A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Széchenyi-díjat kapott Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője

2023. március 17., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat hétfőn adták át.



 

Az Országgyűlés 1990. január 25-én döntött arról, hogy a korábbi Állami Díj helyett Széchenyi-díj adományozható annak, „aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el”. A kitüntetettek személyére, az e célra létrehozott bizottság ajánlása alapján a kormány tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A Széchenyi-díjat a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából az államfő adja át.

 

Az idei díjazottak között van Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője is:

 

Miklósi Ádám etológus, intézet- és tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a kutyák viselkedésének és problémamegoldó képességének vizsgálatával elért, világviszonylatban is jelentős kutatási teljesítménye, valamint a szociális robotok új generációját kialakító etorobotika megalapítása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

 

 

 

 

 

 

 

Miklósi Ádám biológus, etológus, akadémikus 1962. szeptember 25-én született Budapesten.

 

1986-ban szerzett biológusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. 1995-ben a biológia tudomány kandidátusa, 2005-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora és az ELTE habilitált doktora lett biológiából. 2016 óta az MTA levelező, 2022 óta rendes tagja.

 

1996-tól az ELTE TTK Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa, 2000-től főmunkatársa, 2006-tól tanszékvezetője. 2012-től az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője, 2017-től az ELTE TTK Biológiai Intézetének igazgatója.

 

Kutatási területe az összehasonlító illetve kognitív etológia, az ember és kutya viselkedési analógiáinak vizsgálata, az etológia és a robotika összekapcsolása (etorobotika), személyiségkutatás, szociális tanulás és kommunikáció, viselkedés-genetika.

 

Majdnem félezer tudományos közlemény, három monográfia szerzője.

 

Díjai: Frank A. Beach Comparative Psychology Award (2003), Distinguished Scholar Award (2010), ELTE TTK Tudományos Diákkörért Érem (2011), ELTE Juhász-Nagy Pál Tehetséggondozó Díj (2011), Mestertanári Aranyérem (2015), Akadémiai Díj (2015), ELTE Innovatív Kutató Díj (2016).

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: biologia.elte.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről A kutyák segíthetnek többet megtudni az emberi öregedésről és az elmeműködésről
Az intelligencia egyik fő alkotóeleme, az úgynevezett g faktor kutyáknál is létezik, és sok jellemzőjében, többek között öregedési mintázatában is hasonlít az emberi g faktorhoz. Ennek vizsgálata így közelebb vihet minket az emberi kogníció szerveződésének, valamint a korral járó kognitív hanyatlás folyamatának megértéséhez - írták az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék kutatói legújabb, a GeroScience című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól "A kutyák többet értenek, mint amennyit mutatnak" – újabb meglepő kutatási eredmény az ELTE kutatóitól
A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek A kutyák agyában is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek
A kutyák agyában, pontosabban a jutalom feldolgozásáért felelős nucleus caudatusban is tetten érhető, hogy milyen ételt szeretnek igazán és milyet kevésbé - derült ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszék és a francia Symrise Pet Food cég közelmúltban megjelent közös kutatásából.

A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa A legrangosabb európai támogatást nyerte el az ELTE etológusa
Az ELTE Etológia Tanszék tudományos munkatársa, Faragó Tamás az Európai Kutatási Tanács (ERC) Consolidator pályázatán nyert több mint két és fél millió eurós támogatást kutatására.

Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében Van, amiben számít a méret: A testméret bizony meghatározó a kutyák öregedésében
A kutyák öregedését vizsgálták az ELTE Etológia Tanszék kutatói – 15 ezer kutya adatait hasonlították össze. Kíváncsiak voltak, a viselkedés és a kognitív képességek tekintetében befolyásolja-e a testméret-különbség is a kutyák öregedését?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. JULIUS-K9 Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről Hírek - Címlapon
A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat Hírek - Címlapon
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat