A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu
Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták Amerikában 2020-ban - veszélybe kerülthet a labradorok első helye

2021. március 18., 12:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű
Az American Kennel Club (AKC) idén is közzétette a listát, melyben összesítik Amerika kedvenc kutyafajtáit. 

Immár 30 éve megszakítás nélkül a labrador kutyafajta állhat fel a képzeletbeli dobogó első fokára, ők ugyanis a legnépszerűbbek az amerikaiak között. Egy másik kutyafajta azonban nagyot ugrott az elmúlt években. A hirtelen nagy népszerűségre szert tevő fajta nem más, mint a francia bulldog. Míg 2016-ban az első 5 legkedveltebb fajta között sem szerepelt, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is a 4. helyen végzett. 2020-ban azonban már a második helyet foglalta el a francia bulldog. 

 

 

A labradorok az amerikaiak legkedveltebb kutyafajtája már 30 éve
A labradorok az amerikaiak legkedveltebb kutyafajtája már 30 éve
Fotó: Unsplash - Mitchell Orr

 

 

Az AKC rámutat, hogy a lista jól tükrözi, hogy ahogy az például a ruházati stílusokban, úgy a fajtaválasztás esetében is nagy szerepet játszik a popkultúra, a trendek. Különösen igaz ez a francia bulldogokra.  Sajnos az ilyen “trendek” nagyban segítik a szaporítók munkáját is.

A francia bulldogok népszerűsége az utóbbi években nagyon megugrott, annak ellenére, hogy többek közt a brit szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy a nyomott orrú fajták eleve hajlamosabbak bizonyos betegségekre, és ez kombinálva az egyre növekvő népszerűséggel - különösen a szaporítók kezei közül kikerült állatok esetében - növelheti az állatok szenvedését. (A tanulmányról itt írtunk.)

 

 

A francia bulldogok népszerűsége egyre nő
A francia bulldogok népszerűsége egyre nő 
Fotó: Alexandru Sofronie

 

 

Az AKC adatai szerint 2020-ban a legnépszerűbb fajták az alábbiak voltak:

1. Labrador retriever

2. Francia bulldog

3. Német juhászkutya

4. Golden retriever

5. Angol bulldog

6. Uszkár

7. Beagle

8. Rottweiler

9. Pointer

10. Tacskó

 

Az amerikaiak kedvencei között magyar fajtákat is felfedezhetünk: a magyar vizsla a 35. a listában, a drótszőrű magyar vizsla pedig a 155. Rögtön utána, a 156. helyen szerepel a pumi, a puli kicsit előrébb, a 143. helyen. A kuvasz a 177., a komondor pedig 178. helyen áll. 

A teljes lista megtekinthető az AKC weboldalán, ide kattintva.

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek Guinness-rekorder kutyák 1. Elképesztő méretek
Kicsi, nagy, hosszú, rövid... Sokféle méretben és formában találkozhatunk az ember legjobb barátjával, a kutyával. Különlegességüknek hála azonban jónéhányan kitűnnek társaik közül. Ismerjétek meg a négylábú rekordereket!

Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához? Miért nem passzol a kutyám személyisége a fajtájához?
Kutyaválasztáskor ösztönösen is a személyiségünkhöz legjobban illő négylábút szeretnénk megtalálni. Ebben segíthetnek a fajtaleírások, melyekből olyan fontos dolgokat is megtudhatunk, mint a fajta megjelenése, testmérete, mozgásigénye és jelleme. Olykor viszont meglepetést okozhat, ha kiszemeltünk nem igazán felel meg az „ideális” képnek. Mi történhetett?

Terápiás kutya segíti a bűncselekmények áldozatait egy franciaországi bíróságon Terápiás kutya segíti a bűncselekmények áldozatait egy franciaországi bíróságon
Lol, a fekete labrador megértő, nyugodt energiái lecsendesítik a háborgó elmét, simogatják az ember lelkét. Jelenléte rengeteget jelent a bíróság előtt megjelenő áldozatoknak, és az intézmény dolgozóinak is mosolyt csal az arcára.

Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador Mosolyt csal az arcokra egy kórházban Buffy, a koronavírust kiszagoló labrador
„Ő a mi kabalánk. A kórházban mindenki szereti, jelenléte nagyon jót tesz a személyzetnek is. Rengeteg nehézséggel küzdöttünk meg az elmúlt évben, de Buffy önmagában is egy csodálatos lélekterápia mindnyájunk számára.”

A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete? A minitől az óriásig – miért olyan változatos a kutyák mérete?
Egy faj, megannyi fajta. Hihetetlen méretkülönbségekkel. Gondoljunk csak egy csivavára és egy német dogra. Míg az egyik elfér egy válltáskában, a másiknak otthon is tágas tér kell, hogy kényelmesen tudjon mozogni, pihenni. Miért alakulhatott ez így?

A kutyák másodpercek alatt képesek kiszagolni a koronavírust A kutyák másodpercek alatt képesek kiszagolni a koronavírust
Szimatuk csalhatatlan! 1-2 másodperc alatt megtalálták a kutyák, a hat edény közül melyikben van a koronavírusos beteg mintája.

Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi Megérinti szívünket a gyászoló kutya, aki elhunyt társa portréját nézi
Egy élethosszon át tartó barátság örök emléket hagy szívünkben - és kedvenceinkében is. A szeretet velünk marad, egy élethű festmény pedig előcsalogathatja, ahogy történetünk főhősénél is. Megható videó!

Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták Tengerészgyalogosok mentették ki az árvízből a kimerült kutyát, majd örökbe is fogadták
A végtelenül legyengült kutya órák óta várhatta, hogy valaki felfigyeljen rá, és felkarolja. Mancsát rátette a csónak szélére, kérve, hogy emeljék be, mentsék meg. Megható videó!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MOL Nyrt. Ebugatta Egyedi kutyás ajándéktárgyak Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után Hírek - Címlapon
Határtalan boldogság - Így örült a süket és vak kutya „nagypapájának” hosszú idő után
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha Hírek - Címlapon
Így teheted biztonságossá otthonodat a kutyád számára - A konyha