A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

I.Kinológiai Konferencia – összefoglaló

2016. április 11., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Közérdekű
Pazonyi Zsanett szervezésében Magyarországon először megrendezésre került a hiánypótló Kinológiai Konferencia. Célja a kutyatartók és kutyátlanok oktatása, egy közösség összekovácsolása, és egy közös nézet kialakítása, avagy az összefogás a magyar kutyások körében.Felmerült a kérdés, hogy miért kinolóiai a konferencia. A kinológia annyit tesz, kutyás tudomány. Miért is ne a kinológia jegyében telne el egy nap, ahol a legfontosabb, tisztázatlan, és mindig új kérdéseket felvető szakmai, tudományos, és közérdekű kérdésekről hallgathatunk meg előadásokat elismert szakemberektől?!

 

Neves orvosok, ebtenyésztők, munkakutyások, és hobbi kutyások hallgatták a Szent István Egyetem I. előadótermének soraiból Gödöllő város polgármesterének megnyitója után Dr. Paál Csaba előadását az ebek táplálásáról.

 

A konferencia programja
A konferencia programja
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered – hangzott a Hippokratészi mondat, mellyel kezdetét vette a táplálkozás élettan, a gyári tápok, főtt, és nyers etetés, valamint az egyes korosztályú, és munkavégzésű kutyák táplálásának bemutatása. Megtudhattuk, hogy a kutya emésztőrendszere inkább a dögevőkéhez, kis mértékben a mindenevőkéhez hasonlítható, így szüksége van a növényi rostokra is (természetesen csak mértékkel). Ki gondolta volna, hogy ízérzékelésükhöz leginkább a fehérjék és zsírok járulnak hozzá, és hogy az oly elterjedt koplalónapot jobb, ha elfelejtjük?! A korszak új táplálási eszméjeként kezdi felütni fejét a kutyákra is rákényszerített vegán étrend. Ne dőljünk be a hitegető internetes portáloknak, a kutya esszenciális tápanyagaihoz csak a húsból képes hozzájutni.

 

Az előadóterem
Az előadóterem
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Márton Attila a MEOE volt ügyvezetője állatvédelmi témákban tágította a magyarok szűk látókörét. Bemutatta az állatvédelem „arcait”, akik meglepetésünkre, és nem különben egyetértésünkre többen voltak, mint mi gondoltuk volna. Ide sorolta a civil szervezeteket (állatvédők+menhelyek), az államapparátust (gyepmesteri telepek+politikusok), az aktivistákat, kutyatartókat, és tartani szándékozókat, Kennel Clubokat, valamint bárkit, aki kutyákkal foglalkozik (kozmetikus, állatorvos, kutyakiképző – ők azok, akik bármilyen módon kapcsolatot tudnak létesíteni az állatvédelem és a civil állattartó között), és azokat is, akik nem tartanak kutyát. Felnyitotta a szemünket, hogy hazánkban – bármennyire tagadjuk is – csak „tűzoltás” folyik, azaz a már megtörtént bajt igyekeznek kijavítani, a beteg kutyát meggyógyítani, gazdásítani, de ettől még nem csökken a rossz tartásból, és bántalmazásokból származó esetek száma. Az országban hiányzik a szakmaiság és az összefogás az állatvédelemből. A tenyésztőket kizárják, az állatmentés divat nem hivatás. Ezen változtatni kell!

 

Változtassunk, hogy megmeneküljenek!
Változtassunk, hogy megmeneküljenek!
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Az előadók között szerepelt Kis Anna, aki az Egyesült Államokból megszerzett kutyaelsősegéllyel kapcsolatos tudását adta át nekünk a nyári veszélyek megelőzése, valamint a már megtörtént problémák azonnali kezeléséről. A hallgatóság legtöbbjének újdonságot jelentett megtudni, hogy a sokkos állapotú ebnek tilos folyadékot adni, azonban az ínyére - mérettől függően – egy mokkás, vagy teáskanálnyi mézet kell kenni az orvoshoz jutásig.

 

Kis Annát Dr. Lukács Zoltán követte a Bayertől. Rövid, de lényegre törő előadásában a kullancsok típusait és szokásait (Tudtátok, hogy a lárva, és a nympha állapotú „bébi” is vért szív?), a bolhával járó rejtett veszélyeket, és a szúnyog által terjesztett alattomos kórokat mutatta be. A bolha az uborkamagképű galadféreg (Dipilidium Caninum) terjesztője, és ha egy vérszívót találunk kedvencünkben, azt fel is szorozhatjuk 100-al, mert ennyi petét már biztosan lerakott.

 

Miden,ami a kutyák elsősegélydobozába szükséges
Miden,ami a kutyák elsősegélydobozába szükséges
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Állatszállítási kérdésekben a NÉBIH [email protected], vagy a MÁOK [email protected] email címeken kérhetünk segítséget, tudtuk meg Dr. Horváth Lászlótól, aki chipelés és állatszállítás, valamint a vértiter vizsgálatok témáját mutatta be.

 

Dr. Bánfi András az örökletes, és a sérülésből származó mozgásszervi megbetegedések témáját járta körül. Olyan műtéti eljárásokról, és örökletes, tenyésztésből származó betegségekről szerezhettünk tudomást, melyekkel az nincs tisztában, aki nem érintett. Ismertette a törések, fejlődési rendellenességek, gyulladások típusait, kezelési módjukat, és kifejezte sajnálatát az iránt, hogy a tenyésztésből gyakran nem vonják ki az ízületi problémás egyedeket. A legtöbb ilyen típusú megbetegedésre megoldás a fiziko-, és hidroterápia, valamint egy kiváló ortopéd orvos. Ezt utolsó előadónk Várhelyi Dóra, a kutya uszoda megálmodója is megerősítette.

 

Az előadás során hasonló szépségekről láttunk videót
Az előadás során hasonló szépségekről láttunk videót
Fotó: kutyauszi.hu

 

A kutyáknál pavlovi reflex, hogy a sérült, fájós lábat nem használják. Ez olyan mélyen rögzül az agyukban, hogy már gyógyult állapotban sem hajlandóak ráállni. Ebben is segít a hidroterápia. A vízben mozgatja, izmokat épít anélkül, hogy észrevenné. Az úszás 90%-ban tehermentesíti a lábakat, így olyan ebeknek is ajánlott, akiknek fájnak az ízületeik.

 

Egy kis yorkshire terrier úsztatásával zárult az előadás, és ezzel a konferencia is. A remek kezdeményezés sikert aratott, és idővel egy új dimenzióba juttatja a magyar kutyázást. Várjuk a folytatást!

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők Rovarcsípés kutyáknál – Tünetek és teendők
A rovarcsípések gyakran bosszantó viszketést hagynak maguk után, máskor azonban komoly fájdalommal járhatnak, és életveszélyes állapotba is sodorhatják a kutyát. Hogyan óvhatjuk meg kedvencünket?

Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak Allergia kutyáknál - Kisokos gazdiknak
Viszketés, könnyezés, vakarózás... Lehet, hogy kedvencünk allergiás? Bár a téma rendkívül komplex, összefoglalónkkal szeretnénk egy kis segítséget nyújtani az eligazodásban.

Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon! Mancs a bajban! – Segíts az árva állatokon!
Negyedik alkalommal szervezi meg a Mancs a bajban! akciót a SPAR Magyarország és az Országos Állatvédőrség Alapítvány. A 2024. május 11-12-én, szombaton és vasárnap zajló adománygyűjtés során állatvédő szervezetek közreműködésével az INTERSPAR hipermarketekben száraztápot, konzervet, szalámit, tasakos nedves eledelt, jutalomfalatot, állatfelszereléseket és tisztító szereket gyűjtenek menhelyeken élő kutyák, macskák támogatására.

Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet Országos szinten a kutyák 6-7%-a szívféreggel fertőzött lehet
A szívférgesség továbbra is a kutyák egyik legádázabb ellensége. Az állatorvosok tapasztalatai alapján 1-2%-kal emelkedhetett a szívférges kutyák száma, azaz a hazai kutyapopulációnak jelenleg átlagosan 6-7%-a fertőzött. Az ország egyes területein sokkal magasabb is lehet a fertőzöttség. A szívférgesség tüneteire már nagyon súlyos stádiumban figyelnek fel a kutyatartók, ezért is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat minden 6 hónapnál idősebb kutya esetében. Dr. Fok Éva ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus elmondta, hogyan védhetjük meg négylábú kedvenceinket: a prevenció a kulcs a harcban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Praktiker Ebugatta Mondial Assistance GesmbH Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Elveszítették lányukat, de kutyája hazatért Hírek - Címlapon
Elveszítették lányukat, de kutyája hazatért
Nyaralás kutya nélkül? Soha! Hírek - Címlapon
Nyaralás kutya nélkül? Soha!