
Száraztáp. A legegyszerűbb megoldás a kutya etetésére.
2025. April 09., 14:00
Szerző: Hortobágyi Henrietta
Kategória: Egészség
Manapság már rengeteg lehetősége van egy gazdinak, ha eledelt választ a kutyájának. Miért a száraztáp a legelterjedtebb? Mert ez a legjobb? Aligha.
Korábbi cikkünkből már tudhatjuk, hogy a tápok 1860-as évekbeli élelmiszeriparba való robbanásuk óta töretlen népszerűségnek örvendenek.
A legelterjedtebb, legolcsóbb eledel a szárazeledel. Mi, emberek, rendkívül kényelmesek vagyunk. Bemegyünk az állatfelszerelés üzletbe, és lekapjuk a polcról a zsákot. Otthon csak a tálba kimérjük, és kész, meg van oldva a kutya etetése.
Nem válogatjuk az alapanyagokat a boltban, nem maszatolunk főzéssel, nyersezéssel, nem porciózunk. Ezért is a legelterjedtebb.
Hogyan készül?
A szárazeledel alapanyagait összekeverik, megfőzik, vizet és gőzt adnak hozzá, hogy formálható állagú legyen.
Ez a massza átmegy egy formázógépen, ahol a kész szemeket szárítják, vagyis sütik.
A végén zsírt adnak hozzá, ettől lesz a kutya számára egyrészt vonzó az eledel, másrészt tartósítja is. Biztos mindenki fogott már meg marokkal száraztápot, rettentő zsíros marad utána az ember keze.
Mivel ultrafeldolgozott élelmiszerről beszélünk, olyan eljárással készül a termék, hogy rengeteg tápanyag elveszik belőle, ezeket mind utólagosan kell pótolni. Ahhoz azonban, hogy ezt az állagot megőrizze a termék, sajnos nem csak az elvesztett vitaminokat, ásványi anyagokat kell pótolni, hanem többek között tartósítószer, térfogatnövelő szer, színezék is gyakran kerül az eledelbe.
Van egészségesebb verziójú száraztáp?
Ha hidegen sajtolt egy táp, azt jelenti, hogy legalább feleannyi a hőmérséklet, amin gyártják, mint a kommersz száraztápok esetében.
Hogy lássuk számszerűleg is, a hagyományos táp esetében ez 200 C, hidegen sajtolt tápnál pedig 45 C.
Ebben az esetben a tápszemcsék lényegesen jobban megőrzik a tápanyagokat, a textúrája kevésbé lesz homogén állagú.
A mindig egyforma eledel
Ha már szóba kerül a homogén állag, sok gazdi azért szereti a száraztápot, mert mindig ugyanazt a minőséget kapja, mindig ugyanazt az állagot, színt, illatot fogja tapasztalni akárhányszor kinyit egy zacskót. Ezzel nem tudják felvenni a versenyt azok a gyártók, akik természetes alapanyagokból készítenek eledeleket, amelyek nem mennek keresztül ennyi feldolgozáson a gyártásuk során.
Gondoljunk csak bele, amikor pörköltet készítünk, mindig picit máshogyan fog kinézni a végeredmény. Hiszen más a paprika, a paradicsom, a hagyma, a hús. És pont ez a természetes.
Ha bizonytalan vagy kutyád etetésével kapcsolatban, keress bizalommal: henrietta.hortobagyi@kutyabarathelyek.hu
Lektinek a kutya étrendjében
A legtöbb növény tartalmaz lektint, és sokszor nagyon komoly problémát idéz elő.
Száraztáp vagy természetes eledel?
Házi kovászos kenyér vagy csomagolt toast kenyér? Te sem kérdőjelezed meg, hogy melyik a természetes, ugye? A száraztáp minden, csak nem természetes élelmiszer. Az ultrafeldolgozott eledelek helyett választhatunk természeteset is, nézzük, mik az előnyei!
Mikortól van kutyaeledel?
Ma már természetes számunkra, hogy rengeteg lehetőség közül választhatunk, ha kedvencünk eledeléről van szó. Ez az azonban nem volt mindig így, meglepően friss ágazatnak számít a kutyaeledel gyártás, ahhoz képest, hogy milyen régóta élnek velünk négylábú barátaink.
Termékvisszahívások: kiterjesztik a visszahívott termékek sorát
Nem csak a korábban megadott adatoknak megfelelő termékeket hívja vissza az áruházlánc, hanem a terméken belül az összeset, tételszámtól és lejárati dátumtól függetlenül.