cikk első megjelenése: 2022. április 08.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után? Miért zizzennek meg a kutyák fürdetés és úszás után?
Megrázza magát, majd heves dörgölőzésbe kezd, vagy körbe-körbe rohangál eszméletlen sebességgel… Mintha kivetkőzne magából azok után, hogy megfürdettük, vagy pancsolt egy hatalmasat a vízben. Vajon miért csinálja?

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Guinness Rekordok - Zeus, a kedves német dog lett a Világ Legnagyobb Kutyája Guinness Rekordok - Zeus, a kedves német dog lett a Világ Legnagyobb Kutyája
Első ránézésre ijesztően nagynak tűnik, ám valójában egy óriásbébi. Ismerjétek meg Zeust, a világ legmagasabb kutyáját!

Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk
Bár lehetnek hasonlóságok fajtán belül az egyedek viselkedése és jelleme között, egy kutatás újfent rámutatott arra, hogy minden egyes kutya valóban egyedi és megismételhetetlen.

Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül Stresszes a kutyám? Íme 21 jel, melyből kiderül
Hozzánk hasonlóan kutyáink is szenvedhetnek szorongástól, a krónikus stressz negatív hatással lehet általános egészségükre és életminőségükre. Milyen jelekre kell figyelnünk?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Irodakutya.com Mondial Assistance GesmbH Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Miért eszik füvet a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért eszik füvet a kutyám?
Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Hírek - Címlapon
Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!