A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés

Mennyire jó a fűtés a kutyáknak?

2017. december 15., 14:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség
Sokan gondolják, hogy a bent tartott négylábú kedvenceknek télen sokkal jobb dolga van, mint a kint fagyoskodó társaiknak, hisz melegben vannak. Csakhogy ők sincsenek veszélyek nélkül!A szoba levegője egészen más télen, mint azokban az időszakokban, amikor kedvünkre szellőztethetünk. Az oxigéntartalom időnként jelentősen lecsökken a lakásban, amin egy kiadós szellőztetés is csak akkor segít, ha kintről nem a kémények füstje vagy a szmog áramlik be. Az oxigénhiány gyakori jele a nyűgösség, fejfájás.

 

Sajnos, ami szintén légúti allergiára hajlamosíthatja a kutyánkat, az nem más, mint a fűtés. Ez ugyanis kiszárítja a levegőt, ezzel az orr, garat és légcső nyálkahártyáit, amelyek védő nyálkarétege nem tudja ellátni feladatát, hajlamossá válik kisebb gyulladásra, helyi irritációra.  A légutakat borító vékony nyálkaréteg védő hatású, azért termelődik, hogy megakadályozza az irritáló korom, pollen, por, vegyi anyag (pl. öblítő, parfüm, cigaretta!!) stb. részek közvetlen hozzáférését az érzékeny nyálkahártyához, és persze megvédi ezt a kiszáradástól . Ha kiszárad a védőréteg, akkor a kutya először szárazon, rekedtesen, torokkaparósan köhint, köhécsel - eleinte. Később a szervezet gőzerővel nyálkát termel, ami az allergiás, hurutos köhögés tüneteivel jelzi a gazdi számára, hogy változtatni kellene a kutya környezetén.

 

Száraz köhögés kutyáknál

 

Ha a lakásban vannak vizes helyiségek (márpedig hol ne lenne?), akkor a penésszel is mint károsító tényezővel számolni kell. Enyhébb esetben csak az ablakok szélén, a páralecsapódásnál jelentkezik, vagy a fürdőszobák plafonján, falain, sarkokban. Előfordulhat azonban az is, hogy a lambéria és a fal között, a padlószőnyeg alatt, vagy egyéb, eldugott helyen bújik meg, és okoz légúti allergiát. Sokszor a lakásban élők nem is sejtik, hogy penészes a fal, csak az allergia miatti nyomozás során derül ez ki.

 

Légutak kutyáknál

 

A gyógynövények egyik sikerterülete a légúti problémák köre, hihetetlenül sokféle és rafinált módon lehet receptúrát készíteni, hogy ezen a betegségek tünetei megszűnjenek. Gyógynövényekkel nem az allergiát magát nem szüntetjük meg, mert az olyan lenne, mintha blokkolnánk a szervezet józan, természetes védőmechanizmusát, azaz magát a megnövekedett nyálkatermelést. A fitoterápiától, mint természetes gyógymódtól mi sem áll távolabb! A növényi hatóanyagok több támadásponton hatva csökkentik (de nem elnyomják!!) az allergia tüneteit. A két legfontosabb hatás a nyálkahártya-bevonó hatás a még száraz köhögési szakaszban, a másik a nyálkaoldó-köptető hatás a hurutos állapotnál. Éppen ezért pontosan ismerni kell a köhögés természetét (pl. száraz vagy nyálkás, azaz produktív), hogy megfelelő gyógynövényes receptúrát tudjunk készíteni az állatnak.

 

Mindenesetre a legjobb, ha porlasztással párásítjuk a szoba levegőjét, nappal legalább óránként 5-10 percet szelőztetünk, és penészmentesítjük a lakást. Ne feledjük, hogy a cigarettafüst, az öblítő, a parfüm vagy a hajlakk mind olyan agresszív kémiai anyagok, melyek ellen kutyánk (és mi magunk is) nyálkatermelődéssel próbál védekezni. A gyógynövények előnye, hogy hosszú távon is biztonságosan etethetőek, mellékhatások nélkül (ez a szakember által összeállított receptekre igaz), így ha egy allergén környezetben kénytelen a kutya leélni az életét, akkor az eledel napi szintű gyógynövényes kiegészítése folyamatosan kompenzálja a káros anyagok hatását – egy bizonyos szintig.

 

A kutyák különféle légúti betegségeire választható gyógynövényes megoldásokról bővebben a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg gyönyörű szakkönyvét, mely akár remek ajándék is lehet kutyás ismerőseidnek.

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Témába vág

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés Reflux kutyáknál – Tünetek, okok, kezelés
Gondoltad volna, hogy kutyáink is szenvedhetnek gyomorégéstől és savtúltengéstől? Tudj meg többet az állapotról, és arról is, hogyan segíthetsz kedvencednek reflux esetén!

A legkedveltebb kutyás vízi sportok A legkedveltebb kutyás vízi sportok
Nincs ok a csüggedésre a nagy melegben sem, ha a kutyás sportokról van szó. Összegyűjtöttünk néhány igen kedvelt, és itthon is űzhető vizes tevékenységet, melyek kisegíthetnek a meleg helyzetekben is, a kellő elővigyázatossággal persze.

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók
Egy golden retriever alatt szakadt be a vékony jég Debrecenben - szerencsére a tűzoltók hamar a helyszínre értek!

Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége
A hóesés gyönyörű, a legtöbb gazdi szereti, a kutyák pedig egyenesen imádják! A hóval azonban megérkezik a kutyások bosszankodásának fő oka is: az útszóró só. Komoly sérülést is okozhat, ha nem figyelünk oda!

Kiemelt híreink

Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba Kutyás filmmel érkezik Harrison Ford a mozikba
Kutyás filmekből sosem elég! Ezúttal Harrison Ford főszereplésével készült film érkezik a mozikba. A történet négylábú főszereplőjét most nem egy kutya-színész alakítja, hanem animációval...

Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról? Eltűnhetnek az adatok a PetVetDatáról?
Riasztó hír kapott szárnyra a kutyás csoportokban, miszerint a kutyák chipjén lévő regisztrált adatok egyszer csak eltűnnek. Komoly probléma lehet ez, különösen így szilveszter előtt...

Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Csodálatos szaglásával menti a koalákat az Ausztráliában tomboló bozóttüzek elől Bear, a border collie keverék.

Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai Kismancsból őszpofi – egy kutya életszakaszai
Egy kutya életciklusa alapvetően négy részre osztható fel. Mit kell tudnunk ezekről az időszakokról és hogyan tehetjük teljesebbé kutyánk mindennapjait, közös életünket?

18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya? 18.000 éves kutyafélét vizsgálnak a tudósok: lehet, hogy ő a legidősebb kutya?
Jégbe fagyott, mumifikálódott négylábút vizsgálnak a kutatók: még nem tudni, kutya, vagy farkas lehet-e.

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára
“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?

Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot
Végleg bezáratják azt a laboratóriumot, ahol nem csak állatkísérletek folytak, de a dolgozók brutális kegyetlenséggel bántak a kísérleti alanyokkal. A reménykeltő hírt azonban beárnyékolják...

Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele Rossz hatással van kutyánkra, ha kiabálunk vele
Ezt a mondatot a legtöbb gazdi felvont szemöldökkel fogadhatja: alapvető, hogy nem üvöltözünk kedvenceinkkel. De legyünk őszintén: tényleg nem volt még egy-két alkalom, amikor kutyánk...

Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől Dél-Koreáig utazott egy brit nő, hogy megmentsen egy mozgássérült kutyát a húspiac elől
Az emberek világa a végleteké - nagyszerűen bizonyítja ezt Jindol története. A kutya megismerhette az emberi gonoszság legjavát, ugyanakkor az önzetlen szeretet és békés otthon fogalmát...

Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben? Miért hagyjuk kutyánkat szaglászni séta közben?
Köztudott, hogy a kutyák nagyon élvezik, ha sétálni visszük őket. Eközben pedig szinte folyamatosan a földet szimatolják. De mért is olyan fontos ez nekik?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Vizslatúra Ebugatta

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet! Hírek - Címlapon
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet!
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet Hírek - Címlapon
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet