A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Több halálos végű támadás után megtiltják egy kutyafajta tenyésztését és forgalmazását Nagy-Britanniában

2023. október 31., 16:00


Szerző: S.Zs.


Kategória: Állatvédelem




Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: Megtiltotta kedden ismertetett határozatában a brit kormány az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását, miután az elmúlt években több halálos áldozata volt ilyen kutyák emberek elleni támadásainak.



A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékfejlesztési minisztérium által közzétett kormányhatározat szerint 2024. február 1-jétől bűncselekménynek minősül az ilyen kutyák beszerzése Angliában és Walesben, hacsak a tulajdonos valamilyen oknál fogva nem kap felmentést a tilalom alól.

 

Idén december 31-étől tilos lesz eladni, a szabadban elhagyni, tenyészteni vagy ajándékba adni, illetve póráz és szájkosár nélkül sétáltatni amerikai bully XL kutyákat. Azokat a példányokat, amelyek január 31-ig nem töltik be első életévüket, 2024. december 31-ig ivartalanítani kell, az idősebb kutyákat jövő június 30-ig kell alávetni ennek az eljárásnak.

 

 

Az amerikai bully XL alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével
Az amerikai bully XL alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével lett kitenyésztve
Fotó: Unsplash - LaCellia Pruitt

 

 

A kedden ismertetett intézkedés előzményeként az utóbbi két évben több halálos áldozata volt országszerte az ilyen kutyák támadásainak. Szeptemberben és októberben két férfi, tavalyelőtt egy tízéves fiú halt meg, miután amerikai bully XL kutyák támadtak rájuk. Más hasonló kutyatámadásokban többen - köztük gyerekek - súlyosan megsérültek.

 

Szakértők szerint a zömök, igen erőteljes testfelépítésű kutyafajtát az Egyesült Államokban tenyésztették ki az 1980-as években, alapvetően az amerikai pitbull terrier és az amerikai Staffordshire terrier keresztezésével. A felnőtt példányok testsúlya meghaladhatja a 60 kilogrammot.

 

Rishi Sunak brit miniszterelnök nemrégiben jelezte, hogy a kormány a kutyafajta tenyésztésének és forgalmazásának tilalmára készül. A brit kormány állami állatorvosi szolgálata ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a már tulajdonosoknál lévő példányokat nem kobozzák el a hatóságok, de a kutyákat be kell jegyeztetni.

 

 

 

Forrás: MTI
Indexkép forrás: Unsplash - LaCellia Pruitt

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását Skóciában is megtiltják az XL bully kutyák tenyésztését és forgalmazását
Az angliai és a walesi tilalom elrendelése után a skót kormány is megtiltja az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását.

Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban Betiltják az amerikai bully XL kutyák tartását az Egyesült Királyságban
Nem egy konkrét fajtáról van szó, ám az elmúlt évek sorozatos kutyatámadásai miatt egyre többen emelték fel hangjukat az XL Bullyk ellen.

Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit Börtönbüntetésre ítélhetik a testvére kutyáját felakasztó férfit
Az állatkínzás súlyosabban minősülő bűntettével vádolják a férfit, ezért végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza vele szemben az ügyészség.

Tiltott állatviadal Mohácson - Ügyészségen az elkövetők ügye Tiltott állatviadal Mohácson - Ügyészségen az elkövetők ügye
A rendőrség befejezte a vizsgálatot annak a három férfinak az ügyében, akik egy mohácsi vágóhídon tartottak állatviadalt.

Mindenkinek kell egy barát - újabb megható kutyás rövidfilm a Pixartól Mindenkinek kell egy barát - újabb megható kutyás rövidfilm a Pixartól
A Pixar kisfilmjeit hol megmosolyogjuk, hol megkönnyezzük, de az elmondható, hogy mindet imádjuk! A legújabb rajzfilmjük főszereplője ráadásul egy kutya és annak kis barátja, egy cica.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker Mondial Assistance GesmbH JULIUS-K9 Brimo partysátor

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén? Hírek - Címlapon
Tudtad, hogy valamikor kutyatemető volt Budapest közepén?
Kutyaportrék töklámpáson Hírek - Címlapon
Kutyaportrék töklámpáson