A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Legyőzhetetlen a labrador: töretlenül ez a fajta a legnépszerűbb

2022. március 17., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Megérkezett a lista az American Kennel Club (AKC) -tól: az alábbiak voltak 2021-ben a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában. 

Mindannyiunknak a saját kutyája a legkedvesebb, tartozzon is bármelyik fajtához, vagy legyen épp keverék. Érdekes azonban rápillantani a statisztikákra is, melyek a legnépszerűbb kutyafajták. Az American Kennel Club (AKC) minden évben összeállítja a regisztrációk alapján az elmúlt év legnépszerűb kutyafajtáinak listáját.

 

A 2021-es lista első helyezettje nem nagy meglepetés: a labrador retriever immár 31 éve áll az amerikaiak kedvenc fajtáinak első helyén. Ez a fajta leginkább a temperamentumának és sokoldalúságának köszönheti az örökös népszerűséget.

 

 

A labrador retriever immár 31 éve áll az amerikaiak kedvenc fajtáinak első helyén
A labrador retriever immár 31 éve áll az amerikaiak kedvenc fajtáinak első helyén
Fotó: dailypaws.com

 

 

Egyeduralmát veszélyeztetni látszik azonban egy másik fajta, mely népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt: ez a francia bulldog. A kis “bucik” 2016-ban még az első 5 helyezett között sem voltak megtalálható, 2020-ban és 2021-ben is az előkelő második helyet szerezték meg. A tavalyi évben fel is hívta az AKC a figyelmet arra, hogy ahogy az például a ruházati stílusokban, úgy a fajtaválasztás esetében is nagy szerepet játszik a popkultúra, a trendek. Különösen igaz ez a francia bulldogokra. Sajnos az ilyen “trendek” nagyban segítik a szaporítók munkáját is. A francia bulldogok népszerűsége annak ellenére is folyamatosan nő, hogy az állatorvosok és szakértők folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy a nyomott orrú fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre. Ez kombinálva az egyre növekvő népszerűséggel - különösen a szaporítók kezei közül kikerült állatok esetében - növelheti az állatok szenvedését.

 

A 2021-es lista esetében kiemeli az AKC, hogy 1997 óta először került vissza az első öt közé az uszkár. A többi fajta esetében néhány kivételtől eltekintve nincs nagyobb eltérés a 2020-as évhez képest.

 

 

Az AKC adatai szerint 2021-ben a legnépszerűbb fajták az alábbiak voltak:

 

1.     Labrador retriever

2.     Francia bulldog

3.     Golden retriever

4.     Német juhászkutya

5.     Uszkár

6.     Angol bulldog

7.     Beagle

8.     Rottweiler

9.     Német vizsla

10.   Tacskó

 

 

 

Magyar fajták az AKC listáján:

 

32.     Magyar vizsla

144.   Drótszőrű magyar vizsla

153.   Pumi

164.   Puli

169.   Kuvasz

186.   Komondor

 

 

A teljes lista megtekinthető az AKC weboldalán, ide kattintva.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

Mopsz - Kinézete és betegségei miatt sem tekinthető egy tipikus kutyafajtának Mopsz - Kinézete és betegségei miatt sem tekinthető egy tipikus kutyafajtának
Egy friss tanulmány szerint a "cuki" megjelenés halmozottan veszélyezteti a mopszok egészségét, emiatt pedig aligha sorolható a megszokott fajták közé.

Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek Mítosz vagy valóság? 5 kutyafajta, amit előítélek öveznek
Csupa vidámság és lelkesedés? Folyton zizeg vagy inkább lustálkodós, és egykedvűen szemléli a világ menetét? Netán agresszív? Mert hát "olyan fajta" - akkor itt az ideje leszámolni a sztereotípiákkal!

Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk Jóval kevésbé hat a kutya fajtája a viselkedésére és személyiségére, mint ahogy azt eddig gondoltuk
Bár lehetnek hasonlóságok fajtán belül az egyedek viselkedése és jelleme között, egy kutatás újfent rámutatott arra, hogy minden egyes kutya valóban egyedi és megismételhetetlen.

Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz Honnan ered a kutyafajták neve? - Egy kis földrajz
Labrador, újfundlandi, leonbergi, spániel... Csupán néhány azon fajták közül, melyek egy-egy földrajzi területről kapták nevüket. Tudj meg többet arról is, honnan származnak e jóságos és kedvelt ebek!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

Irodakutya.com Brimo partysátor EB OVO Közhasznú Egyesület Hírstart

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Hazatért a háromlábú mentett kutya, miután hat hónapja nyoma veszett a hurrikán alatt Hírek - Címlapon
Hazatért a háromlábú mentett kutya, miután hat hónapja nyoma veszett a hurrikán alatt
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 2. Hírek - Címlapon
Kutyák és az epilepszia – a rejtélyes betegség 2.