A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára

2019. november 20., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?



Egyre több törpetacskó válik gazdátlanná - figyelmeztet a brit Kennel Club. A számok riasztóak: évről évre egyre jobban növekszik a száma az utcára kerülő tacsik száma. Angliában négyszer több tacskó vált árvává mint két évvel ezelőtt, legalábbis a The Red Foundation Dachshund Rescue szervezet adatai szerint. A tendenciának több oka is van, és mind elszomorító. 

 

 

 

Közösségi média

Szinte már természetes, hogy kutyánkról egy-két vagy ezer képet posztolunk a különböző felületekre. Sőt, sorban indulnak az olyan profilok, amik kifejezetten egy-egy kedvenc számára, azok főszereplésével készültek. Mindezzel semmi probléma sem lenne - ha nem billent volna át a mérleg nyelve ismét a túlzásokba. 

 

Sajnos az emberek hajlamosak a külsőségekre - és igaz ez a kutyákra is. Pontosabban a kutya-választásra. Olyan kutya kell, aki jól néz ki fotón. Vagy bohóckodik a videón. Hozzon minél több nézettséget, kedvelést, követőt. És egyébként is: ennek és annak a celebnek is ilyen kutyája van. Nyomós érvek? Nem éppen. 

 

 

Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, felelős tenyésztőtől válasszunk!
Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, felelős tenyésztőtől válasszunk!
Fotó: flickr.com

 

 

A tacskók nem valók mindenkinek - főleg nem a felelőtlen gondolkodású, hanyag gazdáknak. A tacsik kifejezetten elevenek, bátrak, és rendkívül okosak - és igen makacsak tudnak lenni. Következetes nevelésre van szüksége és feladatokra: ha nem kap, talál magának elfoglaltságot, aminek nem feltétlen fog örülni a gazdi. Kis termetük ellenére nem táskába, vagy karba való kutyák.

 

Sajnos az emberek többsége a leendő kutyája kiválasztásakor nem néz utána ezeknek az információknak - holott saját magát is sok kellemetlenségtől kímélné meg, nem beszélve a kutyákat ért sokktól, ami az utcára, vagy menhelyre kerülés következtében éri őket. 

 

 

Nem elég indok egy kutya kiválasztására, hogy jól mutat a fotókon!
Nem elég indok egy kutya kiválasztására, hogy jól mutat a fotókon!
Fotó: pinteret.com

 

 

Szaporítók

Miért ne jelennének meg a kutyákat illetően is a túlzások, az irreális igények. Legyen minél kisebb. Minél különlegesebb színű, vagy formájú. Ha nem talál az illető az elvárásainak megfelelő kutyát jó helyről, akkor lépnek képbe a szaporítók. Nálunk minden megtalálható, amit a leendő gazdi kíván. Sajnos ebbe a betegségek is beletartoznak, hiszen nem számíthatunk genetikai szűrésekre, szelektálásra. Komoly betegségek, érzékenységek és fogyatékosságok jelenhetnek meg, amik kezelését vagy vállalja a gazdi, vagy mehet a kutya amerre lát. 

 

Sok felkészületlen gazdi-jelöltet át is vágnak a szaporítók: találkozhatunk olyan fajtákkal, amik egyébként nem léteznek (gondoljunk csak a mini-változatokra), a különleges színű egyedekért pedig akár horribilis összeget is elkérhetnek - egy nagy valószínűséggel beteg kutyáért. 

 

 

A kutya hűséges társ jóban-rosszban egyaránt. Nem Instagram-kellék!
A kutya hűséges társ jóban-rosszban egyaránt. Nem Instagram-kellék!
Fotó: Magdalena Smolnicka - Unsplash

 

 

A probléma nem csak a tacskókat érinti: sajnos sokan úgy érzik, be kell hódolniuk a trendeknek. Holott senki nem lesz amiatt kevesebb másnál, hogy nem trendi fajtájú kutyája van. Egyáltalán: fel sem szabadna merülnie ennek a gondolatnak senkiben. Egy kutya nem trendisége miatt válik társsá, hanem hatalmas szíve miatt. És egy nem menő fajtának, vagy épp keveréknek miért ne lenne legalább akkor szíve…?

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra NyusziSTOP-ot kérnek az állatvédők húsvétra
Sajnos már 150 forinttól vásárolható élő kiscsibe, pár ezerért pedig dísznyúl, melyet sokan arra használnak, hogy elkápráztassák húsvétkor gyermekeiket. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjének tapasztalata az, hogy az összevásárolt élő állatok ünnepek után legtöbbször unott terhek maradnak. Az állati jövevényektől sokan durva módon próbálnak megszabadulni.

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Ebugatta Brimo partysátor Irodakutya.com Beagle Club Online

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Hírek - Címlapon
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Hírek - Címlapon
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot