A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

A brit állatorvosok arra kérik a gyártókat, többé ne használjanak nyomott orrú kutyákat az üdvözlőlapokon

2022. február 08., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Állatvédelem




Turcsi orr, hatalmas szemek. A "cuki" kinézetnek köszönhetően egyre népszerűbbek bizonyos fajták, annak ellenére, hogy sajnos ezek a kutyák gyakran szenvednek a mindennapokban testi felépítésük miatt.



A Brit Állatorvosok Szövetsége (British Veterinary Association – BVA) arra kéri a képeslapok és üdvözlőkártyák tervezőit, hogy Valentin-napi alkotásaikon ne jelenítsenek meg többé rövid orrú kutyákat és macskákat. Évről-évre egyre nő a kártyák és képeslapok népszerűsége, az utóbbi években a koronavírus-járvány miatti korlátozások, így a javasolt távolságtartás és a személyes találkozások csökkenésének hatására is megugrott az online küldött és a postai úton kézbesített üzenetek száma.

 

Az állatorvosok véleménye szerint ugyanis a rövidorrú és nagyszemű kutyák és macskák képével ellátott üdvözlőkártyák hozzájárulnak ahhoz, hogy széles körben elfogadottak legyenek e tulajdonságok, melyek valójában fájdalmat okozhatnak az állatnak. A mopszok, francia bulldogok és perzsamacskák cukiság-faktora az egekben, holott az állatorvosok nem győznek rámutatni arra, milyen nehézségekkel kell szembenézniük életük során.

 

Francia bulldog - Népszerű kutyafajta, lehetséges betegségei ellenére
Francia bulldog - Népszerű kutyafajta, lehetséges betegségei ellenére
Fotó: petplace.com

 

A BVA a brit Üdvözlőlapok Szövetségének címzett levelében már négy évvel ezelőtt is cselekvésre szólította fel a gyártókat, hogy szüntessék be ezen kutyák és macskák portréinak használatát kreatív termékeiken. A #HugsNotPugs ("Mopszok Helyett Ölelés") kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a rövid orrú kisállatok iránti igény aggasztó megnövekedésére. A szervezet szerint a képeikkel ellátott üdvözlőlapok, - kártyák és különféle ajándéktárgyak elterjedése kvázi „igazolja” a rövid orr és nagy szem létjogosultságát, pedig ezek a fizikai jellemzők sajnos komoly fájdalmat és szenvedést okozhatnak az állatoknak. Nem beszélve arról a tetemes költségről, mely a gazdikat terheli kedvencük gondozása során.

 

A brit állatorvosok már 2018-ban útjára indították a #BreedtoBreathe ("Lélegzetre Tenyésztve") kampányt, ám erőfeszítéseik ellenére sem történt valódi változás. Elég egyetlen pillantás az üzletek polcain sorakozó Valetin-napi képeslapoka és ajándékokra, az idei évben is kiemelkedő helyen állnak a „cuki” kutyás és cicás termékek.

 

„A nyomott orrú kutyák és macskák, mint a mopszok, francia bulldogok és perzsamacskák, valamint a hosszú testű, rövidlábú fajták, például a tacskó, ma is ugyanolyan népszerűek az üdvözlőlapokon és ajándéktárgyakon, mint négy évvel ezelőtt, amikor az állatorvosok elindították e kampányt” – jelentette ki Justine Shotton, a BVA elnöke.

 

A brit állatorvosok arra kérnek mindenkit, kerüljék a rövidorrú kutyás üdvözlőlapok vásárlását
A brit állatorvosok arra kérnek mindenkit, kerüljék a rövidorrú kutyás üdvözlőlapok vásárlását
Fotó: theguardian.com

 

Ezek az állatok cukibbá teszik az eladható terméket, de a kinézetük alatt megannyi lehetséges egészségügyi és jóléti probléma rejlik. Valentin-nap alkalmával kimutathatjuk egymás iránt érzett szeretetünket, ám ha ezt egy olyan ajándék vagy képeslap formájában tesszük, melyen e fajta példánya szerepel, nem a legjobb üzenetet adja át a szívünknek kedves embereknek, hiszen ezek az állatok a tenyésztés eredményeként szenvedhetnek. Éppen ezért kérünk arra mindenkit, hogy mopszok helyett inkább válassza az ölelést a szeretet kifejezésére.

 

„2018-ban néhány viszonteladó és szervezet már csatlakozott a kezdeményezésünkhöz, de szomorúan állapítottuk meg idén is, hogy még bőven van min változtatni. Bár a mostani üdvözlőlapok már felkerültek a polcokra, bízunk abban, hogy a kereskedők együttműködnek majd velünk abban, hogy a jövőben egyre kevesebb ilyen jellegű termék legyen elérhető, és idővel talán e fajták népszerűsége is csökkenhet.”

 

A statisztika újra és újra megerősíti, amit az állatbarátok és állatjóléti szakemberek régóta hangsúlyoznak. A nyomott orrú kutyák fele, míg az ilyen macskák egynegyede pont a cuki megjelenése, tehát fizikai felépítése miatt szorul komoly állatorvosi kezelésekre a BVA felmérése alapján.

 

Perzsamacska - A nyomott orr és nagy szem náluk is egészségügyi problémákat okozhat
Perzsamacska - A nyomott orr és nagy szem náluk is egészségügyi problémákat okozhat
Fotó: thequintessentialguide.com

 

A kereskedőknek címzett levélben így fogalmaznak: „Az extrém tulajdonságokkal rendelkező állatok, melyek esetében a kinézet fontosabb volt a tenyésztés során, mint az egészség, elképesztő népszerűségre tettek szert az elmúlt években. Ehhez nagyban hozzájárult a média és a hírességek szerepe, valamint a reklámok és kereskedelmi forgalomban kapható termékek is.”

 

„Ezek a fajták súlyos egészségügyi gondoktól szenvedhetnek, mely gyakran az életminőségüket is jelentősen lerontja. A rövid orrú kutyák és macskák számára állandó nehézséget jelenthet a normális légzés, továbbá halmozottan előfordulhatnak náluk szem- és bőrproblémák, emésztési panaszok, valamint az ízületeket és a csontozatot, így a gerincet érintő betegségek is.”

 

Hozzátették: „Értékeljük, hogy az üdvözlőlapok tervezésénél az is fontos, hogy mosolyt csaljanak az arcokra, de tartunk attól, hogy a nyomott orrú kutyák és macskák, valamint a hosszútestű, rövidlábú kedvencek megjelenítése csak még jobban arra ösztönzik az embereket, hogy nemcsak papíron, hanem valódi, kézzel fogható formájában is beszerezzenek egy ilyen kisállatot.”

 

Norvégiában betiltják az angol bulldog és a Cavalier King Charles Spániel fajták tenyésztését - Kutyabarát helyek

Példa nélküli döntés született az osloi bíróságon: többé nem lehet a szóban forgó két kutyafajtát tenyészteni az országban. A norvég állatjóléti szervezetek üdvözlik a lépést, ugyanakkor lehetséges problémák is felmerülnek az ítélet kapcsán

 

Forrás: theguardian.com
Indexkép forrás: theguardian.com

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya Hirtelen fellépő agresszió? Lehet, hogy fájdalommal küzd a kutya
Tanulmányok szerint a viselkedésben bekövetkező változások hátterében betegség, fájdalmas állapot is állhat. Ha a kutya váratlanul agresszívan reagál az érintésre, érdemes alaposan utánajárni a mögötte rejlő okoknak, hogy segíteni tudjunk neki!

Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus Hihetetlenül aranyos, ahogy játszani hívja az élethű kutyabábot a kíváncsi kutyus
A bábmester kedvence olyannyira igazinak tűnik, hogy még a kutyákat is könnyedén megtéveszti.

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Rehabportál Hírstart Mondial Assistance GesmbH

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát Hírek - Címlapon
Égő autóból mentett ki egy seriffhelyettes egy kutyát
Kitüntetést és emelt támogatást kaptak a kaposvári állatvédők Hírek - Címlapon
Kitüntetést és emelt támogatást kaptak a kaposvári állatvédők