A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Vakvezető ABC – T, mint tévhitek

2017. április 27., 11:45


Szerző: Horváth Nikoletta


Kategória: Jó tudni!




A vakvezető kutyákat körülvevő tiszteletteljes közeg érthető, hiszen munkájukkal gazdáiknak adnak új lehetőséget az önálló életre. A külső szemlélőket „elvakító” függönyön át azonban nem baj, ha reális tényeket társítunk a hű négylábúakhoz.



Számtalan tévhit él az emberek tudatában, hogyha a munkakutyákról van szó. Hogy honnan érkeztek ezek a sokszor megdöbbentő „értesülések”, azt senki sem tudja, mindenesetre ezek létező, terjedő információk.

 

Az első, és leggyakoribb elképzelés, hogy a vakvezető olyan, mint egy GPS, vagy mint egy taxi: a látássérült gazdi megmondja hova menjenek, s a kutyus jó irányítóként elindul, s a célig meg sem áll. A valóságban a gazdi dolga a térkép memorizálása, és társát parancsszavakkal kell irányítsa A-ból B-be. Balra, jobbra, ajtóhoz, lépcsőhöz stb. szavakat használva közlekednek. A segítőkutya dolga „csak” annyi, hogy akadályok nélkül elvezesse gazdáját a parancsok irányította útvonalon.

 

A másik tévedés, ami mégis a köztudatba beépülve vezeti félre az embereket, hogy a kutyák látják a lámpát, és ha zöldre vált az eszköz, akkor elindulnak. Nos a valóságban a négylábúak színérzékelése egészen másképpen zajlik, mint nálunk, de amennyiben nem akarunk a biológiai részletekbe belemenni elég annyit megjegyeznünk, hogy nem a lámpák színét figyelik, miután olyan módon, mint mi nem ismerik fel. A forgalmat, azonban valóban tekintetükkel követik, s mozgó jármű elé nem vezetik gazdáikat.

 

Lili, a vakvezető kutya munka közben
Lili, a vakvezető kutya munka közben
Kép:vakvagany.cafeblog.hu

 

Végül, de nem utolsó sorban a dobogón helyet kell kapjon az az „általános nézet”, hogy a vakvezető ebek otthon is irányítják vak gazdáikat: segítenek a WC-n, a konyhában, és a fürdőszobában is. Nos a konyhában való kuktáskodás – ismerve a kutyák gyomrát, egyáltalán nem elképzelhetetlen, de a kis kedvencek otthon otthon vannak. Munkaruha, és egyebek nélkül. A gazdik saját környezetükben segítség nélkül is gond nélkül közlekednek, s nem kutyáikba kapaszkodva kutatják a mellékhelyiséget.

 

A valós tények ezen segítők teljesítményéről egyébként sokkal megdöbbentőbbek pozitív értelemben, mint a kreált képzelgések. Gondoljunk csak a magas akadályok (napernyő, faág stb.) kikerülésére, a mozgó járművek figyelésére, vagy éppen az olykor építkezések szabdalta tereken való átkelésre. A fentiek tudatában a realitás talaján maradva is tisztelhetjük tényleges érdemeikért a vakvezetőket.

 

 

Forrás: kutyabarathelyek.hu
Indexkép forrás: theguardian.com
Cikk első megjelenése: 2015. június 04.

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban 5 tévhit a mentett kutyákkal kapcsolatban
Örökbefogadni jó! Gyakran hallhatjuk e szavakat, mégis hajlamosak lehetünk fenntartással kezelni a dolgot. Szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet, melyek visszatarthatnak attól, hogy beengedj életedbe egy mentett kutyát.

Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón Történelmet írt egy vakvezető kutya, amikor megjelent a Golden Globe díjátadón
Miss Ingrid, a fekete labrador csóválva vonult be a vörös szőnyegen gazdája mellett.

Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával Gesztenye, a labrador is diplomát kapott gazdijával
Emléklapot kapott gazdija diplomaosztóján Gesztenye, a vakvezető kutya is, aki minden lépésénél segítette szeretett gazdáját az egyetemen.

Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája Kutyák a történelemben: Buddy, Amerika első vakvezető kutyája
„Buddynak köszönhetem, hogy visszakaptam a szabadságom”. Magával ragadó történet egy német juhászkutyáról és gazdájáról, akik látássérültek és vakok ezreinek életét változtatták meg.

Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme Az időszámításunk szerinti első századig nyúlik vissza a vakvezető kutyák történelme
A kutyák és vakok közötti legelső különleges kapcsolat elveszett az idők homályában. A legkorábbi feljegyzett példa egy Kr. u. első századi falfestmény a római Herculaneum eltemetett romjain. Ázsiából és Európából a középkorig nyúlnak vissza a feljegyzések vakokat vezető kutyákról.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Rehabportál EB OVO Közhasznú Egyesület JULIUS-K9 AEGON Magyarország Zrt.

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Sütivel mentenek kutyakölyköket Hírek - Címlapon
Sütivel mentenek kutyakölyköket
Bruce Willis kutyás moziban - itt az előzetes! Hírek - Címlapon
Bruce Willis kutyás moziban - itt az előzetes!