A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik

2024. február 07., 11:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Egy új tanulmány ismét azt igazolta, hogy a rövidorrú, úgynevezett brachycephal típusú kutyák akár rövidebb életet is élhetnek orruk miatt.



Minél hosszabb a kutya orra, annál tovább él? Nos ez így igencsak leegyszerűsített megállapítás lenne, de sajnos van benne valami: egy újabb tanulmány arra mutatott rá, hogy a rövid orrú kutyáknak háromszor kisebb az esélye a hosszú életre. A Scientific Reportsban megjelent új tanulmány a kutya orrának hosszát, méretét és nemét vetette össze azok életartamával. Az Egyesült Királyságban közel 585 000 kutya adatait elemezték a tanulmány során.

 

Megállapították, hogy a közepes arányú, vagy hosszabb orrú kutyák általában tovább élnek, mint a rövid orrú társaik. Előbbiek átlagosan 14, míg utóbbiak átlagosan csak 9 évig élnek!

 

 

Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik
Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik
Fotó: Unsplash - Sébastien L.

 

 

A várható élettartamban számít az is, fajtatiszta-e a kutya, és ha igen, milyen fajtához tartozik. A tanulmány szerint a keverék kutyák átlagosan körülbelül 8 hónappal rövidebb élettartamúak. Számít továbbá az is, hogy az adott kutya milyen méretű: a kistestűek várhatóan hosszabb ideig élnek nagytestű társaiknál. Hosszabb életet élhetnek meg a nőstény kutyák, a hímek valamivel rövidebbet.

 

„Egy közepes méretű, nyomott orrú kan kutya háromszor nagyobb valószínűséggel fog rövidebb életet élni, mint egy kisebb termetű, hosszú orral rendelkező szuka kutya. – idézi a people.com Kirsten McMillan-t, a tanulmány szerzőjét.

A brachycephal típusú kutyák gazdáinak így várhatóan sokkal nagyobb figyelmet kell szentelniük kedvencük egészégének megóvására – márpedig ezen gazdik száma óriási, az Egyesült Államokban, de még hazánkban is a francia bulldog a legnépszerűbb kutyafajta.

 

A tanulmány szerzői – ahogy előttük már sok más szakértő is – felhívták a figyelmet, hogy alaposan gondolja át döntését minden leendő gazdi, hogy nyomott orrú fajtát választ-e.

 

 

 


Indexkép forrás: Unsplash - Sébastien L.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére
2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.

Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását
Az angliai és a walesi tilalom elrendelése után a skót kormány is megtiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását.

„Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog „Szeretnék otthonra találni...” Csak ennyit kért karácsonyra a beteg bulldog
Szívéből szólt a kívánság. Megható videó!

A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál A népszerűség ára – újabb problémát fedeztek fel a rövid orrú kutyáknál
Az ELTE Etológia Tanszékének munkatársai legújabb kutatásukban kimutatták, hogy a rövid fejű kutyák egészsége több ponton is károsul, ami az agyműködésükben is tetten érhető - tájékoztatta az ELTE az MTI-t.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

JULIUS-K9 Beagle Club Online Hírstart Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre Hírek - Címlapon
Egyes kutyafajták hajlamosabbak lehetnek a daganatos betegségekre
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket? Hírek - Címlapon
Szeretik a kutyák, ha megpusziljuk őket?