A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz

2022. január 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Labrador, újfundlandi, leonbergi, spániel... Csupán néhány azon fajták közül, melyek egy-egy földrajzi területről kapták nevüket. Tudj meg többet arról is, honnan származnak e jóságos és kedvelt ebek!Labrador retriever

 

Nevét a Kanada keleti részén található Labrador régióról kapta, mely az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő Labrador-félszigetet és környékét foglalja magában. Habár a fajtát Angliában tenyésztették ki, őseik, az úgynevezett St. John’s Water Dogs (Szent János Vízikutyái) a kanadai Újfundlandról származtak, ahol eredetileg halászatnál használták őketFeltehetően angol, ír és portugál munkakutyák keverékéből alkották meg európai telepesek az 1830-as években, majd néhány képviselőjük kanadai és brit kereskedelmi hajókon jutott el Angliába. Itt brit vadászkutyákkal keresztezték őket, melynek eredményeként létrejött a mai Labrador retriever fajta.

 

Kutyafajta - Labrador retriever
Kutyafajta - Labrador retriever
Fotó: allthingsdogs.com

 

Újfundlandi

 

Ki hinné, hogy e termetes ebek az ír vízispániel, a labrador retriever és a göndörszőrű retriever rokonai? Elsőre talán nem e fajták ugranának be a jószívű óriásokat elnézve, de a DNS-elemzés fény derített erre is. Az újfundlandik eredetileg halászokat segítettek embertpróbáló tevékenységükben.

 

Az 1880-as években Újfundlandra érkező ír és angol halászok és felfedezők írták le a kutyák két típusát. Az egyik az erőteljes testfelépítésű, hosszú, sűrű bundával rendelkező óriás, míg a másik az aktívabb, közepes méretű vízikutya volt. Az elsőt nevezték a „Nagy Újfundlandinak”, kisebb társaikat pedig a már említett St. John’s Water Dog névvel illették. Feladataik között szerepelt például a kivetett halászhálók behúzása, ám az erős újfundlandik olykor a csónakok vontatásában és a szükséges felszereléssel megpakolt kisebb szekerek, kocsik húzásánál is segédkeztek.

 

Kutyafajta - Újfundlandi
Kutyafajta - Újfundlandi
Fotó: chewy.com

 

Leonbergi

 

A németországi Leonberg városáról nevezték el, ahol az 1830-as években Heinrich Essig polgármester egy Landseer szuka és egy, a Szent Bernát kolostorból származó kan párosításával új fajtát kívánt létrehozni (utóbbiak tenyésztették ki a bernáthegyi fajtát). A leonbergi tökéletesítéséhez később a pireneusi hegyikutyát is bevonta, melynek köszönhetően megszülettek az első barátságos természetű óriások, méghozzá a kor kedvelt színében - dús, fehér bundában - pompázhattak.

 

A legenda szerint Essig álmaiban egy olyan kutyafajta szerepelt, mely a szeretett városa címerében és címerpajzsán megjelenő oroszlánra emlékezteti az embereket. A leonbergi rövidesen igen népszerűvé vált európai királyi családoknál, képviselői az osztrák, olasz, walesi és francia udvarokban is felbukkantak.

Mai megjelenését, a  pofát borító fekete maszk és a barnás árnyalatú szőrzet összetéveszthetetlen kombinációját a 20. században nyerte el, amikor a világháborúkat követően megcsappant létszámot más kutyafajták (pl. újfundlandi) bevonásával igyekeztek feljavítani.

 

Kutyafajta - Leonbergi
Kutyafajta - Leonbergi
Fotó: petmd.com

 

Spániel

 

A spániel szó a francia nyelvből ered, ahol az „espaigneul” régiesen spanyolt jelent. Bár számos fajtája van, a két legismertebb a Cocker és a Springer spániel. Kezdetben csupán a méretbeli különbségek miatt jegyezték őket külön fajtaként: ha a kutya 25 fontnál (kb. 12,5 kg) kevesebbet nyomott, Cocker spánielnek minősítették, ha a súlya ezt meghaladta, akkor Springer „lett belőle”. Az almokat is ez alapján osztották két csoportra: a kisebbek lettek a cockerek, a nagyobbak a springerek.

 

A cocker spániel kifejezés egyébiránt az angol „Cocking Spaniel”-ből származik, mely fő feladatukra utal, miszerint vadon élő szárnyasok, azon belül is főként a szalonkafélék családjába tartozó madarak (woodcock) vadászatánál használták őketEgy 16. századi leírás szerint a spánielek színe főként fehér volt, itt-ott barnás-vöröses foltokkal tarkítva, majd francia területről terjedtek el a fekete-fehér foltos (márvány) színváltozatok.

 

Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Fotó: cutewallpapers.org

 

Származásukat két teória is övezi. A kelta elmélet szerint időszámításunk előtt 900 körül hasonló kinézetű kutyák kísérték a Hispániából Brit-szigetekre érkező keltákat, majd térhódításukkal elterjedtek a mai Wales, Írország és Anglia területén. A Welsh Springer Spániel eredetével kapcsolatos elmélet is ezt támasztja alá, mely szerint a fajta a kelta törzsek „Agassian” vadászkutyáinak egyenesági leszármazottja.

 

A római elmélet szerint azonban egyes változatok őseit az ókori rómaiak hozták magukkal Britanniába távolkeleti kereskedelmi útjaikról. Ehhez kapcsolódik a rövidebb orrú spánielfajták (pl. Cavalier King Charles Spániel) története is, melyek létrejöttében vélhetően a pekingi palotakutya, a mopsz és shih tzu is közreműködött a későbbiekben.

 

Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Fotó: thesprucepets.com

 

Cikkünk segítségével egy kis betekintést szeretnénk nyújtani a kutyafajták lenyűgöző világába. Még több érdekességért tartsatok velünk a jövőben is!

Forrás: k9magazine.com, wikipedia.org
Indexkép forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Arany élet - 13 golden retrieverrel osztja meg otthonát egy texasi család Arany élet - 13 golden retrieverrel osztja meg otthonát egy texasi család
Goldikkal csodás az élet! Na de tizenhárommal?

A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős! A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős!
Brúnó, a 8 éves labrador igazi mentőssé vált: állományba vették, még saját szolgálati igazolványt is kapott!

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sérült gazdájához vezette a kutya a rendőröket, miután egy balesetben kirepültek az autóból Hírek - Címlapon
Sérült gazdájához vezette a kutya a rendőröket, miután egy balesetben kirepültek az autóból
Újabb magyar kutyafajtát vett nyilvántartásba az AKC: már a mudi is ringbe léphet az amerikai kiállításokon Hírek - Címlapon
Újabb magyar kutyafajtát vett nyilvántartásba az AKC: már a mudi is ringbe léphet az amerikai kiállításokon