A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Már a Crufts-on is odafigyelnek a turcsi orrú kutyák egészségére

2024. március 07., 06:30


Szerző: M.Lilla


Kategória: Egészség




2025-től csak bizonyos egészségügyi feltételek megléte esetén nevezhetnek a nyomott orrú kutyák a világ legnagyobb kutyakiállítására.



 

A döntés hosszú évek folyamatos vitái után született meg, a Crufts-ot ugyanis rengetegen hibáztatták azért, hogy a nyomott orrú kutyák szenvedését támogatja. Hovatovább egyenesen ünnepli azokat az ebeket, akik súlyos egészségügyi gondokkal küzdenek.

 

Az egyik ilyen probléma a cuki turcsi orr átka, avagy a brachycephal légúti obstrukciós szindróma, mely a természetes légzés akadályozásával állandóan kihatással az érintett kutyák életminőségére. 

 

Ígéretek ugyan elhangzottak már korábban is a brit Kennel Klub részéről, mégis számtalanszor díjazták a kifejezetten eltúlzott vonásokkal rendelkező ebeket. A fajtagyőztes és fajtacsoport-győztes címeket rendre az extrém nyomott orrú négylábúaknak ítélték oda, miközben a kevésbé természetellenes társaikat még csak figyelemre sem méltatták.

 

 

A nyomott orr számos egészségügyi kockázatot rejt
A nyomott orr számos egészségügyi kockázatot rejt
Fotó: Unsplash - Juan Manuel Martinez

 

 

Az új szabályok értelmében viszont 2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően. Az ún. Respiratory Function Grading (Légzésfunkció Osztályozás) sémája szerint többféle kategóriába sorolhatják majd a kutyákat. Aki például hármast kap, az már nem vehet részt a kiállításon. Előírás még, hogy a vizsgálatot kétévente meg kell ismételni.

 

A brachycephal fajták egészségének védelme és javítása továbbra is fő prioritást élvez nálunk. A kutyakiállítások minimális hatással bírnak a szélesebb közönség körében mutatkozó fajtaválasztási és kutyavásárlási trendekre, mindazonáltal platformként is működnek a kutyatenyésztők és a kutyatartók tanítása, tájékoztatása terén” - jelentette ki Charlotte McNamara, a The Kennel Club Egészségügyi Igazgatója.

 

„Reményeink szerint a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok egészségével kapcsolatos nevezési követelmények bevezetése szélesebb körben is pozitív hatással lesz majd a kutyák egészségére. A Crufts remek alkalom arra, hogy jó példákat soroltassunk fel az elismert kutyafajtákból, egyúttal ünnepeljük a felelősségteljes tenyésztők és fajtaklubok munkáját, akik elkötelezettek a kutyák egészségének védelme és javítása mellett.”

 

 

2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően
2025-től csak azok a mopszok, angol bulldogok és francia bulldogok nevezhetnek a Crufts-ra, akik érvényes igazolást kaptak a légzésfunkció-vizsgálatot követően
Fotó: Unsplash - Oleksandra Bardash

 

 

„A Légzésfunkció Osztályozási Séma a legerőteljesebb, jelenleg elérhető mechanizmus, mely elősegítheti a szóban forgó kutyafajták légzésének javítását. Emellett fontos szerepe van a brachycephal légúti obstrukciós szindrómával kapcsolatos adatgyűjtésben, továbbá mutatja a kiállítási közösség elkötelezettségét a betegség megszüntetése iránt.”

 

Dr. Laura Hamilton, állatorvos-sebész, a Francia Bulldog Fajta Egészségügyi Koordinátora hozzátette: „Néhány brachycephal fajta, így a francia bulldog is, hihetetlen népszerűségre tett szert. Azok, akik ilyen kölyköket vásárolnak, gyakran alulinformáltak, vagy egyáltalán nem is tudnak semmit a kutyákat érintő egészségügyi problémákról. A rossz-szándékú tenyésztők és szaporítók szeme előtt pedig elsősorban a profit lebeg, és csak a pénz miatt gyártják az almokat.”

 

 

Nem mindegy, honnan származik a kiszemelt kiskutya - leendő gazdiként tájékozódjunk és ne vásároljunk szaporítótól kutyát!
Nem mindegy, honnan származik a kiszemelt kiskutya - leendő gazdiként tájékozódjunk és ne vásároljunk szaporítótól kutyát!
Fotó: Unsplash - Martin Dalsgaard

 

 

„És miközben a Crufts-nak módjában áll tájékoztatni az embereket kutyatartással és a kutyák egészségével kapcsolatos témákról, amit meg is tesz, a 2025-től életbe lépő előírásokat mindnyájan üdvözöljük. Bízunk benne, hogy széles körben is pozitív hatást fog kifejteni, a szomorú valóság azonban az, hogy a közösségi média és a celebrity-kultúra még ennél is jóval erősebb befolyással bír az emberek gondolkodására.”

 

Kulcsfontosságú, hogy minden leendő gazdi alaposan utánajárjon a kiszemelt kutyafajtának, már jóval a döntés meghozatala előtt. Kérdéseivel forduljon a fajta szakértőihez, és olyan felelősségteljes tenyésztőt keressen, aki az Légzésfunkció Osztályozási Séma alapján szűri meg saját kutyáit is.”

 

Forrás: dogstodaymagazine.co
Indexkép forrás: Unsplash - Martin Dalsgaard

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban Ezek voltak a legnépszerűbb kutyafajták 2023-ban
A francia bulldogok és a labrador retrieverek ismét taroltak.

Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál Kullancsbénulás, avagy a kullancscsípés okozta paralízis kutyáknál
Rendkívül ijesztő látvány, késői felismerés esetén pedig életveszélyessé is válhat, ha a kullancs csípése következtében bénulás jelentkezik a kutyánál. Mit kell tudni az állapotról és a megelőzésről?

Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik Háromszor nagyobb eséllyel élnek rövidebb életet a rövid orrú kutyák, mint hosszabb orrú társaik
Egy új tanulmány ismét azt igazolta, hogy a rövidorrú, úgynevezett brachycephal típusú kutyák akár rövidebb életet is élhetnek orruk miatt.

Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők Szén-monoxid mérgezés kutyáknál – Tünetek és teendők
A színtelen, szagtalan gáz belélegzése életveszélyes állapotot idézhet elő nemcsak nálunk, de kedvenceinknél is. De azt vajon tudjuk-e, milyen berendezési és használati tárgyakból, milyen helyzetekből adódhat probléma? Mire figyeljünk, és hogyan segítsünk kutyánknak mérgezés esetén?

Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását
Az angliai és a walesi tilalom elrendelése után a skót kormány is megtiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Egyedi kutyás ajándéktárgyak Praktiker EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol Hírek - Címlapon
Idén is több gyűjtés indul a menhelyi állatok megsegítésére – online felületen mutatja a SPAR, mikor és hol
Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők Hírek - Címlapon
Vészhelyzet a gazdival – zárd el biztonságos helyre a kutyád, ha jönnek a mentők