A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről

2023. március 17., 16:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!
Három évtized után már csak a második legnépszerűbb fajtának számít a labrador az Egyesült Államokban. Nem más taszította le a „trónról”, mint a kis francia bulldog. A kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években – kérdés, hogy ez mennyire jó magának a fajtának és egyedeinek. 

Ahogy minden évben, idén is elkészítette az American Kennel Club (AKC) az amerikaiak legnépszerűbb kutyafajtáinak listáját. Az elmúlt években nem történtek nagy változások a dobogón: az első helyen nem kevesebb mint 31 éve a labrador állt. A 2., 3., 4. helyeken a francia bulldog, a golden retriever és a német juhászkutya váltakoztak.

 

2022-ben azonban véget ért a labrador „uralma”: a „hatalmat” a francia bulldog vette át. A kedves kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években: míg 2012-ben a 14. helyen állt, 2016-ban sem volt még az első 5 legkedveltebb fajta között, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is a 4. helyen végzett. 2020-ban és 2021-ben pedig már a második helyre ugrott előre.

 

 

A francia bulldogok népszerűsége egyre nő
A francia bulldogok népszerűsége egyre nő 
Fotó: Unsplash - Alexandru Sofronie

 

 

A tendencia pedig úgy tűnik, tartós – annak ellenére, hogy sorra jelennek meg a szakértők, állatorvosok és állatvédők közleményei, melyek figyelmeztetnek arra, hogy a francia bulldogok és más, szintén nyomott orrú fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre- ez pedig kombinálva a szaporítók áldatlan tevékenységével, különösen veszélyes a kutyákra nézve. A népszerűség ára ez esetben szenvedés, betegségek – és akár rövid élet.

Az AKC már a tavalyi lista esetében is rámutatott: ahogy az például a ruházati stílusokban, úgy a fajtaválasztás esetében is nagy szerepet játszik a popkultúra, a trendek. Különösen igaz ez a francia bulldogokra.  Sajnos az ilyen “trendek” nagyban segítik a szaporítók munkáját is.

 

A ’Frenchie’-k népszerűsége köszönhető a kedves, bájos természetének, kis méretének és viszonylag csendes természetének. Számuk különösen a nagyobb városokban nőtt meg.

 

Az AKC adatai szerint 2022-ben a legnépszerűbb fajták az alábbiak voltak:

 

1. Francia bulldog

2. Labrador retriever

3. Golden retriever

4. Német juhászkutya

5. Uszkár

6. Bulldog

7. Rottweiler

8. Beagle

9. Tacskó

10. Pointer

 

 

Magyar fajták az AKC 2022-es listáján:

 

33. Vizsla

140. Pumi

142. Drótszőrű vizsla

150. Mudi

161. Puli

175. Komondor

177. Kuvasz

 

 

 

A teljes lista megtekinthető az AKC weboldalán, ide kattintva.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány Kutyák támadtak egy vakvezető kutyára Győrben - Felhívást tett közzé a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány
Szávát és látássérült gazdáját felügyelet nélkül kószáló kutyák támadták meg Győrben két alkalommal. A szerencsén múlott, hogy megúszták komolyabb sérülés nélkül.

A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős! A mentők állományba vettek egy kutyát – Brúnó már igazi mentős!
Brúnó, a 8 éves labrador igazi mentőssé vált: állományba vették, még saját szolgálati igazolványt is kapott!

Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán Egy labrador és a labdája - Kedves szobor köszönti az embereket egy bostoni utcán
Titokzatos alak kukucskál ki a kerítésen... De Piper szobrát mindenki imádja: a régi ismerősök örömmel köszöntik, az újak pedig meghatódva szemlélik a bronzba öntött kutyát és kedvenc játékát.

A 10 legjátékosabb kutyafajta A 10 legjátékosabb kutyafajta
Kedvességük, vidámságuk magával ragadó, vicces pillanataik mosolyt csalnak arcunkra. Mellettük igazán nem lehet unatkozni egy percig sem!

Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán Elaludt a vakvezető tanuló kölyök élete első hivatalos fotózásán
A fontos esemény kellős közepén álomba szenderült...

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak AEGON Magyarország Zrt. Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Kutyával az ismeretlenbe - hogyan kezeld az új szituációt? Hírek - Címlapon
Kutyával az ismeretlenbe - hogyan kezeld az új szituációt?
Ezrek segítik a bajbajutott állatokat a Harvey hurrikán pusztítását követően Hírek - Címlapon
Ezrek segítik a bajbajutott állatokat a Harvey hurrikán pusztítását követően