A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére

2024. március 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.



 

A döntés hosszú évek folyamatos vitái után született meg, a Crufts-ot ugyanis rengetegen hibáztatták azért, hogy a nyomott orrú kutyák szenvedését támogatja. Hovatovább egyenesen ünnepli azokat az ebeket, akik súlyos egészségügyi gondokkal küzdenek.

 

Az egyik ilyen probléma a cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma, mely a természetes légzés akadályozásával állandóan kihatással az érintett kutyák életminőségére. 

 

Ígéretek ugyan elhangzottak már korábban is a brit Kennel Klub részéről, mégis számtalanszor díjazták a kifejezetten eltúlzott vonásokkal rendelkező ebeket. A fajtagyőztes és fajtacsoport-győztes címeket rendre az extrém nyomott orrú négylábúaknak ítélték oda, miközben a kevésbé természetellenes társaikat még csak figyelemre sem méltatták.

 

 

A nyomott orr számos egészségügyi kockázatot rejt
A nyomott orr számos egészségügyi kockázatot rejt
Fotó: Unsplash - Juan Manuel Martinez

 

 

Az új szabályok értelmében viszont 2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően. Az ún. Respiratory Function Grading (Légzésfunkció Osztályozás) sémája szerint többféle kategóriába sorolhatják majd a kutyákat. Aki például hármast kap, az már nem vehet részt a kiállításon. Előírás még, hogy a vizsgálatot kétévente meg kell ismételni.

 

A brachycephal fajták egészségének védelme és javítása továbbra is fő prioritást élvez nálunk. A kutyakiállítások minimális hatással bírnak a szélesebb közönség körében mutatkozó fajtaválasztási és kutyavásárlási trendekre, mindazonáltal platformként is működnek a kutyatenyésztők és a kutyatartók tanítása, tájékoztatása terén” - jelentette ki Charlotte McNamara, a The Kennel Club Egészségügyi Igazgatója.

 

„Reményeink szerint a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok egészségével kapcsolatos nevezési követelmények bevezetése szélesebb körben is pozitív hatással lesz majd a kutyák egészségére. A Crufts remek alkalom arra, hogy jó példákat soroltassunk fel az elismert kutyafajtákból, egyúttal ünnepeljük a felelősségteljes tenyésztők és fajtaklubok munkáját, akik elkötelezettek a kutyák egészségének védelme és javítása mellett.”

 

 

2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően
2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően
Fotó: Unsplash - Oleksandra Bardash

 

 

„A Légzésfunkció Osztályozási Séma a legerőteljesebb, jelenleg elérhető mechanizmus, mely elősegítheti a szóban forgó kutyafajták légzésének javítását. Emellett fontos szerepe van a brachycephal légúti obstrukciós szindrómával kapcsolatos adatgyűjtésben, továbbá mutatja a kiállítási közösség elkötelezettségét a betegség megszüntetése iránt.”

 

Dr. Laura Hamilton, állatorvos-sebész, a Francia Bulldog Fajta Egészségügyi Koordinátora hozzátette: „Néhány brachycephal fajta, így a francia bulldog is, hihetetlen népszerűségre tett szert. Azok, akik ilyen kölyköket vásárolnak, gyakran alulinformáltak, vagy egyáltalán nem is tudnak semmit a kutyákat érintő egészségügyi problémákról. A rossz-szándékú tenyésztők és szaporítók szeme előtt pedig elsősorban a profit lebeg, és csak a pénz miatt gyártják az almokat.”

 

 

Nem mindegy, honnan származik a kiszemelt kiskutya - leendő gazdiként tájékozódjunk és ne vásároljunk szaporítótól kutyát!
Nem mindegy, honnan származik a kiszemelt kiskutya - leendő gazdiként tájékozódjunk és ne vásároljunk szaporítótól kutyát!
Fotó: Unsplash - Martin Dalsgaard

 

 

„És miközben a Crufts-nak módjában áll tájékoztatni az embereket kutyatartással és a kutyák egészségével kapcsolatos témákról, amit meg is tesz, a 2025-től életbe lépő előírásokat mindnyájan üdvözöljük. Bízunk benne, hogy széles körben is pozitív hatást fog kifejteni, a szomorú valóság azonban az, hogy a közösségi média és a celebrity-kultúra még ennél is jóval erősebb befolyással bír az emberek gondolkodására.”

 

Kulcsfontosságú, hogy minden leendő gazdi alaposan utánajárjon a kiszemelt kutyafajtának, már jóval a döntés meghozatala előtt. Kérdéseivel forduljon a fajta szakértőihez, és olyan felelősségteljes tenyésztőt keressen, aki az Légzésfunkció Osztályozási Séma alapján szűri meg saját kutyáit is.”

 

Forrás: dogstodaymagazine.co
Indexkép forrás: Unsplash - Martin Dalsgaard

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja Nagy-Britannia legrondább kutyája lett az idei Deadpool mozi sztárja
Peggy kutyus mindenkit levett a lábáról a forgatás során.

Kezet emelt apró kutyájára a cseh felvezető a sárvári CACIB kiállításon – lépett a MEOESZ Kezet emelt apró kutyájára a cseh felvezető a sárvári CACIB kiállításon – lépett a MEOESZ
Minősíthetetlenül viselkedett apró testű kutyáival egy cseh kiállító Sárváron – a MEOESZ visszavonta az elnyert díjait és eltiltotta a további versenyzéstől.

A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál A cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma kutyáknál
Ami sokak szerint annyira aranyossá teszi őket, pokollá teheti a kutyák mindennapjait. Mit kell tudnunk róla?

Baj, ha sokat tüsszög a kutya? Baj, ha sokat tüsszög a kutya?
Időnként mindenki szokott hapcizni, így négylábú barátaink is. Mi van akkor, ha alig bírja abbahagyni? Honnan tudhatjuk, hogy mennyi „tüssz” számít soknak?

Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon Első alkalommal lett keverék kutya agility-győztes a Westminster Kutyakiállításon
Történelmet írt Nimble, a fekete-fehér kutyus: a fajtatiszta ebeket is megelőzte a rangos megmérettetésen.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI Hírstart JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Hírek - Címlapon
Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni? Hírek - Címlapon
Miért van az, hogy a kutyák pillanatok alatt képesek elaludni?