A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Hírek archívum
Hírek - Közérdekű

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Nevelés

Szombathely nyit a kutyások felé

2019. szeptember 04., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Közérdekű
Szombathely városa nyit a kutyások felé: cél, hogy kutyabarát településsé váljon. Ennek érdekében már zajlanak az egyeztetések a város, a helyi állatvédő szervezetek és civilek között.A legfrissebb felmérések szerint Magyarországon jelenleg 3 millió gazdás kutya él, ezzel vezető helyen vagyunk Közép-Európában. Tulajdonképpen, még ha közvetve is, az ország lakosainak fele napi szinten érintkezik kutyákkal. Nem elhanyagolható szám ez, nem mindegy, milyen körülmények között kell éljék hétköznapjaikat a kutyatartók. Egyre több a felelős állattartó, aki mondjuk úgy, hozzáállásával kiérdemelte már azt, hogy a környezete is méltányolja felelős viselkedését.

 

Ez a kutya-ember arány Szombathelyen sem kisebb: “nagyjából minden második háztartásban tartanak kedvencet, nem csak a külvárosi területeken, de a belvárosban is. A békés egymás mellett élés érdekében pedig mindenkinek be kell tartania bizonyos írott és íratlan szabályokat” - mutatott rá Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere a tegnap tartott sajtótájékoztatón. 

 

 

Kutyabarát településsé válna Szombathely
Kutyabarát településsé válna Szombathely
Képünkön balról jobbra: Schmidt Zsófia, a kutyabarathelyek.hu alapítója, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere, Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület elnöke, valamint Károlyi Ákos jegyző a sajtótájékoztatón
Fotó: Horváth Balázs/vaol.hu

 

 

A város határozott szándéka, hogy kiérdemelje a kutyabarát település címet, egyúttal élhető környezetet teremtsen a kutyás lakosok számára is. Ennek érdekében már hónapok óta zajlanak egyeztetések a helyi önkormányzattal. A fejlesztésekhez szakmai segítséget a Kutyabarathelyek.hu nyújt a város számára, emellett bevonták a programba a helyi állatvédő szervezeteket és kutyanevelési szakembereket is. 

 

A kutyabarát város létrejöttéhez több lépés vezet: felújításra kerülnek a város kutyafuttatói, valamint megvizsgálják a lehetőségét az új kutyafuttató területek kialakításának. 

Kézbe vehető már az a kiadvány is, mely a felelős állattartás és az együttélés szabályait tartalmazza. A Gazdi ABC címet viselő füzetet szeptemberben Szombathely összes háztartásába eljuttatják díjmentesen, de hamarosan online is olvasható lesz a város honlapján. „A kiadvány tartalmazza azokat a jogszabályokat, melyeket kutyatartóként be kell tartanunk, szó esik benne az állatvédelemről és arról is, hogyan lehetünk úgy felelős kutyatartók, hogy az mindenkinek jó legyen: a nekünk, kedvencünknek és a nem-kutyásoknak is, hiszen nagyon fontos számunkra a békés együttélés elve. Olvasható benne a kutyafuttatókon elvárt viselkedésről, az íratlan szabályokról, de arról is, hogyan illik kutyánkkal viselkedni, ha betérünk egy kutyabarát helyre” – mondta a kutyabarathelyek.hu alapítója, Schmidt Zsófia.

 

 

Gazdi ABC - Kiadvány a felelős állattartásról
Gazdi ABC - Kiadvány a felelős állattartásról

 

 

“A program részeként hagyományteremtő szándékkal október 5-én megrendezésre kerül az első Kutyajó nap Szombathelyen rendezvény, mely némi szándékossággal az állatok világnapja utáni napon kerül megrendezésre és a felelős állattartás jegyében zajlik majd” - tette hozzá Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője. A rendezvényen kerekasztal beszélgetéseken és előadásokon megjelennek majd azok a hatóságok, akik kutyákkal dolgoznak, vagy valamilyen módon közük van a kutyákhoz, kutyatartókhoz. Emellett kutyás bemutatók, fotókiállítás is várják az érdeklődőket. Olyan programokkal, játékokkal is készülnek, melyeket a kutyások ki is próbálhatnak majd. Nem utolsósorban a rendezvényen az állatvédő szervezetek is jelen lesznek: megismerkedhetnek az érdeklődők a munkájukkal, védenceikkel, de azt is megtudhatják tőlük, civil állatbarátként hogyan segíthetnek az állatvédőknek. 

 

 

Kutyaséta Szombathelyen - a meglévő futtatókat felújítja a város, és a terv szerint újakat is ki fognak jelölni
Kutyaséta Szombathelyen - a meglévő futtatókat felújítja a város, és a terv szerint újakat is ki fognak jelölni
Fotó: Hornyak Photo

 

 

Az állatbarát látásmód eléréséhez a legjobb út a prevenció, edukáció. Utólag már sokkal nehezebb szemléletet formálni, ez az élet minden területére igaz. A legfogékonyabb időszakban, azaz gyerekkorban kell elkezdeni tudatosítani, mivel is jár az állattartás, hiszen felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk. Ezt szem előtt tartva egyeztetés folyik a tankerülettel is, hogy az iskolai anyagba bekerülhessen a felelős állattartás témaköre is. 

 

A kutyabarát várossá válás folyamatában felmérésre kerülnek a város kutyabarát helyei is. “A megbízható kutyabarát helyek fontosak a helyi kutyás lakosok és a kutyájukkal kiránduló, utazó turisták számára is. A fentiek mellett elindult Szombathely kutyabarát helyeinek, szolgáltatóinak feltérképezése is. Ennek keretében felmérjük és minősítjük a város kutyabarát szállásait, vendéglátóhelyeit, egyéb üzleteit, valamint szakmai segítséget nyújtunk azoknak, akik még nem kutyabarátként üzemelnek, ám nyitottak a lehetőségre. A cél az, hogy minél több minősített kutyabarát hely működjön a városban, ezáltal garantáltan minőségi szolgáltatást nyújtva a helyi kutyásoknak és a kutyájukkal a Szombathelyre látogatóknak egyaránt. - fűzte hozzá Schmidt Zsófia. - A Kutyabarathelyek.hu égisze alatt már 2014 óta dolgozunk folyamatosan a kutyásokért. Elhivatott támogatói vagyunk a felelős kutyás életmódnak. Szeretnénk, ha Szombathely város mintájára még több város válna a jövőben kutyabarát településsé.”

 

 

 

 

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand Hivatalosan is megnyílt a Kőszegi Kutyastrand
Vidám kutyák, mosolygó gazdik, pancsolás, játék és faültetés - így zajlott pár szóban leírva Vas megye első kutyastrandjának hivatalos megnyitója.

Elkészült Vas megye első kutyastrandja Elkészült Vas megye első kutyastrandja
Frissítő, sekély víz, kutyajátékok, árnyék és biztonságos kerítés - ilyen Vas megye első kutyastrandja! Bár a hivatalos megnyitóra még pár napot várni kell, már biztonságosan használhatják a kutyák és a gazdik a vadonatúj kutyastrandot és futtatót az Abért-tavon.

Kisállat- és gazdibarát rendelő nyílt az AsiaCenterben Kisállat- és gazdibarát rendelő nyílt az AsiaCenterben
Könnyen, gyorsan megközelíthető, éjszakai ügyeletet is vállaló, állat- és gazdibarát állatorvosi rendelőt adtak ma át a XV. kerületben.

Mi kedvencét is szívesen látjuk! – Három éve vált kutyabaráttá az AsiaCenter Mi kedvencét is szívesen látjuk! – Három éve vált kutyabaráttá az AsiaCenter
Már három éve üzemel kutyabarát bevásárlóközpontként az AsiaCenter. A négylábúak felé való nyitást nagy örömmel fogadták a kutyások is: nincs olyan nap, hogy ne fordulnának meg négylábúak gazdájuk oldalán az AsiaCenterben!

Egy berni pásztor kölyök lett a luxushotel kabalája Egy berni pásztor kölyök lett a luxushotel kabalája
Nem csak kabalája, de komoly dolgozójává is vált az alig fél éves berni pásztor az amerikai luxushotelnek. A vendégek pedig imádják!

Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről Élménybeszámoló egy kutyabarát pihenésről
Nem csak nyáron várják a két- és négylábú vendégeiket a kutyabarát helyek! Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez az élménybeszámoló egy kutyás család tollából - a pihenésre “négylábú gyerekeiket” is magukkal vihették!

Kutyastrandot nyitott az egyik legkedveltebb kutyabarát hotel Kutyastrandot nyitott az egyik legkedveltebb kutyabarát hotel
Igazán egyedi ötlettel állt elő az őrségi szálloda: azon felül, hogy a legnagyobb szeretettel fogadják a gazdikkal érkező négylábúakat is, most újabb szolgáltatást kínálnak a nyaraló ebeknek: külön kutyastrandot hoztak létre számukra!

Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben Éjszakai vásárlás a kutyabarát AsiaCenterben
Csoki nyuszi a fűben – Újra Éjszakai Vásárlást rendez a kutyabarát AsiaCenter. Az apropó nem más, mint a küszöbön kopogtató húsvét.

Kutyabarát iroda a kutyával utazókért Kutyabarát iroda a kutyával utazókért
Ők azok, akik mindent tudnak, ami egy turistát vagy kirándulót érdekelhet. Mostantól pedig a kutyával utazóknak is első kézből adhatnak információt és segítséget Sárváról, a környékbeli programokról, kirándulóhelyekről, hiszen minősített kutyabarát hellyé váltak! Bemutatjuk a Sárvári TDM irodát!

Sütivel mentenek kutyakölyköket Sütivel mentenek kutyakölyköket
Nem, nem írtuk félre, valóban sütemények segítségével mentik a kutyakölyköket Szombathelyen. Hogy hogyan, az a cikkünkből kiderül!

Legtöbbet lájkolt cikkek

A héten

Hónapban

Valaha

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!

Partnereink

MTI AEGON Magyarország Zrt. Hírstart Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek FaceBook Instagram Pinterest Google+ YouTube
Magyar vizslás emlékérme kerül kibocsátásra szeptemberben Hírek - Címlapon
Magyar vizslás emlékérme kerül kibocsátásra szeptemberben
Miért remeg a kutyám? Hírek - Címlapon
Miért remeg a kutyám?