A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz

2022. január 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!
Labrador, újfundlandi, leonbergi, spániel... Csupán néhány azon fajták közül, melyek egy-egy földrajzi területről kapták nevüket. Tudj meg többet arról is, honnan származnak e jóságos és kedvelt ebek!Labrador retriever

 

Nevét a Kanada keleti részén található Labrador régióról kapta, mely az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő Labrador-félszigetet és környékét foglalja magában. Habár a fajtát Angliában tenyésztették ki, őseik, az úgynevezett St. John’s Water Dogs (Szent János Vízikutyái) a kanadai Újfundlandról származtak, ahol eredetileg halászatnál használták őketFeltehetően angol, ír és portugál munkakutyák keverékéből alkották meg európai telepesek az 1830-as években, majd néhány képviselőjük kanadai és brit kereskedelmi hajókon jutott el Angliába. Itt brit vadászkutyákkal keresztezték őket, melynek eredményeként létrejött a mai Labrador retriever fajta.

 

Kutyafajta - Labrador retriever
Kutyafajta - Labrador retriever
Fotó: allthingsdogs.com

 

Újfundlandi

 

Ki hinné, hogy e termetes ebek az ír vízispániel, a labrador retriever és a göndörszőrű retriever rokonai? Elsőre talán nem e fajták ugranának be a jószívű óriásokat elnézve, de a DNS-elemzés fény derített erre is. Az újfundlandik eredetileg halászokat segítettek embertpróbáló tevékenységükben.

 

Az 1880-as években Újfundlandra érkező ír és angol halászok és felfedezők írták le a kutyák két típusát. Az egyik az erőteljes testfelépítésű, hosszú, sűrű bundával rendelkező óriás, míg a másik az aktívabb, közepes méretű vízikutya volt. Az elsőt nevezték a „Nagy Újfundlandinak”, kisebb társaikat pedig a már említett St. John’s Water Dog névvel illették. Feladataik között szerepelt például a kivetett halászhálók behúzása, ám az erős újfundlandik olykor a csónakok vontatásában és a szükséges felszereléssel megpakolt kisebb szekerek, kocsik húzásánál is segédkeztek.

 

Kutyafajta - Újfundlandi
Kutyafajta - Újfundlandi
Fotó: chewy.com

 

Leonbergi

 

A németországi Leonberg városáról nevezték el, ahol az 1830-as években Heinrich Essig polgármester egy Landseer szuka és egy, a Szent Bernát kolostorból származó kan párosításával új fajtát kívánt létrehozni (utóbbiak tenyésztették ki a bernáthegyi fajtát). A leonbergi tökéletesítéséhez később a pireneusi hegyikutyát is bevonta, melynek köszönhetően megszülettek az első barátságos természetű óriások, méghozzá a kor kedvelt színében - dús, fehér bundában - pompázhattak.

 

A legenda szerint Essig álmaiban egy olyan kutyafajta szerepelt, mely a szeretett városa címerében és címerpajzsán megjelenő oroszlánra emlékezteti az embereket. A leonbergi rövidesen igen népszerűvé vált európai királyi családoknál, képviselői az osztrák, olasz, walesi és francia udvarokban is felbukkantak.

Mai megjelenését, a  pofát borító fekete maszk és a barnás árnyalatú szőrzet összetéveszthetetlen kombinációját a 20. században nyerte el, amikor a világháborúkat követően megcsappant létszámot más kutyafajták (pl. újfundlandi) bevonásával igyekeztek feljavítani.

 

Kutyafajta - Leonbergi
Kutyafajta - Leonbergi
Fotó: petmd.com

 

Spániel

 

A spániel szó a francia nyelvből ered, ahol az „espaigneul” régiesen spanyolt jelent. Bár számos fajtája van, a két legismertebb a Cocker és a Springer spániel. Kezdetben csupán a méretbeli különbségek miatt jegyezték őket külön fajtaként: ha a kutya 25 fontnál (kb. 12,5 kg) kevesebbet nyomott, Cocker spánielnek minősítették, ha a súlya ezt meghaladta, akkor Springer „lett belőle”. Az almokat is ez alapján osztották két csoportra: a kisebbek lettek a cockerek, a nagyobbak a springerek.

 

A cocker spániel kifejezés egyébiránt az angol „Cocking Spaniel”-ből származik, mely fő feladatukra utal, miszerint vadon élő szárnyasok, azon belül is főként a szalonkafélék családjába tartozó madarak (woodcock) vadászatánál használták őketEgy 16. századi leírás szerint a spánielek színe főként fehér volt, itt-ott barnás-vöröses foltokkal tarkítva, majd francia területről terjedtek el a fekete-fehér foltos (márvány) színváltozatok.

 

Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Fotó: cutewallpapers.org

 

Származásukat két teória is övezi. A kelta elmélet szerint időszámításunk előtt 900 körül hasonló kinézetű kutyák kísérték a Hispániából Brit-szigetekre érkező keltákat, majd térhódításukkal elterjedtek a mai Wales, Írország és Anglia területén. A Welsh Springer Spániel eredetével kapcsolatos elmélet is ezt támasztja alá, mely szerint a fajta a kelta törzsek „Agassian” vadászkutyáinak egyenesági leszármazottja.

 

A római elmélet szerint azonban egyes változatok őseit az ókori rómaiak hozták magukkal Britanniába távolkeleti kereskedelmi útjaikról. Ehhez kapcsolódik a rövidebb orrú spánielfajták (pl. Cavalier King Charles Spániel) története is, melyek létrejöttében vélhetően a pekingi palotakutya, a mopsz és shih tzu is közreműködött a későbbiekben.

 

Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Fotó: thesprucepets.com

 

Cikkünk segítségével egy kis betekintést szeretnénk nyújtani a kutyafajták lenyűgöző világába. Még több érdekességért tartsatok velünk a jövőben is!

Forrás: k9magazine.com, wikipedia.org
Indexkép forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért Elő a kamerával! 5 tipp az imádnivaló kutyafotókért
Csillogó tekintet, pajkos fülek, imádnivaló mosoly a pofiján - ugye milyen jó lenne megörökíteni egy csodás fényképen? Néha nem is olyan egyszerű, de egy kis kreativitással már készülhetnek is a szuper fotók kedvencedről!

Így várja a golden retriever a kertjükben élő mókusok látogatását minden áldott nap Így várja a golden retriever a kertjükben élő mókusok látogatását minden áldott nap
"Bámulatosan gyengéd és szeretetteljes kutya, aki egy szép napon egyszer csak beleszeretett egy kis mókusba, aki a kertünkben él egy fán.”

Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya Már jól van az alkoholelvonón átesett kutya
Megérkezésük után nem sokkal mind a két kutyus nagyon rosszul lett. Az állatorvosok megdöbbenve tapasztalták, hogy a két eb alkoholfüggőségben szenved.

Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából Királyi előtagot kap a Kennel Club megalakulásának 150 évfordulója alkalmából
A Kennel Club örömmel jelentette be, hogy fennállásának 150. évfordulója alkalmából megkapja a királyi előtagot. Ettől kezdve a szervezet neve Királyi Kennel Club.

Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk” Megmentette idős gazdiját a frissen örökbefogadott kutya - „Ő a mi hősünk”
Ruby azonnal segítséget hívott, mikor gazdija eszméletét vesztette, és beleesett az árokba. Nélküle "ki tudja, mennyi ideig lettem volna odalent anélkül, hogy bárki a keresésemre indult volna."

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

EB OVO Közhasznú Egyesület AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között! Hírek - Címlapon
Tudd biztonságban kedvencedet, míg távol vagy - luxuskörülmények között!
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve! Hírek - Címlapon
Vakvezető kutyája miatt nem kap kollégiumot egy látássérült diáklány - frissítve!