A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Így értékelik a szervezők a hétvégi tüntetést

Interjú Tornóczky Anitával és Somogyi Zoltánnal


2016. február 24., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Hétvégén hatalmas tömeg gyűlt össze Budapesten, hogy együtt harcoljanak az állatkínzás méltó megbüntetéséért. Az eddig példátlan összefogással történelmet írtunk!



Hatalmas szükség van az állatvédelmi törvény szigorítására, a vétkesek méltó megbüntetésére. Szinte már naponta hallani szörnyűbbnél szörnyűbb esetekről. Kidobott, éhező, bántalmazott kutyák, sokuk meg sem éri a holnapot. Ártatlan állatok, akik nem tudnak kiállni magukért, nem védhetik meg magukat. Nekünk kell ezt megtenni! Az állatokért és magunkért is. “Ki állatot bánt, emberre készül” - Csányi Vilmos ismert mondatát több kutatás is alátámasztotta. Az állatot bántalmazók körében nagy arányban fordul elő a bántalmazás, de még a gyilkosság is.

 

Kék sál, közös szlogen
Kék sál, közös szlogen
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

Együtt egy közös ügyért, együtt az állatkínzás ellen - hangzott a tüntetés mottója. Az összefogással történelmet írtunk - soha ekkora tömeg nem gyűlt össze ezelőtt, hogy kiálljon az állatok jogaiért.

 

Az Állatvédőrségtől Tornóczky Anitát  kérdeztük arról,  hogyan zajlott a tüntetés és milyen eredményeket várhatunk:

 

- Nagyon sok szervezet vett részt a demonstráción. Számítottál ekkora összefogásra?

- A több mint 100 szervezet rengeteg. Nagy öröm volt ez mindannyiunknak, szerintem ilyen példátlan összefogásra egyikünk sem számított.

 

- Beszéded közben könnyeiddel küzdöttél, szavaid megindították a hallgatóságot… A szívünkből szóltál!

- Azért nem beszéltem papírból, mert azt gondoltam, minél személyesebb a beszéd, minél több saját tapasztalást osztok meg a hallgatósággal, annál jobb lesz. Hát...azt hiszem, ez sikerült :)  

 

- Hogyan értékelnéd a demonstrációt? Sikeresnek ítéled meg?

- Azt nem tudom, hogy elérjük e azt, hogy a btk változzon- remélem- de az biztos, hogy megmutattuk, van erő és összefogás az állatvédelemben.

 

- Voltak már korábban hasonló kísérletek ilyen összefogásra vagy kifejezetten az utóbbi idők állatkínzási esetei váltották ki?

- Volt már több állatvédelmi tüntetés, de ekkora összefogás sosem volt. Igen, talán az említett esetek miatt mindenkinél egyszerre telt be a pohár.

 

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is csatlakozott az összefogáshoz
A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat is csatlakozott az összefogáshoz
Fotó: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat (Facebook.com)

 

- Várható-e változás a törvényhozók részéről ekkora megmozdulás után? Milyen eredményben bízhatunk?

- Én bízom benne, hogy idővel lesz változás, igen.

 

- Milyen büntetés kiszabását tartanád a legmegfelelőbbnek az állatkínzást elkövetőkkel szemben? (Letöltendő börtönbüntetés, kiegészítve pszichológiai és/vagy nevelő programmal?)

- A letöltendő és a közügyektől eltiltás az alap, de mellékbüntetésként biztosan valami olyan közérdekű munkára fognám, ami nem komfortos az elkövetőnek.  

 

- Január 20-án 26 szervezet részvételével lefektettétek egy országos állatvédelmi szövetség alapjait. Mi a következő lépés?  

- Készül az etikai kódex és a csatlakozási szempontrendszer. Rengeteg a tennivaló, de mindenki nagyon lelkes és dolgozik az ügyön.

 

Tornóczky Anita a tüntetésen
Tornóczky Anita a tüntetésen
Fotó: Állatvédőrség

 

 

Megkérdeztük az Állatmentő Szolgálat elnökét, Somogyi Zoltánt, hogyan zajlott a demonstráció szervezése és lebonyolítása:

 

- Nagyon sokan eljöttek a tüntetésre február 20-án! Van pontos adat a résztvevők számáról? Hány szervezet volt jelen?

- Több mint 130 szervezet és állatvédelmi csoport, a rendőrségi becslés szerint közel tízezer ember vett részt, köztük több közéleti személyiség is a tüntetésen, mint Tóth Gabi, Müller Attila, Fekete Laci, Biró Ica és újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy ő és az Állatmentő  Liga által született meg az ország első állatvédelmi járőrszolgálata, amiről azóta több kerület és város is példát vett.

 

A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
A szervezetek minden tagjukat magukkal hozták
Fotó: kutyabarathelyek.hu

 

- Békésen zajlott a demonstráció, nem volt e fennakadás a szervezésben és a lebonyolításban?

- Bár mi, a szervezők se gondoltuk, hogy ennyi ember fog megmozdulni az állatok védelmében, de több állatvédelmi szervezet önkénteseinek együttműködése által fennakadás nélkül, békésen zajlott le az esemény. Ez azért valósulhatott meg, mert teljesen különböző mentalitású emberek tudtak egyetértésben dolgozni.

 

- Hogy értékeled a tüntetést? Milyen eredményre számítasz?

- Teljesen pozitívan, hiszen már a tüntetés hetében kettő állatkínzással kapcsolatos ügyben jogerős letöltetendő börtönbüntetésre ítéltek állatkínzókat a bírák. Úgy gondoljuk, hogy ez is a február 20-i eseményeknek köszönhető, hiszen ennyi ember korábban még nem emelt hangot az állatkínzás ellen. A későbbiekben is lesznek hasonló kezdeményezéseink, mivel sajnálatos módon a törvényi szigorítással még nem tudjuk elérni  a céljainkat.

 

Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Az Állatmentő Szolgálat a demonstráción
Fotó: Állatmentő Szolgálat


Köszönjük Tornóczky Anita és Somogyi Zoltán segítségét! Bízunk benne, hogy az összefogás egy hosszú életű és sikeres együttműködést hoz, és hogy a demonstráció hatására a törvényhozók is szigorítanak majd az állatvédelmi törvényeken!

 

 

Cikkünk megírásával egyidőben megjelent Orbán Viktor Facebook posztja is, melyben egyetért a tüntetőkkel. Úgy véljük, ez a hétvégi tüntetés sikerét is jelentheti. Reméljük politikai nézeteket félretéve mindenki örül ennek, hisz megszülethetnek a várva várt szigorítások az állatvédelmi törvényben!

 

 

 

Nárcisz és én is egyetértünk az állatvédők céljaival // Both Nárcisz and I agree with the goals of animal rights activists.

Közzétette: Orbán Viktor – 2016. február 23.

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: kutyabarathelyek.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat Menhelyi kutyák a reflektorfényben - árva kutyákkal mutatták be a hazai divattervezők kollekcióikat
2023. december 9-én került megrendezésre a Dogs on the Catwalk eseménye. A rendezvény főszereplői örökbefogadható menhelyi kutyusok, akik egy különleges fashion show keretében vonulnak végig a kifutón, divattervezők hazai márkáinak kollekcióit bemutató modellekkel a póráz túlsó végén. 2018. után most az Ürömi Állatmenhely 8 mentvényéé volt a lehetőség, hogy megmutatkozzon a nagyközönség előtt hazai sztárok kíséretében.

Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette! Felnőtt kutyát fogadnál örökbe? Van 10 érvünk mellette!
Leendő négylábú családtagunk kiválasztásánál felmerülhet a „Mi lenne, ha menhelyről hoznánk kutyát?” kérdés. Valamint az is, fiatalabb vagy idősebb gazdikeresőt válasszunk. Utóbbihoz hoztunk most 10 szuper érvet!

Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők
Állatvédelmi ösztöndíjprogramra pályázhatnak diplomás jelentkezők, a képzések szeptemberben kezdődnek a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán - közölte az MTI-vel a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány.

Így lopják a kutyákat Budapesten! Így lopják a kutyákat Budapesten!
Az egyik újbudai állatvédő személyes tapasztalatait osztotta meg a közösségi médiában, amikor beszámolt az esetről, aminek szemtanúja volt.

Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról Meglepő kutatási eredmények a magyarországi állattartási szokásokról
A kérdőívet 843-an töltötték ki 2021. június 20. és augusztus 30. között. Talán az egyik legszembetűnőbb adat, hogy a megkérdezett kutyatartók közel 25%-a, a macskatartók 10,1%-a nem szeretné ivartalaníttatni állatát.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Beagle Club Online Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Íme az ok, amiért Orbán Viktor kiáll az állatvédelem mellett Hírek - Címlapon
Íme az ok, amiért Orbán Viktor kiáll az állatvédelem mellett
Így is lehet: összefogás az önkormányzat és az állatvédők között Hírek - Címlapon
Így is lehet: összefogás az önkormányzat és az állatvédők között