A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Dunaalmási Kőpite Túrakörök tanösvény

Tavaszi finomság: Kőpite


2021. április 30., 12:00


Szerző: Dala Orsolya


Kategória: Utazás
Kutyás túra a fenyvesen át, a rómaik nyomában. Könnyű túra, szép és kalandos. Mi kell még? 

Magyarországon sok szép eldugott helyre lehet rálelni. Mindenképp megér egy utat a Kőpite-hegy felfedezése. Az erdő és a csodás panoráma feltölti a mindennapi robotban lemerült lelket. 292 méteres magasságával nem emel a felhők fölé, de nagyon szép a kilátás.

 

 

Úton a parkolóból Kőpite felé
Úton a parkolóból Kőpite felé
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Dunaalmásról kiérve nem sokat kell autózni és a Les-hegyre vezető út elején látható az információs tábla, térképpel. Az út szélén és a táblával szemben a füvön lehet parkolni. A piros jelzést követve azon az úton haladtunk, ahol a rómaiak is. Az építkezéshez szükséges nehéz kőtömböket el kellett szállítani, ehhez olyan utat építettek, ami nagyjából kiegyensúlyozta a szintkülönbséget, de legalábbis nem volt túlságosan meredek.

 

 

Római kori út vízáteresztője
Római kori út vízáteresztője
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Az erdő szintjétől magasabban haladó ösvény aljában vízáteresztő alagutakat építettek. Ezek a több, mint kétezer éves alagutak még mindig nagyon jó állapotban vannak. A kutyáink nagyon jól szórakoztak azzal, hogy átrohantak rajta, mint az agility sport kúszóakadályán. Könnyű észrevétlenül elsétálni a lejárók mellett, nem mindegyiknél van könnyen járható lépcsősor kialakítva. Érdemes figyelni az ösvény széleit, a kitaposott rész jelzi, hogy több lehet az ösvény alatt, mint egy bejáratott „bokor-wc”. Gyökerekbe kapaszkodva ereszkedtünk le a boltíves alagúthoz. Tövis, a mudim és Sakura, a bullterrier könnyedén vették az akadályt. A látogatás időpontjától függően az út során számos gyógynövényt is fel lehet fedezni, érdemes előre felkészülni belőlük.

 

 

Több ilyen tábla is segít a tájékozódásban
Több ilyen tábla is segít a tájékozódásban
Fotó: Dala Orsolya

 


Rengeteg tábla segíti a tájékozódást. Egy napsütötte mezőn át közelítettünk a Kőpite-hegyhez. Próbáltam felidézni, hogy melyik pitémet sikerült ilyen alakúra megsütni…

 

Könnyedén megmásztuk a dombocskát és mesés látvány tárult elénk. A Ferencmajori-halastavak kéklettek az egyik irányban, tőle jobbra pedig a Duna. Fenyvesek, erdők, szántók és városok terültek el az egyik irányban a Gerecse hegység ölelésében.

 

 

Kőpite panorámapont sziklája mögötti részről is szétnéztünk
Kőpite panorámapont sziklája mögötti részről is szétnéztünk
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Fotózásra hívogató szikla a Kőpite panorámapontnál, mögötte gyönyörű kilátással
Fotózásra hívogató szikla a Kőpite panorámapontnál, mögötte gyönyörű kilátással
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Kilátás a Kőpite panorámapontról
Kilátás a Kőpite panorámapontról
Fotó: Dala Orsolya

 

 

A táblák segítségével a Dunaalmási Kőfejtő természetvédelmi terület felé folytattuk utunkat. Sakura kezdetben kíváncsi volt az emberekre, de a sokadik szembejövő csoport után már ő sem foglalkozott velük. Egy fenyőfákkal szegélyezett meredek ösvényen ereszkedtünk lejjebb. Balra pillantva impozáns sziklák tornyosultak felénk. Az avatott szemeknek sokat mesélnek az itt található kövek és sziklák. A kutyáinknak nemes egyszerűséggel játszótér volt.

 

 

Út a kőbánya felé
Út a kőbánya felé
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Utánaolvastunk, hogy nem csak a rómaiak bányásztak, későbbi korokban is felhasználták az innen származó mészkő alapanyagot. Az itt bányászott édesvízi tömörkemény mészkő faragásra kiemelkedő. A komáromi vár erődítési munkálataihoz, a bécsi császári palotához és az Országház építéséhez is innen szállították az anyagot.

 

 

Egykor innen bányászták a köveket
Egykor innen bányászták a köveket
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Vadban gazdag terület, úgyhogy ha bizonytalan vagy, inkább hosszú pórázon kalandozzon a kutyád. Tövis és Sakura már többször találkoztak állatokkal, így nem kellett aggódnunk. Lábunk mellé hívtuk őket, ha szemből más kutyások vagy emberek érkeztek. Nem távolodtak el tőlünk messzire póráz nélkül sem.

 

 

Van hely megfuttatni őket, de a behívhatóság fontos, vannak más kirándulók az ösvényeken
Van hely megfuttatni őket, de a behívhatóság fontos, vannak más kirándulók az ösvényeken
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Szabadon, de a közelünkben
Szabadon, de a közelünkben
Fotó: Dala Orsolya

 

 

Körülbelül 8 km-t túráztunk. A túraút elején figyelmeztető tábla jelzi, hogy délután háromtól másnap reggel 9 óráig vadászat zajlik a területen. Pontosan háromkor már az autóban ültünk, kellemes fáradtsággal a lábunkban és elégedett kutyákkal.

 

 

Tövis is nagyon élvezte a túrát - itt mintha mosolyogna!
Tövis is nagyon élvezte a túrát - itt mintha mosolyogna!
Fotó: Dala Orsolya

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül? Kutyás barangolások - Rám-szakadék: kutyával vagy kutya nélkül?
A Rám-szakadék társaságtól, évszaktól és időjárástól függően is megosztó útvonal, nem beszélve arról, ha kutyával mennénk. Egy kedves barátnőm invitált meg a kutyás túrára, amit bevallom, kételyekkel fogadtam. Számos cikk, útleírás elolvasása, tucatnyi létrás kép átnézése után arra jutottam, hogy a kutyáim felkészültek, nekivághatunk. Mégsem ajánlanám mindenkinek a helyszínt.

Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe Megható barátság: a cicának hála béke költözött a szorongó kutya szívébe
Csak egy kutya és egy macska. Első ránézésre semmi különös nincs ebben. Barátságuk mégis olyan célt hívott életre, mely milliókat inspirál a természet kincseinek megőrzésére.

Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez Hazánkban is megjelent a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancs – a lakosság segítségét kérik terjedésének felméréséhez
Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) új programjában a kutatók a lakosság bevonásával térképezik fel a krími-kongói vérzéses láz terjesztőjeként ismert Hyalomma kullancsok hazai terjedését.

Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra? Kutyások, lovasok, természetjárók - hogyan figyeljünk oda egymásra?
Mindennek a kulcsa a felelősség, az egymásra való odafigyelés, a kommunikáció. Ezek nélkül nem megy. De mégis, hogyan legyünk felelősek, hogyan figyeljünk oda egymásra, mit tegyünk találkozáskor? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe szakértői segítséggel.

Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya Kutyás barangolások - Naszály-hegy, csodálatom tárgya
Elfogulttá válok, ha a Naszály-hegy merül fel hétvégi túránk útvonalaként. Hossza ellenére sem tudom elképzelni, hányszor kellene még megtennem az útvonalat, hogy végül ráunjak. A panoráma, a táj ezer arca, a terület sokszínűsége újabb és újabb csodákat rejt, ahányszor csak arra járunk. Mindenkinek ajánlani tudom a Cserhát ezen területét, aki a kedvenc túráinak listájára új belépőt keres.

Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang Kutyás barangolások – a Gyilkos-tó kicsiben és a denevértanya Odvaskő-barlang
Népszerű kirándulóhely Bakonybél közelében, sokan keresik fel kutyával együtt. Mi is kutyás túra céljából látogattuk. Könnyű terep, misztikus látvány: a Hubertlaki-tó, más néven bakonyi Gyilkos-tó. Felkapaszkodtunk az Odvaskő-barlanghoz is.

Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta Kutyás barangolások - Kismarosról Törökmezőre, avagy egy kellemes délutáni séta
Terepfutásaim kedvelt helyszíne az útvonal, mert a kezdeti szintemelkedést követően kellemesen lankás a terület, nem beszélve arról, hogy Törökmezőig még elvétve sem akadnak kirándulók. Délutáni sétánk helyszínéül is ezért választottuk, mi nem fáradunk el különösebben, ellenben a kutyák le lesznek mozgatva.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés! Hírek - Címlapon
Szopornyicás rókákat találtak - kutyánkra is veszélyes a betegség, életmentő lehet a megelőzés!
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya Hírek - Címlapon
Megmentette a bátor kutyus nyuszibarátja életét, amikor rátámadt egy kutya
fb-text