A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta – 31 év után taszította le a labradort az első helyről

2023. március 17., 16:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Jó tudni!




Három évtized után már csak a második legnépszerűbb fajtának számít a labrador az Egyesült Államokban. Nem más taszította le a „trónról”, mint a kis francia bulldog. A kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években – kérdés, hogy ez mennyire jó magának a fajtának és egyedeinek.



 

Ahogy minden évben, idén is elkészítette az American Kennel Club (AKC) az amerikaiak legnépszerűbb kutyafajtáinak listáját. Az elmúlt években nem történtek nagy változások a dobogón: az első helyen nem kevesebb mint 31 éve a labrador állt. A 2., 3., 4. helyeken a francia bulldog, a golden retriever és a német juhászkutya váltakoztak.

 

2022-ben azonban véget ért a labrador „uralma”: a „hatalmat” a francia bulldog vette át. A kedves kistestű fajta népszerűsége rohamosan nőtt az elmúlt években: míg 2012-ben a 14. helyen állt, 2016-ban sem volt még az első 5 legkedveltebb fajta között, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is a 4. helyen végzett. 2020-ban és 2021-ben pedig már a második helyre ugrott előre.

 

 

A francia bulldogok népszerűsége egyre nő
A francia bulldogok népszerűsége egyre nő 
Fotó: Unsplash - Alexandru Sofronie

 

 

A tendencia pedig úgy tűnik, tartós – annak ellenére, hogy sorra jelennek meg a szakértők, állatorvosok és állatvédők közleményei, melyek figyelmeztetnek arra, hogy a francia bulldogok és más, szintén nyomott orrú fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre- ez pedig kombinálva a szaporítók áldatlan tevékenységével, különösen veszélyes a kutyákra nézve. A népszerűség ára ez esetben szenvedés, betegségek – és akár rövid élet.

Az AKC már a tavalyi lista esetében is rámutatott: ahogy az például a ruházati stílusokban, úgy a fajtaválasztás esetében is nagy szerepet játszik a popkultúra, a trendek. Különösen igaz ez a francia bulldogokra.  Sajnos az ilyen “trendek” nagyban segítik a szaporítók munkáját is.

 

A ’Frenchie’-k népszerűsége köszönhető a kedves, bájos természetének, kis méretének és viszonylag csendes természetének. Számuk különösen a nagyobb városokban nőtt meg.

 

Az AKC adatai szerint 2022-ben a legnépszerűbb fajták az alábbiak voltak:

 

1. Francia bulldog

2. Labrador retriever

3. Golden retriever

4. Német juhászkutya

5. Uszkár

6. Bulldog

7. Rottweiler

8. Beagle

9. Tacskó

10. Pointer

 

 

Magyar fajták az AKC 2022-es listáján:

 

33. Vizsla

140. Pumi

142. Drótszőrű vizsla

150. Mudi

161. Puli

175. Komondor

177. Kuvasz

 

 

 

A teljes lista megtekinthető az AKC weboldalán, ide kattintva.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador Túlságosan is barátságos volt rendőrkutyának – Ma már életeket ment a labrador
Pályáját kábítószer kereső kutyaként képzelték el, de kedvessége miatt alkalmatlannak nyilvánították erre. Roger kutató-mentőnek tanult tovább, és elképesztő tehetséggel szimatolja ki a romok alatt rekedt embereket.

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik
Egy új tanulmány ismét azt igazolta, hogy a rövidorrú, úgynevezett brachycephal típusú kutyák akár rövidebb életet is élhetnek orruk miatt.

A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál
Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban kimutatták, hogy a rövid fejű kutyák egészsége több ponton is károsul, ami az agyműködésükben is tetten érhető - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

Máshogy viszonyulnak a rövid orrú kutyák az emberekhez, mint a hosszabb orrú társaik? Máshogy viszonyulnak a rövid orrú kutyák az emberekhez, mint a hosszabb orrú társaik?
Legalábbis ami a problémamegoldás és segítségkérést illeti. A rövid orrú kutyák ugyanis hajlamosabbak emberi segítséget kérni, ha problémákkal szembesülnek, mint közepes orrhosszú társaik - állapították meg legújabb vizsgálatuk alapján az ELTE Természettudományi Kar (TTK) Etológia Tanszékének munkatársai.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Irodakutya.com Hírstart EB OVO Közhasznú Egyesület

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen Hírek - Címlapon
Per indult a tiltott állatviadalok szervezője ellen
Széchenyi-díjat kapott Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője Hírek - Címlapon
Széchenyi-díjat kapott Miklósi Ádám professzor, az ELTE TTK Biológiai Intézet vezetője