A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nemzetközi pumitalálkozó lesz Tápiószentmártonban

2018. augusztus 27., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Hat ország részvételével nemzetközi pumitalálkozót rendeznek augusztus 29. és szeptember 2. között Tápiószentmártonban, a Kincsem Lovasparkban - közölte a szervező csütörtökön az MTI-vel.



A hungarikummá nyilvánított magyar fajta külföldön is egyre elterjedtebb, a skandináv országokban több ezer pumit tartanak számon, Magyarországon pedig 2500-3000 egyed él - mondta el az MTI-nek Árkosi József, a Magyar Pumi Klub elnöke, hozzátéve, hogy a nemzetközi találkozóra, melynek célja az élénk vérmérsékletű, bohókás megjelenésű, magyar pásztorkutya népszerűsítése, Angliából, Svédországból, Csehországból és Ausztriából is érkeznek vendégek.

 

A világ több pontjáról érkeznek Pumik a találkozóra
A világ több pontjáról érkeznek Pumik a találkozóra
Fotó: dr. Lévai Piroska - Ménesvölgyi Pumi Kenel

 

Elmondta, hogy a fajta főként külföldön növekvő népszerűségét sokoldalúságának és alkalmazkodóképességének köszönheti, mindenféle aktív tevékenységben szívesen vesz részt, intelligens, paprikás temperamentumú, sportos, vakmerően bátor jószág - jellemezte a fajtát Árkosi József, hozzátéve, hogy a pumi alkalmazkodóképességét jól mutatja, hogy nemcsak terelésre, házőrzésre alkalmas, kedvelt társává vált a nagyvárosi környezetben élő embernek is: ha gazdája gondoskodik arról, hogy mozgásigényét kielégítse, a legkisebb lakásban is jól érzi magát.

 

 

 

 

Felidézte, hogy a fajta a 17-18. században Magyarországon alakult ki a helyben található terelőkutyák, valamint az országba került német és francia felálló fülű, terrier jellegű terelő és kísérő ebek kereszteződésével. Mint mondta, sok éven keresztül Magyarországon a kisméretű pásztorkutyák egy "masszát" alkottak: a pumi, puli, mudi nem kapott külön elnevezést, terelőkutyaként számon tartott ebek voltak, csak a 20. század eleje óta jegyzik önálló fajtaként őket.

 

A kutyák bohóca néven is emlegetett magyar pásztorkutya több száz állatból álló nyájat, csordát is képes önállóan kezelni. Ennek megfelelően a nemzetközi találkozó első napján terelőversenyt rendeznek. A találkozón a fajta helyzetét bemutató előadások, szemináriumok mellett lesz klubkiállítás, tenyészszemle és agility verseny is - ismertette a programokat a Magyar Pumi Klub elnöke.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: dr. Lévai Piroska - Ménesvölgyi Pumi Kenel

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát! A csodálatos magyar kutyák - ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!
Igazi kincseink ők: sokoldalúak, hűségesek és hatalmas a szívük! Ismerd meg a kilenc őshonos magyar kutyafajtát!

Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését Többszáz golden retriever gyűlt össze Skóciában, hogy megünnepeljék a fajta születését
Szinte hihetetlen, de már 155 év boldogítják a gazdik életét az aranyszívű kutyusok.

A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját A világon elsőként sikerült felállítani a magyar kutyafajták genomját
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása - mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten Minden Kutyás Egyeteme – ingyenes előadások és izgalmas programok a Rex Állatszigeten
Szombaton, az Engedelmes kutyák napján rendezik meg a havonta jelentkező Minden Kutyás Egyeteme rendezvénysorozat első állomását a Rex Állatszigeten, amelyen a különböző kutyás sportok bemutatása mellett előadásokat is hallgathatnak az érdeklődők.

Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását Szakmai együttműködés keretében segítik a hungarikum kutyafajták fennmaradását
A hungarikum kutyafajták egészséges fennmaradásának elősegítését, valamint képességeik és genetikai sokféleségük megőrzését célzó szakmai együttműködési megállapodást írt alá Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora és Fernandez Diaz Daniel, a HUKOSZ - Magyar Ebfajták Szövetségének elnöke szerdán Budapesten.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AIRMAX Cargo Budapest Zrt.
 Ebugatta Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Harcsák jelenthetnek veszélyt a fürdőző kutyákra? Hírek - Címlapon
Harcsák jelenthetnek veszélyt a fürdőző kutyákra?
Nemzeti Kutya Nap Hírek - Címlapon
Nemzeti Kutya Nap