A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Szombathely nyit a kutyások felé

2019. szeptember 04., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű




Szombathely városa nyit a kutyások felé: cél, hogy kutyabarát településsé váljon. Ennek érdekében már zajlanak az egyeztetések a város, a helyi állatvédő szervezetek és civilek között.



A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Közép-Európában. Tulajdonképpen, még ha közvetve is, az ország lakosainak fele napi szinten érintkezik kutyákkal. Nem elhanyagolható szám ez, nem mindegy, milyen körülmények között kell éljék hétköznapjaikat a kutyatartók. Egyre több a felelős állattartó, aki mondjuk úgy, hozzáállásával kiérdemelte már azt, hogy a környezete is méltányolja felelős viselkedését.

 

Ez a kutya-ember arány Szombathelyen sem kisebb: “nagyjából minden második háztartásban tartanak kedvencet, nem csak a külvárosi területeken, de a belvárosban is. A békés egymás mellett élés érdekében pedig mindenkinek be kell tartania bizonyos írott és íratlan szabályokat” - mutatott rá Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a tegnap tartott sajtótájékoztatón. 

 

 

Kutyabarát településsé válna Szombathely
Kutyabarát településsé válna Szombathely
Képünkön balról jobbra: Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke, valamint Károlyi Ákos jegyző a sajtótájékoztatón
Fotó: Horváth Balázs/vaol.hu

 

 

A város határozott szándéka, hogy kiérdemelje a kutyabarát település címet, egyúttal élhető környezetet teremtsen a kutyás lakosok számára is. Ennek érdekében már hónapok óta zajlanak egyeztetések a helyi önkormányzattal. A fejlesztésekhez szakmai segítséget a Kutyabarathelyek.hu nyújt a város számára, emellett bevonták a programba a helyi állatvédő szervezeteket és kutyanevelési szakembereket is. 

 

A kutyabarát város létrejöttéhez több lépés vezet: felújításra kerülnek a város kutyafuttatói, valamint megvizsgálják a lehetőségét az új kutyafuttató területek kialakításának. 

Kézbe vehető már az a kiadvány is, mely a felelős állattartás és az együttélés szabályait tartalmazza. A Gazdi ABC címet viselő füzetet szeptemberben Szombathely összes háztartásába eljuttatják díjmentesen, de hamarosan online is olvasható lesz a város honlapján. „A kiadvány tartalmazza azokat a jogszabályokat, melyeket kutyatartóként be kell tartanunk, szó esik benne az állatvédelemről és arról is, hogyan lehetünk úgy felelős kutyatartók, hogy az mindenkinek jó legyen: a nekünk, kedvencünknek és a nem-kutyásoknak is, hiszen nagyon fontos számunkra a békés együttélés elve. Olvasható benne a kutyafuttatókon elvárt viselkedésről, az íratlan szabályokról, de arról is, hogyan illik kutyánkkal viselkedni, ha betérünk egy kutyabarát helyre” – mondta a kutyabarathelyek.hu alapítója, Schmidt Zsófia.

 

 

Gazdi ABC - Kiadvány a felelős állattartásról
Gazdi ABC - Kiadvány a felelős állattartásról

 

 

“A program részeként hagyományteremtő szándékkal október 5-én megrendezésre kerül az első Kutyajó nap Szombathelyen rendezvény, mely némi szándékossággal az állatok világnapja utáni napon kerül megrendezésre és a felelős állattartás jegyében zajlik majd” - tette hozzá Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. A rendezvényen kerekasztal beszélgetéseken és előadásokon megjelennek majd azok a hatóságok, akik kutyákkal dolgoznak, vagy valamilyen módon közük van a kutyákhoz, kutyatartókhoz. Emellett kutyás bemutatók, fotókiállítás is várják az érdeklődőket. Olyan programokkal, játékokkal is készülnek, melyeket a kutyások ki is próbálhatnak majd. Nem utolsósorban a rendezvényen az állatvédő szervezetek is jelen lesznek: megismerkedhetnek az érdeklődők a munkájukkal, védenceikkel, de azt is megtudhatják tőlük, civil állatbarátként hogyan segíthetnek az állatvédőknek. 

 

 

Kutyaséta Szombathelyen - a meglévő futtatókat felújítja a város, és a terv szerint újakat is ki fognak jelölni
Kutyaséta Szombathelyen - a meglévő futtatókat felújítja a város, és a terv szerint újakat is ki fognak jelölni
Fotó: Hornyak Photo

 

 

Az állatbarát látásmód eléréséhez a legjobb út a prevenció, edukáció. Utólag már sokkal nehezebb szemléletet formálni, ez az élet minden területére igaz. A legfogékonyabb időszakban, azaz gyerekkorban kell elkezdeni tudatosítani, mivel is jár az állattartás, hiszen felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk. Ezt szem előtt tartva egyeztetés folyik a tankerülettel is, hogy az iskolai anyagba bekerülhessen a felelős állattartás témaköre is. 

 

A kutyabarát várossá válás folyamatában felmérésre kerülnek a város kutyabarát helyei is. “A megbízható kutyabarát helyek fontosak a helyi kutyás lakosok és a kutyájukkal kiránduló, utazó turisták számára is. A fentiek mellett elindult Szombathely kutyabarát helyeinek, szolgáltatóinak feltérképezése is. Ennek keretében felmérjük és minősítjük a város kutyabarát szállásait, vendéglátóhelyeit, egyéb üzleteit, valamint szakmai segítséget nyújtunk azoknak, akik még nem kutyabarátként üzemelnek, ám nyitottak a lehetőségre. A cél az, hogy minél több minősített kutyabarát hely működjön a városban, ezáltal garantáltan minőségi szolgáltatást nyújtva a helyi kutyásoknak és a kutyájukkal a Szombathelyre látogatóknak egyaránt. - fűzte hozzá Schmidt Zsófia. - A Kutyabarathelyek.hu égisze alatt már 2014 óta dolgozunk folyamatosan a kutyásokért. Elhivatott támogatói vagyunk a felelős kutyás életmódnak. Szeretnénk, ha Szombathely város mintájára még több város válna a jövőben kutyabarát településsé.”

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Egy kutya lett a menedzsere és névadója egy kaliforniai könyvesboltnak Egy kutya lett a menedzsere és névadója egy kaliforniai könyvesboltnak
Egy kaliforniai család összehozta a két, szívünknek talán legkedvesebb dolgot egy helyre: a könyveket és a kutyákat. Ruby, a golden retriever lett ugyanis a könyvesboltjuk névadója és nem mellesleg a menedzsere is!

Bankolás kutyával? Igen! A CIB Bank 60 bankfiókja vált hivatalosan kutyabaráttá  Bankolás kutyával? Igen! A CIB Bank 60 bankfiókja vált hivatalosan kutyabaráttá
Legszívesebben mindenhova magunkkal vinnénk négylábú családtagunkat, és egyre több a lehetőség is erre - ám a hivatalos ügyeink intézésekor kutyusunknak otthon kell maradnia. De nem minden esetben! Minősített kutyabarát hellyé váltak ugyanis a CIB Bank fiókjai, így biztosak lehetünk abban, hogy a kutyával érkezőket is szívesen látják!

Megnyílik a Kőszegi Kutyastrand Megnyílik a Kőszegi Kutyastrand
Május 4-től birtokba vehetik ismét a kutyák és gazdik az Abért-tónál fekvő Kőszegi Kutyastrandot. Nem csak úszhatnak, pancsolhatnak az ebek, de a kihelyezett agility akadályokon gyakorolhatnak, játszhatnak is.

Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen Kutyajó nap volt hétvégén Szombathelyen
A csöpörgő eső ellenére is sok érdeklődő látogatott el az első Kutyajó nap Szombathelyen nevezetű rendezvényre. Előadások, bemutatók és kerekasztal beszélgetések várták az érdeklődőket a felelős állattartás jegyében.

Ízkavalkád vár a kutyabarát bevásárlóközpontban Ízkavalkád vár a kutyabarát bevásárlóközpontban
Rendhagyó programajánló: bár ezúttal nem kifejezetten kutyás programmal várja az érdeklődőket a kutyabarát bevásárlóközpont, a rendezvény négylábú társaságában is látogatható lesz!

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

MOL Nyrt. Hírstart Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Magyar vizslás emlékérme kerül kibocsátásra szeptemberben Hírek - Címlapon
Magyar vizslás emlékérme kerül kibocsátásra szeptemberben
Nem mindegy, merre kirándulsz kutyáddal ősszel - erdőlátogatási tilalom van egyes erdőkben Hírek - Címlapon
Nem mindegy, merre kirándulsz kutyáddal ősszel - erdőlátogatási tilalom van egyes erdőkben