A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szakértők lebeszélnék a leendő gazdikat a nyomott orrú fajták választásáról

2016. szeptember 23., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Egészség




Brit szakértők nem azért tesznek így, mert neheztelnek ezekre a fajtákra: a kutyák érdekeit tartják szem előtt. A kutyák iránt növekvő kereslet sajnos a szaporítók munkáját is "segíti"...



Óva intenek a brit szakértők a ráncos, nyomott orrú kutyáktól, mert ezek a fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre, és ahogy egyre nő a kereslet irántuk Nagy-Britanniában, úgy a profitorientált, felelőtlen szaporítók kezei közül is egyre betegesebb példányok kerülnek ki.

 

A Brit Állatorvosi Egyesület szerint a mopsz, az angol és a francia buldog, a si-cu és a Cavalier King Charles spániel egyre nagyobb népszerűsége csupán "növeli az állatok szenvedését".

 

A bulldogok is kedvelt fajta - sajnos a szaporítóknál is...
A bulldogok is kedvelt fajta - sajnos a szaporítóknál is...
Fotó: newscientist.com

 

"Azoknak, akik kutyát szeretnének, mérlegelniük kell, hogy ezek a fajták egy sor egészségi problémától szenvedhetnek, a szaruhártyafekélytől kezdve a súlyos légzési nehézségekig. Erősen javasoljuk tehát az embereknek, hogy válasszanak egészségesebb fajtákat, vagy keverékeket" – mondta Sean Wensley, az egyesület elnöke.

Az egyesület álláspontját támogatja az RSPCA brit állatvédő szervezet, a PDSA állatvédelmi karitatív szervezet és a brit állatorvosi egyetem is.

 

A mopszok is hajlamosak bizonyos betegségekre
A mopszok is hajlamosak bizonyos betegségekre
Fotó: wallpaperbeta.com

 

Caroline Kisko, a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállítását, a birminghami Crufts-ot szervező brit Kennel Club munkatársa szerint a francia buldoghoz és a mopszhoz hasonló fajták népszerűségének növekedése nagyban kedvez azoknak a szaporítóknak, akik mindenfajta szabályozást figyelmen kívül hagyva csak a profitra koncentrálnak, fittyet hányva az állatok egészségére és jólétére.

 

A szakértők szerint továbbá egyre több esetben fordul elő, hogy a brachycephal, vagyis nyomott orrú kutyafajtákat sorsukra hagyják a gazdáik.

A Kennel Club nemrég állatorvosokat, kutatókat és szakértőket tömörítő munkacsoportot hozott létre, amely reményei szerint hozzájárul az érintett fajták egészségének javításához.

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: wallpaperbeta.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Miért érintik össze orrukat a kutyák? Miért érintik össze orrukat a kutyák?
Üdvözlés, információgyűjtés, a kötődés növelése... Mi mindenben segítheti a kutyákat ez a barátságosnak tűnő gesztus?

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik Ismerkedés kutyával – kezünk odanyújtásánál jobb módszer is létezik
Kutyás szív, kutyás lélek… Odavagyunk értük, nem vitás. Legszívesebben mindegyikükkel barátkoznánk, de tiszteletben tartjuk azt is, ha nem szeretnének ismerkedni. Ha mégis felkeltettük kíváncsiságukat, akkor jöhet a bemutatkozás. Hogyan is tegyük ezt?

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MTI Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Állatok Világnapja sztárokkal és a HEROSZ Állatotthon védenceivel Hírek - Címlapon
Állatok Világnapja sztárokkal és a HEROSZ Állatotthon védenceivel
Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a 22. Mentőkutya Világbajnokságon! Hírek - Címlapon
Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a 22. Mentőkutya Világbajnokságon!