A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló

2016. április 11., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű




Pazonyi Zsanett szervezésében Magyarországon először megrendezésre került a hiánypótló Kinológiai Konferencia. Célja a kutyatartók és kutyátlanok oktatása, egy közösség összekovácsolása, és egy közös nézet kialakítása, avagy az összefogás a magyar kutyások körében.



Felmerült a kérdés, hogy miért kinolóiai a konferencia. A kinológia annyit tesz, kutyás tudomány. Miért is ne a kinológia jegyében telne el egy nap, ahol a legfontosabb, tisztázatlan, és mindig új kérdéseket felvető szakmai, tudományos, és közérdekű kérdésekről hallgathatunk meg előadásokat elismert szakemberektől?!

 

Neves orvosok, ebtenyésztők, munkakutyások, és hobbi kutyások hallgatták a Szent István Egyetem I. előadótermének soraiból Gödöllő város polgármesterének megnyitója után Dr. Paál Csaba előadását az ebek táplálásáról.

 

A konferencia programja
A konferencia programja
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered – hangzott a Hippokratészi mondat, mellyel kezdetét vette a táplálkozás élettan, a gyári tápok, főtt, és nyers etetés, valamint az egyes korosztályú, és munkavégzésű kutyák táplálásának bemutatása. Megtudhattuk, hogy a kutya emésztőrendszere inkább a dögevőkéhez, kis mértékben a mindenevőkéhez hasonlítható, így szüksége van a növényi rostokra is (természetesen csak mértékkel). Ki gondolta volna, hogy ízérzékelésükhöz leginkább a fehérjék és zsírok járulnak hozzá, és hogy az oly elterjedt koplalónapot jobb, ha elfelejtjük?! A korszak új táplálási eszméjeként kezdi felütni fejét a kutyákra is rákényszerített vegán étrend. Ne dőljünk be a hitegető internetes portáloknak, a kutya esszenciális tápanyagaihoz csak a húsból képes hozzájutni.

 

Az előadóterem
Az előadóterem
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Márton Attila a MEOE volt ügyvezetője állatvédelmi témákban tágította a magyarok szűk látókörét. Bemutatta az állatvédelem „arcait”, akik meglepetésünkre, és nem különben egyetértésünkre többen voltak, mint mi gondoltuk volna. Ide sorolta a civil szervezeteket (állatvédők+menhelyek), az államapparátust (gyepmesteri telepek+politikusok), az aktivistákat, kutyatartókat, és tartani szándékozókat, Kennel Clubokat, valamint bárkit, aki kutyákkal foglalkozik (kozmetikus, állatorvos, kutyakiképző – ők azok, akik bármilyen módon kapcsolatot tudnak létesíteni az állatvédelem és a civil állattartó között), és azokat is, akik nem tartanak kutyát. Felnyitotta a szemünket, hogy hazánkban – bármennyire tagadjuk is – csak „tűzoltás” folyik, azaz a már megtörtént bajt igyekeznek kijavítani, a beteg kutyát meggyógyítani, gazdásítani, de ettől még nem csökken a rossz tartásból, és bántalmazásokból származó esetek száma. Az országban hiányzik a szakmaiság és az összefogás az állatvédelemből. A tenyésztőket kizárják, az állatmentés divat nem hivatás. Ezen változtatni kell!

 

Változtassunk, hogy megmeneküljenek!
Változtassunk, hogy megmeneküljenek!
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Az előadók között szerepelt Kis Anna, aki az Egyesült Államokból megszerzett kutyaelsősegéllyel kapcsolatos tudását adta át nekünk a nyári veszélyek megelőzése, valamint a már megtörtént problémák azonnali kezeléséről. A hallgatóság legtöbbjének újdonságot jelentett megtudni, hogy a sokkos állapotú ebnek tilos folyadékot adni, azonban az ínyére - mérettől függően – egy mokkás, vagy teáskanálnyi mézet kell kenni az orvoshoz jutásig.

 

Kis Annát Dr. Lukács Zoltán követte a Bayertől. Rövid, de lényegre törő előadásában a kullancsok típusait és szokásait (Tudtátok, hogy a lárva, és a nympha állapotú „bébi” is vért szív?), a bolhával járó rejtett veszélyeket, és a szúnyog által terjesztett alattomos kórokat mutatta be. A bolha az uborkamagképű galadféreg (Dipilidium Caninum) terjesztője, és ha egy vérszívót találunk kedvencünkben, azt fel is szorozhatjuk 100-al, mert ennyi petét már biztosan lerakott.

 

Miden,ami a kutyák elsősegélydobozába szükséges
Miden,ami a kutyák elsősegélydobozába szükséges
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Állatszállítási kérdésekben a NÉBIH [email protected], vagy a MÁOK [email protected] email címeken kérhetünk segítséget, tudtuk meg Dr. Horváth Lászlótól, aki chipelés és állatszállítás, valamint a vértiter vizsgálatok témáját mutatta be.

 

Dr. Bánfi András az örökletes, és a sérülésből származó mozgásszervi megbetegedések témáját járta körül. Olyan műtéti eljárásokról, és örökletes, tenyésztésből származó betegségekről szerezhettünk tudomást, melyekkel az nincs tisztában, aki nem érintett. Ismertette a törések, fejlődési rendellenességek, gyulladások típusait, kezelési módjukat, és kifejezte sajnálatát az iránt, hogy a tenyésztésből gyakran nem vonják ki az ízületi problémás egyedeket. A legtöbb ilyen típusú megbetegedésre megoldás a fiziko-, és hidroterápia, valamint egy kiváló ortopéd orvos. Ezt utolsó előadónk Várhelyi Dóra, a kutya uszoda megálmodója is megerősítette.

 

Az előadás során hasonló szépségekről láttunk videót
Az előadás során hasonló szépségekről láttunk videót
Fotó: kutyauszi.hu

 

A kutyáknál pavlovi reflex, hogy a sérült, fájós lábat nem használják. Ez olyan mélyen rögzül az agyukban, hogy már gyógyult állapotban sem hajlandóak ráállni. Ebben is segít a hidroterápia. A vízben mozgatja, izmokat épít anélkül, hogy észrevenné. Az úszás 90%-ban tehermentesíti a lábakat, így olyan ebeknek is ajánlott, akiknek fájnak az ízületeik.

 

Egy kis yorkshire terrier úsztatásával zárult az előadás, és ezzel a konferencia is. A remek kezdeményezés sikert aratott, és idővel egy új dimenzióba juttatja a magyar kutyázást. Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Idős korban is fontos a mozgás!  5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson Idős korban is fontos a mozgás! 5 tipp, hogy öregedő kutyád fitt maradhasson
Lassuló léptek, kevesebb mozgás, több pihenés és alvás... Kisöregünk talán már nem igényli annyira az aktív életmódot, mint fiatalabb éveiben, de attól még fontos, hogy mozogjon. Hogyan segíthetünk neki, és miképpen tehetjük örömtelivé a kíméletes mozgást is?

Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni? Miért szeretnek a kutyák a fűben hemperegni?
A kutyák imádnak a szabadban szaladgálni, játszani, napozni. Ősidők óta állnak összeköttetésben a természettel, élvezik az illatait és szívesen elnyúlnak a puha fűben; gyakran meg is hemperegne benne. De miért teszik?

Ehetnek a kutyák epret? Ehetnek a kutyák epret?
Ízlelhetjük apró szeletekre vágva, porcukorral meghintve vagy pürésítve, és akkor még nem is beszéltünk a mennyei eperlekvárról... Már a gondolatától is összefut az ember szájában a nyál! Nincs is min csodálkozni, ha a finomság illata kedvencünk figyelmét is felkelti. Adhatunk nekik epret?

Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell Kölyökkutyád van? Íme 10 gyakori betegség, melyről tudnod kell
Bármennyire is nem szeretünk gondolni rá, fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a betegségekkel, melyek hamar leverhetik lábukról kiskedvencünket. Ismerjük fel a jeleket!

Ehetnek a kutyák sonkát? Ehetnek a kutyák sonkát?
Bár az ünnepek már elmúltak, a húsvéti sonkából maradt falatokra még mindig áhítozhat kedvencünk. De kaphat belőle?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Beagle Club Online JULIUS-K9 Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elveszítették lányukat, de kutyája hazatért Hírek - Címlapon
Elveszítették lányukat, de kutyája hazatért
Nyaralás kutya nélkül? Soha! Hírek - Címlapon
Nyaralás kutya nélkül? Soha!