A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őssejtes kezelések már az állatgyógyászatban is

Az MSCell4Vet Laboratórium fejlesztése


2015. július 01., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség
Magyar fejlesztéssel elérhetővé vált, kutyáink ízületi betegségeinek leküzdése, akár hosszú távon is. Korábban is alkalmazták az őssejteket állatgyógyászatban, de azok csak időszakosan, néhány hónapra, vagy évre oldották meg a problémát.Az őssejt minden emlős szervezetében megtalálható. Más sejtektől való eltérésük mindössze abban mutatkozik meg, hogy mitotikus osztódással képesek a szervezet különböző funkcióit ellátó sejtekké differenciálódni. Két fajtájuk ismeretes. Az egyik a hólyagcsíra, vagy embrionális korban kialakuló embrionális őssejt, a másik pedig a felnőtt, vagy szöveti őssejt.

 

Az őssejt rózsaszínes festődése
Az őssejt rózsaszínes festődése
Forrás: http://cbc.hu/

 

Az új fejlesztésben az őssejtek ezen változékonyságát felhasználva, zsírszövetből kivont állományból alakítottak ki csont, ín, izom, és porcszövetet. A felnőtt őssejtek megoldást nyújtanak könyök- és csípőízületi diszpláziára, arthrózisra, törésre, és teljes ínszalag szakadásra is. A gyógyulási idő viszonylag rövid, ugyanis az őssejtek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezt a tulajdonságot figyelembe véve állítható, hogy egyik egyedből a másikba oltva sem lökődnek ki a szervezetből, valamint ennek a tulajdonságnak az ismeretével válhatott valóra a fejlesztés.

 

Míg korábban ugyanazon egyedekből vették le a beoltandó anyagot, úgy most eltérőek a donorok. Ennek lényege, hogy nem a genetikai hibát hordozó őssejtet ültetik be a kutyába, hanem egy egészséges egyed őssejtjeit. Ez akár az eb egész életére pontot tehet az ízületi problémák végére.

 

A könyökízületi diszplázia évente körülbelül száz kutyát érint országosan. 4-6 hónapos korban alakul ki, így megpecsételi az állat további életét. Ha a kezelést választjuk részleges, vagy akár teljes gyógyulásnak is tanúi lehetünk. Az eljárás egyszerű. Őssejteket juttatnak a kezelni kívánt ízületbe, vagy ízület mellé, ahol azok olyan sejtté alakulnak, amilyenre a szervezetnek szüksége van. Kockázata minimális (ellenben a műtétekkel), súlyos mellékhatása nem ismert.

 

Bono, az első magyar őssejtekkel kezelt kutya
Bono, az első magyar őssejtekkel kezelt kutya
Forrás: http://www.allatkorhaznyiregyhaza.hu/

 

Az ára sajnos elég magas, de fiatal kutyánál még így is érdemes elgondolkodni a beavatkozáson. Érdeklődni az Őssejt Laboratórium honlapján lehetséges a megadott, és a kezelést is végző állatorvosoknál. Az MSCell4Vet-et már a Facebook-on is elérhitek!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: allatkorhaznyiregyhaza.hu
Indexkép forrás: cdn.nocamels.com

Témába vág

Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál Lipoma, a jóindulatú zsírdaganat kutyáknál
Zsírcsomó, zsírdaganat, lipoma… Első olvasatra ijesztően hangozhatnak e kifejezések, ám legtöbb esetben jóindulatú daganatokról van szó. Mit kell tudni róluk és mi a teendőnk?

10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál 10 tünet, amit soha ne hagyj figyelmen kívül kutyádnál
Gyengeség, bágyadtság, fáradékonyság, köhögés, nyugtalanság... Jelek, amelyek felett könnyű elsiklani, ám komoly problémára is utalhatnak kedvencünknél. Jó, ha tudjuk, mire figyeljünk oda, hogy megelőzhessük a bajt!

Így kerüld el a fagyálló mérgezést! Így kerüld el a fagyálló mérgezést!
A fagyálló egy erősen mérgező, az állatok számára édeskés illatú, és finom ízű folyadék. Azonban akár néhány nyalás is halálos lehet, visszafordíthatatlan vesekárosodást okozva a kutyának. Emiatt nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk a fagyálló elkerülése érdekében!

Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi? Miért szeret a kutyám botot rágni? És miért baj, ha meg is eszi?
Kíváncsiságuk és gyakran étvágyuk is határtalan. A legtöbb kutya előszeretettel rágcsál ágakat, kisebb gallyakat, néhányuk azonban jóízűen el is fogyasztja azokat… Mitől olyan finom a bot?

Miért szeretik a kutyák a macskakakit? Miért szeretik a kutyák a macskakakit?
Csóválva közelít, csak úgy süt róla a lelkesedés: szeretne adni egy puszit vagy legalább megnyalni a gazdi kezét. Valami apróság virít a bajszán... csak nem kaki? Netán macskaalom? Már megint?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hűsítő pohárjég kutyáknak Hírek - Címlapon
Hűsítő pohárjég kutyáknak
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van! Hírek - Címlapon
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van!