A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ne ments meg minden állatkölyköt kutyaséta alatt!

2019. június 05., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Tavasz végén, nyár elején sok elhagyottnak tűnő vadállat kölyökbe botolhatunk kutyasétánk alatt. Mivel mind állatbarátok vagyunk, természetes, hogy azonnal a segítségükre szeretnénk sietni, hisz ki tudja, mi történt a kölyök anyjával. A legtöbbször azonban inkább ártunk, mint segítünk...



Elindulunk kutyánkkal a szokásos délutáni sétánkra a közeli erdőbe, vagy épp egy hétvégi hosszabb túrára ki a természetbe. Ritkán, de előfordul, hogy valamilyen vadállattal találkozunk, akik általában gyorsan el is tűnnek szemünk elől, biztonságos helyet keresve maguknak. Mi gyönyörködünk bennük, megdicsérjük kutyánkat, hogy nyugodtan viselkedett és nem ugatott, vagy szaladt utána, majd megyünk tovább.

 

De mi van akkor, ha egy elárvultnak tűnő kölyökre bukkanunk, akik próbál észrevétlen maradni a fűben, vagy épp a bokor alján, ám nekünk mégis úgy tűnik, hogy éhes, szomjas, magányos, de egyébként is olyan kis soványnak tűnik… Végigfut agyunkban az összes lehetséges (és tragikusnál tragikusabb) magyarázat, mi történhetett a kis állatkával, az anyjával és úgy egyébként is… Azonnal bekapcsol bennünk az “állatvédő-üzemmód”, és azon kapjuk magunkat, hogy rohanunk vissza a kocsihoz, ölünkben a szegény elárvult kis állatkával.

 

Eközben azonban előfordulhat hogy a “szegény elárvult állatka” anyja visszaért hozzá, és értetlenül keresi kicsinyét, nem értve, hova tűnt arról a biztosnak hitt helyről, ahol hagyta.

 

 

Bármilyen aranyosak is együtt, ne engedjük oda kutyánkat a kis állathoz, és mi se nyúljunk hozzá!
Bármilyen aranyosak is együtt, ne engedjük oda kutyánkat a kis állathoz, és mi se nyúljunk hozzá!
Fotó: goodwp.com

 

 

Az őzek, szarvasok, nyulak legfiatalabb egyedeihez szigorúan tilos hozzányúlni. Nem szabad megsimogatni, akár csak egy ujjal is. Nem szabad ölbe venni se egy szelfi erejéig, se azért, hogy megvizsgáljuk, minden végtagja ép-e. És főleg nem szabad elcipelni magunkkal, hogy aztán otthagyjuk az állatorvosnál, vagy hogy magunk neveljük fel az udvaron. Ezen kis állatkák a legjobb helyen vannak ott, ahol megbújnak. Úgy tűnik, magukra maradtak, ám egyáltalán nem örökre: anyjuk elment, hogy saját éhségét csillapítsa, vagy épp csak azért, mert hallotta, érezte közeledésünket, és kereket oldott. Ez teljesen természetes ezeknél az állatoknál, ne háborgathassuk hát a kicsiket, bármennyire is segíteni szeretnénk! Fontos, hogy kutyánkat se engedjük oda hozzájuk. Ha az anya megérzi kicsinyén a szagunkat, lehet, hogy végleg elhagyja…

 

Hasonló a helyzet a madárfiókákkal is. Nagyon ritka, hogy véletlenül essenek ki fészkükből a kicsik (ez jellemzően nagyon erős szélben, viharban történhet meg). sokszor a még röpképtelen fiókák maguktól hagyják el a fészket, és ne gondoljuk, hogy ezzel egyből a halálba ugranak! Ügyesen elbújnak, szüleik pedig könnyedén megtalálják őket, és a fészken kívül is etetik őket.

 

 

A kis vadmalacot se háborgassuk: könnyen magunkra haragíthatjuk az anyakocát!
A kis vadmalacot se háborgassuk: könnyen magunkra haragíthatjuk az anyakocát! 
Fotó: mnn.com

 

 

Szintén nagyon ritka eset, hogy vaddisznó malacot lássunk egyedül bóklászni. A kismalacok mindig anyjuk mellett maradnak. Mégis, ha magányos malackával találkozunk, ne háborgassuk se mi, és kutyánknak se hagyjuk! Ijedtségében nagyon hangos visítással hívja mamáját, aki azonban nem ismer tréfát, ha malacáról van szó! A kicsinyét védő anyakoca igen veszélyes, gondolkodás nélkül támad!

 

 

Hogyan segíthetsz mégis?

A legtöbbet azzal teszed, ha nem nyúlsz az apróságokhoz, és továbbállsz. Kutyád tartsd pórázon, hogy ő se akarjon barátkozni az állatkákkal. Induljatok tovább!

Ha van rá lehetőséged, 4-5 óra elteltével menj vissza a helyszínre: jó eséllyel a kisállat hűlt helyét találod csak. Ez esetben tudhatod, hogy a kicsi anyukája visszajött érte, és együtt indultak tovább.

Amennyiben az állatka mg mindig ugyanott van, sejthető, hogy valóban baj történhetett. Ez esetben kérjünk segítséget egy közeli állatvédő szervezettől, állatorvostól, vagy esetleg vadasparktól vagy állatkerttől. (Ezek telefonszámainak érdemes előre utánanézni, mielőtt a kölyköt megyünk ellenőrizni, így nem a helyszínen kell keresgélnünk.)

Ha madárfiókát látunk, és egyértelmű, hogy bajban van, kérjük a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület segítségét!

 

 

 

 


Indexkép forrás: goodwp.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez! Megszülettek az őzgidák: ne nyúljunk a magára hagyott kicsinyekhez!
...ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy magára van hagyva! Ezekben a hetekben (is) különösen fontos, hogy felelős kutyások legyünk, és odafigyeljünk kedvencünkre, mikor a természetben járunk.

Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort? Hátizsák kutyáknak – Hasznos kiegészítő vagy veszélyes hóbort?
Szép időben jól esik kimozdulni a szabadba. Tavaszi és őszi kirándulás, túrázás során megkönnyítheti a gazdi dolgát, ha kedvence is besegít a cipelésbe. Jó ötlet ráadni a hátizsákot? Vagy inkább kerüljük?

Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson Kutyával a természetben - ezeket az illemszabályokat tartsd be a túrán, kiránduláson
A kirándulás, túrázás, vagy csak épp egy rövidebb séta a közeli erdőben kutyánkkal remek kikapcsolódási lehetőség. Ahhoz azonban, hogy ne csak mi, de más természetjárók, kutyások, és nem utolsósorban az erdő lakói is háborítatlanul, békében élvezhessék a természetet, be kell tartanunk néhány szabályt.

Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi! Lótrágya – Veszélyes lehet, ha a kutya megeszi!
A lovaknak, szarvasmarháknak és juhoknak adott féreghajtó már kis mennyiségben is komoly gondot okozhat az arra hajlamos kutyáknál, ha a trágyájukból csemegézik. Mit kell tudnunk róla, és hogyan kerülhetjük el a bajt?

Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya? Mókás mozdulat - avagy miért hajol meg a kutya?
Egy jel, ami semmivel sem összetéveszthető. A kutyakommunikáció egyedi, ugyanakkor rendkívül fontos része ez a mozdulat. Mi mindent üzenhet általa?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Rendeletmódosítás kellene, hogy a terápiás kutyákat beengedhessék az egészségügyi intézmények Hírek - Címlapon
Rendeletmódosítás kellene, hogy a terápiás kutyákat beengedhessék az egészségügyi intézmények
Így válaszd ki a tökéletes kutyahordozót négylábúdnak Hírek - Címlapon
Így válaszd ki a tökéletes kutyahordozót négylábúdnak