A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Országos ivartalanítási projekt van készülőben

2017. május 30., 13:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Naponta árasztják el az internetet az újabb állatkínzásos esetek, vagy épp a kóbor kutyák mentésének leírásai. A probléma gyökerét a rengeteg felesleges szaporulat okozza, ezt pedig csak egyféleképpen lehetne (állatbarát módon) szabályozni: ivartalanítással.



 

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

 

Becsléseink szerint körülbelül 30.000 kutyát kellene most azonnal ivartalanítani Magyarországon ahhoz, hogy a jelenlegi helyzet javuljon - mondta el kérdésünkre Mészáros Gabriella, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének (MÁOSZ) elnöke.

Ennek megvalósításához pedig szükséges “néhány dolog”: például az állatorvos. Ő az, aki elvégzi a beavatkozást az állatokon, ám jelenleg olyan települések, mi több, városok is találhatók, ahol egyáltalán nincs állatorvos. Ezen felül egy országos ivartalanítási akció nem csekély anyagi befektetést is igényel. Gabriella kész tervet vázolt fel nekünk:

 

Csak civil szervezetként lehetetlen megvalósítani a projektet. Támogatásra van szükség mind a civil szervezetek, az állatbarátok és az állam részéről egyaránt. A támogatások elnyeréséért megvalósítási tanulmányt készítünk, mely pontos helyzetleírást tartalmaz.

 

Kölykök a szemétkupacon - esélyek és kilátások nélkül
Kölykök a szemétkupacon - esélyek és kilátások nélkül
Fotó: pinterest.com

 

A tanulmányhoz az egész ország feltérképezése szükséges, amiben a helyi állatvédő szervezetek segítségére is számítanak, hiszen az adott település, és annak környékének pontos helyzetét ők ismerik legjobban.  Szükség van a kóbor állatok számának és a peremterületeken élők, a hátrányos helyzetű családok állatainak ismeretére, továbbá az állatorvosok felkutatására is. Az egész projekt csak akkor valósulhat meg, ha összefogás, együttműködés születik - emelte ki Gabriella.

 

Élelem és remény nélkül - így élnek a kóbor kutyák nap mint nap
Élelem és remény nélkül - így élnek a kóbor kutyák nap mint nap
Fotó: the3msinuganda.wordpress.com

 

A pontos helyzetfelmérés hónapokat vesz majd igénybe, ám Gabriella azt ígérte, munka közben az éppen feltérképezett területekről rész-beszámolók is készülnek majd. A helyzetfeltárás után egy cselekvési terv készül, mely a már pontos adatok mellett konkrét lépéseket is felvázol. Az előzetes becslések szerint egyébként 30.000 kutya ivartalanítására körülbelül 600 millió forintra lenne szükség, a projekt pedig egy 2-3 éves folyamatot fedne le.

 


A macska 45-ször, a kutya pedig 15-ször termékenyebb, mint egy ember. Emiatt sok helyen hatalmas a kutyák és a macskák túlnépesedése.

A nemkívánt szaporulatnak gyakran kegyetlen és kínzó életet kell elviselnie: elhagyják őket, éheznek, betegségtől, balesettől, bántalmazástól szenvednek és/vagy sintértelepeken végzik.


 

Az ivartalanítási projekt hosszú távú megoldást jelentene az állatok és emberek számára is: kevesebb állat kerülne utcára, aminek nem csak az állatbarátok, hanem a kevésbé állatszerető emberek is profitálnának - nem beszélve magukról a kutyákról! Ha megszűnnének a nem kívánt szaporulatok, az egy nagy lépés lenne az állatkínzásos esetek csökkentésében is, hiszen a kölykök, vagy a “gazda nyakán maradt”, már felcseperedett ebek gyakran esnek bántalmazás áldozatául.

 

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: cornerofconfessions.wordpress.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány Újabb 12 millió forinttal támogat civil szervezeteket a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Újabb 12 millió forinttal támogatja a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a kelet-magyarországi állatvédelmet és a szaporítótelepek elleni fellépést.

95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére 95 millió forint az állatvédelem fejlesztésére
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány szeptemberben éves költségvetése több mint harmadát, mintegy 95 millió forintot állatvédő civil ernyőszervezetek fejlesztésére, prevenciós és edukatív munkájának megsegítésére, az állatkertek állatmentő és fajvédelmi tevékenységének erősítésére, valamint az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) civil állatvédőket segítő ivartalanítási programjának és kutatómunkájának támogatására fordítja - közölték hétfőn, Budapesten.

Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására Kutyák és macskák gazdái igényelhetnek támogatást kedvencük ivartalanítására
300 állat ivartalanítását támogatja az Orpheus Állatvédő Egyesület. A támogatásra 2023 év első felében lehet jelentkezni, míg a támogatott helyek be nem telnek.

Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására kiírt pályázat nyerteseit
Kihirdették a civil állatvédő szervezetek támogatására májusban meghirdetett pályázat eredményét: az 500 millió forint keretösszegű pályázaton 187 nyertes részesül 500 ezer forint és 10 millió forint közötti összegben.

Hontalan állatok országa - ivartalanítási akciót hirdet az Orpheus Állatvédő Egyesület Hontalan állatok országa - ivartalanítási akciót hirdet az Orpheus Állatvédő Egyesület
Százezres nagyságrendű a gazdátlan állatok száma Magyarországon jelenleg. És hiába az – elméletben – egyre szigorodó jogszabályok, a számuk évről-évre egyre csak nő.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt. Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Szívszorító videón a menhelyre leadott pitbull - ma már gazdis! Hírek - Címlapon
Szívszorító videón a menhelyre leadott pitbull - ma már gazdis!
A kutya és gazdája, akik legyőzik a gravitációt Hírek - Címlapon
A kutya és gazdája, akik legyőzik a gravitációt