A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Íme Cziffra, a pécsiek cuki megmentője

2016. január 10., 06:00


Szerző: M.Lilla


Kategória: Közérdekű




Még néhány hónap és éles helyzetben is bevethető lesz Cziffra, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület keresőkutyája. Ismerjétek meg a fiatal border collie-t! - Haszon Zsófia írása



A 1,5 éves border collie a tavaly januárban elpusztult Kapitány nyomdokaiba léphet, ha májusban sikerrel veszi első vizsgáját. Az eb kiemelkedő intelligenciával rendelkezik és nagyon tanulékony. Ám mielőtt irigykedni kezdenénk, eláruljuk: Cziffra otthon pontosan ugyanolyan cipőrágó házi kedvenc, mint a többi négylábú. - írja a pecsma.hu.

 

Cziffra, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület keresőkutyája
Cziffra, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület keresőkutyája
Fotó: pecsma.hu

 

A szürke border collie nyolchetesen, tavaly szeptemberben került Bodor Csabához, az egyesület elnökéhez. Az akkor még leginkább szőrgombócra hasonlító négylábút keresőkutyának szemelte ki leendő gazdája. Nem volt tehát lazsálás, pár hónaposan már engedelmességi és ügyességi feladatokat tanult a kis Cziffra.

 

– Kapitányt, az egyesület előző keresőkutyáját tavaly januárban tumoros megbetegedés miatt veszítettük el. Csak kicsivel később, ősszel álltunk neki új tanítványt keresni. Azért erre a fajtára esett a választásunk, mert jelenleg a világon ezt a kutyát tartják a legintelligensebbnek – így Bodor Csaba.

 

Ez a cukorgombóc kutyus menti meg a pécsieket!

Posted by PécsMa.hu on Wednesday, December 2, 2015

 

 

És tényleg, Cziffrával nagyon könnyű együtt dolgozni – folytatja az egyesület elnöke. Elég kétszer-háromszor megmutatni neki egy adott feladatot és utána csak gyakorolni kell vele. Plusz rendkívül mozgékony négylábú, ami szintén nagy előny ebben a “munkakörben”.

 

Jelenleg a képzés háromnegyedénél tartanak, amit általában Csaba vezet. Időnként azonban különféle társszervezetekkel is együtt dolgoznak, közös tréningeket tartanak különböző romterületeken, például Budapesten vagy Veszprémben.

 

– Jól megy már a lábnál követés, az irányba küldés, a különböző akadályokon való közlekedés és a személyi jelzés is. Utóbbihoz hozzátartozik, hogy egyelőre csak azokat az eltűnt személyeket képes megtalálni, akikből látszik valami, esetleg nagyon erős szagon tud elindulni.

 

Bodor Csaba, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület elnöke Cziffrával
Bodor Csaba, a Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület elnöke Cziffrával
Fotó: pecsma.hu

 

Egy keresőkutya természeti katasztrófák, terrorcselekmények után is bevethető, esetleg egy lakó- vagy középület összedőlése után, amikor nem tudni pontosan, hogy hány ember rekedt a romok alatt. Ilyenkor egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb beküldeni egy kiképzett négylábút, aki megtalálja az esetleges túlélőket.

 

Cziffra első, A-szintű vizsgája jövő májusban lesz, és ha az sikerül, akkor indulhat az igazi munka. A hosszú távú cél pedig jövő októberben a B-szint teljesítése, és azután már csak a nemzetközi bevethetőségi vizsga van hátra. Mi szurkolunk!

Forrás: Haszon Zsófia (pecsma.hu)
Indexkép forrás: pecsma.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Átkelt a szivárványhídon Symba Átkelt a szivárványhídon Symba
Symbától, a híres mentőkutyától búcsúzik az ország. Symba nevét minden kutyás és kutyaszerető ismerte – együtt gyászolja e fantasztikus kutyát az egész ország.

Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz! Baleset érte mentőkutyásainkat – így segíthetsz!
Önzetlenül kockáztatják értünk életüket, gondolkodás nélkül sietnek a segítségünkre – ők a mentőkutyák és gazdáik. Valódi hősök! Most azonban nekik van szükségük segítségre.

Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya Átkelt a szivárványhídon Landon, a hős mentőkutya
Gyászol a Kulcsár Kutató-Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány: hű társuk, Landon, a 12 éves németjuhász átkelt a szivárványhídon.

Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon Kiemelkedő magyar eredmény született a Mentőkutya Világbajnokságon
Több magyar csapat is indult az idei Mentőkutya Világbajnokságon, ahova a világ minden tájáról érkeztek versenyzők. Kutyáink és vezetőik idén is gyönyörűen szerepeltek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egy kóbor kutya története, aki 690 km-t versenyzett azért, hogy új otthonra leljen Hírek - Címlapon
Egy kóbor kutya története, aki 690 km-t versenyzett azért, hogy új otthonra leljen
Segíts, hogy segíthessünk - nyereményjáték a findlost24-el! Hírek - Címlapon
Segíts, hogy segíthessünk - nyereményjáték a findlost24-el!