A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyben a törpetacskók: Jól mutat Instagramon, aztán mehet az utcára

2019. november 20., 06:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




“Jól néz ki Instán” és “Vonzza a lájkokat és követőket”. Tényleg ez az elsődleges szempont kutya-választásnál?



Egyre több törpetacskó válik gazdátlanná - figyelmeztet a brit Kennel Club. A számok riasztóak: évről évre egyre jobban növekszik a száma az utcára kerülő tacsik száma. Angliában négyszer több tacskó vált árvává mint két évvel ezelőtt, legalábbis a The Red Foundation Dachshund Rescue szervezet adatai szerint. A tendenciának több oka is van, és mind elszomorító. 

 

 

 

Közösségi média

Szinte már természetes, hogy kutyánkról egy-két vagy ezer képet posztolunk a különböző felületekre. Sőt, sorban indulnak az olyan profilok, amik kifejezetten egy-egy kedvenc számára, azok főszereplésével készültek. Mindezzel semmi probléma sem lenne - ha nem billent volna át a mérleg nyelve ismét a túlzásokba. 

 

Sajnos az emberek hajlamosak a külsőségekre - és igaz ez a kutyákra is. Pontosabban a kutya-választásra. Olyan kutya kell, aki jól néz ki fotón. Vagy bohóckodik a videón. Hozzon minél több nézettséget, kedvelést, követőt. És egyébként is: ennek és annak a celebnek is ilyen kutyája van. Nyomós érvek? Nem éppen. 

 

 

Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, felelős tenyésztőtől válasszunk!
Ha fajtatiszta kutyát szeretnénk, felelős tenyésztőtől válasszunk!
Fotó: flickr.com

 

 

A tacskók nem valók mindenkinek - főleg nem a felelőtlen gondolkodású, hanyag gazdáknak. A tacsik kifejezetten elevenek, bátrak, és rendkívül okosak - és igen makacsak tudnak lenni. Következetes nevelésre van szüksége és feladatokra: ha nem kap, talál magának elfoglaltságot, aminek nem feltétlen fog örülni a gazdi. Kis termetük ellenére nem táskába, vagy karba való kutyák.

 

Sajnos az emberek többsége a leendő kutyája kiválasztásakor nem néz utána ezeknek az információknak - holott saját magát is sok kellemetlenségtől kímélné meg, nem beszélve a kutyákat ért sokktól, ami az utcára, vagy menhelyre kerülés következtében éri őket. 

 

 

Nem elég indok egy kutya kiválasztására, hogy jól mutat a fotókon!
Nem elég indok egy kutya kiválasztására, hogy jól mutat a fotókon!
Fotó: pinteret.com

 

 

Szaporítók

Miért ne jelennének meg a kutyákat illetően is a túlzások, az irreális igények. Legyen minél kisebb. Minél különlegesebb színű, vagy formájú. Ha nem talál az illető az elvárásainak megfelelő kutyát jó helyről, akkor lépnek képbe a szaporítók. Nálunk minden megtalálható, amit a leendő gazdi kíván. Sajnos ebbe a betegségek is beletartoznak, hiszen nem számíthatunk genetikai szűrésekre, szelektálásra. Komoly betegségek, érzékenységek és fogyatékosságok jelenhetnek meg, amik kezelését vagy vállalja a gazdi, vagy mehet a kutya amerre lát. 

 

Sok felkészületlen gazdi-jelöltet át is vágnak a szaporítók: találkozhatunk olyan fajtákkal, amik egyébként nem léteznek (gondoljunk csak a mini-változatokra), a különleges színű egyedekért pedig akár horribilis összeget is elkérhetnek - egy nagy valószínűséggel beteg kutyáért. 

 

 

A kutya hűséges társ jóban-rosszban egyaránt. Nem Instagram-kellék!
A kutya hűséges társ jóban-rosszban egyaránt. Nem Instagram-kellék!
Fotó: Magdalena Smolnicka - Unsplash

 

 

A probléma nem csak a tacskókat érinti: sajnos sokan úgy érzik, be kell hódolniuk a trendeknek. Holott senki nem lesz amiatt kevesebb másnál, hogy nem trendi fajtájú kutyája van. Egyáltalán: fel sem szabadna merülnie ennek a gondolatnak senkiben. Egy kutya nem trendisége miatt válik társsá, hanem hatalmas szíve miatt. És egy nem menő fajtának, vagy épp keveréknek miért ne lenne legalább akkor szíve…?

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata
Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány állatasszisztált foglalkozássorozata; év végéig 150 intézményben háromszáz érzékenyítő foglalkozást terveznek kutyák, macskák, hüllők és rovarok "közreműködésével" - mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden Budapesten.

Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra! Légy felelős: ne ajándékozz élő állatot húsvétra!
Élő állat helyett jobb ötlet a csokinyuszi! Döntsünk felelősen: biztos, hogy hosszú évekre, akár évtizedekre is felelősséget tudunk vállalni az állatkáért?

Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat Indul a 2024-es állatvédelmi oktatási pályázat
Már hat kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények az állatvédő és állatbarát címek elnyerésére.

Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket Színházban tanítják állatvédelemre a gyerekeket
A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány a Thália Színházban Művészek az állatvédelemért címmel indított programot szombaton.

Ennyit költenek a magyarok kutyájuk etetésére havonta Ennyit költenek a magyarok kutyájuk etetésére havonta
Egy kutya etetése havonta átlagosan mintegy 12 ezer forintba kerül; jelenleg tízből négy magyar tart kutyát otthon, a legtöbben közülük egy kutyáról gondoskodnak - derül ki a Cofidis reprezentatív kutatásából.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Brimo partysátor Ebugatta JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat Hírek - Címlapon
Ez a kutya a koalák megmentője: kiszagolja a bozóttűz miatt bajban lévő koalákat
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot Hírek - Címlapon
Végleg bezárhatják a kegyetlen állatkísérleteket végző hamburgi kutatólaboratóriumot