A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A brit állatorvosok arra kérik a gyártókat, többé ne használjanak nyomott orrú kutyákat az üdvözlőlapokon

2022. február 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Turcsi orr, hatalmas szemek. A "cuki" kinézetnek köszönhetően egyre népszerűbbek bizonyos fajták, annak ellenére, hogy sajnos ezek a kutyák gyakran szenvednek a mindennapokban testi felépítésük miatt.



A Brit Állatorvosok Szövetsége (British Veterinary Association – BVA) arra kéri a képeslapok és üdvözlőkártyák tervezőit, hogy Valentin-napi alkotásaikon ne jelenítsenek meg többé rövid orrú kutyákat és macskákat. Évről-évre egyre nő a kártyák és képeslapok népszerűsége, az utóbbi években a koronavírus-járvány miatti korlátozások, így a javasolt távolságtartás és a személyes találkozások csökkenésének hatására is megugrott az online küldött és a postai úton kézbesített üzenetek száma.

 

Az állatorvosok véleménye szerint ugyanis a rövidorrú és nagyszemű kutyák és macskák képével ellátott üdvözlőkártyák hozzájárulnak ahhoz, hogy széles körben elfogadottak legyenek e tulajdonságok, melyek valójában fájdalmat okozhatnak az állatnak. A mopszok, francia bulldogok és perzsamacskák cukiság-faktora az egekben, holott az állatorvosok nem győznek rámutatni arra, milyen nehézségekkel kell szembenézniük életük során.

 

Francia bulldog - Népszerű kutyafajta, lehetséges betegségei ellenére
Francia bulldog - Népszerű kutyafajta, lehetséges betegségei ellenére
Fotó: petplace.com

 

A BVA a brit Üdvözlőlapok Szövetségének címzett levelében már négy évvel ezelőtt is cselekvésre szólította fel a gyártókat, hogy szüntessék be ezen kutyák és macskák portréinak használatát kreatív termékeiken. A #HugsNotPugs ("Mopszok Helyett Ölelés") kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rövid orrú kisállatok iránti igény aggasztó megnövekedésére. A szervezet szerint a képeikkel ellátott üdvözlőlapok, - kártyák és különféle ajándéktárgyak elterjedése kvázi „igazolja” a rövid orr és nagy szem létjogosultságát, pedig ezek a fizikai jellemzők sajnos komoly fájdalmat és szenvedést okozhatnak az állatoknak. Nem beszélve arról a tetemes költségről, mely a gazdikat terheli kedvencük gondozása során.

 

A brit állatorvosok már 2018-ban útjára indították a #BreedtoBreathe ("Lélegzetre Tenyésztve") kampányt, ám erőfeszítéseik ellenére sem történt valódi változás. Elég egyetlen pillantás az üzletek polcain sorakozó Valetin-napi képeslapoka és ajándékokra, az idei évben is kiemelkedő helyen állnak a „cuki” kutyás és cicás termékek.

 

„A nyomott orrú kutyák és macskák, mint a mopszok, francia bulldogok és perzsamacskák, valamint a hosszú testű, rövidlábú fajták, például a tacskó, ma is ugyanolyan népszerűek az üdvözlőlapokon és ajándéktárgyakon, mint négy évvel ezelőtt, amikor az állatorvosok elindították e kampányt” – jelentette ki Justine Shotton, a BVA elnöke.

 

A brit állatorvosok arra kérnek mindenkit, kerüljék a rövidorrú kutyás üdvözlőlapok vásárlását
A brit állatorvosok arra kérnek mindenkit, kerüljék a rövidorrú kutyás üdvözlőlapok vásárlását
Fotó: theguardian.com

 

Ezek az állatok cukibbá teszik az eladható terméket, de a kinézetük alatt megannyi lehetséges egészségügyi és jóléti probléma rejlik. Valentin-nap alkalmával kimutathatjuk egymás iránt érzett szeretetünket, ám ha ezt egy olyan ajándék vagy képeslap formájában tesszük, melyen e fajta példánya szerepel, nem a legjobb üzenetet adja át a szívünknek kedves embereknek, hiszen ezek az állatok a tenyésztés eredményeként szenvedhetnek. Éppen ezért kérünk arra mindenkit, hogy mopszok helyett inkább válassza az ölelést a szeretet kifejezésére.

 

„2018-ban néhány viszonteladó és szervezet már csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, de szomorúan állapítottuk meg idén is, hogy még bőven van min változtatni. Bár a mostani üdvözlőlapok már felkerültek a polcokra, bízunk abban, hogy a kereskedők együttműködnek majd velünk abban, hogy a jövőben egyre kevesebb ilyen jellegű termék legyen elérhető, és idővel talán e fajták népszerűsége is csökkenhet.”

 

A statisztika újra és újra megerősíti, amit az állatbarátok és állatjóléti szakemberek régóta hangsúlyoznak. A nyomott orrú kutyák fele, míg az ilyen macskák egynegyede pont a cuki megjelenése, tehát fizikai felépítése miatt szorul komoly állatorvosi kezelésekre a BVA felmérése alapján.

 

Perzsamacska - A nyomott orr és nagy szem náluk is egészségügyi problémákat okozhat
Perzsamacska - A nyomott orr és nagy szem náluk is egészségügyi problémákat okozhat
Fotó: thequintessentialguide.com

 

A kereskedőknek címzett levélben így fogalmaznak: „Az extrém tulajdonságokkal rendelkező állatok, melyek esetében a kinézet fontosabb volt a tenyésztés során, mint az egészség, elképesztő népszerűségre tettek szert az elmúlt években. Ehhez nagyban hozzájárult a média és a hírességek szerepe, valamint a reklámok és kereskedelmi forgalomban kapható termékek is.”

 

„Ezek a fajták súlyos egészségügyi gondoktól szenvedhetnek, mely gyakran az életminőségüket is jelentősen lerontja. A rövid orrú kutyák és macskák számára állandó nehézséget jelenthet a normális légzés, továbbá halmozottan előfordulhatnak náluk szem- és bőrproblémák, emésztési panaszok, valamint az ízületeket és a csontozatot, így a gerincet érintő betegségek is.”

 

Hozzátették: „Értékeljük, hogy az üdvözlőlapok tervezésénél az is fontos, hogy mosolyt csaljanak az arcokra, de tartunk attól, hogy a nyomott orrú kutyák és macskák, valamint a hosszútestű, rövidlábú kedvencek megjelenítése csak még jobban arra ösztönzik az embereket, hogy nemcsak papíron, hanem valódi, kézzel fogható formájában is beszerezzenek egy ilyen kisállatot.”

 

Norvégiában betiltják az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztését - Kutyabarát helyek

Példa nélküli döntés született az osloi bíróságon: többé nem lehet a szóban forgó két kutyafajtát tenyészteni az országban. A norvég állatjóléti szervezetek üdvözlik a lépést, ugyanakkor lehetséges problémák is felmerülnek az ítélet kapcsán

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: theguardian.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja
Peggy kutyus mindenkit levett a lábáról a forgatás során.

Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla Babesiosis (babézia) kutyáknál - az életveszélyes kór, és amit tudnunk kell róla
Azonnali állatorvosi beavatkozás nélkül a babesiosis halálos kimenetelű lehet kedvencünkre nézve – ezért is olyan fontos tisztában lennünk terjedésével, tüneteivel és a megelőzéssel!

Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez Idős kutya a családban – 6 tipp az egészségesebb és boldogabb nyugdíjas évekhez
Kisöregünk a legjobb barátunk, természetes, hogy azt szeretnénk, minél tovább együtt maradhassunk. Megfelelő gondoskodással örömtelivé varázsolhatjuk ezüst éveit is.

Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete? Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?
Előfordul, hogy kutyánkat megsimogatva úgy érzékeljük, testéből szokatlan melegség árad. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy lázas. De hogyan állapíthatjuk meg, hogy minden rendben van kedvencünkkel? Vagy épp ellenkezőleg, ideje állatorvoshoz fordulni?

Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van Ezért ne engedd oda más kutyákhoz a kedvencedet, ha pórázon van
Ha kutyusunk a barátságosabbak közé tartozik, elgondolkozhatunk azon, miért is nem szabad engedni, hogy másokat köszöntsön, amikor pórázon sétál. Mi baj lehet belőle? Elvégre a kutyák szeretnek ismerkedni, nem?

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Brimo partysátor Hírstart MTI

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát Hírek - Címlapon
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát
Kitüntetést és emelt támogatást kaptak a kaposvári állatvédők Hírek - Címlapon
Kitüntetést és emelt támogatást kaptak a kaposvári állatvédők