A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz

2022. január 06., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Jó tudni!




Labrador, újfundlandi, leonbergi, spániel... Csupán néhány azon fajták közül, melyek egy-egy földrajzi területről kapták nevüket. Tudj meg többet arról is, honnan származnak e jóságos és kedvelt ebek!



Labrador retriever

 

Nevét a Kanada keleti részén található Labrador régióról kapta, mely az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő Labrador-félszigetet és környékét foglalja magában. Habár a fajtát Angliában tenyésztették ki, őseik, az úgynevezett St. John’s Water Dogs (Szent János Vízikutyái) a kanadai Újfundlandról származtak, ahol eredetileg halászatnál használták őketFeltehetően angol, ír és portugál munkakutyák keverékéből alkották meg európai telepesek az 1830-as években, majd néhány képviselőjük kanadai és brit kereskedelmi hajókon jutott el Angliába. Itt brit vadászkutyákkal keresztezték őket, melynek eredményeként létrejött a mai Labrador retriever fajta.

 

Kutyafajta - Labrador retriever
Kutyafajta - Labrador retriever
Fotó: allthingsdogs.com

 

Újfundlandi

 

Ki hinné, hogy e termetes ebek az ír vízispániel, a labrador retriever és a göndörszőrű retriever rokonai? Elsőre talán nem e fajták ugranának be a jószívű óriásokat elnézve, de a DNS-elemzés fény derített erre is. Az újfundlandik eredetileg halászokat segítettek embertpróbáló tevékenységükben.

 

Az 1880-as években Újfundlandra érkező ír és angol halászok és felfedezők írták le a kutyák két típusát. Az egyik az erőteljes testfelépítésű, hosszú, sűrű bundával rendelkező óriás, míg a másik az aktívabb, közepes méretű vízikutya volt. Az elsőt nevezték a „Nagy Újfundlandinak”, kisebb társaikat pedig a már említett St. John’s Water Dog névvel illették. Feladataik között szerepelt például a kivetett halászhálók behúzása, ám az erős újfundlandik olykor a csónakok vontatásában és a szükséges felszereléssel megpakolt kisebb szekerek, kocsik húzásánál is segédkeztek.

 

Kutyafajta - Újfundlandi
Kutyafajta - Újfundlandi
Fotó: chewy.com

 

Leonbergi

 

A németországi Leonberg városáról nevezték el, ahol az 1830-as években Heinrich Essig polgármester egy Landseer szuka és egy, a Szent Bernát kolostorból származó kan párosításával új fajtát kívánt létrehozni (utóbbiak tenyésztették ki a bernáthegyi fajtát). A leonbergi tökéletesítéséhez később a pireneusi hegyikutyát is bevonta, melynek köszönhetően megszülettek az első barátságos természetű óriások, méghozzá a kor kedvelt színében - dús, fehér bundában - pompázhattak.

 

A legenda szerint Essig álmaiban egy olyan kutyafajta szerepelt, mely a szeretett városa címerében és címerpajzsán megjelenő oroszlánra emlékezteti az embereket. A leonbergi rövidesen igen népszerűvé vált európai királyi családoknál, képviselői az osztrák, olasz, walesi és francia udvarokban is felbukkantak.

Mai megjelenését, a  pofát borító fekete maszk és a barnás árnyalatú szőrzet összetéveszthetetlen kombinációját a 20. században nyerte el, amikor a világháborúkat követően megcsappant létszámot más kutyafajták (pl. újfundlandi) bevonásával igyekeztek feljavítani.

 

Kutyafajta - Leonbergi
Kutyafajta - Leonbergi
Fotó: petmd.com

 

Spániel

 

A spániel szó a francia nyelvből ered, ahol az „espaigneul” régiesen spanyolt jelent. Bár számos fajtája van, a két legismertebb a Cocker és a Springer spániel. Kezdetben csupán a méretbeli különbségek miatt jegyezték őket külön fajtaként: ha a kutya 25 fontnál (kb. 12,5 kg) kevesebbet nyomott, Cocker spánielnek minősítették, ha a súlya ezt meghaladta, akkor Springer „lett belőle”. Az almokat is ez alapján osztották két csoportra: a kisebbek lettek a cockerek, a nagyobbak a springerek.

 

A cocker spániel kifejezés egyébiránt az angol „Cocking Spaniel”-ből származik, mely fő feladatukra utal, miszerint vadon élő szárnyasok, azon belül is főként a szalonkafélék családjába tartozó madarak (woodcock) vadászatánál használták őketEgy 16. századi leírás szerint a spánielek színe főként fehér volt, itt-ott barnás-vöröses foltokkal tarkítva, majd francia területről terjedtek el a fekete-fehér foltos (márvány) színváltozatok.

 

Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Kutyafajta - Angol Cocker Spániel
Fotó: cutewallpapers.org

 

Származásukat két teória is övezi. A kelta elmélet szerint időszámításunk előtt 900 körül hasonló kinézetű kutyák kísérték a Hispániából Brit-szigetekre érkező keltákat, majd térhódításukkal elterjedtek a mai Wales, Írország és Anglia területén. A Welsh Springer Spániel eredetével kapcsolatos elmélet is ezt támasztja alá, mely szerint a fajta a kelta törzsek „Agassian” vadászkutyáinak egyenesági leszármazottja.

 

A római elmélet szerint azonban egyes változatok őseit az ókori rómaiak hozták magukkal Britanniába távolkeleti kereskedelmi útjaikról. Ehhez kapcsolódik a rövidebb orrú spánielfajták (pl. Cavalier King Charles Spániel) története is, melyek létrejöttében vélhetően a pekingi palotakutya, a mopsz és shih tzu is közreműködött a későbbiekben.

 

Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Kutyafajta - Welsh Springer Spániel
Fotó: thesprucepets.com

 

Cikkünk segítségével egy kis betekintést szeretnénk nyújtani a kutyafajták lenyűgöző világába. Még több érdekességért tartsatok velünk a jövőben is!

Forrás: k9magazine.com, wikipedia.org
Indexkép forrás: thesprucepets.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort Megható videó: Teniszlabda-eső várta a nyugdíjba vonuló labradort
Messi, a nyolcéves kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta, micsoda ajándékot kapott!

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever Szívmelengető videón, ahogy először találkozik kishúgával a golden retriever
Winnie, az aranyszívű kutyus elmondhatatlanul örült, amikor meglátta az új jövevényt!

Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája Nyugdíjba vonul Tina, az ország legöregebb rendőrkutyája
Több mint tíz évet szolgált a Salgótarjáni Rendőrkapitányságnál Tina, 13 évesen szerelik le. Ő az országban az első olyan eb, akinek ilyen sokáig tartott aktív rendőri pályafutása.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Mondial Assistance GesmbH MTI Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sérült gazdájához vezette a kutya a rendőröket, miután egy balesetben kirepültek az autóból Hírek - Címlapon
Sérült gazdájához vezette a kutya a rendőröket, miután egy balesetben kirepültek az autóból
Újabb magyar kutyafajtát vett nyilvántartásba az AKC: már a mudi is ringbe léphet az amerikai kiállításokon Hírek - Címlapon
Újabb magyar kutyafajtát vett nyilvántartásba az AKC: már a mudi is ringbe léphet az amerikai kiállításokon