A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Történelmet írt ez a kutya Dél-Koreában: ő az első állat, aki beléphet a parlamentbe

2020. április 20., 13:30


Szerző: S.Zs.


Kategória: Könnyű




Ezidáig nem lehetett bevinni ételt, vagy potenciálisan kárt okozó dolgot a dél-koreai parlament üléstermébe. Utóbbiba az állatok is beletartoznak, még segítőkutya sem léphette át a küszöböt! Ez végre megváltozott, és bár a hírek szerint komoly viták előzték meg a döntést, végül mégis megengedték a frissen megválasztott látássérült képviselőnek, hogy vakvezető kutyáját magával vihesse az ülésterembe (is). Dél-Koreában ez nem magától értetődő: ott nem természetes, hogy vakvezető- vagy terápiás kutyával korlátlanul bárhova be lehessen menni…



 

Kim Je Dzsi a Jövő Koreája Párt kisebb ellenzéki formáció színeiben nyert mandátumot az előző héten tartott parlamenti választáson, és rögtön vita indult el arról, hogy négylábú kísérője, Joy vele tarthat-e a parlament üléseire.

Eddig a szöuli parlamentből rendszerint kitiltották a vakvezető kutyákat az ülésteremből és a bizottsági ülésekről is, arra hivatkozva, hogy a házszabály szerint oda nem szabad ételt vagy potenciálisan kárt okozó dolgokat bevinni.

 

Nem Kim a dél-koreai parlament első vak tagja. 2004-ben a látásában szintén súlyosan korlátozott Dzsong Hva Von is mandátumot nyert a legnagyobb ellenzéki párt színeiben, de az ő kutyáját még „megugatta” a szöuli parlament, és nem engedték be az épületbe. Akkor az a döntés született, hogy asszisztenseinek kell segíteniük őt az épületen belül.

 

 

Eddig még vakvezető kutya se léphetett a parlamentbe Dél-Koreában
Eddig még vakvezető kutya se léphetett a parlamentbe Dél-Koreában
Fotó: koreabizwire.com

 

 

Kim Je Dzsi üdvözölte a parlament most ezzel ellentétes, pozitív döntését, és a törvényhozás kötelességének nevezte az akadálymentes környezet megteremtését.

 

 

„A vakvezető kutya a vakok társa és szeme, nem pedig étel vagy kárt okozó dolog”

 

 

– hangsúlyozta a képviselő. A döntést egyébként az összes parlamenti párt támogatja.

 

 

Kim Je Dzsi és Joy, a vakvezető kutya
Kim Je Dzsi és Joy, a vakvezető kutya
Fotó: tellerreport.com

 

 

Ezzel egy időben fogyatékossággal élő emberek egy civil szervezete petíciót nyújtott be a dél-koreai alapjogi biztos hivatalához, amelyben azt követelik, hogy a parlament garantálja a vakok és gyengénlátók számára, hogy vezetőkutyájuk mindenhova elkísérhesse őket:

 

 

„A vakvezető kutya beengedése nem olyasmi, ami mérlegelést vagy engedélyt igényel. Ez a fogyatékossággal élők alapjoga kell, hogy legyen”

 

 

– szögezték le.

 

 

 

Forrás: MTI

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Törvénnyel tiltanák Dél-Koreában a kutya- és macskahús fogyasztását Törvénnyel tiltanák Dél-Koreában a kutya- és macskahús fogyasztását
A dél-koreai kormánypárt pénteken a kutyák és macskák vágását és húsuk forgalmazását tiltó törvénytervezetet nyújtott be.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Praktiker AEGON Magyarország Zrt. MTI Egyedi kutyás ajándéktárgyak

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő Hírek - Címlapon
Ajándék helyett az árva állatoknak kért tápot születésnapja alkalmából az állatbarát nő
10 különleges eset, mikor kutyád azt akarja mondani Neked: Szeretlek! Hírek - Címlapon
10 különleges eset, mikor kutyád azt akarja mondani Neked: Szeretlek!