A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Megtört szív szindrómát diagnosztizáltak egy nőnél kiskutyája halála után

2019. július 09., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Megszakad a szívünk, amikor családtagunkat, legjobb barátunkat elveszítjük. Az összetört szív gyönyörű költői kifejezés, számtalan vers, dal, regény, film központi témája. Kevesen tudják azonban, hogy nem csak lírai szempontból értelmezhető a kifejezés: bizony létezik ilyen betegség.



Joanie Simpsont elviselhetetlen hátfájás ébresztette fel az éjszaka közepén, a gyötrő fájdalom a mellkasát is szorította. Minden jel a szívrohamra utalt, így azonnal a kórházba sietett.

A vizsgálatok azonban még az orvosoknak is meglepő eredményt hozott:Joanienak nem volt szívrohama. A tüneteket az úgynevezett cardiomyopathia, egyfajta szívizom-bántalom okozta. Ez az állapot a szívmegálláshoz hasonló tüneteket okoz - és ezt nevezi a hétköznapi nyelv  megtört szív szindrómának. A betegség akkor jelentkezik, ha valamilyen óriási veszteséggel, nehéz érzelmi helyzettel találkozunk: mint egy családtagunk hirtelen elvesztése. Az ilyen szomorú esemény után felszabaduló stressz hormonok képesek kiváltani a betegséget. Joanie számára ez a veszteség kedves kiskutyájának, Meha-nak a halála volt.

 

Egy állatbarátnak sem kell magyarázni, milyen szörnyű fájdalom elveszíteni bundás, vagy épp tollas barátunkat. Hatalmas űrt hagynak maguk után, a szív szinte megszakad a fájdalomtól. A kedvencünk elvesztésekor érzett szomorúság, gyász nagyon hasonlít ahhoz, amit egy hozzánk közel álló embertársunk halálakor érzünk, hiszen kutyáink, cicáink ma már sokunknál családtagnak számítanak.

 

Megszakad a szív, amikor szeretett kedvencünk itt hagy minket
Megszakad a szív, amikor szeretett kedvencünk itt hagy minket

 

Joanie számára  kis yorkie szinte a gyermeke volt. Meha 9 éves volt már, mikor egészsége hirtelen romlani kezdett. Joanienak meg kellett hoznia a rendkívül nehéz döntést: az altatás mellett döntött, hogy kis kedvence ne szenvedjen tovább a nagy fájdalomtól. Az altatás napjának érkezésekor azonban Meha vidám volt, nem látszott semmi jele a fájdalmas betegségnek - így gazdija úgy döntött, még vár. Ám Meha másnap átkelt a szivárványhídon.

 

Az orvosok kérdésére, milyen súlyos stressz érte az elmúlt időben, Joanie elmesélte Meha történetét. Kis barátja elvesztése után valóban úgy érezte, megszakad a szíve.

A kezelések után Joanie egészsége hamar javult. Eltökélte, hogy újabb kutyust vesz majd magához: bár hatalmas a fájdalom és a gyász, amit érzett, az együtt töltött évek szeretete mindent megér!


 

Forrás: people.com
Cikk első megjelenése: 2017. október 25.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja E-cigaretta: kutyád életébe is kerülhet, ha megkaparintja
Korábban már körüljártuk a dohányzás kutyákra gyakorolt hatásának témakörét. De mi a helyzet az e-cigarettával?

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel? Fagyálló mérgezés kutyáknál – Miről ismerhetjük fel?
Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a jelekkel, mert a fagyálló mérgezés életveszélyes állapotot okoz!

Minden kutya a mennybe megy? Minden kutya a mennybe megy?
Aki egy kicsit is szereti a kutyákat, nem vitatja azt az állítást, miszerint mindegyiküknek hatalmas szíve van, teli szeretettel és örömmel, amit készek azonnal nekünk, gazdiknak ajándékozni. Arról azonban már hevesebb viták folynak, van-e az állatoknak lelke.

Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Közel száz éve egy kis Üllői úti ház árnyas udvarán sok kis gyertya égett: mind egy-egy szeretett kis- vagy nagykutya emlékéért.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH AEGON Magyarország Zrt. Irodakutya.com JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A kutyákra is veszélyt jelentő kaukázusi medvetalp bukkant fel Heves megyében Hírek - Címlapon
A kutyákra is veszélyt jelentő kaukázusi medvetalp bukkant fel Heves megyében
Hattyútámadás áldozata lett egy spániel Írországban Hírek - Címlapon
Hattyútámadás áldozata lett egy spániel Írországban