A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

Tavaszi finomság: Kőpite


2021. április 30., 12:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még? 

Magyarországon sok szép eldugott helyre lehet rálelni. Mindenképp megér egy utat a Kőpite-hegy felfedezése. Az erdő és a csodás panoráma feltölti a mindennapi robotban lemerült lelket. 292 méteres magasságával nem emel a felhők fölé, de nagyon szép a kilátás.

 

 

Úton a parkolóból Kőpite felé
Úton a parkolóból Kőpite felé
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Dunaalmásról kiérve nem sokat kell autózni és a Les-hegyre vezető út elején látható az információs tábla, térképpel. Az út szélén és a táblával szemben a füvön lehet parkolni. A piros jelzést követve azon az úton haladtunk, ahol a rómaiak is. Az építkezéshez szükséges nehéz kőtömböket el kellett szállítani, ehhez olyan utat építettek, ami nagyjából kiegyensúlyozta a szintkülönbséget, de legalábbis nem volt túlságosan meredek.

 

 

Római kori út vízáteresztője
Római kori út vízáteresztője
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Az erdő szintjétől magasabban haladó ösvény aljában vízáteresztő alagutakat építettek. Ezek a több, mint kétezer éves alagutak még mindig nagyon jó állapotban vannak. A kutyáink nagyon jól szórakoztak azzal, hogy átrohantak rajta, mint az agility sport kúszóakadályán. Könnyű észrevétlenül elsétálni a lejárók mellett, nem mindegyiknél van könnyen járható lépcsősor kialakítva. Érdemes figyelni az ösvény széleit, a kitaposott rész jelzi, hogy több lehet az ösvény alatt, mint egy bejáratott „bokor-wc”. Gyökerekbe kapaszkodva ereszkedtünk le a boltíves alagúthoz. Tövis, a mudim és Sakura, a bullterrier könnyedén vették az akadályt. A látogatás időpontjától függően az út során számos gyógynövényt is fel lehet fedezni, érdemes előre felkészülni belőlük.

 

 

Több ilyen tábla is segít a tájékozódásban
Több ilyen tábla is segít a tájékozódásban
Fotó: Dala Orsolya

 


Rengeteg tábla segíti a tájékozódást. Egy napsütötte mezőn át közelítettünk a Kőpite-hegyhez. Próbáltam felidézni, hogy melyik pitémet sikerült ilyen alakúra megsütni…

 

Könnyedén megmásztuk a dombocskát és mesés látvány tárult elénk. A Ferencmajori-halastavak kéklettek az egyik irányban, tőle jobbra pedig a Duna. Fenyvesek, erdők, szántók és városok terültek el az egyik irányban a Gerecse hegység ölelésében.

 

 

Kőpite panorámapont sziklája mögötti részről is szétnéztünk
Kőpite panorámapont sziklája mögötti részről is szétnéztünk
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Fotózásra hívogató szikla a Kőpite panorámapontnál, mögötte gyönyörű kilátással
Fotózásra hívogató szikla a Kőpite panorámapontnál, mögötte gyönyörű kilátással
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kilátás a Kőpite panorámapontról
Kilátás a Kőpite panorámapontról
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A táblák segítségével a Dunaalmási Kőfejtő természetvédelmi terület felé folytattuk utunkat. Sakura kezdetben kíváncsi volt az emberekre, de a sokadik szembejövő csoport után már ő sem foglalkozott velük. Egy fenyőfákkal szegélyezett meredek ösvényen ereszkedtünk lejjebb. Balra pillantva impozáns sziklák tornyosultak felénk. Az avatott szemeknek sokat mesélnek az itt található kövek és sziklák. A kutyáinknak nemes egyszerűséggel játszótér volt.

 

 

Út a kőbánya felé
Út a kőbánya felé
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Utánaolvastunk, hogy nem csak a rómaiak bányásztak, későbbi korokban is felhasználták az innen származó mészkő alapanyagot. Az itt bányászott édesvízi tömörkemény mészkő faragásra kiemelkedő. A komáromi vár erődítési munkálataihoz, a bécsi császári palotához és az Országház építéséhez is innen szállították az anyagot.

 

 

Egykor innen bányászták a köveket
Egykor innen bányászták a köveket
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Vadban gazdag terület, úgyhogy ha bizonytalan vagy, inkább hosszú pórázon kalandozzon a kutyád. Tövis és Sakura már többször találkoztak állatokkal, így nem kellett aggódnunk. Lábunk mellé hívtuk őket, ha szemből más kutyások vagy emberek érkeztek. Nem távolodtak el tőlünk messzire póráz nélkül sem.

 

 

Van hely megfuttatni őket, de a behívhatóság fontos, vannak más kirándulók az ösvényeken
Van hely megfuttatni őket, de a behívhatóság fontos, vannak más kirándulók az ösvényeken
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Szabadon, de a közelünkben
Szabadon, de a közelünkben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Körülbelül 8 km-t túráztunk. A túraút elején figyelmeztető tábla jelzi, hogy délután háromtól másnap reggel 9 óráig vadászat zajlik a területen. Pontosan háromkor már az autóban ültünk, kellemes fáradtsággal a lábunkban és elégedett kutyákkal.

 

 

Tövis is nagyon élvezte a túrát - itt mintha mosolyogna!
Tövis is nagyon élvezte a túrát - itt mintha mosolyogna!
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén Kutyás barangolások - Falkában a Visegrádi-hegység leghosszabb Kutyás-körén
A hetek óta tartó hőséget követően végre enyhülést mutatott az időjárás előrejelzés, így kaptunk az alkalmon, hogy felfedezzük a legfrissebb Kutyás-kör útvonalát, mellyel már a bemutatásától fogva szemeztünk. Nem titok, hogy a cél többek között a terep megismerése volt egy későbbi, már éremért szóló futás alkalmára, így a leghosszabb, 14 kilométeres távot választottuk.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Közönségsiker volt az idei Kéktúrázás napja Közönségsiker volt az idei Kéktúrázás napja
Hagyományosan október második szombatján tartják a Kéktúrázás napját - idén több mint 3300 kéktúrázó együtt, egy időben, szervezetten túrázott a hazai három kéktúrán.

Meseszép kirándulóhelyek kutyával is – a Szalajka-völgy és környéke Meseszép kirándulóhelyek kutyával is – a Szalajka-völgy és környéke
Meseszép kirándulóhelyek ölelésében egy meghitt kutyabarát szálláshely, ami a gazdikat is garantáltan elvarázsolja.

2022 őszén is ebzárlatot rendelnek el – az összes tudnivaló és érintett település egy helyen! 2022 őszén is ebzárlatot rendelnek el – az összes tudnivaló és érintett település egy helyen!
2022 őszén sem marad el a rókák veszettség elleni vakcinázása: október 1-től kell számítani korlátozásokra az ország több területén is.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Ebugatta Mondial Assistance GesmbH AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Hírek - Címlapon
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!
Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói Hírek - Címlapon
Időskori rák és memóriazavar előrejelzésére alkalmas gént vizsgáltak kutyáknál az ELTE kutatói