A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Őszi kutyasétáltatás

Nyaralás kutyával ősszel


2024. október 08., 14:00


Szerző: Hortobágyi Henrietta


Kategória: Jó tudni!




Az ősz kétségkívül a legideálisabb időszak a hosszú sétákra kutyusunkkal, hiszen nem olvadunk el a nyári melegben, és nem fagyunk át a téli latyakban. Sok gazdi több napos pihenésre indul kutyástul ősszel.



A kellemesen hűvös idő kedvez a lustább kutyusoknak is, saját tapasztalataim alapján is sokkal aktívabbak lesznek azok a kutyák, akik egyébként naphosszat heverésznek legszívesebben. 

 

Az őszi kutyasétáltatás előnyei

 

Amikor színessé válnak a levelek, sokan imádnak a természetben lenni, és egy gazdi akkor a legboldogabb, ha kutyusával együtt teheti meg.

Az őszi időben nem fogunk izzadni, de még nem is kell kényelmetlenül sok ruhába felöltöznünk ahhoz, hogy sok időt tölthessünk el odakint.

 

A nyári szünet végével a népszerű kirándulóhelyeken jóval kevesebben vannak, ezért zavartalanabbul tudunk kutyusunkkal a természetben lenni, ami főleg akkor előnyös, ha kedvencünk esetleg reaktív, és nehezen viseli az idegen embereket vagy kutyákat.

 

 

Dömörkapu, Szentendre
Dömörkapu, Szentendre
Fotó: Hortobágyi Henrietta

 

 

Nincs is hangulatosabb annál, mikor egy kiadós kirándulás után beülhetünk egy jó meleg ebédre egy hangulatos vendéglőbe. Ehhez természetesen olyan kutyus kell, aki nyugodtan viselkedik étteremben is.

Ha nem övezi kutyabarát étterem a kirándulóhelyet, akkor érdemes egy termosz meleg itallal készülni, hogy felmelegedhessünk a séta közben.

 

Ezekre figyelj, ha ősszel kirándulsz

 

Sok gazdi azonnal ruhát adna kedvencére, amint az idő egy picit is hűvösebbé válik. Jól gondoljuk át, hiszen lehet, hogy csak kellemetlenül rámelegszik a kutyára.


Ismernünk kell a séta hosszát, a saját tempónkat, és kutyánk aktivitását is ahhoz, hogy eldönthessük, kell-e a ruha. Ha hosszú, gyors kirándulást tervezünk, akkor a kutyánk is elég aktív lesz ahhoz, hogy ne kelljen rá a ruha.
Amennyiben kutyánk “nyugdíjas tempóban” tipeg mellettünk, nyugodtan kerülhet rá ruhácska.

 

Nem érdemes ruhát tenni a kutyára, ha patak mellett kirándulunk, főleg akkor, ha ő előszeretettel fog többször is átgázolni rajta, mert a nedves ruha hűteni fogja, és könnyen megfázáshoz vezethet.

 

 

 

Csarna-patak völgye, Kemence
Csarna-patak völgye, Kemence
Fotó: Hortobágyi Henrietta

 

 

A kullancsokra ősszel is gondolnunk kell! Sajnos nincsenek elég hideg, fagyos hónapok ahhoz, hogy teljes mértékben elengedhessük a kullancs-témát, ezért az állatorvosok azt javasolják, hogy egész évben érdemes ellenük védekezni.

 

A sár nagyon bosszantó tud lenni ősszel. Kertes házban is elég gondot tud okozni, ha a kutya a kertből a házba megy, összesarazva mindent. A legoptimálisabb helyzet az, ha van egy csukható előszoba, ahol a kutya megszáradhat, és nem hordja szét mindenhova a saras tappancsnyomokat.

Amennyiben nincs külön előszobánk, egy szobakennel is megfelel erre a rövid időre ahhoz, hogy a kutya megszáradhasson.

 

A kutyára száradt sarat mindenképp keféljük le, nagyon kellemetlen lehet számára a rajta maradt sár, bőrirritációt és viszketést okozhat.

 

A megfelelő felszerelések

 

Kettéválasztom a témát, egyik oldalról a mi igényeinket kell, hogy kielégítsék a megfelelő kutyás felszerelések, másik oldalról pedig természetesen kutyusunkat.

 

Amennyiben autóval indulunk kutyával kirándulni, mindenképp érdemes védeni azt. Ami nálam legjobban bevált, az egy orkán anyagú autós huzat, ami teljesen vízlepergető, védi a kárpitot a nedvességtől, a sártól. 

 

A kutyánkra nézve gondoskodjunk arról, hogy legyen az autóban egy száraz takaró, amit a séta után alá tehetünk, ha esetleg átnedvesedett a szőre, felmelegedhessen és megszáradhasson az autóban. 

 

Extra tipp: Az esős, saras időszak beköszöntével bevezettem a “játszós” nyakörvet. Amikor erdőbe megyünk, ahol garantáltan saras lesz a kutyám, a kevésbé sajnált, könnyen tisztítható textil nyakörvét adom rá, mintsem az igényesebb és sérülékenyebb bőrnyakörvet.

 

 

Pap-rétre vezető út Visegrád felől
Pap-rétre vezető út Visegrád felől
Fotó: Hortobágyi Henrietta

 

 

Nyaralás kutyával ősszel

 

Íme néhány szuper jó hely, ami minden évben gyönyörű, de ősszel a legszebb!

 

  • Szalajka-völgy, Szilvásvárad

 

  • Dobogókő, Dunabogdány

 

  • Dömörkapu, Szentendre (aszfaltos út is van párhuzamosan a patakkal, extra sáros időben is kiváló választás)

 

  • Arborétum, Agostyán

 

  • Dera- szurdok, Csobánka

 

  • Csarna-patak völgye, Kemence

 

  • Pap-rét, Visegrád (Pilisszentlászló és Visegrád felől is vezet fel aszfaltos út, extra sáros időben is kiváló választás)

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Mitől lesz népszerű egy kutyafajta? Mitől lesz népszerű egy kutyafajta?
Tagadhatatlan, hogy vannak nagyobb népszerűségnek örvendő kutyák, mint kevésbé kiváltságos társaik. Számtalan oka lehet, hogy az emberek jobban ragaszkodnak egy-egy fajtához, míg mások a feledés homályába merülnek.

Őszi kirándulás kutyával – Tippek kezdőknek és haladóknak Őszi kirándulás kutyával – Tippek kezdőknek és haladóknak
Az őszi táj szépsége mindig elbűvöl. Ha kedvencünk társaságában szeretnénk felfedezni a természet csodáit, érdemes alaposan felkészülni. Tanácsaink segítségével még kellemesebb és biztonságosabb lehet a kutyás kirándulás!

Nyugdíjba ment Pocak Nyugdíjba ment Pocak
Pocak 10 éves, és ügyesen szolgált a Vas vármegyei rendőrségen.

Az 1800-as években épült Károlyi-kastély vár kutyusoddal együtt Az 1800-as években épült Károlyi-kastély vár kutyusoddal együtt
A Károlyi Kastély Hotel & Restaurant 23 szállodai szobával, étteremmel és egy 50 hektáros arborétummal közkedvelt úticélja a kiskedvenceikkel utazó vendégeknek, hisz a kastély körüli ősfás park mindenki számára igazi kikapcsolódást nyújt.

Kutyák a Titanicon Kutyák a Titanicon
Te tudtad, hogy kutyák is utaztak a Titanicon? Egészen pontosan 12 eb indult útnak New York felé, de csak hárman tudtak élve távozni a hajóról.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Ebugatta Beagle Club Online Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Főútra tévedt a szilveszteri tűzijátékoktól megrémült kutya - rendőrök mentették meg Hírek - Címlapon
Főútra tévedt a szilveszteri tűzijátékoktól megrémült kutya - rendőrök mentették meg
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket Hírek - Címlapon
Karácsony este egy táskában dobtak ki öt kölyköt – megtalálóik fogadták örökbe őket