A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyák és a lógófülő macskák tartását

2023. február 28., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem
"Ártatlan állatok életét tesszük nyomorúságossá, pusztán azért, mert azt gondoljuk, szépek és aranyosak. Ez az oka annak, hogy megtesszük ma ezt a fontos lépést egy olyan Hollandia irányába, ahol egyetlen kedvencnek sem kell többé szenvednie a megjelenése miatt." 

Amikor egy jószívű állatbarát kerül olyan hatalmi pozícióba, ahol lehetősége lenne változtatni azokon a szabályokon, melyekkel javítanák az állatok életminőségét, akkor ő maga is elgondolkodik, hogyan tovább. Pontosan ez történt nemrég Hollandiában is, ahol a kormány egy olyan törvénymódosítást terjesztett elő, melynek eredményeként teljes tiltást vezetnének be a rövid orrú kutyákra és a lógófülű macskákra.

 

Döntésüket azzal indokolták, hogy bizonyos külső tulajdonságok rettentően károsak az állat számára, hiszen egy életen át szenvedést okoznak neki. Kutyáknál a nyomott pofa és a mesterséges szelekció során megrövidített orr, macskáknál pedig a lógó, zárt fülek ugyan „irtó cukik” sokak szerint, de éppen ezek azok a jellemzők, melyek miatt ezek a házikedvencek irtózatosan szenvedhetnek. A tiltással ennek szeretnék elejét venni a holland politikusok.

 

 

Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyákat
Hollandiában betiltanák a nyomott orrú kutyákat - hiába "cuki", ha sokat szenved
Fotó: iheardogs.com

 

 

„Ez a téma nemcsak miniszterként, hanem emberként is érint engem. Ártatlan állatok életét tesszük nyomorúságossá, pusztán azért, mert azt gondoljuk, szépek és aranyosak. Ez az oka annak, hogy megtesszük ma ezt a fontos lépést egy olyan Hollandia irányába, ahol egyetlen kedvencnek sem kell többé szenvednie a megjelenése miatt” - jelentette ki a holland mezőgazdasági miniszter, Piet Adema nyilatkozatában.

 

A brachycephal kutyafajták számos egészségügyi problémától szenvedhetnek, például: légzési nehézség, szívpanaszok, bőr- és fülfertőzések, idegrendszeri zavarok, stb. Erről részletesen alábbi cikkünkben olvashattok:

 

Cavalier King Charles Spániel - rövid orra miatt ő is felkerülhet a holland tiltólistára
Cavalier King Charles Spániel - rövid orra miatt ő is felkerülhet a holland tiltólistára
Fotó: iStock

 

 

Hollandiában a tiltás nemcsak tartásukat érintené, de egyúttal betiltanak kereskedelmüket és importálásukat is. Emiatt is fontosnak érezték a holland politikusok, hogy a lehetséges tiltás érvénybe lépése előtt bejelentsék a tervezetet, így azok, akik egy ilyen kutya vagy macska beszerzését fontolgatják, időt nyernek arra, hogy átgondolják a döntést.

 

A tiltás alá kerülő fajták listáját már elkezdték összeállítani, bár hivatalosan még nem tettek közzé részleteket. Említett tulajdonságokkal egyébként alábbiak rendelkeznek: angol bulldog, francia bulldog, Boston terrier, Cavalier King Charles Spániel, shih tzu, boxer és a mopsz.

 

Egy másodlagos tiltás pedig arra vonatkozna, hogy ne lehessen őket felhasználni különféle reklámokban sem, mivel látványuk felébresztheti az emberekben az igényt, hogy vegyenek egy kölyökkutyát vagy kiscicát. Nem ők az elsők, akik ezt tennék, hiszen a brit állatorvosok arra kérik a gyártókat, többé ne használjanak nyomott orrú kutyákat az üdvözlőlapokon.

 

 

A brachycephal légúti obstrukciós szindróma a mopszot is érinti
A brachycephal légúti obstrukciós szindróma a mopszot is érinti
Fotó: telegraph.co.uk

 

 

Norvégiához hasonlóan tehát a hollandok is komoly lépésre szánták el magukat, ám a brachycephal fajták mellett még egy különleges macskafajtát is tiltólistára tennének.

 

A skót lógófülű macska fajta esetében a jellegzetes fülforma egy genetikai mutáció eredményeként jött létre. A mutáció nemcsak a fülüket érinti, hanem egy sor egészségügyi problémával jár, mely egy életen át tartó szenvedést eredményez. Tulajdonképpen egy örökletes porcrendellenességről van szó, ami testszerte elváltozásokat okoz; domináns vonás lévén pedig a fajta minden egyes példánya rendelkezik vele, vagyis az összes lógófülű macskában jelen van a gond.

 

A macskák egy részénél súlyos ízületi gyulladás alakul ki, lábuk megrövidül és merevvé válik, farkuk megvastagodik és elveszíti rugalmasságát, a csigolyák közötti porckorongok betegsége miatt pedig fájdalmas, bénító gerincproblémák jelentkeznek. Vannak olyan lógófülű macskák is, akik a genetikai rendellenességük miatt teljesen lebénulnak.

 

 

Skót lógófülű macska - Betilthatják a fajtát Hollandiában
Skót lógófülű macska - Betilthatják a fajtát Hollandiában
Fotó: petplace.com

 

 

Voltak már arra irányuló próbálkozások, hogy más macskafajták tenyésztésbe vonásával javítsák a lógófülű macskák egészségét, ám a betegség pusztító hatásai ugyanúgy kiütköztek mind fizikailag, mind a viselkedésükben.

 

A kutyákra és macskákra vonatkozó tiltás rendkívül összetett, kidolgozása hosszabb időt vesz majd igénybe, de a holland miniszter szeretné, ha az állampolgárok tisztában lennének azzal, hogy komoly változások előtt állnak.

 

Minden, amit tesznek, az az állatok jólétét tartja szem előtt. A módosítás elfogadása esetén a már családban élő kutyák és macskák természetesen ugyanúgy folytathatják életüket, mint eddig, amíg eljön az idő, hogy átkeljenek a szivárványhídon.

 

Forrás: euronews.com, iheardogs.com
Indexkép forrás: iheartdogs.com/petplace.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán Floridában betiltanák, hogy utazás közben a kutyák kidughassák fejüket a kocsi ablakán
Egészségük védelme és biztonságuk érdekében a törvényjavaslat illegálissá tenné e kedvelt szokást.

"Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban "Nemet mondunk a vadászatra!" - Több ezren tüntettek az állatok, különösen a galgok jogai mellett Spanyolországban
Még a kutyák is büszkén hirdették feliratos tábláikkal, hogy kiállnak a galgok mellett, akik oly sokat szenvednek az emberi kapzsiság miatt.

Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse Puszta kézzel feszítette szét a hattyúnyak-csapdát a gazda, hogy vizsláját megmentse
B. Richárd és kutyája Szálem pár nappal ezelőtt az ikrényi vasútállomás közelében egy sűrűn látogatott, népszerű sétálóhelyen estek áldozatául a helyi vadásztársaság által kihelyezett hattyúnyak csapdának.

A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál
Ami sokak szerint annyira aranyossá teszi őket, pokollá teheti a kutyák mindennapjait. Mit kell tudnunk róla?

A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre A karácsonyfa veszélyei kedvenceinkre
Fényfüzér, girlandok, hógömbök és mézes-mázas díszek... Lássuk, mi mindenre kell odafigyelni, hogy kutyáink és macskáink számára is biztonságban teljenek az ünnepek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Rehabportál AEGON Magyarország Zrt. AIRMAX Cargo Budapest Zrt.


Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Halott gazdája testét őrizte a romok alól kimentett kutya Törökországban Hírek - Címlapon
Halott gazdája testét őrizte a romok alól kimentett kutya Törökországban
Svájcból egészen Budapest közelébe vándorolt egy fiatal farkas Hírek - Címlapon
Svájcból egészen Budapest közelébe vándorolt egy fiatal farkas