A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szlovénia kevésbé ismert, de gyönyörű kutyabarát helyei - Dolenja Trebuša és Most na Soči

2021. augusztus 26., 11:30


Szerző: Bokori-Rohony Eszter


Kategória: Utazás
Most na Soči-ban az Isonzó folyó partján ülve hatalmas mosollyal az arcunkon néztük a kutyáinkat, ahogyan a festői környezetben boldogan úsznak és arra gondoltam, biztosan nem most vagyunk itt utoljára, mert ezeket a pillanatokat mindenképpen újra át szeretném élni. 

 

Utazásaink során számtalanszor jártunk átutazóban Szlovéniában, mindig elvarázsoltak a természeti adottságai és egyre erősödött bennem a gondolat, hogy muszáj ellátogatnunk oda úti célként is.

 

Sokat olvasgattam Szlovéniáról, a képek lenyűgöztek és ki is választottuk a Bohinji-tavat és környékét a következő pár napos kikapcsolódásunk helyszínéül. Mivel még sosem jártunk ott és nem tudunk, hogyan fogadják a négylábúakat, milyen tapasztalataink lesznek ezért csak három napos utazást terveztünk első alkalommal. 

 

 

Szlovénia gyönyörű helyei nagyon csábítóak
Szlovénia gyönyörű helyei nagyon csábítóak
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Az úti célunk a Bohinji-tó volt, de szállást az onnan kb. 60km-re található Dolenja Trebuša-ban foglaltunk. Úgy terveztük, hogy másnap innen másfél órás utazással ellátogatunk a tóhoz. Amikor megérkeztünk a szállásunkra és kinéztünk a teraszunkról úgy éreztük nem biztos, hogy innen el fogunk tudni indulni máshova, mert már itt elakadt a szavunk a látványtól! Az apartman előtt kanyargó Idrijca folyó, a hatalmas hegyek, a friss levegő, a zöld szín megszámlálhatatlan árnyalata lenyűgözött minket.

 

 

Kilátás a szállásról Dolenja Trebuša-n
Kilátás a szállásról Dolenja Trebuša-n
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Az apartmantól kicsit lejjebb, egy hídon át, öt perc alatt a folyópartra érkeztünk, ahol a két fekete Labradorunk azonnal a vízbe vetette magát és már tudtam ezt a napot biztosan itt fogjuk eltölteni. A kanyargó folyóban és a parton órákon át úsztak és rohangáltak. A fiatalabb kutyánk, Nala, percenként bepanírozta magát a boldogságtól, meghempergett mindenhol, ahol csak tudott. A folyó néhol erősebb sodrású, ezért még nem rutinosan úszó vagy idősebb kutyákra figyelni kell, esetleg úszást segítő mellény használatát javaslom. 

 

 

Dolenja Trebuša
Dolenja Trebuša 
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Sherpa és Nala a Idrijca partján
Sherpa és Nala az Idrijca partján
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Dolenja Trebuša egy kedves kis város, ahol koraeste még könnyű sétát tettünk, ezzel zárva a napot. Már sötétben, a kutyák utolsó egészségügyi sétáltatásakor, apró, pici fényeket vettünk észre, kellett pár pillanat mire elhittem, hogy szentjánosbogarak fényeit láthatom hosszú évek múltán újra. 

 

 

A vízimádó labradorok imádták az Idrijca folyót
A vízimádó labradorok imádták az Idrijca folyót
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Nala olyan boldog volt az Idrijca mellett töltött napon, hogy percenként bepanírozta magát, meghempergett mindenhol, ahol csak tudott.
Nala olyan boldog volt az Idrijca mellett töltött napon, hogy percenként "bepanírozta" magát, meghempergett mindenhol, ahol csak tudott.
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Másnap úgy döntöttünk, ha már úgy terveztük, mégis elindulunk a Bohinji-tóhoz, azonban 12 km múlva elérkeztünk Most na Soči-ba és nem tudtunk tovább menni, mert annyira lenyűgözött minket az Isonzó folyó ezen szakasza. A kiszélesedő folyó itt inkább tónak tűnik, partján végig kiépített sétánnyal. Előszezoni időszakban, hétköznap lévén egész nap alig találkoztunk valakivel sétánk során. A két vízimádónk a szikrázó napsütésben és kellemes 25 fokban azonnal csobbant is. A folyó szinte végig fokozatosan mélyült, nagyon sok helyen be tudtak menni. Több alkalommal, kis öbölszerű helyeken megálltunk, mi ámulattal néztük a tájat, élveztük a nyugalmat, a kutyák pedig önfeledten játszottak a vízben vagy a parton. A sétánk során elértünk egy nagyobb füves területre is, ahol kergetőzhettek is kedvükre.

 

 

Most na Soči, az Isonzó folyó
Most na Soči, az Isonzó folyó
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Természetesen az egész napot itt töltöttük, nem tudtunk elszakadni, annyira hihetetlen csoda volt a látvány, és az a lehetőség, hogy az ebek egész nap szabadon lehettek. A folyótól pár perc sétára egy pizzériában ettünk, gond nélkül beülhettünk a kutyákkal a teraszra. Így történt, hogy ezen a napon sem jutottunk el a kitűzött úti célig. 

 

 

Lélegzetelállító az Isonzó folyó látványa
Lélegzetelállító az Isonzó folyó látványa
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

 

Másnap a szállás melletti folyóparton töltöttük újra a napot. Amikor ott voltunk, még nem ismertem a SUP-ot, de ha visszatérünk ide, mindenképpen visszük magunkkal, mert SUP-on még több lehetőségünk van felfedezni a folyó mentén ezt a csodavidéket. 

 

Amikor eltelt ez a pár nap, már biztosan tudtuk, hogy visszatérünk hosszabb időre is, mert ez az ország még számtalan lehetőséget rejt és ezek az eldugott kis ékszerdobozok igazi kutyás, elvonulós helyek, ahol garantált a feltöltődés. Mi sokkal inkább ezeket a helyeket kedveljük, mint a nyüzsgő, zsúfoltabb turistacélpontokat. 

 

Ebben a két pici városban előszezonban minden a nyugalomról szólt, nem volt forgatag, le tudtunk lassulni és élvezni a természetet. 

 

 

Sherpa és Nala is nagyon élvezte a hűs vizet
Sherpa és Nala is nagyon élvezte a hűs vizet
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Bár több mint 500km-t kellett utaznunk Budapesttől, maximálisan megérte és mivel tavaly a covid miatt meghiúsult, hogy újra ellátogassunk ide, most tervezzük újra, hogy egy hosszabb kirándulás keretében visszatérünk és felfedezünk újabb és újabb csodákat a környéken. 

 

Mindenképpen ajánlom azoknak, akik az ismertebb Bohinji-tóhoz tervezik az utazásukat, hogy látogassanak el ide, illetve azoknak is, akik egy hosszú hétvégét szeretnének Szlovéniában eltölteni egy csodaszép kutyabarát helyen. 

 

Hosszabb utazásoknál mindig keresek olyan megállóhelyeket is útközben, ahol le tudjuk fárasztani a kutyákat, melegben tudnak úszni, lehűteni magukat a klímás autó ellenére is, így teljesen nyugodtan viselik a hosszabb távokat is.

 

 

Gradiško Jezero tó laza tempóval is 2 óra alatt körbesétálható
Gradiško Jezero tó laza tempóval is 2 óra alatt körbesétálható
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

A két labrador a Gradiško Jezero tóban is meg tudott mártózni
A két labrador a Gradiško Jezero tóban is meg tudott mártózni
Fotó: Bokori-Rohony Eszter

 

 

Hazafelé a Gradiško Jezero tónál (Lake Gradišče - így található a Google Maps-ben) álltunk meg, amely ideális egy kis mozgáshoz. A tó nagyon szép tiszta vizű, amelyet laza tempóval 2 óra alatt körbe lehet sétálni kényelmesen, a végig kiskavicsos, földes úton. Kevesen voltak, több helyen tudtak úszni a kutyák, a víz körül nagyobb mezők is vannak. Ha nagyobb sétát tervezünk itt, több erdei ösvényt is láttunk. 

 

Élményekkel feltöltődve tértünk haza, Szlovénia is felkerült a kedvenc külföldi utazásaink listájára. 

 

 

 


Cikk első megjelenése: 2021. augusztus 02.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel A csodálatos Toszkána - ahol a természet csodái találkoznak az igazán kutyabarát helyekkel, kutyás szívekkel
Amikor először jártam Toszkánában azt éreztem, annak ellenére, hogy máshol van az otthonom mégis itthon vagyok. Elvarázsolnak a természeti csodái, a gyönyörű tájak, az olasz életérzés és az, hogy szinte kivétel nélkül minden kutyabarát. Sokan nem szeretnek Olaszországban vezetni, én azt is imádom. Az olasz temperamentum, engem mindig jókedvre derít.

Tizennégy embert mentett ki három labrador a tengerből Olaszországban Tizennégy embert mentett ki három labrador a tengerből Olaszországban
Három család 14 tagját, köztük nyolc 6-12 éves gyermeket mentettek ki a tengerből vízimentésre kiképzett kutyák vasárnap egy olaszországi fürdőhelyen.

Terápiás kutya segíti a bűncselekmények áldozatait egy franciaországi bíróságon Terápiás kutya segíti a bűncselekmények áldozatait egy franciaországi bíróságon
Lol, a fekete labrador megértő, nyugodt energiái lecsendesítik a háborgó elmét, simogatják az ember lelkét. Jelenléte rengeteget jelent a bíróság előtt megjelenő áldozatoknak, és az intézmény dolgozóinak is mosolyt csal az arcára.

Finom vacsorát készít az étteremtulajdonos a kóbor kutyáknak, akik esténként meglátogatják Finom vacsorát készít az étteremtulajdonos a kóbor kutyáknak, akik esténként meglátogatják
"Boldog mosollyal és vidám csóválással hálálják meg a törődést." - Inspiráló történet arról, hogy egyetlen önzetlen cselekedet is a világot jelentheti a hontalan kutyák számára.

Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála Kényelmes matracon alhatnak a kóbor kutyák egy törökországi bútorboltnak hála
Léleksimogató történet arról, hogy egy apró jócselekedet is szebbé varázsolhatja a gazdátlan ebek életét.

Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat Életveszélyes szúnyogok fenyegetik a Horvátországban nyaraló gazdikat és kutyáikat
Emberre és állatra egyaránt veszélyt jelent a Balkánon élő lepkeszúnyog, amely a kutyák esetében akár halálos kimenetelű is lehet. A Leishmánia a horvátországi nyaralásokon jelent komoly veszélyt az ebekre, a lepkeszúnyog egyetlen csípése hegesedéssel járó sebeket, vese- vagy májelégtelenséget, valamint a száj és az orrgyulladást is előidézhet náluk. A betegség kezelésére nincs igazán hatékony megoldás, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, és repellens hatású készítménnyel megelőzni a bajt.

Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba! Megnyílt az út: tudnivalók, ha nyaralni, kirándulni indulnál Horvátországba!
Könnyebben utazhatunk Horvátországba június 12-től: immár hazatérve nem kell két hetes házi karanténba vonulnunk, és kiutazáshoz sem kell különösebb papírozás, sem tesztelés. A Horvát Idegenforgalmi Közösség segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazáshoz, és hogy milyen szabályokat kell szem előtt tartanunk a kint tartózkodás ideje alatt.

Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban. Egyre kevesebb a tűzijáték Németországban.
Németországban egyre többen tűzijáték-ellenesek, ami heves vitákat vált ki, ám úgy tűnik, az ellenzők javára billen majd a mérleg nyelve.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Brimo partysátor Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
"Ments meg, kérlek!" – Mancsát nyújtja segítőjének az oszlophoz láncolt, éhező kutya Hírek - Címlapon
"Ments meg, kérlek!" – Mancsát nyújtja segítőjének az oszlophoz láncolt, éhező kutya
Miért bámul rám a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért bámul rám a kutyám?