A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kisállatot karácsonyra? Ezeket gondold végig, mielőtt döntesz!

Öt hasznos tanács a Tengerimalac-védő Egyesülettől a felelős ajándékozásért


2016. december 02., 06:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Minden kisgyerek álma egy kedves kis háziállat, akinek ő lehet a gazdija. Legyen az kiskutya, egy nyuszi vagy egy aranyos hörcsög, fontos alaposan végiggondolni, valóban fel van-e készülve a család egy új jövevény érkezésére. Gondolkozzunk felelősen!



Mit eszik a süni, kell-e sétáltatni a görényt, tud-e ugrálni a tengerimalac, mire lehet megtanítani egy csincsillát? Érdemesebb-e az örökbefogadás mellett dönteni a vásárlás helyett? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak az Árva Állatok Mikulása című rendezvényen azok, akik épp most terveznek befogadni egy kisállatot, esetleg karácsony közeledtével egy szerető házi kedvenc tartásán gondolkodnak.

 

Sokan ajándékoznak karácsonyra cicát, tengerimalacot vagy éppen vadászgörényt, az ünnepek elmúltával azonban csaknem minden ötödik ilyen kisállat újra az állatkereskedésben, rosszabb esetben az utcán vagy élhetetlen körülmények között találja magát. A Tengerimalac-védő Egyesület összegyűjtötte, mely kérdések őszinte megválaszolásával találhatja meg az ideális házi kedvencet, amely akár hosszú évekre a család részévé válhat.

 

Biztos jó ötlet a kisállat ajándékozása karácsonyra?
Biztos jó ötlet a kisállat ajándékozása karácsonyra?

 

1. Mennyi időt tudunk szánni rá a mindennapokban?

Házi kedvenc választásakor fontos átgondolnunk, hogy mennyi időt tudunk rá szánni. Köztudott, hogy egy kutyát naponta többször sétáltatni kell, a játékra szánt időnk pedig soha nem elég neki, ám egy tengerimalac vagy egy nyuszi is igényel napi fél-egy órás társaságot. Nem szabad megfeledkezünk arról sem, hogy kisállatunk családtag, így a programok szervezésekor is gondolnunk kell rá. A sokat utazóknak előre érdemes végiggondolniuk, távollétükben hogyan gondoskodhatnak kedvencükről, vagy hogyan tudják magukkal vinni őket.

Számoljunk azzal is, hogy az első pár héten különösen szüksége lesz a törődésre, hogy biztonságban érezze magát új otthonában, kialakuljon a bizalom és megismerje a házirendet.

 

Kutyát karácsonyra - csak akkor, ha biztosan be tudod vállalni!
Kutyát karácsonyra - csak akkor, ha biztosan be tudod vállalni!

 

2. Ki fog gondoskodni róla? 

Sokan a kisgyerekeket szeretnék meglepni egy kedves háziállattal, azonban tévesen várjuk el, hogy a gondozásában valóban kulcsszerepet vállaljanak. Egy kisállat sok empátiát, türelmet és figyelmet igényel, amit a szülő segítségével sajátíthat el a gyermek, emellett a tanítás, az ételek beszerzése és előkészítése, a tisztántartás és az orvosi ellátás biztosítása is mind a szülőre hárul.

Ajándékozás előtt mindenképp kérjük ki a szülők véleményét, ne hozzuk kellemetlen helyzetbe a családot egy állati meglepetéssel.

 

3. Van-e elég hely a lakásunkban?

Érdemes azt is mérlegelni, hogy lakóhelyünk és környezete milyen állat számára lehet hosszú távon alkalmas. Egyes állatokat nagy mozgásigényük miatt kifejezetten nem javasolt kisebb lakásban tartani, mások azonban tökéletesen érzik magukat egy kert nélküli lakásban is. Házunkon belül is át kell gondolnunk, hogy hová tesszük a fekhelyét vagy a ketrecét. Egy hangosabb, éjszakai életet élő állat egy gyerekszobában valószínűleg több kellemetlen percet fog okozni, a radiátor közelében vagy egy sötét helyiségben pedig nemcsak a növényeink érzik magukat kellemetlenül. Figyeljünk arra, hogy kisállatunknak legyen egy nyugodt, de ne teljesen elszigetelt helye, ahová vissza tud vonulni.

 

Egy gyönyörű csincsilla karácsonyra - van elég helyed neki?
Egy gyönyörű csincsilla karácsonyra - van elég helyed neki?

 

4. Anyagilag megengedhetjük-e?

Még egy kisebb méretű háziállat is nagy anyagi elköteleződéssel jár. Az alapvető felszerelések beszerzését követően számoljunk a napi étkezésekkel, valamint a rendszeres orvosi ellátás költségeivel is (oltások, kezelés, karomvágás stb.).

 

5. A társaságot, vagy inkább az egyedüllétet kedveli?

Sok kisállat kifejezetten társas lény, a hosszú, egészséges élethez szüksége van fajtársa társaságára, ami viszont csaknem dupla időbefektetéssel, anyagi ráfordítással és helyigénnyel jár.

Ha nincs kapacitásunk még két állat befogadására, akkor mindenképp olyat keressünk, amely kevésbé igényli fajtársai társaságát. Az állatok társítása is nagy körültekintést igényel, lehetőség szerint forduljunk szakemberhez segítségért.

 

Cuki karácsonyi tengerimalacok - ők is odafigyelést igényelnek egész évben!
Cuki karácsonyi tengerimalacok - ők is odafigyelést igényelnek egész évben!

 

5+1. Örökbe fogadjunk vagy vásároljunk?

Akár menhely, tenyésztő, hobbiállattartó vagy állatkereskedés mellett döntünk, ismerjük meg az állat befogadás előtti életkörülményeit, és bizonyosodjunk meg, hogy egészségesen, a megfelelő oltásokkal és ismeretekkel felvértezve kapjuk meg őket. A menhelyeken nagyon sok árva állat várja új, szerető gazdáját, a befogadás költsége pedig teljesen ingyenes.

 

 


Ha szeretne többet megtudni a legnépszerűbb házi kedvencek szokásairól, a tartásuk örömeiről és kihívásairól, esetleg örökbefogadáson gondolkodik, látogasson el az Árva Állatok Mikulása rendezvényre december 2-án, ahol mindent megtudhat az édes kisállatokról és gondozásukról. Gazdiknak és leendő gazdiknak is remek program.

A hivatalos Facebook esemény az alábbi linken érhető el: https://www.facebook.com/events/1859754044260733/


 

 

 

Forrás: Magyar Tengerimalac-védő Egyesület

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját Egy egész szobányi lufi várta a lebénult kutyust - Így ünnepelte 13. születésnapját
Különleges partit szerveztek a mozgássérült kisöreg számára, ő pedig egyfolytában mosolygott, annyira örült a meglepetésnek!

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban? Honnan lehet tudni egy befogadott kutyáról, hogy bántalmazták a múltban?
Egy mentett, befogadott kutya történetét gyakran homály fedi. Ha vannak is információk az előéletéről, nem könnyű összerakni a pontos képet, hiszen a kutya máshol, másokkal élt. Kérdéses, mennyit és milyen minőségben foglalkoztak vele, szerették-e vagy csak megtűrték, esetleg bántották is.

Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak Addig járt a kóbor kutya a rendőrségre, amíg fel nem vették munkatársnak
A hétköznapi életben is vigyáz az emberek biztonságára: ha meglát egy motorost bukósisak nélkül, vakkantással jelzi gazdájának, szóljon az illetőnek.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Rehabportál

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Új szabályok születhetnek az állatkínzások megakadályozásáért Hírek - Címlapon
Új szabályok születhetnek az állatkínzások megakadályozásáért
Pitbull mentett meg egy fiatal lányt az erőszakolótól Hírek - Címlapon
Pitbull mentett meg egy fiatal lányt az erőszakolótól