A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Nyaralás kutyával Őrtiloson, a Dráva és Mura egybefolyásánál

2021. augusztus 25., 11:30


Szerző: Novák Mária


Kategória: Utazás
Nem szokványos helyeken szoktunk nyaralni, ezért mentünk idén Őrtilosra, ahol a Dráva és Mura egybefolyik. 

 

 

 

Nyaralás kutyával Őrtiloson, a Dráva és Mura egybefolyásánál
Nyaralás kutyával Őrtiloson, a Dráva és Mura egybefolyásánál

 

 

Az Éltető Világ Turistaszállóban foglaltunk 5 éjszakára szállást, amely szerencsére kutyabarát hely.

 

 

Az őrtilosi szállás
Az őrtilosi szállás

 

 

A szállásunkról azt tudtuk meg, hogy Trianoni békeszerződés (1920) után épült, mert itt lett az új határ, és határőrizés miatt határőr laktanyákat építettek. Ez volt az egyik határőr laktanya 50 határőrrel. Ma már békésebb célokra használják, a Muráról érkező kajakosok, kenusok itt tudnak aludni és étkezni, majd másnap csorognak tovább a Dráván Vízvár és Barcs felé.

Jól éreztük magunkat ezen a szálláshelyen, tágas udvarunk volt, sőt még banánfa is volt a kertben:

 

 

A tágas udvaron még banánfa is volt
A tágas udvaron még banánfa is volt

 

 

Szállásunk kb. 500 méterre volt a Dráva és Mura egybefolyásától, így mindennap lementünk a folyókhoz. Wini kutyánk kihasználta a vízközelséget, így meg is fürdött benne, de csak pár alkalmas helyen ment bele, mert elég gyors a folyók sodrása, örvények is vannak benne. Szerencsére Wini óvatos volt, nem ment veszélyes helyekre.

 

 

A folyóban Wini jókat tudott úszni
A folyóban Wini jókat tudott úszni

 

 

A környéken sok kirándulási lehetőség van. Őrtiloson, a Dráva és Mura egybefolyásától kezdődik a 2 km-es Dráva-ártér tanösvény, amely 1 óra alatt bejárható. Nagyon fantasztikus élmény ilyen ártéri erdőben sétálni, ahol a természetet hosszú időn keresztül érintetlenül hagyták, a nagy fákat nem vágták ki, így olyan őserdőben sétálás élményem volt. Persze szúnyogok voltak, de készültünk, és befújtuk magunkat vegyszerrel a szúnyogok ellen.

 

 

Őrtilos környékén sok kirándulási lehetőség van
Őrtilos környékén sok kirándulási lehetőség van

 

 

A Szentmihály-hegy tetején találtunk egy szép római katolikus templomot, amelyet 1740-ben építettek újjá, mert már leromlott állapotban volt. Mivel a hegy tetején van, így már messziről világít a fehér templom. Szerencsénkre megkaptuk a szállásadónktól a templom kulcsát, így meg tudtuk nézni belülről is.

 

 

 Szentmihály-hegy
 Szentmihály-hegy

 

 

Néhány száz méterrel arrébb szintén a Szentmihály-hegyen van az 1848-as emlékhely: Fesztung névvel. Itt egy ütegállás volt, amit Perczel Mór építtetett a drávai átkelők védelmében. A Fesztung egy maroknyi honvédre emlékeztet, akik a legenda szerint 1848. szeptemberében itt tartóztatták fel – még ha csak időlegesen is – Jellasics horvát bán seregeinek átkelését.

 

 

a Szentmihály-hegyen van az 1848-as emlékhely: Fesztung névvel
A Szentmihály-hegyen van az 1848-as emlékhely: Fesztung névvel

 

 

5 km-re Őrtilostól a Mura mellett megtaláltuk az Új-Zrínyivár (1661) emlékhelyét a piros kereszt túraútvonalon. Sajnos a vár már nincsen meg, felrobbantották.

 

 

Az Új-Zrínyivár (1661) emlékhelye
Az Új-Zrínyivár (1661) emlékhelye

 


Őrtilostól 15 km-re van a Gyékényesi kavicsbányató. 25-30 méter mély is lehet a legmélyebb részeken, búvárbázis is van itt. Nagyon szép tiszta a tó vize. Nem a strandon, hanem a Kéktó kemping mellett lehet kutyát fürdetni. Itt tudtunk csónakot és vizibiciklit olcsón bérelni, így kipróbáltuk ezeket is.

 

 

Őrtilostól 15 km-re van a Gyékényesi kavicsbányató
Őrtilostól 15 km-re van a Gyékényesi kavicsbányató

 

 

A Gyékényesi tavon vizibicikli bérlésére is van lehetőség
A Gyékényesi tavon csónak és vizibicikli bérlésére is van lehetőség

 

 

Beleznára is eltúráztunk a zöld jelzésen az erdőn keresztül, amely 6 km-re van Őrtilostól. Itt hihetetlen élményben volt részünk, egy róka sétált át az úton, tőlünk 10-15 méterre. Persze azt már nem várta meg, hogy elővegyem a fényképezőgépemet, így lefotózni nem tudtam. Belezna falu központjában készült ez a kép:

 

 

Belezna falu központja
Belezna falu központja

 

 

Őrtiloson, a Szentmihályhegyen kutyabarát éttermet is találtunk, amely egyben bolt is: Ibolya Vendéglő és Vegyesbolt. Ajánlom mindenkinek, mert nagyon segítőkész volt a tulaj. Mi vegánok vagyunk, nem egyszerű az étkezésünk egy nem vegán étteremnek, de sikerült megoldani.

 

 

Séta Beleznán
Szentmihályhegyen az Ibolya vendéglő és vegyesbolt bejárata

 

 

Pihenő egy kutyabarát étteremben
Pihenő egy kutyabarát étteremben

 

 

Messzebbre is elautóztunk Őrtilosról, megnéztük Kaszón a lombkorona sétányt és más tanösvényeket az erdőben.

 

 

Lombkorona sétány Kaszón
Lombkorona sétány Kaszón

 

 

Mekkora is egy vaddisznó...?
Mekkora is egy vaddisznó...?

 

 

Csurgón megtaláltuk a Meller-kastélyt, azaz találtunk látnivalót bőven a környéken.

 

 

A Meller kastély Csurgón
A Meller kastély Csurgón

 

 

Tartalmasan telt el az 5 nap Őrtiloson és környékén, jószívvel ajánlom mindenkinek, aki szereti a természetet (folyókat, ártéri erdőket, dombokat) a túrázást, strandolást, történelmi emlékhelyek felkeresését. A szúnyogok ellen pedig ne felejtsék el a szúnyogriasztót vagy hosszúujjú póló viselését.

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyás barangolások - Tiszadobon nyaraltunk a kutyánkkal Kutyás barangolások - Tiszadobon nyaraltunk a kutyánkkal
Kirándulóhelyekben bővelkedő nyaralás volt Tiszadobon!

A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel
Amikor először jártam Toszkánában azt éreztem, annak ellenére, hogy máshol van az otthonom mégis itthon vagyok. Elvarázsolnak a természeti csodái, a gyönyörű tájak, az olasz életérzés és az, hogy szinte kivétel nélkül minden kutyabarát. Sokan nem szeretnek Olaszországban vezetni, én azt is imádom. Az olasz temperamentum, engem mindig jókedvre derít.

Kutyás barangolások - Tiszafüred és a környező térség csodái kutyás szemmel Kutyás barangolások - Tiszafüred és a környező térség csodái kutyás szemmel
Tiszafüredről a legtöbb kutyásnak a térség egyedülálló kutyastrandja jut eszébe, azonban a Tisza-tó, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területe kutyával is látogatható látnivalókat tartogat, nem csak a nyári időszakra. A természet szerelmeseinek mindenképp megér egy hosszabb nyaralást ez a kevésbé felkapott, mégis elragadó vidék.

Korlátozzák az erdőlátogatást több erdőben is Korlátozzák az erdőlátogatást több erdőben is
Augusztus végétől több területen is erdőlátogatási korlátozásra kell számítani. Séta, kirándulás, vagy túrázás előtt érdemes tájékozódni a kiszemelt területről!

Kutyás barangolások – Cuha-szurdok Kutyás barangolások – Cuha-szurdok
Közeli helyeken, dombokon, hegyeken, kibelezett kőbányák üregében … Változatos a terep a Cuha-szurdokban, kicsik és nagyok, két- és négylábúak is szórakoztatónak fogják találni a kirándulást.

Kutyás barangolások - Szarvas város: ahol mindig élményekben gazdag a kutyás nyaralás Kutyás barangolások - Szarvas város: ahol mindig élményekben gazdag a kutyás nyaralás
Szarvas vízimádó kutyákkal szinte már-már kötelező uticél, ahol csak egyetlen negatív érzésünk lehet egy nyaralás alkalmával: az, amikor haza kell jönnünk.

Ismét várja a kutyával strandolókat a Drótszamár Kemping! Ismét várja a kutyával strandolókat a Drótszamár Kemping!
A kényszerpihenő után ismét nyitva a Drótszamár Kemping strandja - beleértve a kutyabarát partszakaszt is. Folytatódhat a kutyás strandolás a Velencei-tavon!

Tilos a vízbe menni a Drótszamár Kemping strandján a nem megfelelő vízminőség miatt Tilos a vízbe menni a Drótszamár Kemping strandján a nem megfelelő vízminőség miatt
Négy strandot is bezárnak a Velencei-tónál: a vízminőség sajnos nem felel meg ezeken a területeken a biztonságos fürdőzéshez. A bezárás sajnos a Drótszamár Kemping strandját is érinti.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Brimo partysátor Vizslatúra Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Miért bámul rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért bámul rám a kutyám?
A hátrahagyott kutyákat is mentik Afganisztánból nemzetközi összefogás keretében Hírek - Címlapon
A hátrahagyott kutyákat is mentik Afganisztánból nemzetközi összefogás keretében