A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Jól esik - séta az esőben

2017. szeptember 17., 07:15


Szerző: sklara


Kategória: Egészség




Hideg van. Esik. A kutya sem szeret ilyenkor kimenni… Azonban a Gazdi ilyenkor is felelős, tudatos állattartó – elvileg. De mi van, ha mégsem figyel oda eléggé?



 

Egy lehetőség az esőben való sétára
Egy lehetőség az esőben való sétára
Fotó: www.barkpost.com

 

Nyűgös, zűrös az unatkozó állat, ettől ingerlékeny a gazdi is, így egyre feszültebbé válik a kedvence. Ez egy ördögi kör... Sőt, mindez csupán a rövid távú hatása a gazdi hozzáállásának. Hosszabb távon (azaz akár az őszi-téli hónapok alatt) meghízhat az eb a mozgáshiánytól, ez keringési problémákhoz vezet, amely miatt „kímélni” kell majd a kutyát a továbbiakban is, ez pedig újabb és újabb betegségek kialakulásához vezet.

 

A legelkerülhetőbb ezek közül a karomnövekedés. Könnyen meglátjuk, egyszerű levág(at)ni. Azonban az elhanyagolt, hosszú karom komoly gondokat okozhat kutyánk számára!

 

 

Legjobb, ha a séta közben koptatjuk a karmokat
Fotó: www.kutyagazdak.aoldal.hu

 

Az első fázisban „csak”  fáj a kutyának. A túl hosszú karom felnyomja a lábujjakat, abnormálisan lépked a kutya. A tappancs talppárnái közül se a megszokottat használja, máshová helyeződik a testsúly.

Eggyel rosszabb, ha betöredezik a karom, ez az állatoknál éppúgy fájdalommal jár, mint az embereknél. Ilyenkor még a kutyakozmetikus segíthet.

 

Orvoshoz kell azonban vinni az állatot akkor, ha belenő a talppárnába a karom (ezt az embereknél is csak orvos vághatja ki, mert elfertőződhet a seb a benőtt köröm környékén). Súlyos esetben a  karom visszacsavarodhat – ez a farkaskaromra jellemző – és begyullad.

 

Torzulhat is a karom, elferdülhetnek tőle az ízületek is, vagy beakadhat valahová, amely miatt aztán az ujj(perc) műtéti amputációja válik szükségessé. Bár az eljárás nem vesz igénybe hosszú időt, a gyógyulás során különös gonddal kell odafigyelnünk kedvencünkre, nehogy felsértse a varratokat. Természetesen a mozgásban is kímélni kell, esős időben pedig csak rövid időre szabad kiengedni a varratszedésig, nehogy felázzon a seb. 

 

Ezeket a problémákat egyszerűen megelőzhetjük azzal, ha kutyánk karmait rendszeres időközönként megfelelő hosszúságúra vágjuk - esős idő előtt, alatt és után is. 

 


Indexkép forrás: dogsdayoutseattle.com
Cikk első megjelenése: 2014. szeptember 10.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán 15 évig élt egy ketrecbe zárva – Így mosolyog az idős kutyus a napfény láttán
Életében először végre megtapasztalhatta, mit is jelent szabadnak lenni.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét 6 egyszerű tipp, hogy megőrizd kutyád mentális egészségét
A kutyák rengeteg örömmel ajándékoznak meg minket, feltétel nélküli szeretetük mellett arra is mindig emlékeztetnek, hogy a boldogság olykor a legapróbb dolgokban rejlik. Mi tehetünk mi annak érdekében, hogy ők is kiegyensúlyozottak, vidámak legyenek?

Segítség! Kakit eszik a kutyám! Segítség! Kakit eszik a kutyám!
Undort vagy meglepetést válhat ki a gazdiból, amikor észreveszi, hogy kedvence ürüléket fogyaszt. Lássuk a lehetséges okokat és megoldási tippeket!

Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás Edzés kutyával - 10 tipp, hogy mindkettőtök számára élvezetes legyen a testmozgás
A rendszeres testmozgás fontos része a kutya életének: hozzájárul fizikai egészségéhez, elősegíti, hogy kiegyensúlyozott és boldog legyen. Ha pedig kutyánkkal együtt végezzük, kapcsolatunk is erősebbé válik. Milyen szempontokra figyeljünk, ha belevágunk a közös edzésbe?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Praktiker AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új kutatás: a farkasok jobban értik az ok-okozati összefüggést, mint a kutyák Hírek - Címlapon
Új kutatás: a farkasok jobban értik az ok-okozati összefüggést, mint a kutyák
„Az ismerősöm kutyája mindenhol póráz nélkül sétál…” Jó, de hogyan? Hírek - Címlapon
„Az ismerősöm kutyája mindenhol póráz nélkül sétál…” Jó, de hogyan?