A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őssejtes kezelések már az állatgyógyászatban is

Az MSCell4Vet Laboratórium fejlesztése


2015. július 01., 06:00


Szerző: B.Zsófi


Kategória: Egészség




Magyar fejlesztéssel elérhetővé vált, kutyáink ízületi betegségeinek leküzdése, akár hosszú távon is. Korábban is alkalmazták az őssejteket állatgyógyászatban, de azok csak időszakosan, néhány hónapra, vagy évre oldották meg a problémát.



Az őssejt minden emlős szervezetében megtalálható. Más sejtektől való eltérésük mindössze abban mutatkozik meg, hogy mitotikus osztódással képesek a szervezet különböző funkcióit ellátó sejtekké differenciálódni. Két fajtájuk ismeretes. Az egyik a hólyagcsíra, vagy embrionális korban kialakuló embrionális őssejt, a másik pedig a felnőtt, vagy szöveti őssejt.

 

Az őssejt rózsaszínes festődése
Az őssejt rózsaszínes festődése
Forrás: http://cbc.hu/

 

Az új fejlesztésben az őssejtek ezen változékonyságát felhasználva, zsírszövetből kivont állományból alakítottak ki csont, ín, izom, és porcszövetet. A felnőtt őssejtek megoldást nyújtanak könyök- és csípőízületi diszpláziára, arthrózisra, törésre, és teljes ínszalag szakadásra is. A gyógyulási idő viszonylag rövid, ugyanis az őssejtek gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezt a tulajdonságot figyelembe véve állítható, hogy egyik egyedből a másikba oltva sem lökődnek ki a szervezetből, valamint ennek a tulajdonságnak az ismeretével válhatott valóra a fejlesztés.

 

Míg korábban ugyanazon egyedekből vették le a beoltandó anyagot, úgy most eltérőek a donorok. Ennek lényege, hogy nem a genetikai hibát hordozó őssejtet ültetik be a kutyába, hanem egy egészséges egyed őssejtjeit. Ez akár az eb egész életére pontot tehet az ízületi problémák végére.

 

A könyökízületi diszplázia évente körülbelül száz kutyát érint országosan. 4-6 hónapos korban alakul ki, így megpecsételi az állat további életét. Ha a kezelést választjuk részleges, vagy akár teljes gyógyulásnak is tanúi lehetünk. Az eljárás egyszerű. Őssejteket juttatnak a kezelni kívánt ízületbe, vagy ízület mellé, ahol azok olyan sejtté alakulnak, amilyenre a szervezetnek szüksége van. Kockázata minimális (ellenben a műtétekkel), súlyos mellékhatása nem ismert.

 

Bono, az első magyar őssejtekkel kezelt kutya
Bono, az első magyar őssejtekkel kezelt kutya
Forrás: http://www.allatkorhaznyiregyhaza.hu/

 

Az ára sajnos elég magas, de fiatal kutyánál még így is érdemes elgondolkodni a beavatkozáson. Érdeklődni az Őssejt Laboratórium honlapján lehetséges a megadott, és a kezelést is végző állatorvosoknál. Az MSCell4Vet-et már a Facebook-on is elérhitek!

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

 

Forrás: allatkorhaznyiregyhaza.hu
Indexkép forrás: cdn.nocamels.com

Témába vág

Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés? Gondoltad volna, hogy a kutyákat is érintheti a stresszevés?
Állandóan enne a kutya? Egy kutatás szerint kedvenceinknél sem ritka az érzelmi evés. Tudj meg többet a témáról!

Segítség! Vakarózik a kutyám! Segítség! Vakarózik a kutyám!
Az a fránya viszketés... Míg mi könnyedén bekenhetjük száraz bőrünket hidratálókrémmel, addig kutyáink esetében trükkösebb megoldásokhoz kell folyamodnunk. Ehhez kínálunk most néhány hasznos tippet!

Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük Hihetetlen felfedezések, meglepő találmányok - és a kutyák, akiknek mindezt köszönhetjük
Régészet, biotechnológia, gyógymódok, űrutazás... A tudományos kutatások és felfedezések megannyi területén találkozhatunk kutyákkal is, akik nélkül ma egészen máshol tartana a világ. Kik voltak ők?

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hűsítő pohárjég kutyáknak Hírek - Címlapon
Hűsítő pohárjég kutyáknak
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van! Hírek - Címlapon
Így segíthetsz háziállatodon, ha baj van!