A kutyabarát helyek szakértője, a kutyabarathelyek.hu

Összes      Friss      Ajánló      Állatvédelem      Egészség      Jó tudni!      Könnyű      Közérdekű      Kreatív      Nevelés      Utazás

Veszélyes a túrázás a havas hegyekben: Lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában

2023. január 20., 14:45


Szerző: S.Zs.


Kategória: Utazás




A közlekedők biztonsága érdekében a hétvégére lezárják a Kékestetőre vezető mellékutakat a Mátrában - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya pénteken az MTI-vel.



 

Tájékoztatásuk szerint az elmúlt napokban a Mátra legmagasabb pontjain nemcsak számottevő eső, hanem helyenként 10-20 centiméternyi friss, magas víztartalmú hó hullott. Ennek nyomán a hegyvidéki szakaszokon több fakidőlés is nehezítette és veszélyeztette a közlekedést. Az előrejelzések alapján hétvégén további jelentős mennyiségű csapadék és erős széllökések várhatóak a térségben, amelyek további fakidőlésekkel, ágleszakadásokkal járhatnak. Ezért a közlekedők biztonsága és az utak járhatóságának fenntartása érdekében szükség van a Kékestetőre vezető mellékutak használatának korlátozására - írták.    

 

Így lezárják a kékestetői bekötőutat és az adótoronyhoz vezető mellékutat péntek este 19 órától vasárnap 19 óráig. Az érintett utakat ez idő alatt kizárólag a megkülönböztető jelzést használó járművek és az autóbuszok vehetik igénybe - közölték. A rendőrség és a polgárőrség a hétvégén folyamatosan ellenőrzi és segíti az érintett részeken közlekedőket és a korlátozás betartását - tették hozzá. A társaság arra is felhívta a figyelmet, hogy a Mátra más útjain is előfordulhatnak ágleszakadások, fakidőlések, melyek miatt fokozott óvatosságra és körültekintésre kérték az autósokat. Egyúttal jelezték: az aktuális forgalmi helyzetről és útviszonyokról a közlekedők a www.utinform.hu oldalon is hasznos információkat találnak.

 

 

A kutyák is nagyon élvezik a havat - a hétvégi sétát, túrát ezúttal ne a Mátra vagy a Bükk erdeibe tervezzük!
A kutyák is nagyon élvezik a havat - a hétvégi sétát, túrát ezúttal ne a Mátra vagy a Bükk erdeibe tervezzük!
Fotó: Egy kutya ugrál a hóban Kékestetőn 2023. január 16-án. MTI/Komka Péter

 

 

Hasonló veszélyekre figyelmeztet a Börzsöny Speciális Mentők felhívása: bár a havas táj tényleg gyönyörű és csábító egy hétvégi kirándulásra, számos veszélyt rejt magában a gyakorlatlan kirándulók, túrázók számára.

 

Mint írják: A hegylábaktól kb. 500 méterig, a túrák alsó szakaszain, a vízkapacitáson messze túltelített talajok, talajfagy nélkül, mély sárban és áradó patakokkal jellemzőek, amelyek nagy sodrással és habzó sáros vízzel zubognak le a völgyekben!
A 600 méter feletti területeken magasságban gyorsan változnak a terepviszonyok és hirtelen vastagszik a vizes nehéz hó. Ág-, korona- és gallytörés, és akár szálankénti fa kidőlés veszélyesek is lehetnek egyes útvonalak, a vizes, nehéz hó súlya miatt, mert a hó terhe alatt az átvizesedett talajon a fák instabillá váltak. De a fakidőlés veszélye erősebb szél esetében fokozottabban fennáll az alacsonyabb régiókban is, ahol a jelentős mennyiségű csapadék feláztatta a talajt.

 

 

Az Egererdő Zrt. is felhívásban figyelmeztet a veszélyre: közleményükben kérik a lakosságot, a hétvégén ne túrázzanak a Mátra és a Bükk erdeiben. „A folyamatos esőzés teljesen feláztatta a talajt, emiatt nagyfokú fakidőlés tapasztalható az erdőben. Sajnos a meteorológiai előrejelzések hétvégére még több csapadékot ígérnek, alacsonyabb térszintekben eső, magasabban pedig hó formájában. Emellett viharos szélre is kell számítani, ami tovább növeli a fakidőlések kockázatát” – írják.

 

 


Indexkép forrás: MTI/Komka Péter

Ha tetszett a cikk, és szeretnél értesülni legújabb híreinkről

kérünk lájkold Facebook oldalunkat!

 

Témába vág

Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban! Óvatosan az erdei sétákon: A vaddisznók veszélyesek lehetnek az ellési időszakban!
Érdemes nyitott szemmel és füllel járni az erdőben a túrák, kirándulások, séták alatt: jobb most elkerülni a vaddisznókat. Az ellési időszakban veszélyesek lehetnek: a kocák bármi áron megvédik a kismalacaikat.

6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez 6 tipp a mancsok egészségének megőrzéséhez
A kutyamancs, e bámulatos szerkezet akkor működik a legjobban, ha erős és egészséges. Ám elég egy apró sérülés és hetekig is eltarthat a gyógyulás. A következő tippek nemcsak a probléma felismerésében, hanem annak megelőzésében is segíthetnek.

Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén Megszűnik egy túraútvonal a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén
Túraútvonal-változásra kell számítania a túrázóknak a Mátrai Tájvédelmi Körzet területén.

Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni Kirándulás, túrázás kutyával - 4+1 érv, miért érdemes minél többször útnak indulni
Mi, kutyások, érthető okokból többet tartózkodunk a szabadban, mint nem-kutyás társaink. Legtöbbünk azonban vagy idő- vagy kedv hiányában ritkán szakad ki a megszokott sétáltató útvonalaiból. Pedig igazán megéri beiktatni egy-egy hosszabb kirándulást is!

Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban? Mit tegyek, ha kullancsot találtam a kutyámban?
Útmutató az állatorvos ajánlásai szerint.

Minősítés

Hogyan lehet minősített
kutyabarát helyed?

Minősítés és hirdetés – Tudj meg többet!

Tudj meg többet
tanúsító védjegyünkről!

Megismerem

Kedvenceink

Biztosítás

Kisállat biztosítás
bel- és
külföldön!
Gondoskodj kedvencedről!
Beaphar - 2024

hirdetés (X)

Partnereink

Brimo partysátor Mondial Assistance GesmbH Beagle Club Online Praktiker

Hírlevél

A hírlevélre történő feliratkozással az adatvédelmi nyilatkozatot elfogadom.

kutyabarathelyek.hu - kezdőoldal Észrevételek
FaceBook Instagram Pinterest YouTube
Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra? Hírek - Címlapon
Honnan tudhatom, hogy itt az idő a búcsúra?
Tűzoltók mentették meg a kutyát, miután felkergetett egy mókust a fára, és nem tudott lejönni Hírek - Címlapon
Tűzoltók mentették meg a kutyát, miután felkergetett egy mókust a fára, és nem tudott lejönni