A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Kutyás barangolások - Tiszafüred és a környező térség csodái kutyás szemmel

2021. szeptember 03., 13:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Utazás




Tiszafüredről a legtöbb kutyásnak a térség egyedülálló kutyastrandja jut eszébe, azonban a Tisza-tó, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területe kutyával is látogatható látnivalókat tartogat, nem csak a nyári időszakra. A természet szerelmeseinek mindenképp megér egy hosszabb nyaralást ez a kevésbé felkapott, mégis elragadó vidék.



 

 

A Tisza-tó környéke első benyomásra kissé kihaltnak tűnhet, azonban ha jobban szemügyre veszi az ember, látható, hogy egyre népszerűbbé válik. A természet adta adottságokat kihasználva bérelhető úszóházak épülnek, modern, faházas kempingek létesülnek és a vendégházak száma is megközelíti a Balaton környékét. Érdemes akár fél évvel előre szállást keresni, nagyon hamar elkapkodják a legideálisabb helyeket. Mi évek óta Tiszafüred üdülőövezetében foglalunk kertes vendégházat, hiszen innen negyed óra sétával elérjük a kutyastrandot. Hosszabb, homokos úton sétálhatunk ki, melyet - most már elhagyatott -  homoktövis ültetvény szegélyez. Az információ lényegét az adja, hogy ezen a területen mezei nyulak egész kolóniája él, akiket az évben egyszer kutyáink büntetlenül kergethetnek, ami megelőlegezi a kutyastrand nyújtotta élményeket. Mire a Mancsos Pancsolóba érünk szinte földig lóg a nyelvük a hosszú szaladástól és örömmel vetik bele magukat a vízbe. 

 

 

Tiszafüredi kutyastrand
Tiszafüredi kutyastrand
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Számomra a hazai kutyastrandok közül ez a legelfogadhatóbb, ha a látogatók hozzáállását veszem figyelembe. Habár három kutyánk van, egy sem bóklászhat szabadon, magunk mellett tartjuk őket, és ami fontos, nem kutyafuttatóként használjuk a strandot és nem zavarunk másokat. A magam részéről ugyanezt várom a többi gazditól is. Mindig van néhány renitens, mégis ezen a területen tudok a legnagyobb nyugalomban pihenni is akár, mintha valóban strandon lennék, mindössze a kutyáim társaságában.

 

 

A strandon akad néhány bot is
A strandon akad néhány bot is
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Az élményt gazdagítja, hogy a part mellett épült egy hobbi szintű agility pálya is, melyben kimondottan pozitív, hogy biztonságos akadályok kerültek kihelyezésre és kellő körültekintés mellett kezdők is tanítgathatják kutyáikat egyes elemekre. Érdemes némi ebéddel készülni, ha sokáig maradnánk, mert a felújított szabadstrandon elkerítették az éttermeket, így kutyával nem térhetünk be, az ezen kívül eső büfék kínálata pedig elég szegényes. 

 

 

Akadály pálya a Mancsos Pancsolóban
Akadály pálya a Mancsos Pancsolóban
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Tiszafüred kikötői kutyabarátok, szívesen látják a négylábúakat motorcsónakos madárlesen, hosszú és rövid vezetett túrákon egyaránt, de akár magunk is bérelhetünk motorcsónakot vagy kenut és magunkkal vihetjük kedvencünket egy strandolással egybekötött hajózásra. Mi mindkét lehetőséggel élni szoktunk, imádják a kutyák. Amint látják, hogy a kikötő felé tartunk, már ugranak be a kiválasztott csónakba, kenuba.

 

 

A Tisza-tó környéki kikötők egytől egyig kutyabarátok
A Tisza-tó környéki kikötők egytől egyig kutyabarátok
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Ha magunk bérelnénk csónakot érdemes a kutyákra mentőmellényt beszerezni. Némelyikük szívesen kiugrik, ha meglát egy közeli hattyút vagy kényelmes távolságra van a part. Bár nálunk ezek nem állnak fenn, mégis praktikusnak találom a mellényt, hiszen ha melegük van, bármikor ki tudom őket tenni a csónakból egy rövid úszkálásra, felfrissülésre. Javasolt vizet vinni az ebeknek és magunknak is.

 

 

Érdemes mentőmellényt adni a kutyákra a csónakban
Érdemes mentőmellényt adni a kutyákra a csónakban
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A kikötőkben biztosítanak térképet, ha kérünk, illetve egyes kirándulós appok is ismerik a Tisza-tó zugait, medencéit és az oda vezető keskeny csatornákat. Mindenképpen javaslom a kisebb csatornák, patakok vagy akár a Holt-Tisza egyes részeinek bejárását. Megunhatatlan élményt nyújt, minden alkalommal újabb és újabb ismeretekkel gyarapodunk, nem beszélve a számtalan, szinte porcelánszerű tollazatú madárfaj élővilágának felfedezéséről. 

 

 

Érdemes benézni a keskeny öblítőcsatornákba is
Érdemes benézni a keskeny öblítőcsatornákba is
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Imádnak mászkálni a motorcsónakban, jó kis izommunka számukra az egyensúlyozás
Imádnak mászkálni a motorcsónakban, jó kis izommunka számukra az egyensúlyozás
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

Nem csak a víz nyújthat feledhetetlen élményeket, de maga a Hortobágyi Nemzeti Park egésze is. A Hortobágyi Halastavak területe is látogatható kutyával. Bebarangolhatjuk gyalog, vagy akár kisvonattal (ide szintén felszállhatnak az ebek) a halastórendszert, melynek változatos madárvilága, dús nádasai és pallósorai szemet gyönyörködtetőek. Különösen érdekes élményt nyújtanak a tavaszi és őszi madárvonulások, valamint a területen elszállásolt vízi bivalyok, akik a nap nagy részét a mocsárban heverészve töltik. Gyalogosan körüljárva a tanösvényt kellemesen elfáradunk, nem beszélve kutyánkról, aki az ingergazdag környezet hatására biztosan jól fog aludni. A kötöttebb programok után kedveljük a hosszú sétákat a puszta sóútjain, ahol kutyáink szabadon szaladhatnak, hiszen itt aztán nem zavarnak senkit. Igyekszünk odafigyelni, hogy a gulyákat, nyájakat illetve kunhalmokra épült tanyákat elkerüljük. Egyrészről nem tesz jót a legelő állatoknak, ha kedvenceink megzavarják a nyugalmukat, másrészről a pásztorkutyák nem a szocializációjukról híresek, ahogy bezárva vagy megkötve sincsenek. Turistaként érhetnek meglepetések, de úgy gondolom elég nagy a terület, elférünk egymás mellett. 

 

 

Séta a Hortobágy környéki pusztákon
Séta a Hortobágy környéki pusztákon
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A hortobágyi Pusztai Állatparkba is betérhetünk kedvencünk társaságában. Ez nem egész napos program így érdemes beiktatni a Hortobágyi Vásárteret, a Kilenclyukú hidat, vagy egy rövid hajózást a Hortobágy patakon, melynek keretében további tanösvényeket fedezhetünk fel. 

 

 

Kiskörei vízerőmű, amit tókerülés során láthattunk
Kiskörei vízerőmű, amit tókerülés során láthattunk
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A Tisza-tavi nyaralók kedvelt tevékenysége a tó körbetekerése biciklivel. Ez megtehető a Poroszlót és Tiszafüredet összekötő hídon keresztül egy körülbelül 70 kilométeres körben, vagy a tanyavilágot megismerve, a Tisza folyón komppal átkelve, hosszabb, 100 km-es távon. Számomra a hosszabb túra nagyobb kihívást és több látnivalót rejt magában, bár én kimondottan kedvelem a puszta, valamint a Tisza környékének hangulatát, mely a legnehezebb 30 kilométeren azt kell mondjam, nagy előny. A tavat körülölelő gát egy része igen monoton, azonban Abádszalók medencéje és a kiskörei erőmű monumentális építménye a hallépcsővel kárpótol ezért. Ez az egyetlen program, melyen nem javaslom a kutyák részvételét, azonban rövidebb túrákra magunkkal vihetjük őket. A tiszafüredi Kerékpáros Centrumban bérelhető a biciklihez rögzíthető utánfutó négylábúaknak is, de ehhez érdemes előtte hozzászoktatni őket, hogy elkerüljük a negatív élményeket. Mi inkább a korán kelést választottuk, reggel kutyastrandoltunk egy hosszabbat és sétáltunk egy nagyot, majd a szálláson hagytuk a kutyákat pihenni. 

 

 

Utolsó napok egyike a strandon, amikor már a legkisebb is fáradt
Utolsó napok egyike a strandon, amikor már a legkisebb is fáradt
Fotó: Bartha Zsófia

 

 

A Tisza-tó és környéke adta lehetőségek közül talán sikerült összeszednem a legjelentősebbeket, de számos más látnivalót nyújt még a térség, és szinte kivétel nélkül csatlakozhatnak hozzánk a kutyák bármely programra. Érdemes legalább tíz napot vagy akár két hetet is eltölteni itt, így talán nem lesz hiányérzetünk a nyaralás elteltével. Bízom benne, hogy sikerül többeknek megismernie Kelet-Magyarország ezen térségét és a turizmus fejlődése ellenére meg lehet őrizni az élővilág változatosságát. 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk! Hosszú hétvége kutyával – szuper kutyabarát úti célokat és programlehetőségeket hoztunk!
Jön a tavasz első hosszú hétvégéje és kis szerencsével az időjárás is velünk lesz. Használjuk ki az időt kedvencünk társaságában! Szuper kutyás program ötleteket hoztunk!

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Kutyával autóban, biztonságban Kutyával autóban, biztonságban
Egyre népszerűbbek a kutyás utazások, egy nemrégiben készült felmérés szerint a gazdik 80 százaléka viszi a kutyáját autóval, jellemzően inkább rövid utakra. Nagy kérdés azonban, hogy milyen biztonságos szállítási megoldást érdemes ilyenkor választani.

Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton Utazás kutyával - Télen is vár a Balaton
Januárban a Tagyon Birtok szervezésében hívtak minket kutyás kirándulásra, ami inkább egy közösségi kutyás esemény volt, mint izzasztó séta. A fogadtatás, az ottani kutyások, a hangulat mind marasztaló volt, sajnos mégsem tudtunk kettő napnál többet eltölteni a birtokon. Olvassátok el beszámolónkat a kétnapos balatoni látogatásról!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Egyedi kutyás ajándéktárgyak JULIUS-K9 Irodakutya.com

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ötszázmillió forint pályázati forrás fordítható háziállatok ivartalanítására Hírek - Címlapon
Ötszázmillió forint pályázati forrás fordítható háziállatok ivartalanítására
Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök Hírek - Címlapon
Egy cipőhöz bújva húzta meg magát a szemétre kidobott, aprócska kölyök