A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Egészség

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Mennyire jó a fűtés a kutyáknak?

2017. december 15., 14:00


Szerző: Marton Zsófia


Kategória: Egészség
Sokan gondolják, hogy a bent tartott négylábú kedvenceknek télen sokkal jobb dolga van, mint a kint fagyoskodó társaiknak, hisz melegben vannak. Csakhogy ők sincsenek veszélyek nélkül!A szoba levegője egészen más télen, mint azokban az időszakokban, amikor kedvünkre szellőztethetünk. Az oxigéntartalom időnként jelentősen lecsökken a lakásban, amin egy kiadós szellőztetés is csak akkor segít, ha kintről nem a kémények füstje vagy a szmog áramlik be. Az oxigénhiány gyakori jele a nyűgösség, fejfájás.

 

Sajnos, ami szintén légúti allergiára hajlamosíthatja a kutyánkat, az nem más, mint a fűtés. Ez ugyanis kiszárítja a levegőt, ezzel az orr, garat és légcső nyálkahártyáit, amelyek védő nyálkarétege nem tudja ellátni feladatát, hajlamossá válik kisebb gyulladásra, helyi irritációra.  A légutakat borító vékony nyálkaréteg védő hatású, azért termelődik, hogy megakadályozza az irritáló korom, pollen, por, vegyi anyag (pl. öblítő, parfüm, cigaretta!!) stb. részek közvetlen hozzáférését az érzékeny nyálkahártyához, és persze megvédi ezt a kiszáradástól . Ha kiszárad a védőréteg, akkor a kutya először szárazon, rekedtesen, torokkaparósan köhint, köhécsel - eleinte. Később a szervezet gőzerővel nyálkát termel, ami az allergiás, hurutos köhögés tüneteivel jelzi a gazdi számára, hogy változtatni kellene a kutya környezetén.

 

Száraz köhögés kutyáknál

 

Ha a lakásban vannak vizes helyiségek (márpedig hol ne lenne?), akkor a penésszel is mint károsító tényezővel számolni kell. Enyhébb esetben csak az ablakok szélén, a páralecsapódásnál jelentkezik, vagy a fürdőszobák plafonján, falain, sarkokban. Előfordulhat azonban az is, hogy a lambéria és a fal között, a padlószőnyeg alatt, vagy egyéb, eldugott helyen bújik meg, és okoz légúti allergiát. Sokszor a lakásban élők nem is sejtik, hogy penészes a fal, csak az allergia miatti nyomozás során derül ez ki.

 

Légutak kutyáknál

 

A gyógynövények egyik sikerterülete a légúti problémák köre, hihetetlenül sokféle és rafinált módon lehet receptúrát készíteni, hogy ezen a betegségek tünetei megszűnjenek. Gyógynövényekkel nem az allergiát magát nem szüntetjük meg, mert az olyan lenne, mintha blokkolnánk a szervezet józan, természetes védőmechanizmusát, azaz magát a megnövekedett nyálkatermelést. A fitoterápiától, mint természetes gyógymódtól mi sem áll távolabb! A növényi hatóanyagok több támadásponton hatva csökkentik (de nem elnyomják!!) az allergia tüneteit. A két legfontosabb hatás a nyálkahártya-bevonó hatás a még száraz köhögési szakaszban, a másik a nyálkaoldó-köptető hatás a hurutos állapotnál. Éppen ezért pontosan ismerni kell a köhögés természetét (pl. száraz vagy nyálkás, azaz produktív), hogy megfelelő gyógynövényes receptúrát tudjunk készíteni az állatnak.

 

Mindenesetre a legjobb, ha porlasztással párásítjuk a szoba levegőjét, nappal legalább óránként 5-10 percet szelőztetünk, és penészmentesítjük a lakást. Ne feledjük, hogy a cigarettafüst, az öblítő, a parfüm vagy a hajlakk mind olyan agresszív kémiai anyagok, melyek ellen kutyánk (és mi magunk is) nyálkatermelődéssel próbál védekezni. A gyógynövények előnye, hogy hosszú távon is biztonságosan etethetőek, mellékhatások nélkül (ez a szakember által összeállított receptekre igaz), így ha egy allergén környezetben kénytelen a kutya leélni az életét, akkor az eledel napi szintű gyógynövényes kiegészítése folyamatosan kompenzálja a káros anyagok hatását – egy bizonyos szintig.

 

A kutyák különféle légúti betegségeire választható gyógynövényes megoldásokról bővebben a Gyógynövények kutyáknak című könyvben olvashatsz. A magyar agrármérnök-állatorvos szerzőpáros saját tapasztalatok és a legújabb kutatások alapján írta meg gyönyörű szakkönyvét, mely akár remek ajándék is lehet kutyás ismerőseidnek.

 

 


Indexkép forrás: pinterest.com

Témába vág

Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés” Furcsa jelenség kutyáknál: a „fordított tüsszentés”
Bármennyire is ijesztően hangzik, ritkán ad okot komoly aggodalomra. Mi állhat a hátterében és hogyan segíthetünk kedvencünknek a görcsös roham idején?

Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat? Mit jelent, ha száraz a kutyám orra? Betegségre is utalhat?
A puha, nedves orr az egészséges kutya egyik fő jellemzője. Könnyen aggodalomra adhat okot azonban, ha száraz és tapintásra meleg érzetet kelt. Tudj meg többet kedvenced nózijáról!

Balto, a hős kutya igaz története Balto, a hős kutya igaz története
Gyermekkorunk egyik kedvence, Balto a valóságban több száz életet mentett meg az 1920-as évek Alaszkájában. Ismerjétek meg a hős történetét!

Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók Jeges vízből mentettek egy kutyát a tűzoltók
Egy golden retriever alatt szakadt be a vékony jég Debrecenben - szerencsére a tűzoltók hamar a helyszínre értek!

Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége Sós utak: a kutyák téli nagy ellensége
A hóesés gyönyörű, a legtöbb gazdi szereti, a kutyák pedig egyenesen imádják! A hóval azonban megérkezik a kutyások bosszankodásának fő oka is: az útszóró só. Komoly sérülést is okozhat, ha nem figyelünk oda!

Védd a tappancsot télen is! Védd a tappancsot télen is!
Hidegben, hóban oda kell figyelnünk kedvencünkre. Az egyik legfontosabb a mancsok állapotának ellenőrzése, különösen a városban élő ebek esetében. Odafigyeléssel elkerülhetők a sérülések.

Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA Kóbor kutyáknak nyújt menedéket a szicíliai IKEA
A téli hónapok kritikusak a kóbor kutyák életében: a nedves, hideg idővel kell megküzdeniük, miközben bizonytalan, mikor mennyi élelmet és vizet találnak maguknak - nem beszélve egy száraz, esetleg meleg menedékről, ahol megpihenhetnek!

Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát? Mit tegyek, ha a kutyám állandóan nyalogatja a mancsát?
Természetes, hogy kedvencünk időről-időre megtisztogatja a mancsait, ám a túlzásba vitt nyalogatás, rágcsálás komolyabb problémát is elfedhet, melyet érdemes kivizsgáltatni.

Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat! Közeleg a hideg: Készítsd fel a kutyád és a kutyaházat!
A gyönyörű vénasszonyok nyara és az enyhe őszi idő alatt nagy valószínűséggel nem az jár a fejünkben, vajon mikor érnek ide a mínuszok. Nincs is ezzel semmi baj, ám az ősz végéhez közeledve már nem szabad sokáig halogatni a télre való felkészülést - kutyáink érdekében!

Kutyáknál is lehetséges napégés! Kutyáknál is lehetséges napégés!
Legtöbbünk bele se gondol, hogy a kutyák is leéghetnek a napon, méghozzá nem csak a kopaszok, hanem szőrös társaik is. A nyári időszakban természetes, hogy állandóan ott a kedvenc előtt a víz, és igyekszünk árnyékban is tartani amennyire lehet, de vajon ez elég?

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Beagle Club Online MOL Nyrt. Ebugatta AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet! Hírek - Címlapon
Illusztrációk bullterrierre - ez már művészet!
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet Hírek - Címlapon
Árva kutyáknak köt meleg pulóvert, hogy könnyebben átvészeljék a hideg telet