A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Széchenyi-díjat kapott Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője

2023. március 17., 14:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott, a Kossuth- és Széchenyi-díjakat hétfőn adták át. 

Az Országgyűlés 1990. január 25-én döntött arról, hogy a korábbi Állami Díj helyett Széchenyi-díj adományozható annak, „aki a tudományok, a műszaki alkotások, a kutatás, a műszaki fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményt ér el”. A kitüntetettek személyére, az e célra létrehozott bizottság ajánlása alapján a kormány tesz javaslatot a köztársasági elnöknek. A Széchenyi-díjat a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából az államfő adja át.

 

Az idei díjazottak között van Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője is:

 

Miklósi Ádám etológus, intézet- és tanszékvezető egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a kutyák viselkedésének és problémamegoldó képességének vizsgálatával elért, világviszonylatban is jelentős kutatási teljesítménye, valamint a szociális robotok új generációját kialakító etorobotika megalapítása terén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

 

 

 

 

 

 

 

Miklósi Ádám biológus, etológus, akadémikus 1962. szeptember 25-én született Budapesten.

 

1986-ban szerzett biológusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán. 1995-ben a biológia tudomány kandidátusa, 2005-ben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora és az ELTE habilitált doktora lett biológiából. 2016 óta az MTA levelező, 2022 óta rendes tagja.

 

1996-tól az ELTE TTK Etológiai Tanszékének tudományos munkatársa, 2000-től főmunkatársa, 2006-tól tanszékvezetője. 2012-től az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezetője, 2017-től az ELTE TTK Biológiai Intézetének igazgatója.

 

Kutatási területe az összehasonlító illetve kognitív etológia, az ember és kutya viselkedési analógiáinak vizsgálata, az etológia és a robotika összekapcsolása (etorobotika), személyiségkutatás, szociális tanulás és kommunikáció, viselkedés-genetika.

 

Majdnem félezer tudományos közlemény, három monográfia szerzője.

 

Díjai: Frank A. Beach Comparative Psychology Award (2003), Distinguished Scholar Award (2010), ELTE TTK Tudományos Diákkörért Érem (2011), ELTE Juhász-Nagy Pál Tehetséggondozó Díj (2011), Mestertanári Aranyérem (2015), Akadémiai Díj (2015), ELTE Innovatív Kutató Díj (2016).

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: biologia.elte.hu

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A kölyök kutyák spontán lemásolják az ember viselkedését A kölyök kutyák spontán lemásolják az ember viselkedését
A kutyakölykök hajlamosak spontán utánozni az ember által mutatott egyszerűbb viselkedéseket, még akkor is, ha nem kapnak érte jutalmat, míg a macska- és a farkaskölykökre ez nem jellemző - derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatóinak tanulmányából, amely csütörtökön jelent meg a Scientific Reports című folyóiratban.

A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem A kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok nem
A családi kedvencként tartott kutyák és törpemalacok viselkedését összehasonlítva arra jutottak az ELTE etológusai, hogy az ember figyelmének egy számukra kívánatos dologra irányítása nem egy általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a malacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek.

Videósorozatot készítettek kutatásaikról az ELTE etológusai Videósorozatot készítettek kutatásaikról az ELTE etológusai
A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai A világon először vizsgálták EEG-vel a farkasok alvását az ELTE etológusai
A világon először vizsgálták farkasok alvását nem-invazív EEG alkalmazásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Etológia Tanszékének kutatói - közölte az ELTE Természettudományi Kara az MTI-vel.

Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus Tudomány a kutyanevelésben – Altruizmus
Mit jelent az altruizmus? Cikkemben megosztom veled és tippeket is adok, hogyan tudod bővíteni tudásod.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Mondial Assistance GesmbH Irodakutya.com Egyedi kutyás ajándéktárgyak MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről Hírek - Címlapon
A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat Hírek - Címlapon
Új állatvédelmi törvényt hoztak Spanyolországban: legfeljebb három napig lehet magára hagyni a háziállatokat