A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Idegenvezető vakvezető

2015. augusztus 28., 06:00


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Könnyű




Bolt, munkahely, otthon. Helyszínek melyek útvonalát egy vakvezető kutya a mancsából kiolvassa. De mi van akkor, ha hirtelen a megismert, kitapasztalt tájból egy vadregényes, addig ismeretlen "elemekkel" megspékelt akadálypálya kerekedik, fesztivál módra?



A nyár adott alkalmat bőven arra, hogy fesztiválozzunk, karneválozzunk. A kirakodó standok egymás mellett árulták ínycsiklandozóbbnál ínycsiklandozóbb portékáikat: a faszénen sült kürtös kalács jól megfért a házilag nyújtott rétessel, és a többi gasztronómiai csodával. A színpadokon bandák, együttesek, előadóművészek váltották egymást. A városok képei teljesen átalakultak: sátrak, pavilonok nőttek ki a földből, zsinórokkal, akadályokkal megspékelve az amúgy sem egyszerű látképet. A nyüzsgő tömeg pedig szaladt befogadni az élményeket. Ilyen körülmények között igazi idegenvezetés a vakvezető kutya munkája.

 

Figyelmes vakvezető kutya: minden helyzetben segít a gazdájának
Figyelmes vakvezető kutya: minden helyzetben segít a gazdájának
Kép: galleryhip.com

 

A megszokás  negatív fogalom a vakvezetés kontextusában. Az nem jó, ha egy kutya, parancsok nélkül (tehát pl. irányok, objektumok kerestetése) csak úgy fejből vezeti a gazdáját. A kontaktus, a folyamatos kapcsolat számtalan együtt töltött év után is fontos elemei a közös közlekedésnek. Mégis, egy természetes betanulás, megszokás idővel előkerülhet. Amikor minden reggel majdnem ugyanarra kell mennie a párosnak, akkor kihívásról nem beszélhetünk. A fesztiválok ezeket a rutin utakat tudják gyökerestül át, és felforgatni. Sokszor napokra megváltozhat az addig jól ismertnek vélt belváros látképe, s ilyenkor jöhet aztán igazán elő a vakvezető kutya zsenialitása. A pavilonok, sátrak felszerelése, megépítése ugyanis annyi változással jár, hogy sokszor a járókelők sem tudnak kiigazodni a látottakon. Arra meg pláne nem lehet pontos választ adni, hogy éppen, aktuálisan hol tarthat az építkezés? Csövek, vasak, rudak mindenfelé, autók a járdán, emberek az úttesten. Igazi kavalkád. Ebben a helyzetben a türelem elengedhetetlen a vakvezető irányába, hiszen komoly koncentrációra, feladatmegoldó készségre, és sokszor kreativitásra van szüksége ahhoz, hogy hibátlanul, veszélymentesen megoldja a problémát.

 

"Bevetésre kész" vakvezető kutyák
"Bevetésre kész" vakvezető kutyák
Kép: onegreenplanet.org

 

A legtöbbször vagy a munkások, vagy a járókelők rohanva sietnek a „bajba jutott” vak gazdi segítségére. Alap esetben, viszont a legjobb, hogyha a kutyus ki tud bontakozni. Ehhez szükség van néha néhány rossz döntésre. Benne van a pakliban, hogy a kívülálló találna egy sokkal egyszerűbb megoldást is, de fontos, hogy megértsük az ebeknek egyedül kell tudni kontrollálni, koordinálni a helyzetet, hiszen nem mindig lesz segítsége a látássérült gazdinak. Nyilván bizonyos szituációkban elengedhetetlen a beavatkozás, de próbáljunk meg megbízni a négylábúban. A bizalom köteléke miatt a gazdikban nincsen félelem érzet. Pontosan tudják, hogy ebük mindent értük tesz, ráadásul mindent úgy, hogy az a legideálisabb legyen.

 

A csábítás is óriási az ilyen vásárokban, mert bár komoly, felelősségteljes „munkásokról” beszélünk, azért ne feledkezzünk el róla, hogy a kutyai ösztönök működésbe lépnek. A finom langalló, csülök, vagy éppen lángos illata minket sem hagy hidegen, így talán el tudjuk képzelni micsoda önuralomra van szüksége a hűséges ebnek, miközben maximális koncentrációval kell irányítania gazdáját. Bizony a fentiek nehezítik a vezetők életét, de kellő jutalmazás, dicséret mellett pozitív élményként élik meg a karneváli hangulatot.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 


Indexkép forrás: dogpacer.com

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Egyedi kutyás ajándéktárgyak MOL Nyrt. Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
5 tipp, amit ne csinálj ebeddel a melegben Hírek - Címlapon
5 tipp, amit ne csinálj ebeddel a melegben
Erdőlátogatási tilalom! Hírek - Címlapon
Erdőlátogatási tilalom!